Skip to content

Manifestacija Krapinsko-zagorske županije 100% zagorsko 17. i 18. rujna 2021. u Zagrebu

VIjesti Radija Kaj, 04.10.2016.

Posted in Vijesti

BRAČAK – Tridesetsedmogodišnju Dariju Herceg iz Velikog Trgovišća, koja je u Općoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana ovih dana na svijet donijela svoje 14. dijete, dječaka Jana, danas je u pratnji ravnatelja OB Tihomira Vančine i voditelja odjela ginekologije i porodništva Rajka Fureša, obišao krapinsko-zagorski župan Željko Kolar. – Ove godine više je žena koje su rodile više od petero djece, što je, s obzirom na demografsku sliku Krapinsko-zagorske županije, ali i čitave Hrvatske, jako dobro, naglašava župan Kolar, koji u rodilište nije došao praznih ruku. Prema pravilniku Krapinsko-zagorske županije, gospođa Herceg dobila je novčanu pomoć od pet tisuća kuna te paket Ljekarni Krapinsko-zagorske županije sa potrepštinama za njegu djeteta u prvih nekoliko mjeseci.

ZAGREB – HEP-Toplinarstvo započelo je s uključivanjem grijanja za oko 125 tisuća krajnjih kupaca u Zagrebu, Osijeku, Sisku, Velikoj Gorici, Samoboru i Zaprešiću. Grijanje će se prvo uključiti prioritetnim krajnjim kupcima – dječjim vrtićima, školama, domovima zdravlja te domovima za starije i nemoćne osobe, a potom i stambenim odnosno poslovnim zgradama gdje su završeni svi radovi na unutarnjim instalacijama. Ogrjevna sezona 2016./2017. završit će u skladu s vremenskim uvjetima, najkasnije 15. svibnja 2017. godine.

KOPRIVNICA – Za pripadnike, odnosno ratne zapovjednike 117. brigade Koprivničko-križevačke županije danas su, povodom 25. obljetnice osnivanja zapovjedništva, održali prijem koprivničko-križevački župan Darko Koren te zamjenik koji obnaša dužnost gradonačelnika Koprivnice Mišel Jakšić. Članovi postrojbe među prvima su odlazili na ratište, kaže ratni zapovjednik 11. brigade Dragutin Kralj, a današnji susreti, ističe Mišel Jakšić, podsjetnik su na velike pobjede slavne 117. brigade. U obranu slobodne, samostalne i neovisne hrvatske države iz Koprivničko-križevačke županije krenulo je nekoliko tisuća branitelja, podsjeća župan Darko Koren. U prigodi današnje obljetnice u prostoru bivše koprivničke vojarne zapaljena su 152 lampiona za sve poginule, nestale i preminule hrvatske branitelje, pripadnike slavne 117. brigade Koprivničko-križevačke županije.

VARAŽDIN – Tjedan cjeloživotnog učenja 2016. svečano je obilježen danas u Skupštinskoj dvorani Županijske palače u Varaždinu. Tom je prigodom zamjenik župana Varaždinske županije Alen Kišić dodijelio potvrde ravnateljima i voditeljima centara izvrsnosti, koji su sudjelovali u edukaciji pod nazivom „E-učenje“ i „Obrazovanje za poduzetništvo“, a kojeg je provodio Fakultet organizacije i informatike. Ulažemo u njihovu edukaciju jer želimo biti županija znanja, a to pokazuju i izvrsni rezultati naših učenika na državnim prvenstvima, ističe zamjenik župana Varaždinske županije Alen Kišić i dodaje da Varaždinska županija ima 54 učenika u osnovnim i 20 učenika u srednjim školama koja su među prva tri na državnim natjecanjima u znanju. Inače, potvrde su danas dodijeljene i polaznicima programa koje je provodio Centar izvrsnosti za komunikaciju „Kompetencije koje čine razliku“ u OŠ Petrijanec, te polaznicima programa „Ostavi trag – vještine prezentiranja“ u osnovnim školama Sveti Ilija i Cestica.

KOPRIVNICA – Članovi Županijske skupštine Koprivničko-križevačke županije jučer su na sjednici većinom prihvatili rebalans proračuna te kratkoročno kreditno zaduženje Županije. Župan Darko Koren objašnjava kako do rebalansa i kratkoročnog kreditnog zaduženja od 8,8 milijuna kuna dolazi, zbog smanjenja naknade od rente. Do kraja godine, ističe Koren, očekuje se i do 10 milijuna kuna manje, a tome se mora dodati i gubitak javno-privatnog partnerstva za koprivničku gimnaziju, čiji je ugovor država jednostrano prekinula. Kredit je na rok od 10 mjeseci, na naplatu dolazi tek početkom godine i uz kamatnu je stopu od 1,65%. Prema jučer prihvaćenom rebalansu, proračun sada s kratkoročnim kreditnim zaduženjem iznosi oko 226 milijuna kuna, umjesto dosadašnjih 221 milijun.

