Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 04.09.2015.

Posted in Vijesti

DONJI KRALJEVEC – Vrata posjetiteljima danas, 4. rujna 2015. godine, otvorio je deseti po redu Međunarodni sajam voćarstva u Donjem Kraljevcu.donji kraljevec sajam voćaSajam će se u organizaciji Općine Donji Kraljevec i suorganizaciji Savjetodavne službe i Agronomskog fakulteta iz Zagreba, osim tijekom današnjeg dana, održavati i sutra od 10,00 do 18,00 sati u sportskoj dvorani tamošnje osnovne škole. donji kraljevec snježana španjolMeđunarodni voćarski sajam uključuje izlaganje i prodaju voćnih sadnica, svježeg i sušenog voća te voćnih prerađevina, strojeva za preradu voća i mehanizacije kao i mjernih instrumenata koji se koriste u voćarstvu.Sajam, koji podržavaju Međimurska županija, Ministarstvo poljoprivrede i Hrvatska gospodarska komora, ima ovogodišnje partnere, a to su Koprivničko- križevačka i Zagrebačka županija.

 donji kraljevec miljenko horvat načelnik općine

ZAGREB – Dvije nove seizmološke postaje – Lobor i Ozalj proradile su u zagrebačkoj mreži seizmografa.  Uz postojeće četiri postaje zagrebačka mreža sad ima ukupno šest seizmoloških postaja,što ju čini relativno gustom mrežom, a Zagreb optimalno pokrivenim seizmološkim postajama. Uspostavom rada novih seizmoloških postaja zaokružuje se zagrebačka mreža seizmografa i Zagreb postaje sigurniji grad što se tiče obrane od potresa,što je i prioritet Ureda za upravljanje u hitnim situacijama. Pored toga,ove godine su nabavljena i četiri akcelografa koja su dana seizmološkoj službi na korištenje. Akcelerografi će biti postavljeni u narednom razdoblju nakon terenske analize lokacija za postavljanje.

ZAGREB – Povelju o priznavanju kompetencija stečenih volontiranjem potpisao je gradonačelnik grada zagreba, Milan Bandic sa predstavnicima Hrvatske udruge poslodavaca, volonterskim centrom Zagreb te predstavnicima 23 tvrtke, udruga te obrazovnih institucija. Ovom poveljom želi se potaknuti javnu svijest  o važnosti volontiranja te njegovima dobrobitima za zajednicu. Gradonačelnik Zagreba istaknuo je kako je u  vremenu krize i recesije, kada je teško pronaći posao, dobro da mladi rade, a da lokalna zajednica to cijeni.

STUBIČKE TOPLICE – Svečano otvorenje novouređenog prostora za fizikalne terapije koji se nalazi u sklopu objekta Maksimilijan u Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Stubičke Toplice održano je danas. Investicija je vrijedna preko milijun kuna budući da se radi o aparatima najsuvremenije svjetske tehnologije, naglasio je ravnatelj bolnice Davor Gredičak.

 Također, danas je obilježen i završetak projekta zamjene vanjske stolarije III. kata i sanacije ovojnice objekta Toplice, čime je poboljšana kvaliteta usluge za pacijente, a uštedjelo se i na energentima budući da je projekt rađen u suradnji sa Fondom za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti koji je sufinancirao 60% investicije. Od 2007. godine u Specijanoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Stubičke Toplice traje investicijski ciklus „težak“ oko 35 milijuna kuna, istaknuo je župan KZŽ Željko Kolar, a poslovanje je odlično budući da je to jedina bolnica na području županije koja do sada nije zabilježila negativan rezultat.

ZAGREB – Sjednica gradske skupštine Grada Zagreba održat će se sljedeci tjedan, a ususret sjednici održavaju se skupštinski odbori. Danas je održana 29. Sjednica odbora za kontrolu. Pred članovima odbora nasao se konačni prijedlog izmjena i dopuna GUP-a Sesveta koji je nastao nakon javne rasprave. Takav prijedlog nisu podržali gradski HDZ-ovci, dok su SDP-ovci istaknuli kako  prijedlog sadrži želje investitora, ali ne i plan razvoja Sesveta. Osim toga članovima odbora predstavljeno je izvješće o poslovanju Zagrebačkog Holdinga za prošlu godinu. Holding je prošlu godinu završio sa dobiti od 17 milijuna kuna, a na te brojke utjecao je ponajviše plan restrukturiranja donesen sredinom 2013. godine. Sljedeća sjednica gradske skupštine održat će se 10. rujna.

