Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 05.01.2018.

Posted in Vijesti

PODRUTE – Komemorativna svečanost u povodu 26. obljetnice tragične pogibije petorice pripadnika promatračke misije Europske zajednice koji su smrtno stradali 7. siječnja 1992. godine u rušenju njihova helikoptera na letu iz Mađarske u Zagreb u raketnom napadu aviona bivše JNA, održana je danas prijepodne u Podrutama nedaleko Novog Marofa. Uz prigodne govore,  vijence su među ostalima položili izaslanik Predsjednice Republike Hrvatske  Mate Granić, izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra obrane Republike Hrvatske Damira Krstičevića državni tajnik Zdravko Jakop,  predstavnici veleposlanstva Italije i veleposlanstva Francuske, saborski zastupnik Anđelko Stričak, te gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač.  U ime Varaždinske županije vijenac su položili zamjenik župana Tomislav Paljak te predsjednik Županijske skupštine Alen Runac.

KRAPINA – Prijem za Luku Leškovića, novog svjetskog savate pro prvaka upriličio je župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar danas, 5. siječnja 2018 godine, u Krapini. Titulu novog svjetskog pro prvaka Lešković je osvojio pred domaćom publikom u Donjoj Stubici, prije točno tjedan dana, 29. prosinca 2017. godine, pobijedivši višestrukog prvaka Japanca Keisukea Takahashija. Današnji prijem bio je prilika za čestitke Leškoviću, ali i njegovim klupskim kolegama, koji također postižu izvanredne rezultate. Na prijemu su bili i balkanski pro prvak u savateu Miroslav Tustić,  i savate pro prvak Hrvatske Marko Gospočić, te njihov trener Srećko Znika, koji je istaknuo kako je ovaj uspjeh nevjerojatan s obzirom na uvjete u kojima donjostubički borci treniraju, za razliku od svojih suparnika koji dolaze iz većih sredina. Župan Kolar obećao je u suradnji s Gradom Donjom Stubicom iznaći rješenje i izgraditi dvoranu u kojoj će oni ubuduće trenirati, a s odabirom lokacije i pripremom projektne dokumentacije krenut će već nakon 15. siječnja 2018. godine.

ZAGREB – Zagrebački projekt, Javne radne aktivnosti na I. konferenciji The Innovation in Politics Awards 2017. koja je 6. prosinca 2017. održana u Beču  – u kategoriji Jobs – u konkurenciji 589 projekata ušao je među devet finalista. Projekt je izazvao ogroman interes jer uspješno spaja ekologiju, socijalnu uključenost marginaliziranih skupina, edukaciju u odrasloj dobi i pronalazak novog posla rekla je to pročelnica gradskog ureda za branitelje koji provodi projekt Vesna Helfrih. Projekt javne radne aktivnosti provodi se od 2005. godine s ciljem aktiviranja nezaposlenih hrvatskih branitelja i građana Zagreba u ekološkim akcijama. U 12 godina koliko se projekt provodi u njemu je sudjelovalo 4 tisuće ljudi koji su nakon dobrovoljnog 40-osatnog rada u sklopu kojega su uređivali javne površine Medvednice, Bundeka i Maksimira dobili mogućnost  prekvalifikacije čime su postali konkurentniji na tržištu rada, zaključila je Helfrih. Oko trećine njih uspješno je zaposleno u novim zanimanjem, sezonski ili na određeno odnosno neodređeno. – Da smo jednog čovjeka zaposlili to je puno – rekao je gradonačelnik Milan Bandić naglasivši kako Zagreb kao odgovoran grad stoji uz one koji se nisu snašli u utakmici rada i kapitala. Projektom je od glomaznog otpada očišćeno 25 hektara javne površine.

ZAPREŠIĆ – U proračunu grada Zaprešića za 2018. godinu osigurano je tri milijuna kuna za veće rodiljne naknade, subvenciju cijene smještaja u dječjim vrtićima te besplatne udžbenike. Proračun grad Zaprešića za 2018. godinu iznosi 167 milijuna kuna, a novim odlukama za poboljšanje demografske slike i socijalne osjetljivosti osigurano je tri milijuna kuna. Tako su povećane rodiljne naknade za novorođenčad za ukupno milijun kuna, odnosno za prvo dijete iznos je 2.500 kuna, za drugo 5.000 te za  treće dijete 10.000 kuna, istaknuo je zaprešićki gradonačelnik Željko Turk. Uz to, kako su porasli troškovi ekonomske cijene boravka u gradskim dječjim vrtićima za nekih 150 kuna, u proračunu grada, kako naglašava Turk,  i za to je osiguran novac odnosno milijun kuna. I za predstojeću školsku 2018/2019. godinu predviđeno je milijun kuna za nabavku besplatnih udžbenika. Inače, uz postojeće dječje vrtiće s ciljem da svako dijete ima svoje mjesto u predškolskoj ustanovi  krenulo se s projektiranjem novog dječjeg vrtića.

