Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 04.08.2017.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Državna izaslanstva i izaslanstvo Grada Zagreba danas su na zagrebačkom groblju Mirogoju položila vijence i zapalila svijeće u povodu obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 22. obljetnice operacije “Oluja”. Bili su tu predsjednik Vlade Andrej Plenković,  predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković i izaslanica predsjednice RH Maja Čavlović, a zagrebačko izaslanstvo predvodio je gradonačelnik Milan Bandić.U izaslanstvu su bili i potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved te predstavnici udruga branitelja iz Domovinskoga rata. Vijence su položili i zapalili svijeće kod spomenika Glas hrvatske žrtve – Zid boli, kod Središnjega križa u Aleji poginulih hrvatskih branitelja iz Domovinskoga rata, na grobu prvoga hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana te na zajedničkoj grobnici za neidentificirane žrtve iz Domovinskoga rata na Krematoriju.

ČAKOVEC – VARAŽDIN – Polaganjem vijenca kod Spomenika poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima Domovinskom ratu u Perivoju Zrinskih Čakovec, te  paljenjem svijeća kod Spomen-zida poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu jutros  je i u Međimurskoj županiji obilježen Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja. Povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja izaslanstvo Varaždinske županije, uz izaslanstva Grada Varaždina, PU varaždinske i braniteljskih udruga, položilo je danas  vijenac i zapalilo svijeću kod spomen obilježja hrvatskim braniteljima na gradskom groblju u Varaždinu. Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja slavi se u Hrvatskoj 5. kolovoza svake godine kao spomen na pobjedu u Domovinskom ratu. Na taj datum 1995. godine Hrvatska vojska je oslobodila okupirani grad Knin u vojno-redarstvenoj operaciji Oluja.

MARKUŠ BRIJEG – Tvrtku Q dom koja na Markuš brijegu, u općini Lobor, proizvodi niskoenergetske mobilne kućice posjetio je danas župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar. Osnovana 2014. godine, tvrtka sa 24 djelatnika proizvodi godišnje blizu 250 kućica, od ekoloških i niskoenergetskih materijala, što je proizvod kakvog nema na domaćem tržištu, kaže predsjednik Uprave Tomislav Dunaj. Kućice su namijenjene turističkom tržištu, pa će se naći uskoro i u Nacionalnom parku Plitvička jezera, a izvoze se i u Sloveniju. Sa županom Kolarom razgovaralo se i o gradnji novog mosta koji bi omogućio nesmetan prijevoz kućica od pogona do njihovog odredišta, s obzirom na njihovu veličini koja se kreće od 17 do 50 četvornih metara površine. Župan Kolar je izrazio zadovoljstvo poslovanjem tvrtke koja ima u planu proširenje kapaciteta i od jeseni zapošljavanje još desetak djelatnika, a uvjeren je kako za mobilne niskoenergetske kućice ima prostora i u turističkog ponudi Krapinsko-zagorske županije.

ZAGREB –  Kompletno rekonstruiranu Kranjčevićevu ulicu, na kojoj su se odvijali radovi na dionici od peterokrakog raskrižja Tratinske, Brozove i ulice Florijana Andrašeca do kružnog raskrižja s Novom cestom i Adžijinom ulicom, u dužini od 578 metara jutros je u promet pustio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Kako je istaknuo zagrebački gradonačelnik Kranjčevićeva je prva ulica u Zagrebu koja je dobila podzemne spremnike za odlaganje otpada, a koji će biti u funkciji kroz mjesec dana.Takva praksa podzemnih spremnika će se nastaviti, posebice na području Donjeg i Gornjeg Grada. U sklopu radova, vrijednosti 17 milijuna kuna,  izvršena je i rekonstrukcija postojeće infrastrukture vodoopskrbne, kanalizacijske i elektroenergetske mreže i vrelovoda. Što se tiče prometa kolnik dijele biciklisti i vozila pa je ograničena brzina kretanja do 40 km na sat.

ZAGREB – Sastanak s predstavnicima Vodoprivrede, HŽ infrastrukture, HEP-a, podružnice Zrinjevac Zagrebačkog holdinga, te predstavnicima resornih gradskih ureda na temu  „Inicijativa Zagreb protiv ambrozije“ održan je ovog petka, 4. kolovoza u zgradi Gradske uprave. Zrinjevac je već krenuo s košnjom ambrozije na gradskim površinama, kako bi se smanjila mogućnost cvjetanja što je pogubno za alergičare. Uz to, šalju se pismene obavijesti za privatne posjednike parcela na kojima se uočava ambrozija. Naime  za njeno ne uklanjanje moguće su i novčane kazne. Grad Zagreb tako je na vrijeme krenuo s uklanjanjem ovog alergenta, čija pelud u cvatu prenosiva je i na više od 100 kilometara. Korak dalje, bit će izrada digitalnog Kataloga zemljišta odnosno parcela gdje se uočava pojava ambrozije, kako bi se motiviralo i građana da sudjeluju u inicijativi, istaknuo je voditelj Ureda Gradonačelnika Miro Laco.

