Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 04.11.2016.

Posted in Vijesti

KOPRIVNICA – Koprivnica slavi Dan grada. Nakon jutrošnjeg polaganja vijenaca ispred Centralnog križa na koprivničkom groblju i Spomenika hrvatskoj slobodi za branitelje iz Domovinskog rata te predstavljanja 13. broja „Koprivničkog godišnjaka“ održana je svečana sjednica Gradskog vijeća. Osim što je zamjenik koji obnaša dužnost gradonačelnika Mišel Jakšić izvijestio goste o učinjenom u Koprivnici od proteklog do ovog Dana Grada, na svečanoj su sjednici Gradskog vijeća dodijeljene nagrade i priznanja Grada. Nagradu za životno djelo dobili su mons. Leonard Markač, župnik koprivničke župe Močile, dok je titulu počasnog građanina Koprivnice primio doktor Krešimir Švarc. Medalje grada Koprivnice dobili su Josip Gregurec, Martin Strmecki, Ranko Šegerc, Zvonimir Šašek, Dragutin Kralji, Marija Posavec, Ivan Golubić i Josip Nakić Alfirević. Plakete grada Koprivnice dobili su Turistička zajednica i Mažoretkinje Grada Koprivnice.

ZAGREB – Novi sportski klizački par, 16-godišnja Zagrepčanka  Lana Petranović i 23-godišnji ruski klizač Antonio Laudelina Souzu- Kordeyru predstavljeni su na današnjoj press konferenciji Hrvatskog klizačkog saveza u Domu sportova. Ovaj par ima velike planove pa će  Hrvatsku predstavljati na Svjetskom i Europskom prvenstvu te Zimskoj olimpijadi u Južnoj Koreji 2018.  Uz novog partnera Antonia tu je i trener bivši veliki ruski klizač Jurij Larionov.Prvi nastup imat će od 18. do 20. studenog na Challenge seriji u Varšavi. Domaća publika, novi sportski klizački par imat će prilike pogledati na 49. Zlatnoj pirueti u zagrebačkom Domu sportova.

ZAGREB – Tradicionalna manifestacija „Martin je v Zagrebu“ 16. godinu za redom će se održati na glavnom zagrebačkom trgu i to u razdoblju od 5. do 12. studenog. Uz bogatu prezentaciju i ponudu najboljih i najkvalitetnijih vina, vinara grada Zagreba i Zagrebačke županije, posjetiteljima će se ponuditi i najrazličitiji domaći proizvodi proizvedeni na mnogobrojnim OPG-ovima i tradicijskim obrtima. Manifestacija se održava u organizaciji KUD-a Prepuštovec, a pod pokroviteljstvom Grada Zagreba i Zagrebačke županije. Otvaranje manifestacije bit će u ponedjeljak, 7. studenog u 18,00 sati, dok će vrhunac proslave biti tradicionalno krštenje mošta 12. studenog u 12,00 sati na Trgu bana Josipa Jelačića.

ZAGREB – Stanovnici Kajzerice koji djeluju pod Udrugom „Zakaj za Kajzericu“ poslali su zahtjev Gradskoj upravi da se na križanju ulica Radoslava Cimermana i Žarka Dolinara izgradi kružni tok. Uz to traže i da se iscrta pješački prijelaz kojeg nema na potezu od Ulice Jozsefa Antalla do Avenije Dubrovnik, što je oko 600 metara. U zahtjevnu navode i da je riječ o prometnim ulicama koje koriste brojni Zagrepčani, vozeći se prema Remetinečkom rotoru, osnovnoj i srednjoj školi i vrtiću te Zagrebačkom velesajmu i kompleksima NK Lokomotiva i KK Cedevita. Također, predlažu i da se napravi prolaz ispod pružnog nasipa između Dolinarove i Puževe, jer bi se time djeci iz Remetinca put do škole znatno skratio i postao sigurniji.

