Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 04.07.2018.

Posted in Vijesti

VARAŽDIN – Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković predsjedava sastankom sa županima, predstavnicima Udruge gradova, Udruge općina te predsjednikom Odbora za lokalnu samoupravu u Hrvatskome saboru, koji se danas, 4. srpnja 2018. godine održava u županijskoj palači u Varaždinu. Razgovara se o izmjenama i dopunama Zakona o sustavu državne uprave, zatim o prijedlozima za unaprjeđenje financijskog sustava Županijskih uprava za ceste, novim instrumentima i mehanizmima za jačanje regionalne i teritorijalne suradnje te o boljoj iskorištenost sredstava iz europskih fondova.

KOPRIVNICA – Programi manifestacija 14. Dan povrća i Zlatna vina Alpe Adria 2018. koje će se ove subote, 7. srpnja 2018. godine održati u Koprivnici i Đurđevcu predstavljeni su jutros, u srijedu, 4. srpnja 2018. godine na konferenciji za medije u sjedištu Koprivničko-križevačke županije. Koprivnički Zrinski trg i gradski park ove subote preuzimaju proizvođači povrća u sklopu 14. Dana povrća Koprivničko-križevačke županije, a župan Darko Koren naglašava kako će se u prodajno-izložbenom dijelu predstaviti 50-ak proizvođača, a u katalogu proizvođača povrća predstavljeno ih je 115. Subotnje poslijepodne pak u Đurđevcu posvećeno je zlatnim vinima iz regija članica Saveza Alpe Adria. Među najkvalitetnijim vinima nalazi se i puno onih koja su proizvedena u podravsko-prigorskim vinogradima. Na ocjenjivanje vina pristiglo je 45 uzoraka; 29 iz Hrvatske, 11 iz Mađarske te pet iz Austrije. Dan povrća Koprivničko-križevačke županije ove subote, 7. srpnja 2018. godine u Koprivnici kreće u 9.30 sati, a manifestacija Zlatna vina Alpe Adria u Đurđevcu počinje u 15 sati.

ZAGREB – Nakon više od 18 mjeseci od reforme mjesne samouprave u Zagrebu uočeni nedostaci raspodjele financijskih sredstava gradskim četvrtima i  mjesnim odborima. Glavne zamjerke na postojeći model su neodrživi kriteriji raspodjele 18 % proračunskih prihoda koliko godišnje pripada mjesnoj samoupravi. – Izostavlja se kriterij komunalne opremljenosti te se uvode dva osnovna uvjeta, površina gradske četvrti te broj stanovnika – rekla je Renata Šimon, pročelnica Gradskog ureda za mjesnu samoupravu. Gradske četvrti i mjesni odbori ove godine na raspolaganju iz gradskog proračuna imaju nešto više od 700 milijuna kuna za održavanje komunalne infrastrukture te javnoprometnih i javnih zelenih površina.

VARAŽDINSKE TOPLICE – Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice Andrej Plenković posjetio je u srijedu, 4. srpnja Varaždinske Toplice. U poslijepodnevnim je satima u društvu lokalnih i državnih dužnosnika, članova stranke obišao Arheološki park, te Specijalnu bolnicu za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice, održavši  i sastanak s dužnosnicima Hrvatske demokratske zajednice u Varaždinskoj županiji.

ZAGREB – Ovogodišnje, inače 33. zagrebačko histrionsko ljeto na Opatovini trajat će od 5. srpnja do 2. rujna 2018. godine. Na ljetnoj pozornici Opatovina  igrat će, od 5. srpnja do 2. rujna  predstava Grička vještica Marije Jurić Zagorke u režiji Dražena Ferenčine. Na sceni u predstavi sudjeluje 26 glumaca, a najpopularniji ljubavni par – Kontesu Neru I Sinišu, glume Mada Peršić I Janko Volarić Popović. Svečana premijera predstave i otvaranje 33. Histrionskog ljeta bit će u nedjelju, 8. srpnja 2018. godine od 20,00 sati. Pretpremijerne izvedbe su ovog četvrtka, petka, i subote 5.,  6. i  7. srpnja na ljetnoj pozornici Opatovina također od 20,00 sati. Predstava će igrati svaki dan osim ponedjeljkom.

KOPRIVNICA – Mjerom „Javni rad“ u Koprivnici je zaposleno 25 osoba, koje su s radom na poslovima revitalizacije javnih površina započele jutros, u srijedu, 4. srpnja 2018. godine. Zahvalivši na iskazanom interesu, gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić naglasio je kako Gradskoj upravi pomoć kod održavanja i uljepšavanja Koprivnice upravo zaposlenih putem javnih radova, puno znači. Vrijeme trajanja projekta šest je mjeseci, Grad Koprivnica osigurao je zaštitnu odjeću i sredstva za rad, a plaću za njih 25 te putne troškove za one koji do radnog mjesta imaju više od dva kilometra, osigurava Hrvatski zavod za zapošljavanje.

