Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 04.11.2019.

Posted in Vijesti

HUM NA SUTLI – Da je jedna od najaktivnijih područnih Obrtničkih komora u Hrvatskoj te da predano zastupa interese obrtnika rečeno je ovog ponedjeljka, 04. studenog 2019. godine u Humu na Sutli na 5. svečanoj sjednici Skupštine Obrtničke komore Krapinsko-zagorske županije održanoj povodom obilježavanja Dana ove obrtničke komore te njezine 25. godišnjice. Uz brojne uzvanike i predsjednike područnih komora u Hrvatskoj, svečanosti su prisustvovali i župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar sa zamjenikom Anđelkom Ferek Jambrekom, predsjednica županijske skupštine Vlasta Hubicki, predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec te potpredsjednik Hrvatske Obrtničke komore i predsjednik županijske Obrtničke komore Davor Pleško. Inače, županijska Obrtnička komora skrbi o cjeloživotnom obrazovanju obrtnika, a uz partnerstvo sa Krapinsko-zagorskom županijom podrška je članovima u sudjelovanju na sajmovima u Hrvatskoj i inozemstvu te ima 2605 obrta i 9 udruženja, rečeno je na svečanoj sjednici na kojoj su i podijeljene plakete za dugogodišnji doprinos u razvoju obrtništva. Zlatna plaketa pripala je Željku Mališu, a srebrne su pripale Gradu Zaboku i Turističkoj zajednici područja Gornja i Donja Stubica. Također, povodom 25. godišnjice rad i uspješne suradnje, župan Željko Kolar i predsjednica županijske skupštine Vlasta Hubicki, uručili su predsjedniku županijske Obrtničke komore Davoru Plešku ugovor vrijedan 150 tisuća kuna za dovršetak uređenja novih prostora županijske Obrtničke komore u Krapini.

ZAGREB – Zbog puknuća magistralnog vrelovoda ispod Mosta mladosti, novozagrebačkim naseljima Središće, Zapruđe, Sopot, Utrine, Sloboština, Travno, Dugave, Jakuševec, Siget i Trnsko bit će obustavljena opskrba toplinskom energijom od 4. studenoga u 20 ,00 sati do 7. studenoga u jutarnjim satima. Razlozi puknuća magistralnog vrelovoda su starost i korozija cijevi uzrokovana izlijevanjem oborinskih voda pomiješanih sa sredstvima kojima se zimi tretiraju kolnici, priopćilo je HEP Toplinarstvo. Radnici HEP Toplinarstva napominju da opskrbu krajnjih kupaca u novozagrebačkim naseljima nije moguće organizirati alternativnim putem, ali će zato uložiti maksimalne napore kako bi prekid isporuke toplinske energije bio što kraći te kako bi puknuće magistralnog vrelovoda sanirali u što kraćem vremenskom roku.
HEP Toplinarstvo moli stanovnike Novog Zagreba za strpljenje i razumijevanje za vrijeme trajanja obustave isporuke toplinske energije, kaže se u priopćenju.

ZAGREB – S ciljem poboljšanja kvalitete života građana te uštedi javnog novca, Hrvatska se pridružila međunarodnom panel istraživanju kojim se prikupljaju podaci o zdravlju, umirovljenju, socio-ekonomskom statusu, socijalnim i obiteljskim mrežama osoba u dobi od 50 godina na više. Riječ je o projektu Share kojim se istražuje zdravlje, starenje i umirovljenje u Europi, a pokrenuto je 2004. godine na inicijativu Europske komisije kako bi se stvorila baza podataka o starenju stanovništva. U projektu Share uz Hrvatsku sudjeluju sve zemlje članice Europske unije kao i Švicarska i Izrael. „Hrvatska ima jednu od najstarijih populacija u svijetu i trenutno se suočavamo s jednim od najsloženijih demografskih situacija a podaci prikupljeni u ovom istraživanju biti od ključne važnosti za kreiranje novih politika razvoja u područjima koja se odnose na stariju populaciju“, rekao je ministar rada i mirovinskog sustava, Josip Aladrović.

ZAGREB – Za akademsku godinu 2019./2020. Grad Zagreb dodijelit će najviše 8 gradskih stipendija za izvrsnost doktorandima studija u Gradu Zagrebu. Stipendija se dodjeljuje za 12 mjeseci, od 1. listopada 2019. Iznos Stipendije utvrđuje se u visini 65% prosječne neto plaće u Gradu Zagrebu za razdoblje I.-VIII. mjesec ove godine. Za doktorande koji studiraju u polovici radnog vremena, iznos stipendije utvrđuje se u visini 32,5% prosječne neto plaće u Gradu Zagrebu. Rok za predaju molbi je 7. studenoga.

