Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 5.-7.2.2016.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Festival masline u Zagrebu otvoren je danas, u subotu 6. veljače 2016. godine, na Zagrebačkom Velesajmu u paviljonima 7 i 7a.   Ovaj dvodnevni festival organiziran je kako bi promovirao vrhunska maslinova ulja, obiteljska poljoprivredna gospodarstva koja se bave ovom djelatnošću te potaknuo potrošnju hrvatskih maslinovih proizvoda.Kako je rekao Željko Baća, jedan od organizatora i predsjednik Udruge branitelja Zagrebački velesajam u sklopu festivala bit će održan i struni skup o proizvodnji i preradi proizvoda od maslina.Ulaz na Festival je besplatan, a svi zainteresirani mogu kušati kvalitetna maslinova ulja, kupiti maslinove proizvode i poslušati edukativna predavanje. 

ZAGREB – Manifestaciji Fašnik vu Zagrebu, koja skrbi o bogatoj pokladnoj tradiciji ovog dijela Hrvatske, održava se danas, u subotu 6. veljače 2016. godine,  u Zagrebu. U prijepodnevnim i ranim poslijepodnevnim satima na pozornici na Trgu bana Jelačića izmjenjivat će se zagrebački zborovi, dječji vrtići, osnovne škole, plesne i folklorne skupine, mađioničari i žongleri. Pokladne tradicije žive i danas u različitim oblicima ne samo u ruralnim nego i urbanim sredinama rekao je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić koji nije propustio za Radio Kaj istaknuti kako je “Fašnik vu Zagrebu” i odličan turistički proizvod. img_4408.jpegPodsjetimo još jučer, gradonačelnik je ključeve grada predao Fašničkoj Hajdučiji kulturno-umjetničkog društva Prepuštovec.  Tada je predsjednik KUD-a Josip Lipar, Grof fulir Fon Trut građanima obećao obilje veselja, zabave, smijeha, ludovanja i norenja. „Fašnik vu Zagrebu“ organizira Kulturni centar Travno, Narodno sveučilišta Sesvete i KUD Prepuštovec.
ČAKOVEC- Dječjom povorkom maskiranih fašničkih grupa u Čakovcu je danas, subota 6. veljače2016. godine,  započeo 52. Međimurski fašnik.  Sedamstotinjak djece vrtićke dobi i školaraca, ali i maskiranih beba do šest mjeseci prošetalo je centrom Čakovca. Ipak, kruna fašničkih događanja održat će se sutra s početkom u 15,00 sati kada će Čakovcem prošetati povorka tradicijskih i svjetovnih fašničkih maski i običaja. U programu Radija  Kaj o ovoj tradicionalnoj manifestaciji govorila je direktorica Turističkog ureda Turističke zajednice Grada Čakovca Boška Ban Vlahek, kao i gradonačelnik Čakovca Stjepan Kovač, koji je sudionicima Dječje povorke, zajedno sa svojim zamjenicima Mariom Medvedom i Romanom Bogdanom, podijelio ukupno dvije tisuće krafni. 

ZAGREB – Klub za mlade Zagreb je javno dostupan prostor svim mladim osobama, bez ograničenja i naknade, čija je svrha kvalitetna organizacija slobodnog vremena. Klub je prostor za druženje, ali i kulturne, umjetničke, kreativne, volonterske, zabavne i edukativne aktivnosti koje interesiraju mlade. Klub će biti otvoren u Ilici od danas svakim radnim danom od 9,00 do 15,00 sati. Radno vrijeme u popodnevnim terminima će varirati od mjeseca do mjeseca, ovisno o aktivnostima koje će se provoditi. U sklopu Kluba za mlade Zagreb provodit će se radionice i aktivnosti kroz 5 sekcija: zapošljavanje i poduzetništvo, aktivno građanstvo i nenasilje, zdravlje i zdravi stilovi života, kultura i umjetnost te volonterske aktivnosti.

