Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 04.10.2017.

Posted in Vijesti

BRUXELLES – Odbor za politiku kvalitete poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda pri Europskoj komisiji u Bruxellesu, jednoglasno je usvojio prijedloge   Provedbene Uredbe Komisije EU o upisu naziva „Varaždinsko zelje“  i „Slavonski kulen“ u Registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla.  Proizvođačima „Varaždinskog zelja“ i „Slavonskog kulena“ čestitao je i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić , ističući kako je bilo i prigovora na zahtjeve za zaštitu naziva ovih proizvoda, no kako smo se argumentiranim pristupom izborili za svoja uvjerenja.

ZAGREB  – Raspisan je natječaj za uređenje novog parka istočno od jezera Bundek. U izgradnju rekreacijskog parka koji će se prostirati na 29 hektara planira se uložiti oko 18,5 milijuna kuna. Da bi se park izgradio grad mora otkupiti oko 7,5 tisuća četvornih metara koji su u privatnom vlasništvu, a točno su u sredini planiranog projekta. Prema prijašnjim procjenama, za otkup zemljišta bit će izdvojeno oko  3,1 milijun kuna. Unutar parka bit će skate park, adrenalinsko igralište, staze za rolere, baseball igralište sa gledalištem, šetnice i prostori na druženju na otvorenom, a rok za predaju arhitektonskog driješenja je 28. studenoga ove godine.

VARAŽDIN – Svečanost u povodu obilježavanja Svjetskog dana učitelja održana je danas, 4. listopada 2017. godine, u Županijskoj palači u Varaždinu, kako bi se i ovom prigodom istaknulo da je rad učitelja i nastavnika prepoznat kao jedan od najvažnijih za ukupan razvoj društva te da se kao takav i cijeni. Varaždinska županija je učinila gotovo sve, što je u njenoj nadležnosti, da bi se kvaliteta obrazovanja podigla na zavidnu razinu, što traži vrijeme u kojem živimo, od uvođenja jednosmjenske nastave do rada brojnih Centara izvrsnosti, što samo pokazuje da je obrazovanje jedan od glavnih prioriteta u ovom dijelu Hrvatske, rekao je župan Radimir Čačić. Današnja svečanost bila je prilika da čelni ljudi županije djelatnicima koji su ove godine otišli u mirovinu iskažu zahvalnost za dugogodišnji predani rad. Zahvalnice je tako primilo čak 58 učitelja, nastavnika, profesora, spremačica, odgojiteljica, domara i ložača te jedna ravnateljica škole, među kojima tri učiteljice u mirovinu odlaze nakon 44 godine radnog staža, a dvojica nastavnika nakon čak 45 godina radnog staža.

KOPRIVNICA – U sklopu obilježavanja Dječjeg tjedna, tradicionalno su se danas na Zrinskom trgu okupili najmlađi Koprivničanci. Tema Dječjeg tjedna je „Moj savršeni svijet“ i pod tim motom djeca su se svojim literarnim i likovnim radovima predstavili odraslima, a potom je u koprivničkoj gradskoj upravi za njih održan prijem. Što djeca žele i poručuju odraslima sažeo je dječji gradski vijećnik Lovro Mršić te naglasio kako je i ove godine bilo puno ideja, poput mira u svijetu ili pak da je više mačaka i jednoroga na ulicama Koprivnice! Neke je ideje moguće ostvariti, a neke ipak ostaju za neka druga vremena, kaže gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić i poručuje kako zajedno mogu stvarati lijepi okvir i sliku za uživanje svih u Koprivnici. Prijem je bila prilika da se još jednom podsjeti kako je do 20. listopada otvoren novi natječaj Dječjeg gradskog vijeća za Naj djelo grada Koprivnice „Veliko srce koprivničkog djeteta“, kojim se bira dobro djelo koje djeca rade sami ili sa svojim prijateljima.

ZAGREB –  Počela je još jedna akademska godina, a u školske klupe na 37 zagrebačkih fakulteta vratilo se oko 70 tisuća studenata. Upravo onima koji se školuju u Zagrebu prema posljednjem istraživanju najvažniji faktor za odabir zagrebačkog sveučilišta bila je kvaliteta samog studija. Ono što zamjeraju je „raštrkanost“ fakulteta i nepostojanje kampusa čime se može pohvaliti većina sveučilišnih gradova diljem Europe. Istraživanje pokazuje da je u studenskim domovima, u njih četiri, smješteno oko 7500 studenata odnosno svaki deseti student.

ZAGREB –   Izložbeni sajam SPORT FEST po prvi puta  bit će održan na Zagrebačkom velesajmu od 5. do 8. listopada. Radi se o  jedinstvenoj manifestaciji koja posjetiteljima omogućava upoznavanje sa svim sportovima na jednom mjestu. Bit će tu više od 150 izlagača, 60 sportskih saveza  te više od 50 sportova predstavljeni u paviljonu 5. Cilj je predstaviti sport i sportsku industriju na jednom mjestu, rekao je u ime organizatora Alan Balen. Manifestaciju Sport Fest moći će se posjetiti svakog dana od 9,00 do 19,00 sati.

DONJA STUBICA – Objavljen  je Javni poziv za sudjelovanje na 16. ocjenjivanju i izložbi meda Krapinsko-zagorske županije. Izložba će  se održati 25. studenog 2017. godine u Donjoj Stubici, a zainteresirani pčelari s područja županije na ocjenjivanje se mogu prijaviti sa uzorcima meda koji su s pašnog područja Krapinsko-zagorske županije. Udruge pčelara same dostavljaju šifrirane uzorke meda 5. listopada 2017. godine u prostorije Županije u Krapini.

ZAGREB – Sva trgovačka društva, zavodi, ustanove, agencije i specijalne bolnice kojima je osnivač ili većinski vlasnik Zagrebačka županija u 2016. godini poslovali su pozitivno, pa su predstavljena izvješća o njihovom radu prihvaćena na posljednjoj sjednici županijske Skupštine. Kako je istaknuo župan Stjepan Kožić,  ovakvim uspješnim poslovanjem trgovačkih društava i ostalih institucija može se pohvaliti rijetko koja županija u RH.

NEDELIŠĆE – Dječji vrtić Zvončić u međimurskoj općini Nedelišće kreće u energetsku obnovu. Za tu je namjenu općina, pripremivši projekt energetske obnove, iz Europskog fonda za regionalni razvoj ostvarila potporu od 615 tisuća kuna. Obnova uključuje poboljšanje toplinske zaštite ovojnice te zamjenu vanjske stolarije. Ukupna vrijednost projekta iznosi oko milijun i 200 tisuća kuna, a razliku će Općina Nedelišće  pokriti iz vlastitih sredstava. Rok za dovršetak radova je do kraja veljače iduće godine.

KOPRIVNICA – U povodu osnivanja zapovjedništva 117. brigade Koprivničko-križevačke županije koja je osnovana 3. na 4. listopada 1991. godine, župan Darko Koren primio je ratne zapovjednike Dragutina Kralja i Ivicu Zgrebeca, kako bi razgovarali o statusu i položaju branitelja te pitanjima od zajedničkog interesa. Županu je predstavljena inicijativa za osnivanje Županijskog odbora 117. brigade, koja je imala više od 3.800 branitelja, njih 38 nažalost je poginulo u borbenim djelovanjima, a za svoje zasluge je brigada primila 22 odlikovanja.

loading