Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 04.07.2016.

Posted in Vijesti

KRAPINA – U posjetu Gradu Krapini danas je boravila ministrica socijalne politike i mladih Bernardica Juretić. Ministricu Juretić je primio gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović. Iako je Crveni križ u nadležnosti Ministarstva zdravlja, krapinsko Društvo je provodilo iznimno dobar projekt pomoći u kući starijim i nemoćnim osobama, što je nadležnost Ministarstva socijalne politike i mladih, istaknuo je   gradonačelnik Zoran Gregurović koji očekuje pomoć pri nastavku ovog projekta.  Ministrica Juretić je razgovarala i sa županom Krapinsko-zagorske županije Željkom Kolarom koji je iznimno zadovoljan suradnjom sa institucijama socijalne skrbi, a bilo je govora i o mnogim projektima udruga koje očekuju natječaje za EU fondove. Zadovoljna razgovorima ministrica Juretić je najavila još jedan skori dolazak u Zagorje, kako bi se upoznala i s radom ostalih institucija i udruga.

KRAPINA – Na temu izrade enciklopedije Hrvatsko zagorje danas su u Krapini razgovarali župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar i ravnatelj Leksikografskog zavoda Miroslav krleža Anun Vujić. – Hrvatsko zagorje kao regija zaslužuje svoju enciklopediju, kako zbog svoje bogate povijesti i kulture tako i tako i zbog ljudi koji su dali nemjerljiv doprinos u stvaranju Republike Hrvatske, ali se i istakli u bivšoj Jugoslaviji i Hrvatskom narodnom preporodu – ističe krapinsko-zagorski župan Željko Kolar. Da se enciklopedija Hrvatsko zagorje radi prema najvišim standardima leksikografske struke potvrdio je Antun Vujić, ističući kako je do sada napravljeno oko 70% sadržaja. Promocija enciklopedije planira se na proljeće iduće godine, ona će imati između 600 i 700 stranica.

ZAGREB – Prva skupina djece iz obitelji slabijeg socijalnog statusa – njih ukupno 40, jutros je s Borongaja krenula na ljetovanje u odmaralište Loda u Skradinu. Naime, Grad Zagreb već dugi niz godina organizira besplatno ljetovanje za djecu koje obuhvaća punu pansionsku uslugu, 24-satni stručni pedagoški nadzor, zdravstvenu skrb, odgojno-obrazovne i kulturno-zabavne sadržaje te rekreacijske programe. Ove godine ukupno 1.200 djece odlazi na četiri lokacije – Veli Lošinj, Skradin, Duga uvala i Crikvenica. Inače, za program ljetovanja djece socijalnog statusa, Grad Zagreb je iz proračuna izdvojio milijun i pol kuna.

ZAGREB – Novouređeni park Kate Šoljić, na križanju Selske ceste i ulice Dragojle Jarnević, preko puta OŠ Augusta Šenoe, rano jutros otvorio je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, istaknuvši kako je politika grada  djeci igrališta, a ne gledališta. Uređen je park i dječje igralište na 5 tisuća metar četvornih, postavljene su klupe, nadstrešnice, nova javna rasvjeta i pješačke staze antistresne podloge te su uz postojeće kestene posađeni javori. Vrijednost radova je 3,3 milijuna kuna. Radovi na uređenju parka započeli su krajem veljače ove godine, a ime Kate Šoljić, majke koja je u ratu izgubila četiri sina, park nosi nakon odluke  Skupštine grada Zagreba iz travnja 2015. godine, nakon inicijative Udruge Majki hrvatskih sokola.

ČAKOVEC – Novi prenosivi mobilni sustav za prepoznavanje i očitavanje registracijskih pločica „NERO-ANPR“, kojeg koriste policijski službenici iz četiriju županija Međimurske, Varaždinske, Koprivničko- križevačke i Krapinsko- zagorske, prezentiran je danas u PU Međimurskoj. Radi se o tipu najsuvremenijeg radara koji, nakon učitavanja registracijske pločice, službenoj osobi daje uvid u sve podatke o vozilu, njegovom vlasniku, ali i o svim osobama koje su u navedenom vozilu ikad bile evidentirane. Policijski službenik Postaje prometne policije Čakovec Sašo Kolar ističe da je radar prenosiv te da može raditi u pokretu, ali i kada je stacioniran, a da će od sada policijski službenici, na temelju dobivenih podataka moći zaustavljati samo ona vozila i vozače koji su u prekršaju. To znači da će od sada biti jednostavnije kontrolirati ispravnost i registracije vozila, zaključuje Kolar.

