Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 04.07.2019.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Gradilište sljemenske žičare na Dolju ovog je četvrtka, 4. srpnja 2019. godine obišao zagrebački gradonačelnik Milan Bandić sa suradnicima. – Uz remetinečki rotor ovo je jedna od najvećih investicija u Gradu, vrijednosti 560 milijuna kuna, rekao je  gradonačelnik Milan Bandić, istaknuvši kako će nastojati žičaru pokloniti Zagrepčanima iduće godine za Dan grada 31. svibnja.  Podsjećamo, posljednja faza izgradnje nove žičare podijeljena je u dva dijela. Prvi dio odnosi se na izgradnju garaže i temelja za postrojenja i infrastrukturu duž koridora radi osiguravanja preduvjeta za montažu opreme. Drugi dio uključuje montažu, ispitivanje i puštanje u eksploatacijski sustav žičare te završetak svih građevinsko-obrtničkih radova na objektima i infrastrukturi. Trasa nove žičare podudara se s trasom stare uz produženje na gornjem dijelu za 130 metara i donjem za 850 metara. Kapacitet prijevoza žičare bit će 1.500 osoba na sat s gondolama kapaciteta 10 osoba koje će ih prevesti od Donje do Gornje postaje za cca 17 minuta. Uz dnevni predviđen je i noćni režim rada žičare tijekom cijele godine u svim klimatskim uvjetima.

ZAGREB – U sklopu programa Ruralnog razvoja Republike Hrvatske, danas je potpisano 196 ugovora iz operacije „Potpora mladim poljoprivrednicima“ vrijednosti 57,5 milijuna kuna. Svrha natječaja je generacijska obnova, odnosno pomoć mladim poljoprivrednicima koji postaju nositelji poljoprivrednog gospodarstva za početak poslovanja i tako ih motivirati da ostanu na ruralnom području i razvijaju svoje poslovanje. Korisnici mjere su poljoprivrednici od 18 do 40 godina koji su dobili potpore u iznosu od 50 tisuća eura ako im je poljoprivreda glavno zanimanje ili 20 tisuća eura ako im je poljoprivreda drugi izvor prihoda. „Mislim da se rezultati vide i da smo napravili veliki iskorak sa svakim mladim OPG-om, mladom obitelji koja ostaje tu i bavi se poljoprivredom“,  rekao je Tomislav Tolušić, potpredsjednik Vlade RH i ministar poljoprivrede.

MOSKVA – Na poziv ministra u Vladi Grada Moskve i šefa Odjela za vanjske ekonomske i međunarodne odnose Moskve Sergeja Cheremina, zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Olivera Majić sudjeluje na 9. Moskovskom urbanističkom forumu koji se u Moskvi održava od 4. do 7. srpnja. U okviru Foruma održat će se panel rasprave, plenarni sastanci i plenarna sesija Kongresa urbanog zdravlja – Urbani okoliš kao izvorište zdravlja, na kojima će sudjelovati gradonačelnici i predstavnici Moskve i brojnih svjetskih gradova. Teme panel rasprava bit će: Pametni grad danas – Kako je digitalizacija ruskih gradova promijenila kvalitetu života građana, Alati upravljanja gradom – prioriteti i prakse urbanog razvoja i Nova urbana agenda. Na koje su vrijednosti gradovi fokusirani danas?

ZAGREB – Raspisan je  javni natječaj za dodjelu gradskih bespovratnih potpora za provedbu Programa poticanja razvoja obrta, malog i srednjeg poduzetništva u Gradu Zagrebu 2019. – 2023.  i to za potpore inovatorima. Korisnici potpora mogu biti obrti, djelatnosti slobodnih zanimanja, mikro, mala i srednja trgovačka društva, ustanove u vlasništvu fizičkih osoba i zadruge. Potpore se dodjeljuju inovatorima za zaštitu industrijskog vlasništva i koji razvijaju inovacije za poduzetničko korištenje sa sjedištem na području grada Zagreba. Najniži pojedinačni iznos potpore je 10.000 kuna, a najviši 40.000 kuna. Zahtjevi za dodjelu potpora inovatorima podnose se do 10. srpnja Plavom uredu Zagrebačkog inovacijskog centra , Vodnikova 12.

VARAŽDIN – Vijećnici Skupštine Varaždinske županije na današnjoj su sjednici prihvatili prijedlog odluke o javnim priznanjima Županije u 2019. godini te dali suglasnost Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice da se kreditno zaduži za deset milijuna kuna kako bi se realizirala energetska obnova smještajnog objekta Minerva. Također, prihvaćen je i plan navodnjavanja Varaždinske županije, prema kojem je za navodnjavanje od ukupnih 60 hektara poljoprivrednih površina, predviđeno 11 hektara. Usvojena je i odluka o izradi projektne dokumentacije za dvorac Opeku i Arboretum Opeka, koja će koštati dva milijuna i 300 tisuća kuna. – Riječ je o kapitalnom projektu Varaždinske županije, ističe župan Radimir Čačić, jer osim što je tamošnja Srednja poljoprivredna škola proglašena regionalnim centrom izvrsnosti, kompletnom obnovom kompleksa bitno će se doprinijeti i kulturno-turističkom sadržaju ovoga kraja, jer u projekt se ide cjelovito.