ZAGREB – Dvodnevni festival održivog življenja, Zegevege, jedinstveni takav festival u Hrvatskoj, ali i u ovom dijelu Europe, kao dio međunarodnog festivala Veganmania otvoren je danas na Trgu bana Josipa Jelačića. Festival danas do 21,00 sat i sutra od 9,00 do 21,00 sat nudi brojne zabavne i edukativne sadržaje. Posjetiteljima će se predstaviti 100 izlagača zdrave hrane, ekoloških proizvida i inovacija te kozmetike koja nije testirana na životinjama. Uz pripremljen je i glazbeno-scenski program, predavanja i radionice te gastronomska ponuda temeljena na veganskoj prehrani. Pokrovitelj festivala je Grad Zagreb, a otvorio ga je gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić.

ZAGREB – Eurobasket – Europsko natjecanje u košarci zagrebačke skupine C svečanim je programom otvoren sinoć na Trgu bana Josipa Jelačića. EuroBasket će se osim u Zagrebu igrati još u Rigi, Berlinu, Montpellieru i Lilleu. Zagreb je centar svjetske košarke, jer se ove godine u košarci ne događa ništa važnije od EuroBasketa, istaknuo je predsjednik Hrvatskog košarkaškog saveza Ivan Šuker: Dobrodošlicu je svim gostima poželio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, kazavši kako je Grad Zagreb grad sporta i ovime još jednom pokazuje kako može biti domaćin najvećih sportskih događaja. Na svečanosti otvaranja nazočne je kao izaslanik hrvatskog premijera Zorana Milanovića pozdravio ministar znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar, dok su EuroBasket zajednički otvorili hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović i predsjednik FIBA-e Europe Turgay Demirel.

VARAŽDIN – Budući da Vlada Republike Hrvatske još nije donijela Odluku o sufinanciranju međumjesnog javnog prijevoza za učenike srednjih škola za nadolazeću školsku godinu, iz Varaždinske županije poručuju kako su s prijevoznicima dogovorili da će, do donošenja odluke i sklapanja ugovora, učenicima s područja Županije omogućiti besplatno korištenje prijevoza. Tako će učenici srednjih škola prvog tjedna nastave od ponedjeljka 7. rujna moći koristiti javni autobusni linijski prijevoz bez mjesečnih karata, dok je za putovanje vlakom potrebno predočiti jednu od starih pretplatnih karata uz iskaznicu K-18. Svi učenici putnici bit će na vrijeme obaviješteni o načinu na koji će moći ostvariti pravo na subvencionirani prijevoz, obzirom da se na dnevnoj bazi komunicira s prijevoznicima i školama te se čeka Odluka Vlade Republike Hrvatske.

ČAKOVEC – Dodjela ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za pomoćnike u nastavi iz Europskog socijalnog fonda održana je jučer u konferencijskoj dvorani Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta. Među njima je i onaj za učenike iz Međimurske županije.  Kao što je već potvrdio župan Međimurske županije Matija Posavec, svih 57 školaraca dobit će u Međimurju svoje asistente u nastavi već prvog dana nove školske godine. Pritom je pohvalio sve stručne službe županije, kao i razvojnu agenciju na dobro odrađenom poslu, baš kao što je ministar znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar istaknuo Međimursku županiju kao županiju koja je najbolje aplicirala projekt te dobila 108,5 od maksimalnih 110 bodova, što je ujedno najveći iznos potpore od 2,5 milijuna bespovratnih sredstava.

KRAPINA – Povorka s više od 500 djece odjevenih u tradicionalne zagorske narodne nošnje, u ukupno 16 skupina, prošetat će Krapinom u nedjelju, 6. rujna od 16,40 sati i najaviti svečanosti otvorenja Tjedna kajkavske kulture i 50. obljetnice Krapinskog festivala. Potom će uslijediti i veliki tradicionalni koncert Radija KJaj Kaj vu duši na kojem će nastupiti: Kavaliri, Črleni lajbeki, Tamburaši noći, Žice Krapinice, Brajde, KUD Ilirci, Gordana Ivanjek Tušek, Radek Brodarec, Gabrijela Hrženjak, Iva Ranogajec Inkret, Kušlec, Ivan Benc, Rajko Suhodolčan, Branko Greblički Ventek, Pleteri i Ivica Pepelko. Koncert Kaj vu duši na Trgu Ljudevita Gaja u Krapini počinje u 19,00 sati. Izravni prijenos na Radiju Kaj.

