Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 04.09.2018.

Posted in Vijesti

ZAGREB Tvrtka Zagrebački električni tramvaj započela je s produljenjem postojećih ili izradom novih pretplatnih karata za javni gradski prijevoz, učenicima osnovnih i srednjih škola, kao i studentima, za novu školsku i akademsku godinu 2018./2019. Učenici i studenti koji već imaju ZET karticu ne trebaju izrađivati novu, no trebaju produljiti učenički, odnosno studentski status i to na bilo kojem prodajnom mjestu ZET-a – besplatno, uz ovjereni obrazac Zahtjeva. Podsjećamo, prošlogodišnjim učeničkim pretplatnim kartama rok trajanja istekao je krajem rujna, dok studentski statusi vrijede do 31. listopada 2018. godine.

ZAGREB – Uskoro počinje izgradnja Spomenika Domovini. Projekt arhitekta Nenada Fabijanića, koji će se sastojati od nekoliko elemenata – portala, Zida svjetlosti i svojevrsnog oltara te će biti smješten na zelenoj površini zgrade zagrebačke Gradske uprave i Koncertne dvorane Vatroslav Lisinski. „To nije spomenik od danas do sutra, to je spomenik za cijelu povijest. Vječni spomenik hrvatskoj domovini“, naglasio je gradonačelnik Milan Bandić. Vrijednost realizacije Spomenika Domovini iznosi oko 21 milijun kuna, a radovi bi nakon provedbe javnog natječaja za izvođača trebali započeti u proljeće i prema projekcijama trajali bi oko godinu i pol dana.

ZAGREB – Najdugovječnija humanitarna utrka Terry Fox Run, ove će se godine održati na zagrebačkom Jarunu u nedjelju, 23. rujna od 14 do 18 sati. Po 19. puta organizatori utrke su Veleposlanstvo Kanade, Grad Zagreb, Hrvastka liga protiv raka, Zagrebački holding i mnogi drugi. Cilj Utrke je osigurati sredstva za istraživanje raka u Hrvatskoj te podignuti svijest građana o ovoj bolesti. Cjelokupni ovogodišnji iznos u okviru akcije bit će doniran Institutu Ruđer Bošković za znanstveno istraživanje raka. Veleposlanik Kanade Daniel Maksymiuk naglasio je, kako je ova humanitarna utrka primjer dugogodišnjeg prijateljstva ovih dviju država koje na ovaj način donirana sredstva ulažu u razvoj liječenja. Poziv građanima da se odazovu na utrku Terry Fox Run u što većem broju uputio je i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Samoj utrci prethodit će humanitarna prodaja majica s vizualima akcije u subotu, 15. rujna od 11,00 do 13,00 sati na uglu Bogovićeve i Gajeve ulice.

VARAŽDIN – Koordinacijski odbor za pripremu i provedbu projekta   „Varaždinska županija – prijatelj djece“danas je u županijskoj palači u Varaždinu održao svoj prvi sastanak. Iako inicijativa da se prijateljima djece proglase i županije postoji već šest godina status „Županija – prijatelj djece“ u Hrvatskoj za sad imaju samo Krapinsko-zagorska i Primorsko – goranska županija. Varaždinska županija, osnivanjem Koordinacijskog odbora, učinila je prvi korak u ispunjavanju uvjeta za dobivanje statusa Županije prijatelja djece. Za predsjednicu  Koordinacijskog odbora za pripremu i provedbu projekta „Varaždinska županija – prijatelj djece“  izabrana je dr Mirjana Kolarek Karakaš.

