Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 04.11.2015.

Posted in Vijesti

KOPRIVNICA Svečana sjednica Gradskog vijeća Koprivnice, povodom Dana grada, održana je u dvorani Domoljub.  Na sjednici su, u nazočnosti predsjednika Hrvatskog sabora Josipa Leke i ministra poduzetništva i obrta Gordana Marasa,  dodijeljene javne nagrade i priznanja Grada Koprivnice, a počasnim građaninom je proglašen general Ante Gotovina. U koprivničkom Domoljubu u prigodi Dana grada postavljene su dvije izložbe: „Koprivnički park“ Gordane Špoljar Andrašić te reljefnih slika „Koprivnica u srebru i zlatu“ učenika osnovne škole „Antun Nemčić Gostovinski“. Tradicionalno, proslavi Dana grada Koprivnice pridružili su se i lokalni obrtnici i poduzetnici, koji organiziraju „bijele noći“, mogućnost povoljnije kupnje te duže radno vrijeme trgovina. Program proslave Dana grada Koprivnice nastavlja se i u narednim danima brojnim izložbama, priredbama i koncertima.

ČAKOVEC – Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić je boravio danas u radnom posjetu Čakovcu, gdje se susreo s međimurskim županom Matijom Posavcem i čakovečkim gradonačelnikom Stjepanom Kovačem. U sklopu svog boravka u čakovečkoj Gradskoj vijećnici govorio je o projektima u cestogradnji na području Grada Čakovca i Međimurske županije te budućnosti željezničkog prijevoza u sjevernoj regiji. Dovršeni projekti u cestogradnji na području Čakovca vrijedni su nekoliko milijuna kuna, a u Međimurskoj županiji najavljuje izgradnju Sjeverne obilaznice u Nedelišću te obilaznica u Murskom Središću i Prelogu. Zbog opterećenja ceste Čakovec- Varaždin, obilaznica u Nedelišću je prioritetni projekt za koji se radi studija izvodljivosti i koja će se prijaviti na natječaje iz fondova EU, kaže ministar Hajdaš Dončić i dodaje da dnevno tom dionicom prođe i do 16 tisuća vozila. Vrijednost Sjeverne obilaznice procjenjuje se na oko 220 milijuna kuna.

ZAGREB – Grad Zagreb s ciljem očuvanja i razvoja tradicijskih, deficitarnih i proizvodnih obrtničkih djelatnosti ove godine osigurao je bespovratne potpore za 694 obrtnika u ukupnom iznosu od 12 milijuna kuna. Na natječaj se ove godine u usporedbi s prošlom godinom prijavilo 42 posto više obrtnika. Najviše potpora, 417 odobreno je za tradicijske djelatnosti, za deficitarne 148, a za proizvodne 129 potpora. Namijenjene za nabavu opreme i uređenje poslovnog prostora, edukaciju zaposlenika, promotivne aktivnosti, sajmove i izložbe te certifikate i znakove kvalitete. Pojedinačni iznos kreće se od 10 do 30 tisuća kuna. Obrtnici kojima su odobrene potpore imaju ukupno 2.025 zaposlenih. Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić je najavio i analizu praznih gradskih prostora, kako bi se za izuzetno male iznose, od 1 do 5 kuna, dale u najam obrtnicima.

ČAKOVEC – Početna konferencija projekta „Škole jednakih mogućnosti“ u Međimurskoj županiji za školsku godinu 2015./2016. održana je danas u zgradi Scheier u Čakovcu. Radi se zapravo o projektu asistenata u nastavi, kojem je cilj u ovoj školskoj godini osigurati inkluzivnu potporu obrazovanju za 57-ero učenika iz 22 osnovne i 3 srednje škole. Projektom se ujedno i jačaju profesionalni kapaciteti nezaposlenih osoba koje postaju asistenti, kaže pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Međimurske županije Branko Sušec. Radi se o jednom standardu koji je potreban svakoj obrazovnoj ustanovi i svakoj regiji, kaže župan Matija Posavec za projekt čija je ukupna vrijednost oko 2 milijuna i 665 tisuća kuna.

KRIŽEVCI – Kroz EU projekt „Biciklom od Balatona do Jadrana“ na području Križevaca izgrađeno je oko 4 kilometara biciklističkih staza, opremljena su biciklistička odmorišta, uređeno je parkiralište u središtu grada te izgrađen vidikovac. Vrijednost projekta je 925 tisuća eura, od čega je 85% odnosno oko 786 tisuća eura osigurano kroz Program prekogranične suradnje IPA Mađarska-Hrvatska, podsjeća gradonačelnik Križevaca Branko Hrg. Partner na projektu je mađarska općina Balatonszemes, a pridruženi partneri Koprivničko-križevačka županija, Sportsko-biciklistička udruga mađarskog grada Marcalija te Turistička zajednica Grada Križevaca. U posljednjih nekoliko godina grad Križevci napredovali su u prometnoj infrastrukturi, kaže župan Darko Koren. U sklopu projekta održane su i izložbe o biciklizmu, biciklijade, radionice i izdana je brošura „Sigurno biciklom“ namijenjena školarcima.