KRIŽEVCI – Križevci dobivaju ulicu doktora Franje Tuđmana. Odlučilo je tako Povjerenstvo za predlaganje imena naselja, ulica i trgova na području Grada Križevaca. Nova ulica bit će na prostoru bivše vojarne, od Perivoja ratnika do Ulice Marcela Kiepaha. Ime prvog hrvatskog predsjednika nosit će prostor u kojem se nalazi Dom za starije i nemoćne osobe, Dječji vrtić Čarobna šuma, Srednja škola „Ivan Seljanec“, budući Razvojni centar i Tehnološki park, a na tom je području prostornim planom planirana i izgradnja obiteljskih kuća te je u tijeku prodaja građevinskog zemljišta. Kako je prijedlog utvrđen, upućuje se u daljnju proceduru koja obuhvaća traženje dozvole od obitelji Tuđman, traženje mišljenja Gradske četvrti Centar, a nakon toga, konačnu odluku donosi Gradsko vijeće Križevaca.

ZAGREB – Tomislav Bubalo, čelnik ogranka Sesvete stranke Nova zora s gotovo 60-ak članova prešao je danas u  Stranku rada i solidarnosti Bandić Milan 365. Politika ove stranke privlači sve više mladih k jednoj od najvećih brzorastućih stranaka u Hrvatskoj i spremni smo dati svoj obol, kako na parlamentarnim izborima tako i poslije njih,istaknuo je Bubalo. Stranka rada i solidarnosti u 17 zagrebačkih gradskih četvrti osnovala je 218 organizacija i trenutno broji gotovo 7.000 članova, naglasila je predsjednica gradske organizacije Ana Marija Bujas Čelan, dok je tajnik stranke Nenad Predovan dodao da je u ovom trenutku moguće osnovati i 30-ak organizacija izvan Grada Zagreba. Upravo će se to i dogoditi u narednih nekoliko dana, najavio je predsjednik stranke – zagrebački gradonačelnik Milan Bandić dodavši da je njegov rad u Zagrebu prepoznat i da sa svojim suradnicima, kao što je stvorio europski Zagreb, može stvoriti i europsku Hrvatsku.

KRAPINA – Najstarije vatrogasno društvo u Krapinsko-zagorskoj županiji, DVD Krapina, obilježit će svečano 140-tu obljetnicu svog rada ove subote, 5. rujna. Proslavi će nazočiti brojna vatrogasna društva s područja Županije te susjedne Slovenije i Austrije. Program počinje prikazom vozila i opreme u Šetalištu Hrvatskog narodnog preporoda od 9,00 do 12,00 sati. Dolazak gostiju očekuje se od 16,30 do 17,00 sati, nakon čega slijedi mimohod vatrogasaca kroz Krapinu. U 18,00 sati u festivalskoj dvorani slijedi svečanost povodom ove visoke obljetnice i nakon toga druženje vatrogasaca. Uz ovu obljetnicu pripremljen je dvadesetminutni film s prikazom rada i razvoja vatrogastva u gradu Krapini kroz posljednja tri stoljeća.

KRIŽ – Festival slastica Zagrebačke županije, Kriški oblizeki održat će se sutra, 18. godinu zaredom u Križu, u organiziji Društva naša djeca Vladimir Nazor Križ. Festival slastica „Kriški oblizeki“ turističko je gospodarska manifestacija ujedno najstarija gastronomska manifestacija u Hrvatskoj. Festival ima i humanitarno-edukativni karakter, a kroz prodaju slastica osiguravaju se sredstava za poboljšanje kvalitete života djece na području općine Križ.

VARAŽDIN – Program 19. međunarodnog festivala čipke u Lepoglavi, bit će predstavljen sutra  prijepodne u Varaždinu. O ovogodišnjem festivalu čipke, koji će u Lepoglavi biti održan od 17. do 20. rujna, govorit će lepoglavski gradonačelnik Marijan Škvarić, direktorica Turističke zajednice grada Lepoglave Ljubica Dubovečak i predsjednik udruge Ekomuzej Lepoglava Dejan Bjelivuk. Nakon sutrašnjeg predstavljanja, u Galerijskom centru, u 12 sati, bit će otvorena izložba nakita lepoglavske  autorice Snježane Varović.

loading