KOPRIVNICA – Grad Koprivnica ovog ponedjeljka, 4. studenoga 2019. godine, slavi svoj Dan, 663. rođendan. Tim povodom u dvorani koprivničkog Doma mladih održana je svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Koprivnice na kojoj su zaslužnim pojedincima, ustanovama, tvrtkama i institucija uručena gradska priznanja i nagrade. Titulu Počasnog građanina Koprivnice dobio je 92-ogodišnji, dugogodišnji direktor Podravke, Pavle Gaži koji je u ime svih nagrađenih zahvalio naglasivši kako se on samo našao u pravo vrijeme i na pravom mjestu u trenutnu kad je trebalo samo raditi i raditi te pomagati Koprivničancima kako bi Koprivnica postala grad kakav je danas. Medalje Grada Koprivnice dobilo je devetero višestrukih darivatelja krvi, kao i ravnatelj koprivničke Gimnazije „Fran Galović“ Vjekoslav Robotić, za doprinos razvoju odgoja i obrazovanja te Milica Pakasin, za sveukupni doprinos razvoju borbe protiv alkoholizma. Također su uručene i četiri Plakete Grada Koprivnice. Svečanoj sjednici Gradskog vijeća nazočili su mnogi predstavnici javnog i političkog života, među kojima i zastupnica u Europskom parlamentu Biljana Borzan, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora saborski zastupnik Damir Felak, župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar te gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković. Programi proslave 663. rođendana Grada Koprivnice održavaju se do sredine studenoga.

ČAKOVEC – Početak gradnje Regionalnog centra kompetentnosti u strojarstvu, koji će biti otvoren u Tehničkoj školi Čakovec, bila je glavna tema posjeta pomoćnika ministrice znanosti i obrazovanja Vlade Prskala Međimurskoj županiji. Zahvaljujući tom projektu, u Tehničkoj školi Čakovec rekonstruirat će se postojeći kapaciteti škole, dograditi 1451 m2 novog prostora, a škola će urediti multimedijalnu-konferencijsku dvoranu i 8 novih praktikuma koji će biti opremljeni najsuvremenijom opremom vrijednom 30 milijuna kuna. Tehničkoj školi Čakovec partner na projektu je Strojarska i prometna škola Varaždin, a uključit će se i Graditeljska škola Čakovec, Srednja škola Krapina, Srednja škola Oroslavlje, Tehnička škola Daruvar i Sveučilište Sjever.

ZAGREB – Razvojna agencija Zagrebačke županije objavila je Javni poziv za dodjelu potpora za samozapošljavanje pod nazivom “Nova prilika – Lokalno partnerstvo za zapošljavanje Zagrebačke županije”, za što je osigurano 875.000 kuna. Javni natječaj otvoren je do 13. prosinca. Korisnici su nezaposleni pripadnici ranjivih skupina koji žele pokrenuti vlastiti posao i to žene i dugotrajno nezaposleni, mladi do 29 godina te stariji od 50. U prihvatljive troškove za dodjelu potpora ulaze: zakup poslovnog prostora, kupnja strojeva, tehnike, alata i licenciranih IT programa, obvezni doprinosi za samozaposlenu osobu te troškovi za knjigovodstvene usluge, registraciju poslovnog subjekta, izradu i održavanje web stranice i dr., a maksimalni iznos potpore po korisniku je 35.000 kuna. Predviđena sredstva za dodjelu potpora sufinancirana su iz Europskog socijalnog fonda, a osigurana su u proračunu Razvojne agencije Zagrebačke županije za 2019. godinu.

BJELOVAR – Do kraja godine, Bjelovar će dobiti i drugo reciklažno dvorište koje se gradi na prostoru odlagališta Doline. Vrijednost izgradnje je 6,1 milijun kuna, a za ovu je investiciju Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost odobrio sufinanciranje od 70%. Na ovoj je lokaciji plan izgradnja i sortirnice otpada te kompostane.

NOVI MAROF – Grad Novi Marof u prvoj je polovici 2019. godine ostvario 20,48 milijuna kuna prihoda i 15,32 milijuna kuna rashoda, što uz prošlogodišnji višak od 4,63 milijuna kuna, dovodi do trenutnog viška u proračunu od 9,78 milijuna. Takav je prijedlog polugodišnjeg izvještaja o izvršenju Proračuna Grada Novog Marofa usvojen na nedavno održanoj sjednici Gradskog vijeća. Gradonačelnik Siniša Jenkač izrazio je zadovoljstvo dosadašnjim rezultatima, budući da se radi o višku prihoda od gotovo 10 milijuna kuna.

KRAPINA – U pripremi za nadolazeću sezonu gripe, u Krapinsko-zagorsku županiju stiglo je i 16.600 doza cjepiva. Cijepljenje protiv ove akutne zarazne bolesti, od koje je prošle godine u Zagorju oboljelo 2 tisuće 800 osoba, a umrlo sedmero, preporuča se rizičnim skupinama poput starijih od 50 godina, trudnicama, kroničnim bolesnicima i zdravstvenim djelatnicima. – Ove godine, po prvi puta građani se mogu cijepiti četverovalentnim cjepivom koje im pruža zaštitu protiv 4 tipa virusa – istaknuo je epidemiolog iz Zavoda za javno zdravstvo Krapinsko-zagorske županije dr. Ivan Lipovac. Građani se mogu cijepiti od srijede. 6. studenog u ordinacijama obiteljske medicine i u Zavodu za javno zdravstvo do isteka zaliha cjepiva.

loading