ZAGREB – S ciljem predstavljanja javnosti daljnjeg razvoja i transformacije područja nekadašnjih željezničkih radionica Janko Gredelj u Trnju, danas, 4. srpnja 2018. godine, u jednoj od radiona održana je tribina na temu „Novo gradsko središte na lokaciji Gredelj u Trnju – put za očuvanje vrijednog industrijskog naslijeđa“. Prema Generalnom urbanističkom planu Grada Zagreba na području bivše tvornice Gredelj u Trnju koje obuhvaća oko 130 tisuća četvornih metara trebali bi biti izgrađeni i uređeni poslovni, stambeni i javno-društveni prostori. Uskoro bi trebao biti raspisan međunarodni natječaj vezan uz revitalizaciju lokacije Gredelj, a uskoro će biti održani i sastanci s potencijalnim investitorima. Vrijednost projekta još nije poznata, no bit će financiran kroz model javno-privatnog partnerstva.

 ZAGREB – Prijedlog skupštinskog Odbora za imenovanje naselja, ulica i trgova da se u gradskog četvrti Donji grad neimenovani park koji je na južnoj strani omeđen Martićevom ulicom imenuje u spomen na književnika Envera Čolakovića te da dobiva ime Park Envera Čolakovića, prihvaćen je na sjednici zagrebačke Gradske skupštine, koja je završila s radom ovog ponedjeljka, 2. srpnja 2018. godine.

ČAKOVEC – Turističke projekte i manifestacije Međimurske županije Hrvatska turistička zajednica odlučila je financijski poduprijeti s 615 tisuća kuna. Najveći pojedinačni iznosi odobreni su Turističkoj zajednici Međimurske županije za projekte „Cycle in a Network“,170 tisuća kuna i projektu „Riznica Međimurja“, 120 tisuća kuna. Slijedi, manifestacija „Porcijunkulovo“ za koju je Turističkoj zajednici grada Čakovca odobreno 100 tisuća kuna. Turističkoj zajednici Murskog Središća za projekt „Rudarsko murske staze“ je odobreno 40 tisuća kuna, dok je Turističkoj zajednici Međimurske županije za manifestaciju „Urbanovo“ odobreno 30 tisuća kuna, a potpore je dobilo još šest međimurskih turističkih projekata.

ZAGREB – Natječaj za izbor najuzornije seoske žene raspisala je Zagrebačka županija. Natječaj je otvoren do 31. kolovoza 2018. godine, a najuzornija seoska žena Zagrebačke županije treba imati između 25 i 65 godina, biti hrvatska državljanka, koja živi na selu, uživa ugled u svojoj sredini, ima lijepo uređeno kućanstvo i poljoprivredno gospodarstvo, proizvodi poljoprivredne proizvode i/ili rukotvorine i/ili stvara umjetnička djela. Ujedno treba biti poznati borac za razvitak i napredak društvenog, kulturnog i gospodarskog života, obitelji i zajednice. Prve tri izabrane uzorne seoske žene na županijskom izboru, bit će ujedno i predstavnice Zagrebačke županije na državnom Izboru, koji će se ove godine održati 21. listopada u gradu Zagrebu.

RADOBOJ – U sklopu manifestacije “Radobojska ljetna događanja”, u petak, 6. srpnja 2018. godine, s početkom u 17,00 sati na prostoru nogometnog igrališta Radoboj održat će se „Međunarodna ćevapčijada”. Prijave timova primaju se još danas, na broj telefona Općine Radoboj ili Muzeja Radboa, na njihove e-mail adrese ili osobno u prostorijama Općine. Zadatak timova je da sa svojom opremom i s pet kilograma mesa naprave što bolje ćevape, koje će potom ocjenjivati žiri, ali i posjetitelji, a za prva tri najbolja tima osigurane su novčane nagrade. Kupnjom ulaznice od 20 kuna, posjetitelji će moći degustirati i ocijeniti ćevape, sudjelovati u tomboli, a sva prikupljena sredstva namijenjena su realizaciji projekta “Fitness park na otvorenom u Radoboju”.

ZAPREŠIĆ – U organizaciji Udruge likovnih stvaralaca Zaprešić, u tek obnovljenoj Vršilnici Novih dvora zaprešićkih, može se razgledati  21. Međunarodna izložba minijatura i više od 200 zanimljivih izložaka. Radno vrijeme od ponedjeljka do petka od 14,00 do 21,00, vikendom od 12,00 do 21,00 sati.

KOPRIVNICA – Volonterski centar Koprivnica organizira danas, 4. srpnja 2018. godine u sklopu kampanje „Koprivnica volontira“, predavanje „Gdje volontirati kroz ljeto“ kojim želi informirati građane o aktivnim i nadolazećim volonterskim programima i projektima koji će se kroz ljeto provoditi u Koprivnici, ali i šire. Predavanje počinje u 15,00 sati u prostoru P.I.P.E. u koprivničkom Domu mladih.

loading