Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 04.07.2017.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Javna dostupnost potpunih, točnih, pravovremenih i razumljivih informacije o upravljanju proračunskim sredstvima odlika je transparentnih jedinica lokalne i regionalne samouprave kojih je u Hrvatskoj, prema trećem istraživanju Instituta za javne financije, sve više. Istraživanje proračunske transparentnosti provedeno je od studenog 2016. do ožujka 2017. godine na svih 576 lokalnih jedinica u Hrvatskoj. Svim županijama, gradovima i općinama na transparentnosti čestitao je ministar financija, Zdravko Marić koji je naglasio kako je sljedeći korak veća dostupnost informacija o radu gradskih, odnosno županijskih i općinskih radnih tijela kao i trgovačkih društava u vlasništvu jedinica lokalne i regionalne samouprave. Jedna od najtransparentnijih županija u Hrvatskoj prema istraživanju Instituta za javne financije je Krapinsko-zagorska županija. “To je jedan od zadataka koje imamo, da odgovorno trošimo novce naših poreznih obveznika” –  istaknuo je Željko Kolar, župan Krapinsko-zagorske županije. Istraživanje je obuhvatilo objavu pet proračunskih dokumenata godišnje, a to su polugodišnje izvršenje proračuna, godišnje izvršenje proračuna, prijedlog proračuna, izglasani proračun te proračun za građane.

ZAGREB – Liderova konferencija o izvozu „ Pametni znaju čemu služi izvoz“ privukla je danas brojne sudionike – izvoznike, poduzetnike i obrtnike, ali  predstavnike državnih institucija, koji su na jednom mjestu razmijenili iskustva i znanja kako bi došlo do rasta gospodarstva i BDP-a. Tom prigodom glavni urednik Lidera Miodrag Šajatović istaknuo je važnost izvoza za hrvatsko gospodarstvo, rekavši kako je izvoz u travnju 2017. bio za 15 posto veći u odnosu na travanj prošle godine. Neophodno je probuditi senzibilitet da izvoz postane temelj razvoja, što i jest njegova uloga – rekao je Šajatović. Da država čini sve kako bi se pomoglo izvoznicima čime bi se povećala konkurentnost i uspješnost hrvatskog gospodarstva rekao je državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta Mario Antonić. Jačanje konkurentnsti, izmjena zakona o javnoj nabavi, zakon o strukovnom obrazovanju, akcijski plan za ukidanje fiskalnih i parafiskalnih nameta, sve su to zahvati koje pokušavamo napraviti – zaključio je Antonić. U Hrvatskoj tek 17 posto tvrtki ima status izvoznika. A koliko su važni za gospodarstvo, govori podatak da izvoznici zapošljavaju čak polovicu ukupno zaposlenih u svim poduzećima.

ZAGREB – Prvi Kongres zdravstvenog turizma održava se danas u Preporodnoj dvorani Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Cilj kongresa je Hrvatsku – u skoroj budućnosti – otvoriti tržištu korisnika zdravstvenog turizma te potaknuti izradu konkretne strategije razvoja zdravstvenog turizma. Hrvatska danas od zdravstvenog turizma zarađuje oko 300 milijuna eura, a potencijala ima i za više od milijardu eura godišnjeg prometa. Upravo zato, Sunčana Matić,  jedna od organizatorica kongresa, ističe da se materijalni i ljudski resursi trebaju iskoristiti. Ipak, uz odlične radnike i prirodne ljepote, moglo se čuti na kongresu, nužna su i značajna ulaganja. Kao je rekao profesor na zagrebačkom ekonomskog fakultetu, Oliver Keser nužno je osigurati financijska sredstva – bilo iz proračuna, vanjske potrošnje ili iz fondova EU, ali i poraditi na organizaciji odnosno umrežavanju ponude.  Da razvoja zdravstvenog turizma nema, dok se turistima nudi samo sunce i more istaknula je akademkinja Vida Demarin. U ovom trenutku u zdravstvenom turizmu u Hrvatskoj radi oko 10 tisuća ljudi, a uz Istru i Kvarner u ovom području prednjači Zagorje. Zamjenica župana KZZ, Jasna Petek rekla je, kako na području županije ima oko 400 kreveta te je zaposleno 2.400 ljudi. S ciljem povećanja kvalitete usluge u zdravstvenom turizmu, sljedeći tjedan bit će osnovan Klaster zdravstvenog turizma kojega čini 18 članica, uz mogućnost proširenja.

SAMOBOR –  Ključeve 9 vozila za patronažnu službu Doma zdravlja Zagrebačke županije u utorak, 4. srpnja 2017. godine na parkiralištu ispred ispostave Doma zdravlja u Samoboru uručila je zamjenica  župana Nadica Žužak istaknuvši, kako je ovo kontinuitet daljnjeg ulaganja Zagrebačke županije u nadstandard kvalitete pružanja zdravstvenih usluga svim građanima. Vozila će biti  raspoređena prema prioritetima potreba korisnika ovih zdravstvenih usluga, znači trudnica, male djece, teško pokretnih te starijih osoba. Tri vozila su za područje  Velike Gorice, dva su za potrebe Samobora te po jedno vozilo za Vrbovec, Sveti Ivan Zelinu i Zaprešić. Ukupna vrijednost novih vozila je nešto više od 602 tisuće kuna osiguranih iz decentraliziranih sredstava.