ZAPREŠIĆ – Tendencija smanjenja broja obrtnika unazad 5 godina obilježila je ovu gospodarsku granu u cijeloj Hrvatskoj. Tako je i na području Udruženje obrtnika Zaprešić sada 794 registriranih obrta dok ih je 2011. bilo 1.076. Stoga, Grad Zaprešić nizom poticajnih mjera pomaže opstojnost i razvoj obrtništva na svom području. U suradnji sa Zagrebačkom županijom subvencionira se kamata poduzetničkih kredita. Također se nastoje smanjiti sva davanja Gradu, kao što su smanjenja komunalnih doprinosa i naknada, smanjenja zakupa prostora, spomeničke rente i slično. Predstavljanja, promocije, izložbe i sajmovi od posebnog su značaja za obrtnike što je Grad Zaprešić prepoznao, te kako je rekao gradonačelnik Željko Turk, u suradnji s Udruženjem obrtnika u organizaciji prošlogodišnjeg Međunarodnog obrtničkog sajma omogućio izlaganje obrtnika bez plaćanja izložbenog prostora.

ZAGREB – Informativnu radionicu o mogućnostima prijave projekata prekogranične suradnje u sklopu Programa Interreg V-A Slovenija–Hrvatska za razdoblje 2014.-2020. organizirao je Upravni odjel za fondove EU, regionalnu i međunarodnu suradnju Zagrebačke županije.Cilj radionice je educirati i potaknuti djelatnike na osmišljavanje projektnih ideja koje bi se mogle prijaviti te će promicati održivo, sigurno i rezonantno granično područje usvajajući pametne pristupe za očuvanje, mobilizaciju i upravljanje prirodnim i kulturnim resursima radi dobrobiti ljudi koji žive i rade na tom području ili ga posjećuju. Program suradnje Interreg SI-HR financira Europski fond za regionalni razvoj za što je osigurano 33 milijuna 087 tisuća eura. Program može sufinancirati samo prihvatljive troškove, pri čemu Unija sufinancira maksimalno 85%, a barem 15% mora se osigurati iz drugih izvora. Slična radionica uskoro se planira održati i za predstavnike gradova i općina Zagrebačke županije.

PREGRADA – Uprava za ceste Krapinsko-zagorske županije u ovu godinu je godinu ušla s proračunom u kojem nisu planirana sredstva od naknade za korištenje cesta koja se izdvajaju u cijeni goriva. Do sada su se ta sredstva dijelila između auto cesta, državnih i županijskih cesta, a hoće tako biti i nadalje, ovisi o odlukama nove Vlade. U prethodnim godinama iz tog izvora je u proračun zagorskog ŽUC-a dolazilo oko 4 do 5 milijuna kuna godišnje. Ravnatelj ŽUC-a Željko Vincelj vjeruje da će takvu politiku nastaviti i nova Vlada. Bez tih sredstava, proračun Županijske uprave za ceste za ovu godinu je planiran sa nešto manje od 25 milijuna kuna, od čega je milijun i 200 tisuća kuna namijenjeno Gradu Krapini za održavanje cesta iz njegove nadležnosti, oko 16 milijuna kuna je planirano za redovno održavanje županijskih cesta, a oko 7,5 milijuna kuna za investicijske radove.

KOPRIVNICA – Koprivnički će gradski vijećnici na sjednici u ponedjeljak odlučivati o preustroju Gradske uprave. U reorganizaciju gradske uprave krenulo se s ciljem povećanja efikasnosti i kvalitete rada uprave te postizanja više razine poslovanja. Umjesto dosadašnjih šest upravnih odjela, gradonačelnica Vesna Želježnjak vijećnicima je predložila smanjenje pa se planiraju četiri, a dosadašnja Jedinica za unutarnju reviziju postaje Služba-Jedinica za unutarnju reviziju. Prema prijedlogu poslove Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo, prostorno uređenje i zaštitu okoliša koji su se obavljali u Odsjeku za prostorno uređenje, preuzet će novi Upravni odjel za izgradnju grada i prostorno uređenje. Poslove Odsjeka za komunalno gospodarstvo preuzima novi Upravni odjel za financije i poticanje poduzetništva i komunalno gospodarstvo. Poslove dosadašnjeg Upravnog odjela za održivi razvoj i europske poslove preuzet će Upravni odjel za društvene djelatnosti.

