Skip to content

Manifestacija Krapinsko-zagorske županije 100% zagorsko 17. i 18. rujna 2021. u Zagrebu

Vijesti Radija Kaj, 04.12.2019.

Posted in Vijesti

PRELOG/MURSKO SREDIŠĆE – Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović je u srijedu, 4. prosinca 2019. godine boravila u posjetu Međimurskoj županiji. Tom prilikom, povodom Dana grada, u Prelogu je otvorila novouređeni dječji vrtić Fiolica koji pohađa više od 300 djece. Vrtić je rekonstruiran, dograđen i adaptiran sredstvima iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske. Realizacijom projekta povećan je prostor za potrebe kvalitetnog odvijanja programa predškolskog odgoja što je primarna potreba, pogotovo zbog povećanja broja djece. U obnovu i uređenje vrtića uloženo je 9, 3 milijuna kuna, rekao je gradonačelnik Preloga Ljubomir Kolarek. Iz Preloga, predsjednica Grabar Kitarović uputila se u posjet Murskom Središću, gdje je, također uz Dan grada, otvorila novoizgrađeni dječji vrtić u Ulici Slatine, u čiju je izgradnju uloženo 9,2 milijuna kuna. U pratnji gradonačelnika Dražena Srpaka i drugih uzvanika, obišla je i tamošnju Gospodarsku zonu Brezje, gdje je u projekt ceste i oborinske kanalizacije uloženo 6,8 milijuna kuna.

ZAGREB – Novi poziv za dostavu projektnih prijedloga “Energetska  obnova višestambenih zgrada”  Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja raspisat će u siječnju 2020. godine, najavljeno je na istoimenoj  konferenciji, koju je ovo Ministarstvo ove srijede, 4. Prosinca 2019. godine organiziralo u Zagrebu. U proteklom razdoblju energetski je obnovljeno više od 1.400 zgrada javne namjene od čega 390 škola, 90 dječjih vrtića i više desetaka bolnica. Time su energetski obnovljeni prostori  topliji i  ugodniji za boravak, značajne su uštede na energentima, a i građevinski sektor u BDP-u vraća se na razinu 2008. godine. Ovim projektom u protekle dvije godine utrošeno je 5 milijardi kuna, te je Ministarstvo  graditeljstva i prostornog uređenja povuklo 90% bespovratnih sredstva Europske komisije – rekao je potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva I prostornog uređenja Predrag Štromar. Uz to, kako je najavio Štromar tijekom 2020. godine, preusmjerit će sva bespovratna sredstva drugih ministarstava koja neće uspjeti realizirati programe u ovaj projekt tako da će se Fond povećavati.  Na konferenciji je predstavljen i informatički sustav eFondovi u okviru kojeg će se podnositi prijave za novi poziv.

KRAPINA – Predstojeću sjednicu Vlade RH u Krapini 6. prosinca, na Dan grada i blagdan Sv. Nikole, na press konferenciji u srijedu, 4 prosinca 2019. godine najavili su, u prostorijama HDZ-a u Krapini, saborski zastupnik i predsjednik zagorskog HDZ-a Žarko Tušek, državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva Mario Antonić i gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović. Zahvalu Vladi, što je ukazala čast, da upravo na Dan grada održi svoju sjednicu u Krapini iskazao je Tušek, ističući da su zaključci koji će tada biti doneseni od iznimnog značenja za Krapinu i cijelo Zagorje. – Uvjeren sam kako će predstojeća sjednica Vlade RH u Krapini biti politički događaj desetljeća u Krapinsko-zagorskoj županiji koji će strateški utjecati na daljnji gospodarski, infrastrukturni, cestovni, turistički razvoj Županije u godinama pred nama, rekao je Tušek koji o konkretnim projektima i iznosima nije želio govoriti, budući da smatra kako je najbolje da to učini sam premijer Plenković, no ipak je otkrio, da je riječ o više milijardi kuna, odnosno najvećem iznosu koji je ikada Vlada donijela na nekoj od svojih izmiještenih sjednica. Kako je uvjeren da će premijer i Vlada stići u Krapinu u maniri SV. Nikole, s darovima, rekao je gradonačelnik Zoran Gregurović te najavio da će članovi Vlade i premijer Plenković prisustvovati svetoj misi u 9,00 sati, a potom i svečanoj sjednici povodom Dana grada.

ZAGREB – Izmjene Generalnog urbanističkog plana Grada Zagreba neće biti uvrštene na iduću sjednicu Gradske skupštine. Zagrebački gradonačelnik, Milan Bandić ove srijede, 4. prosinca 2019. godine je na izvanrednoj konferenciji za medije obznanio kako povlači prijedlog da se GUP uvrsti po hitnom postupku na 29. sjednicu Gradske skupštine koja je zakazana u ponedjeljak 09. siječnja na kojoj će se donositi proračuna za 2020. godinu. – Ako smo čekali četiri godine onda možemo pričekati još mjesec i pol dana. Ne želim uprljati taj važan strateški dokument, kao što oporba tvrdi da GUP želim progurati uz rebalans ovogodišnjeg i prijedlog proračuna za iduću godinu – istaknuo je gradonačelnik Bandić. Prema najavama, o GUP-u Grada Zagreba u Gradskoj skupštini trebalo bi se raspravljati na sjednici početkom veljače 2020. godine.

