Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 05.01.2016.

Posted in Vijesti

ZAGREB -Na području grada Zagreba, otkako pada snijeg, potrošeno je oko 5.000 tona soli i oko 3.500 tona sipine. 235 ekipa zimske službe neprestano rali gradske prometnice. Mala zimska služba je u pogonu, a na terenu je stotinjak strojeva. Za sada nema potreba za dodatnim ljudskim snagama, a kako je za danas najavljena ledena kiša građane se poziva na dodatan oprez. Uz već postojeće količine soli i sipine, u pripremi su ako će to zatrebati, i dodatne količine. Kako bi i dalje sve normalno funkcioniralo te kako bi prilazi svim dječjim vrtićima, školama, bolnicama, domovima zdravlja i domovima umirovljenika bili očišćeni, po potrebi će se angažirati i studenti i nezaposleni građani u evidenciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

ČAKOVEC – Zimske kampove koji se tradicionalno održavaju tijekom zimskih školskih praznika u Čakovcu, obišao je danas čakovečki gradonačelnik Stjepan Kovač sa zamjenikom Mariom Medvedom. U 1. i 3. osnovnoj školi Čakovec od ovog tjedna se održavaju informatičke radionice koje broje 70-ak polaznika, dok se na Gradskim bazenima „Marija Ružić“ održava plivački kamp koji polazi više od stotinu djece, učenika čakovečkih osnovnih škola. Gradonačelnik Stjepan Kovač ističe da je interes djece svake godine sve veći te da će se stoga kampovi održavati i dalje svake godine. Podsjetimo, zimske, kao i ljetne kampove organizira i financira Grad Čakovec.

KOPRIVNICA Do 21. siječnja otvoren je poziv za podnošenje prijedloga za dodjelu Javnih priznanja Koprivničko-križevačke županije. Građani, pravne osobe i organizacije te njihova tijela mogu predložiti kandidate za Počasnog građanina Koprivničko-križevačke županije, nagradu županije za životno djelo, zatim nagradu za promicanje ljudskih prava „Mara Matočec“, za doprinos ugledu i promociji Koprivničko-križevačke županije, za iznimno postignuće u protekloj godini te zahvalnice županije i plaketu župana Koprivničko-križevačke županije. Prijedlog za dodjelu javnog priznanja mora biti podnijet na obrascu, koji se može preuzeti na Internet stranicama Koprivničko-križevačke županije. Prijedlozi se šalju Odboru za dodjelu javnih priznanja Koprivničko-križevačke županije.

ZAGREB – Zagrebačka županija već dugi niz godina najveći iznos proračunskih sredstava izdvaja za prosvjetu, kulturu, sport i tehničku kulturu, a tako je i u 2016. godini. Kako bi mladima omogućili kvalitetno školovanje i život, već godinama značajna sredstva ulažemo u izgradnju kapitalnih školskih objekata te stipendiranje, prijevoz i ostalo, što je iznos od 122 milijuna, istaknuo je župan Stjepan Kožić.Ove godine za kapitalnu izgradnju osigurano je 38 milijuna kuna. Nastavlja se gradnja osnovne škole u Bedenici i Klinča Selu, športske dvorane u Samoboru i Marija Gorici, dok će se započeti i novi projekti dogradnje škole u Bistri, dvorane u Posavskim Bregima u Ivanić Gradu kao i projektiranje novih škola u Strmcu, Jastrebarskom i Dugom Selu.

ČAKOVEC – Tehnička škola Čakovec proslavila je 125. obljetnicu postojanja. Davne 1890. godine u tadašnjoj Šegrtskoj školi u Čakovcu ispisane su prve stranice povijesti te su kroz desetljeća kroz nju prolazile mnoge generacije učenika, predavača, instruktora i odgajatelja. Tehnička škola Čakovec je najveća srednja škola u Međimurskoj županiji gdje se u ovoj školskoj godini  obrazuje više od 800 učenika u područjima elektrotehnike, računalstva i strojarstva. Među prvima u Republici Hrvatskoj, od 2013. godine, njeni se učenici obrazuju po novim eksperimentalnim kurikulumima u zanimanjima tehničar za računalstvo, tehničar za mehatroniku i strojarski računalni tehničar, te po eksperimentalnom programu Tehničke gimnazije.

KRAPINA – Pedagoško – edukativni program „Zimske radionice i igraonice“ u tijeku je u Muzeju krapinskih neandertalaca. Naime, već jedanaest godina, u tjednu zimskih školskih praznika, na Hušnjakovom u Krapini organizira se program namijenjen djeci predškolske dobi i učenicima osnovnih škola, koji sadrži interaktivne radionice na temu geologije i paleontologije, razvoja života na Zemlji i života krapinskih neandertalaca. Uz obilazak novog stalnog postava te Nalazišta “Hušnjakovo” djeca se upoznaju sa zbirkama Muzeja krapinskih neandertalaca, iskopavaju kosti u pješčaniku, proučavaju originalne fosile i minerale, izražavaju se u likovnim radionicama na temu prapovijesti, ispunjavaju radne listiće, sudjeluju u kostimiranim igrama, gledaju i komentiraju tematske filmove.

BEDNJA – Sutra,  na blagdan Sveta tri kralja, bednjanski župnik Neven Blažon  već po tradiciji, služit će misu u istoimenoj kapeli na Ravnoj gori. Upravo na blagdan Sveta tri kralja  na Ravnu goru svake godine  hodočaste brojni vjernici iz bednjanskoga kraja, a  tu su planinari iz Varaždina  i drugih krajeva, kao i iz susjedne Slovenije. Misa počinje u 11,00 sati. Općina Bednja i Turistička zajednica Bednje u suradnji s Gradom Lepoglavom

loading