Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 05.01.2017.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Zimska služba podružnice Zagrebačke ceste danas je u stanju maksimalne pripravnosti. Od 10,00 sati aktivno je svih 259 ekipa Zimske službe koje su raspoređene u 15 baza u Zagrebu. Na Sljemenu se nalazi 5 ekipa koje čine sve kako bi cesta konstantno bila prohodna. Također, tijekom proteklih nekoliko noći solju su posipavane kritične lokacije (mostovi, nadvožnjaci, brdske dionice) kako bi se spriječila mogućnost stvaranja poledice. Trenutno su sve ulice i ceste u gradu prohodne i posipane solju, no sukladno potrebama povećavat će se broj ekipa na terenu te kontinuitet posipavanja. Za uklanjanje snijega i leda s pločnika uz zgradu odgovorni su suvlasnici, a ispred uličnih lokala to trebaju učiniti vlasnici ili korisnici. Osim čišćenja oko zgrade, suvlasnici su zaduženi i za uklanjanje snijega i leda s krovova.

ZAGREB –  Pošle, 2016. godine u Zagrebu je rođeno 11.511 djece. Samo u Vinogradskoj, u prošloj godine rođeno je gotovo stotinu beba više u odnosu na 2015. godinu, a pozitivne brojke su i u KB Merkur, gdje drugu godinu zaredim bilježe povećan broj poroda. Tako je 2016. rođeno 200 djece više nego 2015. Najviše djece rođeno je u KBC-a Sestara milosrdnica. Negativne trendove, odnosno manje rođene djece u odnosu na prijašnje godine bilježe samo dvije bolnice KB Sveti Dug i Petrova.

ZAGREB – Epidemija gripe visokog intenziteta, od koje su život do sada izgubile dvije osobe, a oboljelih je više tisuća, ove je godine pogodila Hrvatsku. Stvaran broj oboljelih višestruko je veći od evidentiranih i njihov broj drastično raste iz tjedna u tjedan. Najviše slučajeva je u Zagrebu, ali jako ih je puno i u  drugim dijelovima Hrvatske.Osim jakog intenziteta, gripa bi ove godine mogla trajati duže nego inače, a u Centru za influencu strahuju i od većeg broja smrtnih slučajeva, jer je gripa pokretač raznih kroničnih oboljenja koja dovode do smrtnog ishoda.Značajno je i da je u Hrvatskoj, kao i u ostatku Europe, ove godine promijenjenu epidemiološka slika cirkulacije virusa influence, tako da su u optjecaju sva četiri virusa, dva A i dva B.

ZAGREB – Prema mišljenju Državnog ureda za reviziju nalaz revizije Zagrebačke županije za 2015. godinu je bezuvjetan. Revizija financijskih izvještaja i poslovanja Zagrebačke županije obavljena je od 21.ožujka do 5. listopada 2016., a ovo je već deseti puta za redom da je Zagrebačka županija dobila bezuvjetno mišljenje ovog Državnog ureda.

KRAPINA – Projekt „Zalogajček“ namijenjen djeci uključenoj u osnovnoškolski program koja žive u siromaštvu ili u riziku od siromaštva provodi se na području Krapinsko-zagorske županije. Prema podacima za proteklu školsku godinu od ukupno 9.688 učenika osnovnih škola u županiji za njih čak 1.168 obitelj, zbog socijalnog stanja nije bila u mogućnosti izdvajati sredstva za obrok u školskoj kuhinji. Stoga je cilj provedbe projekta „Zalogajček“ osigurati pružanje nefinancijske pomoći u obliku redovnog primanja obroka u sklopu školske prehrane za 756 djece tijekom tekuće školske godine. U projekt ukupne vrijednosti 702 tisuće kuna uključeno je ukupno 29 osnovnih škola, a on je financiran iz Fonda europske pomoći za najpotrebitije.

VARAŽDIN – Varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak predvodit će uoči svetkovine Bogojavljenja danas u 18 sati misno slavlje s blagoslovom vode u katedrali Uznesenja BDM u Varaždinu. Sutra, na svetkovinu Bogojavljenja – Sveta tri kralja, biskup Mrzljak predvodit će u u 11 sati misno slavlje u varaždinskoj katedrali.

ČAKOVEC – Posljednji je dan održavanja kampa iz plivanja u kojem na čakovečkim Gradskim bazenima Marija Ružić sudjeluju čakovečki osnovnoškolci. Svake godine ga zajednički organiziraju Grad Čakovec i Zajednica sportskih udruga Grada, a u njemu ove godine sudjeluje oko 150 učenika. Plivački kamp jučer je obišao i gradonačelnik Stjepan Kovač, koji je tom prilikom naglasio da svi kampovi koji su tijekom zimskih praznika organizirani za djecu, imaju veći broj korisnika nego lani. To pokazuje da su ovakvi sadržaji potrebni, jer djeci besplatno omogućavaju dodatne aktivnosti, da kvalitetnije provode slobodno

KOPRIVNICA – Izložba o nakladništvu u Koprivničko-križevačkoj županiji u 2016. godini može se razgledati u izlozima Knjižnice i čitaonice „Fran Galović“ Koprivnica do ponedjeljka  9. siječnja. Predstavljeno je  preko osamdeset naslova knjiga, autora i nakladnika s područja županijskih središta Đurđevca, Koprivnice i Križevaca u protekloj godini. Zastupljene su skoro sve književne, stručne i publicističke vrste. Idanjima lokalnih nakladnika kontuirano se već tridesetak godina popunjava zavičajna zbirka koprivničke Knjižnice i čitaonice „Fran Galović“ Slično se može reći i za zavičajne zbirke Gradske knjižnice „Franjo Marković“ Križevci i Gradske knjižnice Đurđevac, koje su objedinile svoja zavičajna izdanja za potrebe ove izložbe.

loading