GOLA – Na simboličan način u utorak, 4. rujna 2018. godine, u Osnovnoj školi Gola obilježen je početak nove školske godine, posjetom čelnika Koprivničko-križevačke županije čime je ujedno označen i kraj radova na projektu rekonstrukcije grijanja. Ravnatelj Hrvoje Matić naglašava kako je pregrađena i jedna učionica i uređen kabinet, a sve kako bi se i dalje u školi provodila jednosmjenska nastava, s obzirom da je Osnovna škola Gola ove godine upisala pet učenika više nego lani. Općina Gola za obrazovanje izdvaja 500 tisuća kuna, naglašava načelnik Stjepan Milinković, dok župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren ističe kako su radovi na rekonstrukciji grijanja vrijedni 160 tisuća kuna, koju su u istim omjerima, pola-pola, podmirili Županija i Općina Gola. Osnovnu školu Gola polazi 193 učenika u matičnoj i četiri područne škole, a ove godine upisano je 24 učenika u prve razrede.

KRAPINA – Da su odgojeni u kajkavskoj tradiciji i kulturi, potvrdili su učenici osnovnih škola Krapinsko-zagorske, Varaždinske i Zagrebačke županije, koji su u utorak 4. rujna 2018. godine u Krapini, sudjelovali na Recitalu dječjeg kajkavskog stvaralaštva. Ovaj recital, koji želi sačuvati kajkavsku riječ i potaknuti kajkavsko stvaralaštvo kod najmlađih, održan je u sklopu Tjedna kajkavske kulture koji u Krapini traje do nedjelje 9. rujna. – Od pristiglih 130 radova, izabrano je njih 25, a želja je da mladi autori tih djela jednog dana sudjeluju i na „velikom“ festivalu kajkavskih popevki te da njihova djela budu uglazbljena – istaknula je u ime organizatora Društva za kajkavsko kulturno stvaralaštvo, profesorica Dunja Belošević.  Recitalu su prisustvovali, uz ponosne roditelje i profesore, i zamjenik gradonačelnika Krapine Dragutin Kozina te zamjenica župana Krapinsko-zagorske županije Jasna Petek.

ZAGREB – Nova kazališna sezona u Satiričnom kazalištu Kerempuh počinje 17. rujna i to gostovanjem na 52. Bitef festivalu u Beogradu s predstavom Šest likova traži autora. No, redovni program u novoj kazališnoj sezoni Kerempuha počinje 19. rujna i donosi čak pet pet premijernih naslova, među kojima su i dvije praizvedbe suvremenih hrvatskih autora Damira Karakaša i Une Vizek. Gledatelji će tako u novoj kazališnoj sezoni Kerempuha moći pogledati predstavu Blue Moon autora Damira Karakaša za koju režiju potpisuje Boris Liješević, zatim Elling Simona Bentta i redatelja Hrvoja Korbara, Smijeh Richarda Harrisa i redatelja Mislava Brečića, zatim komediju Raspad sistema u kojoj se u ulozi redatelja našao poznati glumac Borko Perić, te predstavu Ja od jutra nisam stao dramatičarke i spisateljice Une Vizek, prvonagrađene na natječaju Marin Držić za 2017. godinu. U Kerempuhu će tijekom rujna biti održani i Dani odškrinutih vrata u sklopu kojih će gledatelji sve predstave moći pogledati po cijeni od 40 kuna.

ZLATAR BISTRICA/KONJŠČINA –  Obnova državne ceste D24 na dionici između Zlatar Bistrice i Konjščine, u tijeku je od studenog prošle godine, cesta se rekonstruira u dužini od 8750 metara, a vrijednost radova iznosi oko 39 milijuna kuna. Prema informacijama iz Hrvatskih cesta, radovi napreduju sukladno terminskom i operativnom planu i dosad je izvedeno 60 % od planiranog.  Preostalo je za izraditi jedan kilometar kolnika i odvodnje, 3,8 kilometara nosivog sloja asfalta, 8 kilometara habajućeg asfalta te 4,5 kilometara pješačkih staza. Potrebno je i sanirati most u Konjščini, napraviti armiranobetonski pločasti propust na dijelu dionice, postaviti prometnu signalizaciju i opremu i izmjestiti elektroinstalacije. Planirani završetak radova je travanj iduće godine.