ZAGREB – Na dječjem igralištu u Trnskom  u tijeku su radovi čija je vrijednost 330 tisuća kuna.  Počeli su prije tjedan dana i trebali bi završiti sljedeći tjedan, dok su u Sigetu završeni radovi na dva dječja igrališta. Prema riječima potpredsjednika Vijeća Gradske četvrti Jadranka Baturića, Viječe  je ove godine izdvojilo gotovo dva i pol milijuna kuna za dječja igrališta i još oko dva milijuna kuna za ostale zelene površine u Novom Zagrebu-zapad.

ZAGREB – Projektom #kultura697 želi se uključiti žitelje s područja Zagrebačke županije u kreiranje županijske Strategije kulturnog razvoja. Projekt provodi  Županija u suradnji s Veleučilištem Baltazar Zaprešić. Svi zainteresirani stanovnici 697 naselja Zagrebačke županije mogu u sklopu projekta ispuniti ankentni upitnik koji je dostupan na mrežnim stranicama Županije te izraziti svoje prijedloge, želje i potrebe u kulturi. Rezultati anketnog upitnika bit će objavljeni 15. listopada  na službenim web stranicama Zagrebačke županije i Veleučilišta Baltazar Zaprešić. Najkreativniji prijedlozi bit će nagrađeni. Projektom se želi aktivnije uključiti stanovnike u kulturni život Zagrebačke županije, te promovirati bogata županijska kulturna baština i manifestacije u kulturi. Rezultati projekta bit će uvršteni u Strategiju kulturnog razvoja Zagrebačke županije.

VARAŽDIN – Bogatim programom koji je započeo jučer i trajat će sve do 14. listopada, Prva gimnazija Varaždin obilježava 380. godišnjicu svog postojanja. Pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović i Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, a uz potporu Varaždinske županije i Grada Varaždina, u trećoj najstarijoj gimnaziji u Hrvatskoj ovih će se dana održavati radionice, izložbe te druga  kulturna, kao i sportska događanja. “Utrkom 380 stepenica” će u petak 07. listopada započeti i obilježavanje 70. obljetnice Školskog sportskog društva Srednjoškolac. Središnje događanje bit će svečana sjednica Nastavničkog vijeća i uzvanika u HNK Varaždin koja će biti održana u ponedjeljak 10. listopada.

ČAKOVEC – U suradnji s Institutom za turizam, Međimurska županija je pristupila izradi strateškog dokumenta „Masterplan razvoja turizma Međimurske županije do 2020. godine“, a koji je trenutno u završnoj fazi. Masterplan je temeljni strateški planski dokument jedinice područne (regionalne) samouprave u kojem se određuju ciljevi i prioriteti turističkog razvoja s ciljem jačanja njenih razvojnih potencijala. No, prije upućivanja prijedloga Masterplana na usvajanje Skupštini Međimurske županije, otvorena je javna rasprava sa zainteresiranom javnošću koja će trajati do 17. listopada. Za potrebe javne rasprave, na web stranicama Međimurske županije, na uvid je dostupna završna radna verzija dokumenta te obrazac za komentare. Po isteku javne rasprave bit će organizirana i javna prezentacija Masterplana.

RADOBOJ – Sanacija najzahtjevnijeg klizišta na području Općine Radoboj je u tijeku. Riječ je o klizištu u mjestu Jazvine, gdje je na padini kliznom plohom obuhvaćena površina od 2000 metara četvornih. Odnosno, zahvaćena je nerazvrstana cesta kojom je normalno odvijanje prometa u potpunosti onemogućeno, a samo djelovanje klizne plohe direktno utječe i na tri stambena objekta koji se nalaze neposredno uz nerazvrstanu cestu. Općina Radoboj pripremila je zahtjevnu projektno-tehničku dokumentaciju za sanaciju čija vrijednost iznosi gotovo 443 tisuće kuna.

KOPRIVNICA –  Uspješno je završeno još jedno izdanje Festivala pjevača „50+“ u koprivničkom Domu za starije i nemoćne na kojem je nastupio 21 pjevač s područja Hrvatske. Na drugoj festivalskoj večeri bili su i župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren te ministrica socijalne politike i mladih Bernardica Juretić. Župan Darko Koren je naglasio, kako je Dom za starije Koprivnica jedna od najvažnijih županijskih ustanova i institucija koja je neizmjerno vrijedna. Prigodne riječi uputila je i ministrica socijalne politike i mladih Bernardica Juretić te pritom naglasila važnost domova umirovljenika jer su to mjesta druženja, mjesta gdje ljudi nisu usamljeni i uvijek ima puno života. Prema odluci stručnog žirija prvo mjesto osvojio je Željko Hlišić iz Doma Maksimir izvedbom Suze za zagorske brege. Prema glasovima publike pobijedio je Blaž Lujić iz Doma Slavonski Brod s pjesmom Sve poštivam, svoje uživam.

loading