KRIŽEVCI – Članovi kolegija križevačkog gradonačelnika Marija Rajna danas su održali prvu sjednicu. Među ostalim raspravljali su o četvrtoj izmjeni i dopuni Generalnog-urbanističkog plana Grada Križevaca, o čemu pročelnik za stambeno-komunalne djelatnosti Anđelko Nervo kaže, kako je sve u svrhu što boljeg iskorištenja prostora samih čestica na kojima bi isključivo privredni subjekti gradili svoje objekte i to isključivo u poslovnim zonama Gornji Čret, Nikole Tesle i Cubinec. Ova odluka s kolegija gradonačelnika još ide pred križevačke vijećnike koji će o tome odlučivati na sjednici Gradskog vijeća narednog tjedna. Nakon toga uslijedit će i proces izmjena i dopuna GUP-a, a predviđanja su kako će to trajati oko šest mjeseci.

ZAGREB – Početku hortikulturnog uređenja okoliša u zagrebačkom naselju Blato,   od skretanja prema Sveučilišnoj bolnici do samih privatnih parcela Golf kluba, ovog utorka, 4. srpnja 2017. godine,  prisustvovao je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Kako je najavio, ovo će biti jedna od najljepših novouređenih parkovnih površina, gdje će se građani ovog dijela Novog Zagreba moći družiti u zelenoj oazi. Radovi na površini od 60 hektara izvode se  u dvije faze. Nakon prošlogodišnjeg čišćenja zaraslog i neodržavanog terena, u sljedeća dva mjeseca, djelatnici Zrinjevca navozit će zemlju, posijati travu te postaviti klupe, stolove i ostalu opremu, rekao je voditelj Zrinjevca Igor Toljan .Vrijednost radova je oko 3 milijuna kuna. Kako je izjavio gradonačelnik Bandić, na ovom prostoru kroz tri godine izgradit će se Terme Zagreb, hospicij te u suradnji s Vladom Dječja bolnica.

ZAGREB – Započeli su radovi na rekonstrukciji, odnosno izmještanju magistralnog vodoopskrbnog cjevovoda u ulici Jabukovac. Kako postojeći cjevovod prolazi preko dijela privatnih parcela, zbog nužnog održavanja i kontrole kvalitete vode ovi radovi su i više nego nužni. Za vrijeme radova na snazi će biti privremena regulacija prometa, a prema najavama stanovnici Tuškanca i Jabukovca neće imati problema s isporukom pitke vode. Kako je istaknula voditeljica Holdingove podružnice ViO Štefica Mihanlic, puna tri mjeseca radit će se na gotovo 500 metara cjevovoda, a sve kako središte grada ne bi ostalo bez vode. Radovi vrijedni 2 milijuna 600 tisuća kuna financiraju se iz sredstava ViO.

ČAKOVEC – Gradonačelnik Čakovca Stjepan Kovač danas prijepodne je u Gradskoj vijećnici upriličio prijem za Kaju Sabol i Kristijana Stunkovića, članove Čakovečkog plivačkog kluba i državne prvake na nedavno održanom Otvorenom prvenstvu Hrvatske te gimnastičarku Leu Ružić, članicu Gimnastičkog kluba Marijan Zadravec Macan, koja je na Državnom prvenstvu u Sisku osvojila prva mjesta u disciplinama na gredi i na tlu. Gradonačelnik Kovač im je pritom na uspjesima čestitao i prigodno ih nagradio, a isto tako nije propustio istaknuti da njihova upornost i uspjesi dokazuju da je Čakovec grad sporta te da će se iz gradskog proračuna i dalje izdvajati znatna sredstva za sportaše, pogotovo za rad s onim najmlađima.

 KRIŽEVCI – Tradicionalni prijem za odlične učenike osnovnih i srednjih škola te učenike i mentore koji su na državnim natjecanjima osvojili jedno od prva tri mjesta održan je jutros u križevačkoj Gradskoj vijećnici. Grad Križevci godinama prati rad škola, učenika i nastavnika te njihove uspjehe, podsjeća pročelnik za društvene djelatnosti Mladen Tenodi i ističe, kako su danas nagrađeni učenici koji su svih osam razreda osnovne škole završili s prosjekom 5.0 kao i srednjoškolci trogodišnjih i četverogodišnjih škola. U ime ravnatelja križevačkih škola na današnjem prijemu zahvalila je ravnateljica Glazbene škole Alberta Štrige Branka Špoljar, dok je križevački gradonačelnik Mario Rajn naglasio, kako su upravo danas nagrađeni učenici budućnost grada. Osim odličnih učenika, danas su nagrađeni i pojedinci te timovi koji su na državnim natjecanjima osvojili jedno od prva tri mjesta.