ZAGREB – U školskoj godini 2018./19. osnovnu školu na području Zagrebačke županije će pohađati 25.523 učenika od čega 3123 prvašića.  – Ove godine u odnosu na prošlu upisano je 65 učenika manje. Ako pogledamo trendove u posljednje 4 godine broj učenika je u blagom padu, ali stabilan, ističe župan zagrebačke županije Stjepan Kožić. –  Kontinuirano se provodi čitav niz mjera kako bi mladim obiteljima osigurali kvalitetne uvjete za život u županiji, a jedna od posljednjih je i 12 milijuna koja kojima su osigurali za besplatne udžbenike. Zagrebačka županija je osigurala osnovni paket udžbenika, a mnogi gradovi i općine uključili su se s vlastitim sredstvima tako da će većini djece biti osigurana i dopunska nastavna sredstva poput radnih bilježnica, atlasa, likovne mape. Zbog problema oko javne nabave, knjige će kasniti nekoliko dana u školi u Bistri te u školama kojima je osnivač Grad Vrbovec.

VARAŽDIN – Koordinacijski odbor za pripremu i provedbu projekta   „Varaždinska županija – prijatelj djece“danas, 04. rujna 2018. godine, u županijskoj palači u Varaždinu održat će svoj prvi sastanak.  Iako inicijativa da se prijateljima djece proglase i županije postoji već šest godina status „Županija – prijatelj djece“ u Hrvatskoj za sad imaju samo Krapinsko-zagorska i Primorsko – goranska županija. Varaždinska županija, osnivanjem Koordinacijskog odbora koji će se danas sastati, učinila je prvi korak u ispunjavanju uvjeta za dobivanje statusa Županije prijatelja djece.

ČAKOVEC – Međimurska županija sufinancira projekt rekonstrukcije dvorane Učiteljskog fakulteta u Čakovcu s vrijednošću 104 tisuće i 500 kuna. Radi se o kapitalnoj investiciji od posebnog značaja za Međimursku županiju koja je dio investicijskog ciklusa vrijednog 270 milijuna kuna, ističe župan Matija Posavec. Naime, sportska dvorana je u vrlo lošem stanju budući da već duže vrijeme prokišnjava krov, a dovoljno je napomenuti da ju koristi 600-injak učitelja i odgojitelja Učiteljskoga fakulteta uz još 400-injak studenata Međimurskoga veleučilišta.

KOPRIVNICA – Pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, u Vatrogasnom domu u Peterancu održan je sedmi Memorijalni susret hrvatskih dragovoljaca i branitelja Domovinskog rata, u sjećanje na hrvatske branitelje Miroslava Blažeka, Željka Hojsaka i Dražena Takača. Branitelje su pozdravili izaslanik predsjednice RH i dopredsjednik Zbora gardijske brigade Krešimir Maretić i zamjenik koprivničko-križevačkog župana Darko Sobota. Susret je okupio 300-tinjak branitelja i njihovih obitelji iz cijele Hrvatske, a natjecali su se u nekoliko sportskih disciplina.

ZAGREB – Zagrebački Plavi ured od 04. do 07. rujna 2018. godine održava start-up akademiju koja je namijenjena osobama koje tek kreću u svijet poduzetništva, ali i onima koji već jesu dio njega. Program je osmišljen za poduzetnike početnike koji koriste mikrokredite, bespovratne potpore i druge poticaje HAMAG-BICRO-a. Polaznici će u četiri dana biti upoznati s osnovama kako razraditi poslovnu ideju i prodajni plan, koji su zakonodavni okviri u poduzetništvu, kako upravljati s ljudskim potencijalima te kako unaprijediti prodaju i marketing. Uspješnim završetkom programa polaznici dobivaju certifikat o završenoj Start-up akademiji. Slijedeća edukacija za mlade poduzetnika bit će održana od 18. do 21. rujna 2018. godine.

loading