Skip to content

Manifestacija Krapinsko-zagorske županije 100% zagorsko 17. i 18. rujna 2021. u Zagrebu

Vijesti Radija Kaj, 04.10.2019.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Peti  sajam zimnice i autohtonih proizvoda na Trgu bana Jelačića ovog petka, 4. listopada 2019. godine otvorio je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Manifestaciju, koja traje do nedjelje, 6. listopada, zajednički organiziraju Grad Zagreb i Ministarstvo poljoprivrede, a u tri dana trajanja sa svojim tradicionalnim proizvodima predstavlja se stotinjak izlagača iz svih hrvatskih županija. Cilj je promicati hrvatske tradicionalne proizvode i očuvati običaj pripreme zimnice te pomoći hrvatskim proizvođačima u izravnom povezivanju s potrošačima i plasmanu njihovih proizvoda na lokalno tržište. Posjetitelji Sajma tako mogu kušati i kupiti proizvode domaćih proizvođača te autohtone proizvode, njih čak 23,  čiji je naziv zaštićen oznakom izvornosti i oznakom zemljopisnog podrijetla u RH i EU. Dodijeljene su i Diplome za Najbolje ocijenjeni proizvod na bazi voća i povrća koji su morali biti deklarirani s popratnom mikrobiološkom analizom iz certificiranog laboratorija- rekao je pomoćnik ministrice poljoprivrede Zdravko Tušek istaknuvši kako je šampion OPG Andrije Derempetića iz Donje Stubice s ukiseljenim krastavcima.

VINKOVCI – U Vinkovcima je u sklopu Dana hrvatskog turizma dodijeljen prvi dio nagrada Hrvatske turističke zajednice i Hrvatske gospodarske komore, u kategorijama za destinacije godine, atrakcije godine, nagrade poslovnom sektoru te ljude u turizmu. Međimurje u kategoriji „DESTINACIJA GODINE“ proglašeno najuspješnijom destinacijom kontinentalne Hrvatske. S kontinenta je nagrađeno i nekoliko zagrebačkih hotela, Esplanade, kao najbolji gradski hotel, The Loop Hotel Zagreb je najbolji hotel s tri zvjezdice, a iz Zagreba je i najbolja srednja putnička agencija Globtour Event te charter kompanija Adriatic Sailing. Među laureatima su se i ove godine našli zagorski predstavnici, pa je tako najbolji wellness hotel Hotel Well iz Tuheljskih Toplica, najbolje lječilište/spa je Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Stubičke Toplice, a najbolji mali obiteljski hotel Hotel & restaurant “SE-MI” iz Velikog Trgovišća. U kategoriji najbolje lječilište/spa treće mjesto osvojila je Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice, dok Terme Jezerčica imaju treći najbolji mali kamp u Hrvatskoj u 2019. godini. U kategoriji „Čovjek -ključ uspjeha“ nagradu “turistički animator godine” je dobio i popularni “varaždinski notar”, Krunoslav Čolo, a iz Varaždinske županije nominacijom u kategoriji najuspješnija destinacija ruralnog turizma može se pohvaliti Trakošćan-Bednja.

ZAGREB – Elektroničko izdavanje računa u javnoj nabavi, koje je obavezno od 01. srpnja, danas tri mjeseca od implementacije pokazuje vrlo dobre rezultate. Riječ je o uredbi Europske unije koja je obavezna za sve zemlje članice, a koja ima za cilj veću brzinu zaprimanja i obrade računa pri čemu se minimalizira mogućnost ljudske greške, osigurava se brže plaćanje i visoki stupanj automatizacije procesa razmjene računa što u konačnici dovodi do značajnih financijskih ušteda te se potencijalno stvara veća dodana vrijednost u poslovanju. Kako naglašava pomoćnica ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta, Ivana Soić broj korisnika eRačuna u javnoj nabavi u Hrvatskoj u konstantnom je porastu. „Od 01.07. kada je započela primjena Zakona o elektroničkom izdavanju računa u javnoj nabavi izmijenjeno je 1,1 milijuna kuna te više je od pet tisuća naručitelja“, kazala je Soić.

VARAŽDIN – Međunarodni sajam „Priroda, lov, ribolov i turizam“, 24. po redu koji će se održati od 11. do 13. listopada, predstavljen je ovog petka, 04. listopada 2019. godine u varaždinskoj Areni. Radi se o najvećem sajmu ove vrste na području Hrvatske na kojem ove godine sudjeluje stotinjak izlagača iz sedam zemalja, a u tri dana posjetitelji će imati priliku razgledati brojne izložbe i sudjelovati na zanimljivim predavanjima. Posebnost ovogodišnjeg sajama je izložba Divlja Afrika koja će prvi puta biti izložena u Varaždinskoj županiji. Uz podjelu lovačkog gulaša i natjecanja u gađanju letećih meta na koje se prijavilo 200 sudionika, u sklopu Sajama bit će održan i Sajam sigurnosti i prevencije na kojem će posjetitelji moći vidjeti izloženu opremu koju svakodnevno koriste policajci, vatrogasci i ostale službe te sudjelovati na radionicama i brojnim pokaznim vježbama. Na konferenciji su govorili direktorica Sajma Maja Šimenc, predsjednik lovačkog saveza Varaždinske županije Ivan Kutnjak, tajnik županijskog Sportsko ribolovnog saveza Marijan Kolednjak, zamjenik načelnika PU Varaždinske Darko Blaži, ispred Grada Varaždina Dražen Dretar te zamjenik župana Varaždinske županije Tomislav Paljak.