ZAGREB – Zagrebački holding objavio je javni poziv za iskazivanje interesa za zakup, kupoprodaju tj za bilo koju vrstu komercijalizaciju svojih nekretnina. Javni poziv odnosi se za odmaralište u Velom Lošinju, hostele u Dugoj Uvali, Skradinu, Skradu te komplekse u Savurdiji i Silbi kao i za poslovne prostore u Zagrebu i Kutini.  Zagrebački holding će na temelju prikupljenih iskaza ocijeniti kako su prihvatljive te pozvati ponuditelje da apliciraju na javni natječaj, koji će biti objavljen u javnim glasilima i na službenim stranicama Zagrebačkog holdinga i Podružnice Upravljanje nekretninama.

MARIJA BISTRICA – Prvi sastanak na projektu Lumen, jednom od 11 projekata na razini Hrvatske koji su odabrani za financiranje, za kojeg su Krapinsko-zagorskoj županiji odobrena bespovratna sredstva iz Europskog socijalnog fonda u iznosu od 954.463 kuna, održan je u Osnovnoj školi Marija Bistrica. Projekt Lumen trajat će 25 mjeseci, a partneri u projektu su Zagorska razvojna agencija te osnovne škole Brestovec Orehovički, Ksavera Šandora Gjalskog Zabok, Marija Bistrica, Mače, Janka Leskovara Pregrada, Srednja škola Zlatar i Škola za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok. U prvoj fazi, do 28. prosinca ove godine, predviđeno je jačanje kompetencija sudionika kroz edukacije za ukupno 400 nastavnika i 113 prijavljenih članova radnih skupina, raspoređenih u 5 tematskih područja, posebno za osnovne i srednje škole: društveno-humanističko-jezično, matematičko-informatičko-tehničko, umjetničko, prirodoslovlje te razredna nastava i stručni suradnici.

VARAŽDIN – Župan Varaždinske županije Radimir Čačić poslao je dopis svim osnovnim školama, u kojem zahvaljuje ravnateljima što su pristali sudjelovati u Shemi školskog voća i povrća i Programu mlijeka u školama te ih poziva da sami kupuju proizvode od lokalnih proizvođača. Naime, Ministarstvo poljoprivrede konačno je počelo s provođenjem decentralizacije kojom se daje mogućnost školama da same odaberu lokalne poljoprivredne proizvođače iz blizine škola. Župan Čačić u dopisu je istaknuo važnost kupovanja lokalo uzgojene i proizvedene hrane, ističući da prema procjenama, prosječan stanovnik Varaždinske županije dnevno konzumira hrane u vrijednosti od oko četiri eura, što znači da se u županiji dnevno na hranu potroši oko 736 tisuća eura ili oko 5,4 milijuna kuna, a siguran je, kaže, kako bismo te proizvode mogli proizvesti sami. Župan Čačić je dodao i to da bi se potom taj novac dalje lokalno investirao i jačao lokalno gospodarstvo, stvarao bi nova radna mjesta te bi se podizao standard građana.

KOPRIVNICA – Redovni kolegij pročelnika upravnih odjela Koprivničko-križevačke županije na kojem se razgovaralo o aktivnostima i planovima za naredno razdoblje održao je župan Darko Koren sa suradnicima. Župan Koren naglasio je kako se narednih mjeseci očekuje reorganizacija Županijske uprave s ciljem još veće efikasnosti i podizanja kvalitete rada te kako predstoje proračunski izazovi jer su se prihodi Koprivničko-križevačke županije smanjili po nekoliko osnova. Pročelnici su županu Korenu podnijeli kratka izvješća o aktivnostima svojih upravnih odjela te je dogovoreno kako će se održati i individualni sastanci.

ZAGREB – Trkači i ljubitelji trčanja prilikom posjeta Zagrebu, zahvaljujući mobilnoj aplikaciji SightRun mogu i dalje uživati u svojoj aktivnosti te ujedno upoznati grad. Aplikacija sadrži trkačke audio ture koje kombiniraju trčanje s turističkim razgledavanjem. Sve što treba učiniti jest preuzeti odabranu turu na svojem mobitelu, staviti slušalice na uši i stisnuti play. Trkačke ture mobilne aplikacije SightRun dostupne su na hrvatskom i engleskom jeziku. Prvi je dostupan Zagreb – grad prijatelj trkača i trkačka destinacija, nakon kojeg će se u aplikaciji naći i drugi hrvatski gradovi.

ČAKOVEC – Iako je ljeto tek na početku, sudjelovanje djece u Ljetnim sportskim kampovima, koje organizira Grad Čakovec i Zajednica sportskih udruga Grada Čakovca, najveće je dosad. Tri kampa koji se trenutno održavaju, kamp iz nogometa, košarke i rukometa, obišao je gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač. Istaknuo je da će ove godine sigurno biti srušen prošlogodišnji rekord od 1300 sudjelovanja u kampovima, jer ih je ove godine više, a veći je i interes djece. Sportske kampove djeca iz čakovečkih škola plaćaju 80 kuna, dok iz drugih škola 150. Za to dobivaju mogućnost neograničenog broja dolazaka na sve sportske kampove, osvježenje i majicu. Inače, sportski kampovi organiziraju se već trinaestu godinu, a posljednji kamp završava 1. rujna.

loading