Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 04.12.2018.

Posted in Vijesti

IVANEC – Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar, uz domaćinstvo saborskih zastupnika Milorada Batinića, Božice Makar i Marija Habeka, u utorak 4. prosinca 2018. godine u Ivancu je uručio korisnicima s područja Varaždinske županije odluke i potpisao ugovore o financiranju njihovih projekata. Riječ je osam ustanova i institucija za financiranje njihovih potreba temeljem prijave na javni poziv ministarstva za projekte energetske obnove i korištenja obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora. Sredstva Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja s područja Varaždinske županije koristit će: Grad Ivanec, Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice, Osnovna škola Ivana Kukuljevića Sakcinskog Ivanec, Dom zdravlja Varaždinske županije, Osnovna škola Novi Marof, Ljekarna Varaždinske županije, Osnovna škola Metel Ožegović Radovan i Općina Bednja. U pratnji potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministra graditeljstva i prostornoga uređenja Predraga Štromara bile  su Jelena Zrinski Berger, glavna tajnica Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja i Amalija Šašek, savjetnica ministra. Bili su prisutni i zamjenici župana Varaždinske županije Tomislav Paljak i Robert Vugrin.

RUGVICA – U Poduzetničkoj zoni Rugvica u utorak, 4. prosinca 2018. godine svečano je otvoren novi proizvodni pogon tvrtke specijalizirane za tisak velikih formata. U objektu površine od oko 2 i pol tisuće četvorih metara smješteni su proizvodni pogon, skladište i uredski prostori, a zaposleno je 50-ak ljudi. Investicija je vrijedna oko 12 i pol milijuna kuna. Novi objekt u Rugvici obišao je i župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić.

ZABOK – Primopredaja novog vozila hitne medicinske službe, vrijednosti 571 tisuću kuna, održana je danas, 04. prosinca 2018. godine ispred Ispostave Zavoda za hitnu medicinu Krapinsko-zagorske županije u Zaboku. U vozilu je novi defibrilator i aspirator ukupne vrijednosti 161.000 kuna, a nabavljeni su putem decentraliziranih sredstava Krapinsko-zagorske županije. – Županija izdvaja najviše sredstava od svih županija u Hrvatskoj za mrežu Hitne medicine – istaknuo je župan Željko Kolar koji je ključeve vozila uručio djelatniku Ispostave. – Pazimo da starost vodila bude oko tri godine te vodimo brigu o opremi, da bude zadnji krik tehnike kako bi naši doktori imali što bolje uvjete za rad – dodao je župan Kolar. Primopredaji su uz župana, prisustvovali i njegova zamjenica Jasna Petek, ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu Hrvatske Maja Grba Bujević, ravnatelj županijskog Zavoda za hitnu medicinu Krešimir Božić, gradonačelnik zaboka Ivan Hanžek i ostali. Inače, vozilo je namijenjeno za hitne intervencije na području grada Zaboka kojem pripada oko 30 tisuća stanovnika.

ZAGREB – S ciljem skretanja pozornost najmlađeg naraštaja na važnost održivog gospodarenja otpadom i stvaranja životnih navika u skladu s očuvanjem okoliša, Grad Zagreb održao je konferenciju Eko susreti 2018. na kojoj su sudjelovali ravnatelje gradskih dječjih vrtića i osnovnih škola. Namjera Grada Zagreba je upoznati nositelje odgojno-obrazovnog sustava, kao i šire društvene javnosti, s naporima na uspostavljanju cjelovitog, održivog sustava gospodarenja otpadom Zagreba. Tako će u narednom periodu zagrebačkim dječjim vrtićima te osnovnim školama biti podijeljeni brojni edukativno-informativni materijali među kojima su metodičko-didaktičke igrice, video igrice, bojanke te audio-video zapisi koji na zabavan način djecu upoznaju s recikliranjem kao i važnosti gospodarenja otpadom. „Djecu od malih nogu, kada kao spužve upijaju svijet oko sebe, moramo učiti o važnosti odvojenog prikupljanja otpadom“, kazao je gradonačelnik Milan Bandić.

ZAGREB S ciljem prikupljanja dodatnih novčanih sredstava za projekt prijevoza žena na kemoterapiju, Udruga žena oboljelih i liječenih od raka NISMO SAME organizira humanitarnu akciju „Nisi sama – ideš s nama!“. Riječ je o akciji koja će trajati do 4. veljače, a u sklopu koje će članice Udruge prodavati nove majice i tunike koje je dizajnirao poznati dizajner Zoran Aragović. Podsjećamo, u sklopu akcije Nisi sama, ideš s nama!, organiziran je besplatni prijevoz taksijem do bolnice i natrag kući za žene oboljele od raka tijekom kemoterapije.

ZAGREB – U povodu blagdana Svetog Nikole u utorak, 4. prosinca u 17,00 sati u Sportskoj dvorani Trešnjevka zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Jelena Pavičić Vukičević uručit će prigodne poklon-pakete djeci iz obitelji slabijeg materijalnog stanja. Darovi su namijenjeni djeci do 12 godina, a događaj tradicionalno organizira Grad Zagreb – Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom u suradnji s gradskom Ustanovom Dobri dom.