KRAPINA – Nacionalni projekt „Pokreni se“ nastavlja se četvrtu godinu zaredom.

Pod pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović projekt je započeo danas u Krapini gdje je devedeset srednjoškolaca održalo 40-minutni trening pod stručnim vodstvom tima sa zagrebačkog Kineziološkog fakulteta, a održana su i edukativna predavanja nutricionista i liječnika.Sa riječima podrške pozdravio ih je izaslanik predsjednice Tomislav Madžar, ističući koliko je tjelovježba važna za zdrav život. Iz Krapine se krenulo s porukom „100% aktivna Hrvatska“ usmjerenom prije svega prema adolescentima, jer su statistike koje pokazuju da je između 69% i 92% djece i adolescenata neaktivno, poražavajuće.

ZAGREB – Prvi Festival maslina u organizaciji udruge Zagrebački maslinarski institut i Udruge branitelja Domovinskog rata Zagrebačkog velesajma i održava se ovog vikenda, 6. i 7. veljače u paviljonima 7 i 7a Zagrebačkog velesajma. Cilj je ove izložbe približiti građanima Zagreba maslinu i proizvode od masline. Želja organizatora je da ova manifestacija postane tradicionalno godišnje zimsko druženje građana Zagreba s maslinarima i maslinom. Suorganizator i pokrovitelj je Grad Zagreb.

VARAŽDIN – Koncert pod nazivom “Večer s Pomazanikom”, sutra će u Uršulinskoj crkvi u Varaždinu izvesti zbor Varaždinske katedrale Chorus angelicus . Na programu je prvi dio oratorija „ Mesija“  velikog baroknog  skladatelja Georga Friedricha Händela.  Uz umjetničkog voditelja i pratitelja na orguljama Anđelka Igreca, u izvedbi koja će početi u 19,00 sati kao solisti sudjeluju   sopranistica  Silvija Habunek,  tenor Mislav Lucić,  bas Ivan Topić,  bas Luka Šopar, te gošća, profesorica pjevanja u varaždinskoj glazbenoj školi mezzosopranistica Margareta Matišić.

KRAPINA – Promocija Humoristično-satiričnog lista „Zvonec“ održana je sinoć u Maloj dvorani Pučkog otvorenog učilišta Krapina, u sklopu manifestacije Krapinske fašničke špelancije. S novim brojem lista, koji je u prodaji, redakcija, a time i čitatelji, obilježavaju 110. obljetnicu izlaženja, što ovaj fašnički list, uz samoborsku „Svraku“, svrstava među najstarije u Hrvatskoj. zvonec 110Uz članove redakcije, gosti sinoćnje promocije bili su članovi glazbenog sastava Kavaliri iz Bednje. Inače, „Zvonec“ je na svojim stranicama „prošetao“ sjevernim dijelom Krapinsko-zagorske županije i tako još jednom dao svoj osebujan doprinos jubilarnoj obljetnici pisanog dokaza da živi vedri duh kojeg nastavljaju nove generacije spremne na šalu.

ČAKOVEC – Tradicionalni 52. Međimurski fašnik održat će se ovog vikenda u Čakovcu u organizaciji čakovečke Turističke zajednice i Grada Čakovca. Sutra u 10,00 sati kreće Dječja povorka, a u nedjelju 7. veljače u 15,00 sati će se kao kruna fašničkih događanja održati povorka tradicijskih i svjetovnih fašničkih maski i običaja. U dječjoj povorci se očekuje oko 700 djece, među njima i maskiranih beba do šest mjeseci, a u velikoj tradicijskoj više od tisuću maskiranih sudionika. Gradonačelnik Stjepan Kovač zajedno sa svojim zamjenicima sutra u prijepodnevnim satima sudionicima povorke podijeliti dvije tisuće krafni.

loading