Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 04.09.2017.

Posted in Vijesti

ZAGREB – U osnovne i srednje na području grada Zagreba u novoj školskoj godini kreće ukupno 100 000 učenika. Učenice i učenike u povodu prvog dana školske godine, u Prirodoslovnoj školi Vladimira Preloga danas je posjetio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. To je jedna od pet najboljih zagrebačkih škola, a gradonačelnik Bandić najavio je dogradnju prostora kroz dvije godine tako da će i tamo nastava odvijati u jednoj smjeni.

ZAGREB – Zagrebačka županija dobila je maksimalno mogući iznos od 10 milijuna kuna za četverogodišnju provedbu projekta „Prsten potpore“, odnosno 2,5 milijuna kuna po jednoj školskoj godini. U školskoj 2017./2018. godini sredstva su osigurana za 104 pomoćnika u nastavi koji će brinuti o 114 učenika s posebnim potrebama u 25 osnovnih i sedam srednjih škola kojima je Zagrebačka županija osnivač. Uz Županiju, u svrhu pružanja potpore uključivanju učenika s teškoćama u razvoju u osnovnoškolske i srednjoškolske odgojno-obrazovne ustanove, sredstva su odobrena i gradovima Velikoj Gorici, Samoboru, Zaprešiću i Vrbovcu.  Velikoj Gorici odobreno je 8 milijuna kuna za program „Svako dijete ima pravo na obrazovanje“ i 52 pomoćnika u nastavi za 74 učenika, Samoboru 4,77 milijuna kuna za program „Vjetar u leđa“ i 31 pomoćnika u nastavi za 46 učenika, Zaprešiću 3,38 milijuna kuna za program „Znanje svima“ i 22 pomoćnika u nastavi za 22 učenika te Vrbovcu 2,33 milijuna kuna za program „Korak uz korak“ i 14 pomoćnika za 14 učenika.

KRAPINA – Prvi je dan nastave u školskoj godini 2017./2018., a u školske klupe 33 zagorske osnovne škola po prvi puta sjedaju 1242 đaka prvaka, 23 više nego prošle školske godine. Ove godine upisano je najviše učenika prvih razreda u posljednjih pet godina. Povodom početka nove školske godine župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar uputio je pismo svim zagorskim učenicima, učiteljima i roditeljima, u kojem ističe kako je opredjeljenje Krapinsko-zagorske županije stvaranje obrazovanih, uspješnih i zadovoljnih mladih ljudi, te se stoga u Županiji maksimalno trude ulagati u obrazovanje, te i u ovoj školskoj godini nastavljaju sa izdvajanjem financijskih sredstva kako bi se osigurali bolji uvjeti za izvođenje nastavnog procesa u školama uz što manje financijsko opterećenje roditelja.

VARAŽDIN – U novoj školskoj godini osnovne škole kojima je osnivač Varaždinska županija, pohađa ukupno 10.120 učenika u 598 razrednih odjela. U školske klupe danas, 04. rujna 2017. godine, prvi put sjeda 1.214 učenika prvih razreda u 81 razrednom odjelu. Svečanost obilježavanja prvog dana nastave na području Varaždinske županije, bit će održana jutros u osnovnoj školi u Knegincu Gornjem, a prigodnim programom početak nove školske godine bit će jutros obilježen i u trećoj osnovnoj školi u Varaždinu.

ČAKOVEC/ SELNICA – Osnovnu školu Selnica, odnosno 254 učenika te međimurske škole obišao je danas povodom prvog dana nastave zajedno sa svojim suradnicima međimurski župan Matija Posavec, a sve kako bi se uvjerio da je sve spremno za početak nove školske godine. Sve osnovnoškolce na klupama su danas dočekali besplatni udžbenici, svi oni kojima je to potrebno imaju osigurane asistente u nastavi i jedan topli obrok, dok osnovnoškolci i srednjoškolci imaju financiran i prijevoz do škola. Sve to financira se iz europskih fondova i iz županijskog proračuna, a da će se ulaganje u obrazovanje mladih uvijek isplatiti, podsjetio je tom prilikom župan Posavec. Isti školski nadstandard imaju i učenici u školama kojima je osnivač Grad Čakovec, a učenike koji su danas ponovno sjeli u školske klupe najveće čakovečke škole, I. osnovne obišao je gradonačelnik Čakovca Stjepan Kovač. Uz sve navedeno, Grad je učenicima osnovnih škola osigurao i set radnih bilježnica s motivima grada, kazao je Kovač. Inače, u Međimurje je danas u škole krenulo 9718 učenika, od toga 1215 učenika prvog razreda OŠ, stoga je i PU međimurska izdala upozorenje vozačima da obrate posebnu pozornost na pješake u prometu.