ZAGREB – Grad Svetog Nikole bit će otvoren u zagrebačkoj Tkalčićevoj ulici  ove srijede i četvrtka, 5. i 6. prosinca, od 16,00 do 20,00 sati. U 700 metara četvornih najmlađe će dočekati Sveti Nikola, uz tradicionalno fotografiranje, a moći će uživati u edukativnom programu koji kroz igru i nagrade podiže svijest djece o važnosti održivosti naše planete, pravilnih prehrambenih navika i važnosti tjelesne aktivnosti od najranije dobi. Tu su i gosti iznenađenja, poznate osobe i neke od najvećih hrvatskih sportskih zvijezda koji će druženjem i zajedničkim igrama zasigurno razveseliti brojna dječja lica. Doživljaj prave bajke i čarobnog Grada Svetog Nikole upotpunit će glazbeni nastupi.

ZAPREŠIĆ – „Razvojni forum“  u organizaciji Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU održan je ovog utorka, 4. prosinca u dvorcu Lužnica u Zaprešiću. Cilj ovog foruma je predstavljanje dosadašnjih aktivnosti i rezultata I. i II. faze procesa izrade Nacionalne razvojne strategije do 2030. godine te prijedloga kriterija i metodologije odabira funkcionalnih regija u Republici Hrvatskoj. Cilj nam je ravnomjeran regionalni razvoj i to kroz osam ključnih smjernica, prepoznatljivost, ekonomsku stabilnost i učinkovitosti, konkurentnost, poduzetnost i inovativnost , sigurnost, zelenu održivost, povezanost  razvoja digitalne ekonomije te uključivost obrazovanja u čemu su nam bitne sve županije i regije u jačanju pozicije na globalnom tržištu, rekao je državni tajnik Velimir Žunac. Zagrebačka županija već sada kreće smjernicama Nacionalne strategije koja prvenstveno mora jačati zaposlenost kako mladi ne bi odlazili van države, istaknuo je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić. Kroz poreznu politiku ove godine Vlada je usmjerila više od 2 milijarde kuna uz proračune općina, gradova i županije čime potvrđuje svoju regionalnu razvojnu politiku, zaključio je zaprešićki gradonačelnik Željko Turk.

ČAKOVEC – Sporazum o kapitalnoj donaciji namijenjenoj završetku izgradnje školske sportske dvorane i okoliša Osnovne škole Strahoninec te izvođenju radova na izgradnji pristupne ceste, potpisali su načelnik Općine Strahoninec Franjo Lehkec i župan Međimurske županije Matija Posavec. Naime, Općina je temeljem provedenog postupka jednostavne nabave sklopila Ugovor  o izvođenju radova na izgradnji pristupne ceste u iznosu 574 tisuće kuna. Temeljem Sporazuma, gotovo 413 tisuća kuna osigurat će Županija, a ostalo Općina uz sufinanciranje Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja. Tako će mještani općine Strahoninec, prema najavi župana Posavca, do kraja ove godine uživati na svečanom otvorenju sportske dvorane Osnovne škole Strahoninec.

VARAŽDIN – Na području Varaždinske županije je čak 27 objekata zadovoljilo uvjete ulaska u Cyclist Welcome mrežu, koja označava višu razinu kvalitete usluga koje se biciklistima nude u smještajnim i ugostiteljskim objektima, odnosno u turističko-informativnim centrima, a svečana dodjela standarda kvalitete „Cyclist Welcome Quality“ održana je danas, 04.prosinca 2018. godine, u Županijskoj palači u Varaždinu. Izrazivši zadovoljstvo što je Varaždinska županija treća u Hrvatskoj koja je uključena u ovaj projekt, ploče s vizualnim identitetom i oznakama kategorizacije dodijelila je posebna savjetnica župana i predsjednica Turističke zajednice Varaždinske županije Natalija Martinčević. Današnja dodjela standarda kvalitete održana je u sklopu projekta „Cikloturizam u Varaždinskoj županiji“, čiji je cilj unaprijediti biciklističku infrastrukturu i ponudu te razviti tu vrstu turizma na području županije, a za što su Varaždinska županija i Ministarstvo turizma ove godine izdvojili 600 tisuća kuna.

KOPRIVNICA – Održan je drugi sastanak fokus grupe projekta BOOSTEE-CEE, u kojem su Grad Koprivnica, Regionalna energetska agencija Sjever i još 11 projektnih partnera. Predstavnici Grada Koprivnice i Regionalne energetske agencije Sjever predstavili su sustav za pametno upravljanje energijom, implementiran u objekte Osnovne škole „Braća Radić“ i objekt Loptica koprivničkog vrtića „Tratinčica“. Vrijednost projekta financiranog iz programa INTERREG CENTRAL EUROPE, je 2,2 milijuna eura, a proračun Grada Koprivnice za trogodišnje razdoblje iznosi 131 tisuću eura.

loading