Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 04.09.2019.

Posted in Vijesti

VARAŽDIN – Dani Varaždinske županije ove će se godine održati od 4. do 15. rujna, a tijekom tih dana za građane je pripremljen raznovrstan i bogat program. Na konferenciji za medije koja je održana u Županijskoj palači, u srijedu 4. rujna, program su najavili župan Varaždinske županije Radimir Čačić, predsjednik Županijske skupštine Alen Runac i savjetnica župana Natalija Martinčević koja je izdvojila današnje podizanje balona u Ludbregu, a zatim u Petrijancu i u Varaždinu,  FolkoFoniju, koncert Carmina Burana uz obalu rijeke Drave i „Varaždinsku štruklijadu“ te pozvala žitelje na ova i mnoga druga događanja. Predsjednik Županijske skupštine Alen Runac, najavio je Svetu misu zahvalnicu u čast Male Gospe, zaštitnice Varaždinske županije u četvrtak, 5. rujna, polaganje vijenaca kod Središnjeg križa na Varaždinskom groblju u petak, 6. rujna biti položeni vijenci u spomen na sve preminule građane i branitelje i  svečanu sjednicu Skupštine Varaždinske županije istog dana u 17,00 sati. Župan Varaždinske županije Radimir Čačić najavio je niz kapitalnih projekata, vrijednosti više od 120 milijuna kuna, čija realizacija će početi ovih dana. Riječ je o energetskoj obnovi Minerve čija je vrijednost 82,5 milijuna kuna, radovima na Domovima zdravlja u Lepoglavi, Novom Marofu i Varaždinskim Toplicama, ukupne vrijednosti 9,9 milijuna kuna te početku radova na obnovi Doma za starije i nemoćne u Varaždinu čija je vrijednost 31,9 milijun kuna. Župan Čačić najavio je i postavljanje skulpture carice Sisi, akademskog kipara Nenada Opačića  u subotu, 7. rujna.

ZAGREB – Iako je javno objavljen svima na uvid, Memorandum o razumijevanju između grada Zagreba i investitora iz Dubaija oko realizacije projekta Gradu u gradu i dalje podiže prašinu, kako u političkoj tako i u svekolikoj javnosti. Sadržaj Načelnog sporazuma koji je gradonačelnik potpisao s potencijalnim investitorom tvrtkom Eagle Hills do jučer je bio tajan, no ni javna objava Memoranduma o sporazumijevanju na službenim mrežnim stranicama Grada Zagreba nije umanjila interes javnosti, a kako je istaknuo gradonačelnik Milan Bandić, javna objava tog povjerljivog dokumenta je njegova dobra volja. „Je li i jedna Vlada u proteklih 29 godina papir koji je proglasila poslovnom tajno objavila Saboru ili građanima Hrvatske? Ja nisam bio obavezan objaviti taj dokument, no to sam ipak učinio“, rekao je gradonačelnik Bandić. Memorandum o razumijevanju o realizaciji projekta vrijednog 1,5 milijardi eura javno je objavljen u dogovoru s Klubom HDZ-a. „Nismo pronašli ništa protuzakonito. Kao prvo gradonačelnik ima pravo bez suglasnosti Skupštine potpisati Memorandum te drugo, taj dokument nije obvezujući“, istaknuo je Drago Prgomet, predsjednik Gradske skupštine. Podsjetimo, za realizaciju „Zagrebačkog Manhattana“ nužne su izmjene Generalnog urbanističkog plana koji je, nakon crvenog svijetla Ministarstva graditeljstva, poslan u ponovnu javnu raspravu, a pred gradskim zastupnicima novi GUP bi se trebao naći tek u listopadu.