KRAPINA – Prijedlog proračuna Krapinsko-zagorske županije za 2020. godinu te u kojem su stanju provedbe županijskih strateških projekata, teme su 10. sjednice Gospodarsko-socijalnog vijeća koja je ove srijede, 4. prosinca 2019. godine održana u Krapini. Za iduću godinu izvorna županijska sredstva trebala bi iznositi 146 milijuna kuna, a konsolidirani proračun sa decentraliziranim sredstvima države za zdravstvo i školstvo 940 milijuna kuna. Također, pretpostavlja se da će sredstva od poreza iznositi oko 65 milijuna kuna. – S obzirom da dolazi nova porezna reforma za porez na dohodak za mlade od 25 do 30 godina planira se da će Županija izgubiti do 5 milijuna kuna – istaknuo je predsjednik GSV-a, zamjenik župana Anđelko Ferek Jambrek dodajući da će se to znati kada iz ministarstva financija dođu konkretne brojke. Sjednici je prisustvovao i župan Željko Kolar koji je okupljenima predstavio najznačajnije županijske strateške projekte poput Poslovno-tehnološkog inkubatora u Krapini vrijednog 30 milijuna kuna koji je u završnoj fazi te Centra za kompetencije u Zaboku, također vrijednog 30 milijuna kuna, a tu su i energetske obnove škola od kojih je financijski najznačajnija energetska obnova osnovne i srednje škole u Konjščini, projekt koji iznosi 11 milijuna kuna.

KRAPINA – Javna tribina o aktivnostima Ministarstva hrvatskih branitelja, kojoj je prisustvovao ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved sa suradnicima, u organizaciji Ministarstva hrvatskih branitelja održana je u Krapini u srijedu, 4. prosinca 2019. godine.

RADOVAN – Završna konferencija projekta energetske obnove zgrade Osnovne škole Metel Ožegović Radovan te uvodna projekta energetske obnove zgrade Područnog odjela Gačice, biti će održane u ove srijede, 4. prosinca 2019. godine. Ukupna vrijednost projekta obnove škole je više od 3 milijuna kuna, a Područnog odjela 923 tisuće kuna. Projektom energetske obnove zgrade Područnog odjela ostvarit će se smanjenje potrošnje energije za grijanje/hlađenje na godišnjoj razini za 71 %.

ZAGREB – Mobilni palijativni timovi Doma zdravlja Zagrebačke županije, raspoređeni u tri ispostave, u Velikoj Gorici, Samoboru i Ivanić-Gradu, u prvih devet mjeseci ove godine imali su gotovo 2200 kućnih posjeta i brinuli o 435 palijativna pacijenata. Ovi timovi pružaju pomoć i podršku osobama koje boluju od neizlječivih bolesti, kao i obiteljima koje ih njeguju. Za potrebe palijativnih timova, sredstvima Zagrebačke županije nabavljen je ove godine mobilni ultrazvučni aparat. Kako bi se liječnici i medicinske sestre potpuno osposobili za rad s ovim aparatom, predloženo je da Dom zdravlja za njih organizira dodatnu edukaciju.

ČAZMA – Na dnevnom redu predstojeće Sjednice Gradske skupštine Zagreba nalazi se i Prijedlog zaključka o sklapanju Povelje o suradnji i prijateljstvo između Grada Zagreba i Grada Čazme. Inicijativu za bratimljenjem u srpnju ove godine pokrenuo je gradonačelnik Čazme Dinko Pirak jer ova dva grada vežu brojne aktivnosti i projekti poput super maratona Zagreb-Čazma. Sklapanje Povelje o suradnji i prijateljstvo predloženo je u želji osiguravanja boljih korištenja potencijala oba grada, zajedničkih učvršćivanja prijateljskih odnosa te promicanja daljnje suradnje, posebice u području gospodarstva, kulture i obrazovanja.

KOPRIVNICA – U suradnji s Društvom „Naša djeca“, Grad Koprivnica će i ove godine organizirati Božićno darivanje djece rođene od 2004. do 2019. čija su oba roditelja nezaposlena, poljoprivrednici ili umirovljenici, kao i djece korisnika zajamčene minimalne naknade i smještene u udomiteljskom obiteljima na području Koprivnice. Upis djece nezaposlenih roditelja, poljoprivrednika i umirovljenika je u prostorima koprivničke Vjenčaone do 6. prosinca od 9 do 13 sati, dok će se djeca korisnika zajamčene minimalne naknade i smješteni u udomiteljskim obiteljima na Božićno darivanje pozvati temeljem popisa Centra za socijalnu skrb Koprivnica.

loading