KRIŽEVCI – Prezentacija pilot projekta „Energetski savjetnici za energetski siromašna kućanstva“ održana je danas u Križevcima, u organizaciji Grada, UNDP-a Hrvatska i Udruge gradova. Radi se o projektu koji je financiran sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, a javnim radovima na šest mjeseci zaposleno je 13 dugotrajno nezaposlenih osoba. Savjetnici obilaze kućanstva u Koprivničko-križevačkoj županiji s ciljem povećanja energetske učinkovitosti, ali jedan cilj je i smanjenje nezaposlenosti i socijalne isključivosti u Križevcima i županiji, kaže gradonačelnik Branko Hrg. Projekt je vrijedan 550 tisuća kuna, a 200 tisuća sufinancira Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Današnja prezentaciji predstavila je mogućnosti replikacije projekata u drugim gradovima te su prezentirane nacionalne preporuke za borbu protiv energetskog siromaštva.

ZAGREB – Ukupna procijenjena šteta od posljedica elementarne nepogode  mraza koja je pogodila područje Zagrebačke županije početkom svibnja ove godine iznosi ukupno 101 milijun kuna. Najveće štete pretrpjeli su nasadi vinograda,  jagoda i bobičastog voća, osobito borovnica i aronija, te jabuka, trešnji i oraha, navodi pročelnica Upravnog odjela za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo Gordana Županac .

SVETI KRIŽ ZAČRETJE – Mobilno reciklažno dvorište u rad je pušteno u Svetom Križu Začretju. Općina Sveti Križ Začretje je spomenutu mobilnu jedinicu koja će u početku biti smještena na Trgu hrvatske kraljice Jelene, u dvorištu iza zgrade Općine, nabavila uz sufinanciranje Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. U prvih šest mjeseci reciklažno dvorište bit će otvoreno jednom mjesečno – svake prve srijede u mjesecu, a kasnije će se premještati po mjesnim odborima. Inače Općina Sveti Križ Začretje u posljednjih nekoliko godina napravila je mnogo po pitanju zaštite okoliša i gospodarenja otpada. Uvedeno je selektivno zbrinjavanje otpada, uspostavljeni su zeleni otoci, sanirano je zatvoreno odlagalište komunalnog otpada u Pustodolu Začretskom te brojna divlja odlagališta, u što je ukupno uloženo preko tri milijuna kuna.

ZAGREB – Turistička zajednica grada Zagreba proširila je svoju popularnu i međunarodno nagrađivanu mobilnu aplikaciju Zagreb Be There s još dvije nove ture. Prva je tura Nightlife s preporukama za noćni izlazak sa zanimljivim noćnim klubovima, koju je  sastavila Mirela Priselac, a drugu rutu Foodie složila je Jelena Iva Nikolić, jedna od najpoznatijih zagrebačkih blogerica. Na toj ruti ona otkriva mjesta s odličnom gastro i eno ponudom. Tako u mobilnoj aplikaciji Zagreb Be There sada je na raspolaganju ukupno osam tura koje pružaju mogućnost upoznati Zagreb na ponešto drugačiji način. Aplikacija je besplatna i dostupna na pametnim telefonima  te se može preuzeti s mikrostranice betherezagreb.com ili putem QR koda.

ČAKOVEC – Projekt naziva „Jačanje kapaciteta gospodarsko-socijalnih vijeća Bjelovarsko-bilogorske i Međimurske županije“, financiran sredstvima strukturnih i investicijskih fondova, u proteklih godinu dana aktivno provode Međimurska i Bjelovarsko-bilogorska županija. Cilj projekta, vrijednog oko 413 tisuća kuna, jest ojačati kapacitete članova gospodarsko-socijalnih vijeća dviju županija te izraditi trogodišnje strateške okvire rada. U čakovečkoj zgradi Scheier održan je okrugli stol na temu „Socijalni dijalog i kako ga postići“, kao jedna od posljednjih aktivnosti u sklopu projekta.

KOPRIVNICA – Projekt stvaranja novog turističkog potencijala bila je tema sastanka načelnice Općine Hlebine Božice Trnski i načelnika Općine Novo Virje Branka Mesarova s predstavnicima Šolskog centra Velenje i ravnatelja koprivničke Osnovne škole Ratimira Ljubića kojem je prisustvovao i zamjenik koprivničko-križevačkog župana Ivan Pal. Naime, upravo će oni provesti projekt kojem je cilj privlačenje i zadržavanje turista u manjim srediniama kao što su Hlebine i Novo Virje, te slovenska mjesta Šoštanj i Žalec. Dogovoren je  ponovni sastanak kojim bi se utvrdili detalji realizacije projekta  kojim bi se ulagalo u turističku infrastrukturu te na taj način privuklo domaće i inozemne turiste.

VARAŽDIN/MARIJA BISTRICA – Već tradicionalno prve nedjelje u srpnju vjernici župa grada Varaždina hodočaste Majci Božjoj Bistričkoj, pa je tako i ovogodišnje 327. zavjetno hodočašće okupilo mnoštvo Varaždinaca i vjernika okolnih župa. Središnje misno slavlje hodočašća – zavjetnu svetu misu vjernika grada Varaždina jučer je u crkvi bl. Alojzija Stepinca na otvorenom u svetištu Majke Božje Bistričke predvodio varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak. Danas će u 19,00 sati u varaždinskoj katedrali  u povodu hodočašća biti održana sveta misa zahvalnica.

loading