DONJI KRALJEVEC – U službenom posjetu Međimurskoj županiji danas  boravi ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić koji je otvorio je  11. međunarodni Voćarski sajam u Donjem Kraljevcu. U okviru Sajma, sudjelovao je na Okruglom stolu na temu „Krah hrvatskog voćarstva ili prilika za novi početak“. Voćarski sajam je okupio mnoštvo izlagača, voćara iz svih krajeva Hrvatske, koji će moći sudjelovati na brojnim edukativnim i savjetodavnim radionicama. Organizatori sajma su Općina Donji Kraljevec i Centar dr. Rudolf Steiner u suradnji sa Savjetodavnom službom i Agronomskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, a ovogodišnji pokrovitelji su Ministarstvo poljoprivrede, Ministarstvo gospodarstva, malog i srednjeg  poduzetništva, Međimurska županija, Hrvatska gospodarska komora i Grad Zagreb.

KRAPINA – Predavanja i radionice za maturante „Susret s tržištem rada“ i „Kako se pripremiti za tržište rada“ na kojima su učenici mogli saznati koja su zanimanja tražena na tržištu rada, što poslodavci očekuju i cijene kod svojih zaposlenika, koje su mogućnosti korištenja Internet portala profesionalnog usmjeravanja, kako jačati svoje kompetencije tijekom školovanja i brojne informacije i savjete koji im mogu pomoći u procjeni vlastitih interesa i kompetencija, odabiru daljnjeg obrazovanja i tipa posla kojim se žele baviti, održane su u organizaciji  Područnog ureda Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Krapina i Srednje škole Krapina. Provedeno je i anketiranje učenika završnih razreda, a rezultati su pokazali, kako oko 60% učenika ima poteškoće prilikom odabira daljnjeg obrazovanja i/ili zapošljavanja te da 30% učenika ima potrebu za stručnom pomoći pri odabiru obrazovnog programa.

ZAGREB – Predstavljanje Gradske farme bit će održano ove subote, 5. studenog na Bundeku u organizaciji Hrvatske poljoprivredne agencije, u sklopu provedbe EU projekta Grass Croatia Razvoj ruralnih područja za uspješno društvo, sufinanciranog od strane Europske komisije. Obiteljska poljoprivredna gospodarstva od 9,00 do 18,00 sati  predstavit će Zagrepčanima domaće životinje koje su bogatstvo prirode i podneblja našeg sela. Cilj je očuvanje tradicijskih i lokalnim uvjetima prilagođenih životinjskih vrsta u zemljama članicama EU. Inače, OPG-i imaju ključnu ulogu u ostvarivanju ciljeva Zajedničke poljoprivredne politike u kontekstu zaštite i očuvanja života u ruralnim krajevima i održivosti poljoprivredne proizvodnje.

VARAŽDIN – Humanitarna  utrka koja će se 3. prosinca odvijati ulicama u centru Varaždina, bit će jedna u nizu akcija kojima se prikupljaju sredstva za kupnju medicinskog uređaja za dijagnostiku magnetskom rezonancijom za Opću bolnicu Varaždin. S detaljima vezani uz utrku, javnost će danas na konferenciji za novinare u varaždinskoj gradskoj vijećnici upoznati gradonačelnik Goran Habuš, ravnateljica varaždinske bolnice Sanja Zember te predstavnici organizatora utrke.

ORLE – Znanstveno istraživanje i knjiga „Posavska guska“ sa stručnim obilaskom Natura 2000 organizira Javna ustanova Zeleni prsten Zagrebačke županije ove subote, 5. studenog u općini Orle, u Društvenom domu u Veleševcu. Cilj je opstanak i obnova uzgoja ovih gusaka, temeljeno na znanstvenom istraživanju, što je  navedeno u dvojezičnoj knjizi autora Romana Ozimeca, Darka Petanjeka i Miljenka Ernoića. Program počinje od 12,00 dati.

loading