ZAGREB  – U ovoj školskoj, odnosno akademsko godini u Zagrebačkoj županiji raste broj, s dosadašnjih 50 na 75, kao i iznos stipendija, za učenike sa 500 na 600 kuna mjesečno, a za studente sa 1.000  na 1.200 kuna. Natječaj za koji je Županija osigurala više od 2 milijuna kuna otvoren je do 15. listopada. Sa stipendistma iz prethodnih godina, procjenjuje se kako će Zagrebačka županija ove godine imati više od 180 stipendista. Ove godine dodijeliti će 45 učeničkih i  30 studentskih stipendija prema dva kriterija. Od toga učenicima će biti dodijeljeno 20 stipendija prema kriteriju izvrsnosti i 25 po socijalnom kriteriju, a studentima po 15 po svakom od kriterija. Učenici mogu podnijeti molbu za obje vrste stipendija, ali može ostvariti pravo samo na jednu stipendiju.

ŠIBENIK/ČAKOVEC – Pobjednici izbora za najbolji grad proglašavaju se u petak, 4. listopada 2019. godine u Šibeniku. Za nagradu najbolji ECO city, u završnici izbora su Ludbreg, Koprivnica,  Belišće, Čakovec i Jastrebarsko. Čakovec je u utrku za nagradu ECO City ušao osiguravši cijeloviti pristup spremnicima za odvojeno prikupljanje otpada za sve građane, izgradivši dva reciklažna dvorišta i ugradivši LED svjetiljke u kompletnu gradsku rasvjetu. Od 44 zgrade pod upravom gradske administracije, u deset je izvršena energetska obnova.  Na čakovečkom području postoji 250 kilometara označenih biciklističkih staza, a komunalna poduzeća raspolažu hibridnim i vozilima na plin.  Projekt ‘Kam se koje smeće meće’ provodi se u Čakovcu od 2000., a rezultirao je smanjenjem količine otpada koji se stalno odlaže za 50 posto.

BJELOVAR – Javna vatrogasna postrojba Grada Bjelovara na korištenje je dobila novo kombi vozilo, vrijedno 244 tisuće kuna, u sklopu obnove voznog parka i opreme koji provode Ministarstvo poljoprivrede i Hrvatska vatrogasna zajednica. Gradonačelnik Dario Hrebak najavio je kako i u studenom bjelovarskim vatrogascima stiže veliko navalno vozilo s opremom vrijedno 2,5 milijuna kuna, a zajednički će ga financirati Grad Bjelovar i Javna vatrogasna postrojba. Uz to, uskoro kreće i energetska obnova zgrade Vatrogasne zajednice, vrijednosti 2,9 milijuna kuna, a s iznosom od 1,6 milijuna kuna sufinancira ga Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost dok će ovih dana krenuti izgradnja nadstrešnice za smještaj vatrogasnih vozila, a procijenjena vrijednost ovih radova je 245 tisuća kuna.

NOVI MAROF – Ugovor o modernizaciji nerazvrstanih cesta gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač potpisao je s Ines Guštek, direktoricom tvrtke koja je odabrana kao najpovoljnija na natječaju. Naselja u kojima će se izvoditi radovi su Donje Makojišće, Gornje Makojišće, Jelenščak, Kamena Gorica, Ključ, Krč, Mađarevo, Možđenec, Novi Marof, Orehovec, Podevčevo, Podrute, Presečno, Remetinec, Strmec Remetinečki, Sudovec, Topličica i Završje Podbelsko. Vrijednost navedenih radova je 2,8 milijuna kuna. Rok za izvođenje radova je tri mjeseca, a direktorica Guštek je najavila da će se početi što ranije kako bi se iskoristili povoljni vremenski uvjeti za izvođenje radova.

LOBOR – Načelnica Lobora Ljubica Jembrih u Ministarstvu poljoprivrede potpisala je ugovor za potporu u projektu “Rekonstrukcija građevine –  općinske zgrade u kulturni centar Lobor. Općina Lobor ostvarila je sredstva u iznosu od 2 milijuna i 673 tisuće kune. Projekt je ukupno vrijedan 4 milijuna i 45 tisuća kuna, pa će dio sredstva sufinancirati i sama Općina Lobor. U prizemlju zgrade gdje se sada nalaze općinske prostorije uredit će se multifunkcionalni prostor, a u potkrovlju četiri ureda, od čega bi tri koristila Općina, a četvrti ured bio bi za matičara. Pošta bi ostala u prizemlju i za nju bi se uredile prostorije sadašnjeg matičnog ureda. Multifunkcionalni prostor koristit će se u svrhu provedbe aktivnosti u kulturi, te kvalitetnog korištenja slobodnog vremena posebice djece i mladih.

KRIŽEVCI – Tribina „Doživotno i dosmrtno uzdržavanje“ održana je u Križevcima u organizaciji Savjeta za umirovljenike Koprivničko-križevačke županije, a temu su umirovljenicima i zainteresiranoj javnosti predstavili stručnjaci iz područja zdravstva i socijalne skrbi. Tribini je nazočio i zamjenik župana Ratimir Ljubić koji je naglasio kako briga za starije ne smije biti samo zadatak obitelji već i cijele zajednice koja mora omogućiti uvjete za dostojanstven život. Sudionici tribine na kraju su se složili kako veliku pozornost treba usmjeravati prema osiguranju dostojnih životnih uvjeta za starije osobe te visoku razinu moralne, pravne i etičke odgovornosti potpisnika ugovora o uzdržavanju.

loading