ČAKOVEC – Nastavak 13. sjednice Skupštine Međimurske županije, nakon tri tjedna stanke, održan je u četvrtak, 4. srpnja 2019. godine u Velikoj skupštinskoj dvorani Međimurske županije. Na samom početku sjednice, umjesto Borke Bunjac, na svoju je vijećničku dužnost stupio Branimir Bunjac. Između 26 točaka dnevnog reda, prihvaćeno je izvješće o Izvršenju proračuna u 2018. godini u kojoj je ostvaren manjak od 4, 6 milijuna kuna što uz preneseni manjak iz prethodnih godina od 9,4 čini ukupni manjak od 14 milijuna kuna, a zbog sufinanciranja brojnih europskih projekata. Prihvaćen je i Prijedlog odluke o donošenju II. izmjene i dopune prostornog plana Međimurske županije čije je skidanje s dnevnog reda bilo razlogom prekida sjednice prije tri tjedna. Istodobno se prilazi III. Izmjenama i dopunama PP-a. Razlozi za to leže u želji Grada Preloga te Općine Nedelišće, zbog potreba izgradnje preloške  Marine i legalizacije objekata u Kuršancu, pojasnio je župan Matija Posavec.

ĐURMANEC – Nestrpljenju učenika i učitelja Osnovne škole u Đurmancu došao je kraj otvorenjem nove sportske dvorane koju će moći koristiti buduće generacije osnovnoškolaca, ali i brojne udruge Đurmanca. Naime ovog četvrtka, 04. srpnja 2019. godine, pred brojnim osnovnoškolcima, njihovim roditeljima i dužnosnicima, župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar i načelnik Damir Belošević uz učenike prvih razreda simbolično su otvorili sportsku dvoranu, a u prigodnom programu nastupio je školski zbor, KUD Đurmanec te su učenici škole okupljenima prezentirali svoje brojne sportske uspjehe. Izgradnja dvodijelne školske sportske dvorane provodila se kroz sedam faza, tijekom proteklih osam godina. Za njezinu gradnju i opremanje izdvojeno je ukupno 20,79 milijuna kuna,  od čega je županija osigurala 14 milijuna kuna i 770 tisuća kuna, a općina Đurmanec 3,5 milijuna kuna. Uz župana Kolara i načelnika Beloševića, svečanosti su prisustvovali i zamjenici Jasna Petek i Anđelko Ferek Jambrek, načelnici Radoboja i Bedekovčine, Anđelko Topolovec i Darko Ban te brojni drugi uzvanici. – Kako nije bilo podrške resornog ministarstva za završetak ove dvorane, odlučili smo kroz kreditnu liniju završiti dvoranu i dati je na uporabu svim učenicima, učiteljima, ali i svim mještanima Đurmanca – istaknuo je župan Kolar dodajući da očekuje kroz dvadesetak dana i potpisivanje ugovora za energetsku obnovu Osnovne škole u Đurmancu, projekta vrijednog više od 7 milijuna kuna.

ZAGREB – Skupština Zagrebačke županije prihvatila je izvještaj o izvršenju Proračuna za 2018. godinu prema kojem su ostvareni ukupni prihodi u iznosu od 655.942.799 kuna što je 97% planiranog. Lanjski ukupni rashodi  iznose 617.084.790 kuna. U istom razdoblju u izvornom Proračunu ostvareni su prihodi od  347.235.406 kuna odnosno 97,13% planiranog te rashodi od 329.809.615 kuna što je 92% planiranog.

ČAKOVEC – Policijska uprava međimurska pojačala je aktivnosti usmjerene na suzbijanje kaznenih djela krađa poljoprivrednih proizvoda. U suradnji s komunalnim redarom Općine Belica, policijski službenici Policijske postaje Čakovec i Interventne jedinice policije su na poljoprivrednim parcelama u okolici Belice,  prezentirali su nadzor terena bespilotnom letjelicom, tzv. “dronom“. U akciju su bili uključeni  interventni policajci i motociklist, koji su u koordinaciji s operaterom “drona“ nadzirali poljoprivredne površine. Ovakve i slične akcije provodit će se sustavno i koordinirano s lokalnom zajednicom u narednim mjesecima diljem Međimurske županije, kako bi se i na taj način suzbila kaznena djela krađe poljoprivrednih proizvoda.

KOPRIVNICA – Radni sastanak na temu izgradnje dječjeg igrališta te daljnje integracije djece Romske nacionalne manjine na području koprivničkog prigradskog naselja Reka održali su saborski zastupnik Veljko Kajtazi i zamjenica gradonačelnika Koprivnice Melita Samoborec. Dogovoreno je kako će Grad Koprivnica već ove jeseni krenuti s pripremnim radovima na podlozi novog dječjeg igrališta u Reki, koje će se nalaziti između naselja Reka i romskog naselja Žlebice u cilju bolje integracije djece u svakodnevni život i igru s vršnjacima. Saborski zastupnik Kajtazi obećao je kako će se sa Savezom Roma uključiti u ovaj projekt i financirati nabavu igrala i prava za višenamjensko sportsko igralište na kojem će se naći integralno igralište za mali nogomet, rukomet, odbojku i košarku te druga popratna igrala.

loading