VARAŽDINSKE TOPLICE – Uvodna konferencija projekta „Energetska obnovaSpecijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice“, uoči koje je organiziran obilazak zgrade Minerve, održana je u srijedu, 4. rujna 2019.godine. Gradilište najvećeg projekta energetske obnove u Varaždinskoj županiji obišli su župan Radimir Čačić i ravnatelj Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice Denis Kovačić sa gostima, pomoćnikom ministra zdravstva Gordanom Žanićem, zamjenicom direktora FZOEU Alenkom Košiša Čičin-Šain i drugima.

ZAPREŠIĆ – Ugovor o sufinanciranju projekta ‘Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Zaprešić’ ove srijede, 4. rujna u zaprešićkoj Komunalnoj tvrtki potpisali su ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, direktor Vodoopskrbe i odvodnje Zaprešić Željko Majcen, gradonačelnik Zaprešića Željko Turk te načelnici općina Bistra, Pušća, Brdovec, Dubravica, Marija Gorica i Luka. Troškovi projekta iznose  547.040.890 kuna, od čega je osigurano 70%  bespovratnih EU sredstva u iznosu 387.792.012 kuna. Hrvatske vode i Ministarstvo zaštite okoliša i energetike osigurat će 159.248.877 kuna, dok će preostali dio od 10%  sufinancirati Grad Zaprešić i općine. -Veselim se nakon javnog natječaja radovima koji bi završetkom do 2023. godine povećali priključenost na mrežu odvodnje aglomeracije Zaprešić sa 69 na 92%- istaknuo je ministar Ćorić. Projekt obuhvaća proširenje postojeće mreže odvodnje, rekonstrukciju, dogradnju i sanaciju postojećeg sustava odvodnje, rekonstrukciju i dogradnju vodoopskrbne mreže, dogradnju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda na 3.stupanj pročišćavanja te nabavu opreme za održavanje sustava odvodnje. -Na području Zagrebačke županije najveći je broj ugovorenih vodnokomunalnih infrastrukturnih radova u državi koji se ukupno procjenjuju na 3 milijarde kuna- rekao je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić.

ZAGREB – Hrvatski obrtnici predstavit će svoje proizvode na 52. Međunarodnom obrtničkom i poduzetničkom sajmu u slovenskom Celju, a Hrvatska obrtnička komora i ove godine sufinancira nastup svojih 16 članova, rečeno je ove srijede, 4. rujna 2019. godine na konferenciji za medije održanoj u Zagrebu. Hrvatski izlagači predstavit će se na području građevine, obrade metala i drveta, izlagači iz Karlovačke županije prezentirat će i ugostiteljsku i turističku ponudu dok će izlagači iz Krapinsko-zagorske županije u prvi plan staviti suvenire i tradicijske obrte. – Hrvatski obrtnici pokazuju velik interes za izlaganjem na ovom sajmu, jer on daje puno pogodnosti poput sklapanja ugovora i stvaranja poslovnih kontakata – rekao je potpredsjednik HOK-a Dalibor Kratohvil. Da misli da se na sajmu sklapaju brojna nova poznanstva bitna za razvoj poslovanja kaže i direktor MOS-a Robert Otorepec. – Obrtnici imaju priliku provjeriti i konkurenciju te puno dobiju od sajma kako iz izložbenih prostora tako i iz popratnih programa – nadovezao se Otorepec. Inače, celjski MOS koji traje od 10. do 15. rujna, najveći je sajam u regiji, a na njemu će biti više od 800 izravnih i 1500 posrednih izlagača.

 

KOPRIVNICA – Tradicionalno Koprivničko-križevačka županija i Županijska uprava za ceste nabavili su sigurnosne trokute za prvoškolce, koji su danas podijeljeni ravnateljima osnovnih škola. U prve razrede osnovnih škola ove godine u Koprivničko-križevačkoj županiji kreće 1.004 učenika, a ravnatelj ŽUC-a Dragutin Guzalić naglašava kako vjeruje da će se na ovaj način doprinijeti dodatnoj sigurnosti djece na prometnicama. Za sigurnosne trokute izdvojeno je 17.250 kuna, ističe zamjenik koprivničko-križevačkog župana Ratimir Ljubić i apeira na sve sudionike u prometu da budu na dodatnom oprezu u blizini škola. Uz sigurnosne trokute, svaka je škola dobila i edukativnu igru Zemlja rizika, koju je osigurala Služba civilne zaštite. U ime ravnatelja, na sigurnosnim trokutima zahvalio je Slavko Kenđelić, ravnatelj Osnovne škole Ferdinandovac.