GORNJA STUBICA – Nesvakidašnje otkriće, iznimno dobro sačuvanog „džepnog“ sunčanog sata s upisanom 1558. godinom, na arheološkom nalazištu Stari grad u Donjoj Stubici, danas je predstavljeno na press konferenciji Muzeja Hrvatskog zagorja u Gornjoj Stubici. Ravnateljica Vlasta Krklec sa muzejskim djelatnicima je predstavila i nadolazeće programe i događanja Muzeja Hrvatskog zagorja do kraja godine.

ZAGREB – ZET počinje danas s povratom novca korisnicima koji su uslugu prijevoza za mjesec studeni, uoči promjene cijena, platili po staroj – višoj cijeni. Pravo na povrat od 20 kuna odnosi se na učenike, studente, nezaposlene i umirovljenike.Također, zbog sniženja cijena i provodeći socijalnu politiku grada, novac će biti vraćen i putnicima iz spomenutih kategorija s unaprijed kupljenom godišnjom kartom, adekvatno broju mjeseci, odnosno valjanosti karte u razdoblju od primjene novog cjenika. Novac će se isplaćivati u Ozaljskoj 105, na trešnjevačka remizi do kraja ove godine, uz predočenje pretplatne karte.

ČAKOVEC – Opremu i robne zalihe u vrijednosti sedam milijuna kuna za preventivno djelovanje i rad u ispunjavanju zadaća predviđenih planom o zaštiti i spašavanju, Međimurskoj županiji dodijelila je Vlada Republike Hrvatske. Pozitivne vijesti županu Međimurske županije Matiji Posavcu prenijeli su pomoćnik ministra gospodarstva Ivan Milatić i savjetnik ministra Marijan Varga prilikom svog službenog posjeta najsjevernijoj županiji. U Međimursku županiju stigle su dvije vatrogasne cisterne, svaka u vrijednosti od 1,3 milijuna kuna i dva nova plovila vrijednosti oko 230 tisuća kuna. Iz robnih zaliha ministarstva, Međimurju je namijenjena i  vatrogasna oprema u vrijednosti od 600 tisuća kuna, dok su tvrtke iz Međimurske županije koje su radile s robnim zalihama, za potrebe svog daljnjeg djelovanja dobile posao vrijedan 800 tisuća kuna.

ĐURĐEVAC – Projekt Energetske obnove Osnovne škole Grgura Karlovčana prijavio je Grad Đurđevac na netom raspisan natječaj Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja. Vrijednost je 6,3 milijuna kuna, a prođe li na natječaju, kroz Europski regionalni fond bit će sufinancirano 30% vrijednosti, dok će Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost financirati 40% od ukupne vrijednosti. Projekt predviđa izradu toplinske zaštite vanjske ovojnice zgrade, zamjenu stolarije te krovišta na zgradi škole i školske knjižnice. Time bi se povećala i energetska ušteda kroz smanjenje potrošnje energije u zgradama koje su trenutno energetski neučinkovite.

KRAPINA – Četvrtu obljetnicu rada tijekom studenog obilježava Zavod za hitnu medicinu Krapinsko-zagorske županije, u kojem je obrađeno preko 100 tisuća pacijenata, od čega je bilo preko 35 tisuća intervencija na terenu. Tim povodom sutra, 5. studenog organizirana je edukacija za učenike Srednje škole Krapina koje će podučiti o tome, kada je potrebno zvati hitnu medicinsku pomoć na broj 194 te što mogu očekivati i koje podatke će ih tražiti medicinski dispečer. Učenici će i sami vježbati postupke oživljavanja, što je bitan segment u zbrinjavanju pacijenta sa srčanim zastojem do dolaska ekipe hitne medicinske pomoći, a upoznat će i opremu vozila hitne pomoći. Spremnost na brzu reakciju i pomoć drugima timovi hitne medicinske službe pokazali su lani, prilikom poplava u Slavoniji, kao i ove godine prilikom migrantske krize, kada je tim Zavoda za hitnu medicinu KZŽ prvi dobrovoljno otišao na ispomoć Zavodu za hitnu medicinu Vukovarsko-srijemske županije.

VARAŽDIN – Predavanjem na kojem će biti predstavljene neke od suvremenih metoda prikupljanja prostornih podataka o kulturnoj baštini, večeras se nastavlja program Srijeda u muzeju varaždinskog Gradskog muzeja. O prednostima novih istraživačkih metoda, kao što su  otkrivanje dosad nepoznatih činjenica vezanih uz kulturno–povijesni kontekst baštine, kao i mogućnostima virtualnih rekonstrukcija arheoloških lokaliteta na varaždinskome području,  večeras će u palači Herzer u Varaždinu govoriti geodetski stručnjak Zlatan Novak s kojim Gradski muzej Varaždin surađuje već nekoliko godina.  Predavanje počinje u 19,00 sati.

loading