ZAGREB – Hrvatska bilježi turističke rekorde. Tako je od siječnja do srpnja najviše noćenja ostvareno u Istri, Splitsko-dalmatinskoj županiji  i Kvarneru. Slijede Zadarska, Dubrovačko-neretvanska, Šibensko-kninska i Ličko-senjska županija te Zagreb s 1,7 milijuna noćenja. Na kontinentu je ostvareno 1,1 milijun noćenja što je povećanje za 19%, a najviše noćenja je ostvareno u Karlovačkoj županiji, Krapinsko-zagorskoj županiji te u Osječko-baranjskoj županiji .  U top 10 destinacija po noćenjima uz morske destinacije kao što su  Dubrovnik, Rovinj, Poreč, Medulin, Umag, Split, Mali Lošinj,  Crikvenica i Novalja je i Grad Zagreb.Tijekom prvih sedam mjeseci najviše noćenja su ostvarili turisti iz Njemačke, Slovenije, Austrije, Poljske i Češke.

ZAGREB – Grad Zagreb raspisao je javni poziv za dodjelu potpora za samozapošljavanje za proizvodne djelatnosti. Korisnici potpore mogu biti nezaposlene osobe koje se vode u evidenciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje te koje su pohađale radionicu za samozapošljavanje uz uvjet da imaju prebivalište u Zagrebu i da buduća tvrtka ima sjedište u Zagrebu i da je glavna djelatnost iz područja C – prerađivačka industrija. Visina potpora je do 75 tisuća kuna. Javni poziv će biti otvoren do iskorištenja sredstava, a najkasnije do 15. studenog.

KRAPINA – Prvi povrati poreza bit će isplaćeni na račune poreznih obveznika ovog petka, 4.kolovoza. Povrati će se izvršavati tijekom kolovoza, svakodnevno, redoslijedom kojim su izdavana i rješenja o utvrđivanju godišnjeg dohotka. Prema podacima u evidencijama Porezne uprave, 28.871 poreznih obveznika s prebivalištem na području Krapinsko – zagorske županije ostvarilo je pravo na povrat u iznosu od 22.704.185 kuna.

ORLE – Javna ustanova Zeleni prsten Zagrebačke županije organizira 9. manifestaciju “Kosci za kosce”, koja će se održati ove subote, 5. kolovoza na Odranskom polju u Selcu, u općini Orle, kod lovačkog doma LD „Patka“ od 17,00 sati.  Ovom prilikom bit će predstavljeni rezultati istraživanja ptice kosac u Odranskom polju, informacija o statusu projekta obnove drvenog mosta na rijeci Odri te programa „Zagreb na Savi“. Košnjom livada ručnim kosama, kako se to nekada radilo, kosci će ukazati na važnost očuvanja livada kao prirodnog staništa ptice kosac. Cilj manifestacije je očuvanje  kosca,  jedne od najugroženijih ptica Europe, ukazati na važnost očuvanja livada košanica te edukacija lokalnog stanovništva o načinu i terminu košnje prilagođenom toj vrsti.

VARAŽDIN – Srebrnu medalju na Međunarodnoj informatičkoj olimpijadi koja danas završava u Teheranu, osvojio je Varaždinac Josip Kelava. Učenik Prve gimnazije Varaždin ovaj je sjajan uspjeh postigao u konkurenciji  308 natjecatelja iz 83 zemlje. Hrvatsku su uz Kelavu predstavljali   i Josip Klepec, Vilim Lendvaj i Adrian Beker iz zagrebačkog MIOC-a. Osvajanje medalje samo je jedan u nizu uspjeha Josipa Kelave. Višestruki je županijski prvak iz matematike, fizike, informatike i logike, a izvrsne uspjehe postizao je na državnim i brojnim međunarodnim natjecanjima. Samo u prošloj školskoj godini postao je državni prvak iz logike, dok je na državnim natjecanjima iz matematike i informatike bio drugi i treći. Osvojio je i prvo mjesto na Hrvatskom otvorenom natjecanju u informatici,  te srebrnu medalju na Srednjoeuropskoj informatičkoj olimpijadi u Ljubljani. Inače Josip Kelava je i najbolji maturant Varaždinske županije, a Županijsku nagradu u iznosu od 4.000 kuna uručit će mu župan Radimir Čačić na svečanoj sjednici povodom Dana županije u rujnu.

KOPRIVNICA – Volonterski Centar Koprivnica Udruge Kopriva, nastavlja svoj rad uz dobivenu podršku za jednogodišnje projekte lokalnih volonterskih centara u ovoj godini. Projekt financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku sa 70 tisuća kuna te je Udruga Kopriva zaposlila i prvu osobu u Udruzi, Ninu Orak koja je postala voditeljicom Volonterskog Centra. Jedna od prvih aktivnosti u planu projekta jest edukacija koordinatora volontera u suradnji s Volonterskim uredom Međimurja, radit će se na razvoju, ažuriranju i održavanju baze podataka „Burze volontera“, kao i na povećanju svijesti mladeži u srednjim školama o mogućnostima volontiranja, a od narednog tjedna u uredu Centra u koprivničkom Domu mladih bit će dostupno i novo izdanje volonterskih knjižica.

loading