ZAGREB – Uoči početka nove školske godine, od ovog petka, 6. do nedjelje, 8. rujna, na Zagrebačkom velesajmu održat će se sajam za djecu i roditelje GROWING UP. Tijekom tri dana male radoznalce očekuju lego robotičke radionice, kreativne radionice, nastupi dječjih zborova i plesnih skupina, krav maga, bowling i softball za djecu te preko pedeset različitih besplatnih radionica i zanimljivih predavanja. U stručnom djelu  sajma, među ostalim, održat će se stručni skup o upotrebi asistivne tehnologije u sustavu obrazovanja i nastave, na kojem će se posjetitelji upoznati s najnovijim tehnološkim dostignućima – uređajima i aplikacijama osmišljenima i razvijenima za djecu s teškoćama.

BAUDETTE (SAD) – Ponajbolji hrvatski orač i višestruku prvak Koprivničko-križevačke županije i RH Saša Višak iz Kalnika kao član hrvatske oračke reprezentacije osvojio je 19. mjesto u kategoriji pluga premetnjaka na 66. Svjetskom prvenstvu u oranju održanom u američkoj saveznoj državi Minnesota. Nakon svjetskih natjecanja u Engleskoj i Keniji, za Viška je ovo treće natjecanje najprestižnijeg i najvišeg svjetskog ranga koje je okupilo predstavnike iz 30-ak zemalja.

ČAKOVEC – Nacionalna preventivna akcija “Poštujte naše znakove” počinje sljedeći tjedan s novom školskom godinom. Policijska uprava međimurska  u svim prvim razredima osnovnih škola provest će edukativna predavanja na temu sigurnog kretanja prometnicama. Nakon predavanja prvoškolci, njih 1.180, primit će promotivne materijale Nacionalnog programa sigurnosti prometa na cestama, kao što su reflektirajuće kišne kabanice  te  bojanke i slikovnice Hrvatskog auto-kluba. Za ponedjeljak, 16. rujna 2019. godine od 9,00 do 11,00 sati na Trgu Republike u Čakovcu predviđeno je postavljanje prigodnog poligona za osposobljavanje pješaka i biciklista, namijenjenog prvoškolcima s područja grada Čakovca.

BJELOVAR – Na nogometnom igralištu NK Mladosti iz Ždralova, naselja u sklopu Bjelovara, kojeg koristi 190 djece iz kluba te učenici Područne škole Ždralovi, dobilo je umjetnu travu. Grad Bjelovar za to je, kao i za novi sanitarni čvor, uložio 259 tisuća kuna. Prilikom obilaska terena, gradonačelnik Bjelovara Dario Hrebak istaknuo je kako je u planu i gradnja gradskog Stadiona, na sadašnjem pomoćnom igralištu, za što su zaprimljene dvije ponude za izgradnju nogometnog terena s umjetnom travom velikog igrališta.

KRAPINA – 35. Susret likovnih stvaralaca i izložba Susreta u sklopu Tjedna kajkavske kulture bit će otvoreni u subotu, 07. rujna, s početkom u 19,00 sati u Galeriji grada Krapine. Bit će izloženo preko stotinu radova izrađenih u različitim tehnikama, na temu vode, koje je od prijavljenih 280, odabralo prosudbeno povjerenstvo. Nekoliko radova je nagrađeno, a 20 posebno pohvaljeno. U prigodnom programu nastupit će pjevački zbor KUD-a Lobor. Ulaz je slobodan, a izložba likovnih radova ostaje otvorena do 5. listopada.

loading