ČAKOVEC – Povodom početka nove školske godine, u I. osnovnoj školi Čakovec danas je o ulaganjima u školstvo te projektima koji će se provoditi u čakovečkim školama, govorio gradonačelnik Čakovca Stjepan Kovač i ravnatelj I. osnovne škole Siniša Stričak. Kako bi se uvjerio da je sve spremno za prvi dan nastave i u drugim školama u Međimurju, župan Međimurske županije Matija Posavec je sa suradnicima obišao OŠ Selnica, gdje je sve prisutne upoznao s provedenim ulaganjima i projektima, planovima u narednom razdoblju, a isto tako dao informacije potrebne učenicima i roditeljima. Istim povodom, u Policijskoj upravi međimurskoj danas je policijska službenica Odsjeka za sigurnost cestovnog prometa Irena Branović najavila predstojeće aktivnosti iz nacionalne preventivne akcije “Poštujte naše znakove” te akcije Vidi i klikni“.

KOPRIVNICA – U škole u Koprivničko-križevačkoj županiji danas po prvi put kreće 1.074 učenika, prvoškolaca. Posebno svečano je u Peterancu gdje će biti otvorena dograđena i novouređena Područna škola Peteranec. Koprivničke osnovnoškolce u školama će dočekati kompleti bilježnica, a učenike od drugog do osmog razreda očekuje i zajednički prvi sat u gimnazijskoj sportskoj dvorani. Pozdravit će ih gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić a potom će biti održan prigodni program. Prvoškolce će u svim koprivničkim školama obići koprivnički gradonačelnik sa suradnicima te će im darovati prigodne majice

VARAŽDIN- Program obilježavanja Dana Varaždinske županije najavljen je danas prijepodne u županijskoj palači u Varaždinu, a o događanjima u povodu dana županije govorili su  župan Varaždinske županije Radimir Čačić, predsjednik Županijske skupštine Alen Runac te posebna savjetnica župana Natalija Martinčević. Dani Varaždinske  Županije održavat će se od 7. do 9 rujna,  a osim svečane sjednice skupštine Varaždinske županije što će biti upriličena u petak u 18 sati u varaždinskom kazalištu,  pripremljen je niz događaja i manifestacija. Sve će početi već u četvrtak upisom u knjigu instalacija Varaždinske županije nakon čega će u varaždinskoj katedrali biti služena svečana sveta misa. Središnji dio proslave bit će svečana sjednica županijske skupštine u petak. U subotu prijepodne uz predstavljanje županijskih OPG-ova, županijska palača bit će, uz posebno vodstvo otvorena za javnost. Osim toga, u subotu će na Franjevačkom trgu biti održan posebni program povijesnih postrojbi, da bi u poslijepodnevnim satima kod mosta na Dravi uz sudjelovanje svih postrojbi bilo organizirano obilježavanje 169. obljetnice prelaska Drave hrvatske vojske pod zapovjedništvom bana Jelačića i pripojenja Međimurja Hrvatskoj.

MARTINIŠĆE – Ugovor o gradnji nove područne škole u Martinišću potpisat će danas, 04. rujna 2017. godine, župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar i direktor tvrtke Jedinstvo Josip Mihalić. Postojeća zgrada škole je dotrajala, a prostori nefunkcionalni te postoje razna ograničenja zbog kojih adaptacijom ili rekonstrukcijom nije moguće ostvariti adekvatne uvjete za obavljanje djelatnosti razredne nastave. Vrijednost radova je oko 5 milijuna kuna, a rok za završetak je 120 dana od dana uvođenja izvođača u posao.

ZAGREB Jesenski vozni red u tramvajskom i autobusnom prometu na području Grada Zagreba primjenjuje se  od ponedjeljka, 4. rujna 2017. godine. Sve tramvajske i autobusne linije koje su od 10. srpnja prometovale prema ljetnom voznom redu ponovno će prometovati pojačanim intenzitetom, prema uobičajenom, jesenskom voznom redu. S obzirom na početak nove školske godine, što podrazumijeva i povećan broj djece na zagrebačkim cestama, posebice u zonama škola i vrtića, apelira se na vozače, kao i ostale sudionike u prometu, na pojačan oprez i poštivanje prometnih propisa i znakova.

loading