KOPRIVNICA – Od ovog tjedna u Koprivnici je u tijeku Zimska škola hrvatskog folklora u organizaciji Hrvatske matice iseljenika. Polaznici iz raznih dijelova svijeta uče plesove, pjesme, nošnje i glazbala hrvatskog alpskog područja. Prijem za predstavnike Zimske škole hrvatskog folklora danas je održan u Gradu Koprivnici. U Koprivnici više od stotinu plesača, pjevača i svirača iz dijaspore i domovine pohađa zimsku školu hrvatskog folklora, zahvaljujući podršci Grada Koprivnice na čemu je danas zahvalila voditeljica projekta u Hrvatskoj matici iseljenika Snježana Jurišić, dok je programski stručni voditelj Andrija Ivančan naglasio kako je treća godina boravka u Koprivnici uistinu „treća sreća“, jer bilježe najveći broj polaznika do sada. Gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić ističe, kako će Grad uvijek pružati podršku projektima koji čuvaju tradiciju na čemu je, među ostalim, i izrasla današnja Koprivnica. Završni koncert zimske škole hrvatskog folklora održat će se idućeg petka, 12. siječnja u dvorani koprivničkog Domoljuba.

ZAGREB – Na proljeće bi trebala početi obnova zagrebačkog Mosta slobode. Obnovit će svi dijelovi, od nogostupa, ograde, kao i hrđom oštećena mjesta na lukovima mosta. Vrijednost radova procjenjuje se na 19 milijuna kuna. Radovi bi trebali trajati do pet mjeseci. Kada će radovi početi, ovisi o tijeku natječaju za izvođača radova koji je otvoren do 25. siječnja.

ČAKOVEC – Program „Škola mladih programera“, kojeg u Međimurju od početka školske godine, provodi udruga Mladi informatičari Strahoninca danas je predstavljen medijima i javnosti u sjedištu Međimurske županije u Čakovcu. Radi se o projektu izvaninstitucionalnog informatičkog obrazovanja mladih, koji je ove godine resorno Ministarstvo znanosti i obrazovanja podržalo s najvećim iznosom do sada, 110 tisuća kuna. U njemu sudjeluje oko 150- ero djece od prvog razreda osnovnih do četvrtog razreda srednjih škola, s njima rade mentori informatičari koji provode niz aktivnosti, od edukacije, seminara i tribina, a dobivenim sredstvima će se nabaviti i oprema potrebna za daljnji rad Udruge, kazala je voditeljica projekta Sana Đukes. S obzirom da se tek radi na novom nacionalnom kurikulumu kojim će se uvesti informatika kao obavezan predmet u osnovne škole, ovo je način da već sada djecu usmjeravamo na daljnje informatičko obrazovanje i izvrsnost, smatra međimurski župan Matija Posavec. Osim Međimurske županije, potporu ovom projektu pružio je i Tehnološko- inovacijski centar Međimurja, Fakultet organizacije i informatike iz Varaždina i mnogi drugi.

KOPRIVNICA – Gradsko komunalno poduzeće Komunalac Koprivnica postavit će sutra, 06. siječnja 2018. godine, na tri lokacije u Gradu posebne kante u koje će građani moći odložiti staru i potrganu dekorativnu rasvjetu. Ovom akcijom koprivničko komunalno poduzeće želi osvijestiti građane o pravilnom zbrinjavanju i recikliranju otpada. Kante će biti postavljene kod koprivničkog Doma mladih, Upravne zgrade Komunalca te na Gradskoj tržnici.

KRAPINA – Utvrđene su redosljedne liste za dodjelu stipendija redovitim studentima s područja Krapinsko-zagorske županije za akademsku 2017./2018. godinu. Natječaj je bio otvoren od 17. studenoga do 1. prosinca 2017. godine, a u roku je pristiglo oko 170 zahtjeva. Od toga, 27 stipendija dodjeljuje se nadarenim studentima, 32 stipendije dodjeljuje se po socijalnom kriteriju, a 10 stipendija dobivaju studenti za deficitarna zanimanja. Sve stipendije iznose 600 kuna mjesečno, a sa stipendistima   bit će naknadno potpisani ugovori.

ZAGREB – Javni poziv za predlaganje kandidata za članove i zamjenike članova Savjeta mladih Zagrebačke županije objavila je županijska Skupština. Prijedlozi se podnose Odboru za izbor i imenovanja Županijske skupštine Zagrebačke županije do 15. siječnja 2018. godine. Trinaest članova Savjeta mladih te trinaest zamjenskih članova, bira Skupština Zagrebačke županije na mandat od tri godine. Pravo predlaganja kandidata imaju udruge koje su opredijeljene za rad s mladima i za mlade, učenička vijeća, studentski zborovi, podmlaci političkih stranaka, sindikalnih ili strukovnih organizacija u RH i neformalne skupine od najmanje 50 mladih.

loading