Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 05.02.2018.

Posted in Vijesti

ČAKOVEC – U službenom posjetu Međimurskoj županiji danas je boravio ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić. U prijepodnevnim satima na kraćem radnom sastanku u Čakovcu sastao se s županom Matijom Posavcem te gradonačelnicima i načelnicima međimurskih gradova i općina na temu predstavljanja mogućnosti sufinanciranja projekata gospodarenja otpadom. Da je Međimurska županija “najzelenija” u Hrvatskoj, smatra ministar potkrepljujući to činjenicom da Međimurje odvojeno prikuplja 40 posto otpada, dok je hrvatski prosjek 27 posto. Također je najavio da će 2018. Godina biti godina izgradnje infrastrukture za učinkovito gospodarenje otpadom. Nakon toga ministar i župan zajedno su prisustvovali svečanosti završetka radova na Uređaju za pročišćavanje otpadnih voda- Aglomeracija Čakovec. Projekt je vrijedan 273 milijuna kuna i trajao je dvije godine.

VARAŽDIN-VARAŽDINSKE TOPLICE- Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić danas je posjetito Varaždinsku županiju. Nakon sastanka sa županom Varaždinske županije Radimirom Čačićem u Županijskoj palači u Varaždinu, ministar Ćorić posjetio je Varaždinske Toplice. Ministarstvo zaštite okoliša i energetike i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost donijeli su naime odluku o financiranju projekta izgradnje reciklažnog dvorišta u Varaždinskim Toplicama, a upravo danas ministar Ćorić je s gradonačelnicom Varaždinskih Toplica Dragicom Ratković potpisao ugovor o dodjeli sredstava za taj projekt. Za novo reciklažno dvorište u Varaždinskim Toplicama dodijeljeno je gotovo dva milijuna kuna. Nakon potpisivanja ugovora, danas rano poslijepodne za predstavnike jedinica lokalne samouprave s područja Varaždinske županije, održana je prezentacija o mogućnostima sufinanciranja projekata JLS-ova u sustavu gospodarenja otpadom.

ZAGREB – Odluku o proglašenju projekta „Regionalni vodoopskrbni sustav Zagrebačke županije-Zagreb istok“ strateškim investicijskim projektom Republike Hrvatske donijela je Vlada RH. Projekt se odnosi na izgradnju vodocrpilišta Kosnica te rekonstrukciju i izgradnju vodoopskrbnog sustava na području istočnog dijela Zagrebačke županije čija je cilj osiguranje kvalitetne vode namijenjene ljudskoj potrošnji. Projektom će se povećati priključenost na vodoopskrbnu mrežu, smanjiti  gubitci,  kao i povećati pouzdanost opskrbe i učinkovitost sustava javne vodoopskrbe. Vrijednost ukupnih troškova Projekta procijenjena kroz materijalnu i nematerijalnu imovinu iznosi gotovo 884 milijuna kuna. Projekt „RVS Zagreb Istok“ će se financirat kroz Operativni program „Konkurentnost i kohezija“.

ZAGREB – Početak radova na rekonstrukciji 4. kata Doma za starije osobe Sveta Ana u Novom Zagrebu  gdje će biti  uređen dio prostora u Odjelu za oboljele od Alzheimerove bolesti, označio je ovog ponedjlejka, 05. veljače 2018. godine zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Kroz sedam mjeseci na tisuću četvornih metara bit će izgrađen odjel za smještaj 40  starijih osoba oboljelih od Alzheimera i drugih demencija. Vrijednost radova je 8 milijuna kuna, a ovo je peti odjel za takve osobe u zagrebačkim Domovima za starije i nemoćne. Na ovaj način dižemo standard boravka i usluga za teško oboljele starije osobe i njihove obitelji, istaknuo je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

KRAPINA – Ugovore o sufinanciranju rada, sa županom Željkom Kolarom potpisali su danas, 05. veljače 2018. godine, u Krapini ravnatelj Društva Crvenog križa Davor Šimunović i ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Krešimir Božić. Županija je Društvu dodijelila 390 tisuća kuna koja su namijenjena ujednačavanju rada svih gradskih društava Crvenog križa, ali i za poboljšanje uvjeta u samom Društvu. Zavod za hitnu medicinu dobiva 2 i pol milijuna kuna te će sa tim sredstvima i dalje raditi na poboljšanju dostupnosti hitne pomoći svim stanovnicima županije i daljnjem obrazovanju stručnog kadra. – Napor koji ulažemo iz godine u godinu da podignemo standard u zdravstvenom i humanitarnom dijelu je više nego vidljiv. Imamo najbolju mrežu Hitne medicinske pomoći i najbolje društvo Crvenog križa u Hrvatskoj – istaknuo je župan Kolar. Također, kroz mjesec i pol dana počet će uređenje novog prostora Zavoda za hitnu medicinu u Zaboku, a pokrenuta je i inicijativa Hrvatske zajednice županija da se mreža hitne u potpunosti financira iz državnog proračuna, istaknuo je prilikom današnjeg potpisivanja župan Kolar.

KOPRIVNICA – Novi pročelnici Upravnih odjela Grada Koprivnice jutros su predstavljeni na konferenciji za medije. S prvim danom 2018. godine koprivnička Gradska uprava organizirana je kroz sedam upravnih tijela, a novi su gradski pročelnici s početkom veljače počeli raditi u Gradu.  Ana Mlinarić pročelnica je za društvene djelatnosti, Zdravko Punčikar vodit će upravni odjel za financije, gospodarsko i europske poslove, dok će Dario Jembrek voditi novo ustrojenu Službu ureda gradonačelnika. Dubravka Kardaš i dalje će voditi Upravni odjel za poslove Gradskog vijeća i opće poslove, Jasna Golubić nastavit će biti na čelu odjela za prostorno uređenje, dok će Mario Perković voditi odjel za izgradnju grada, upravljanje nekretninama i komunalno gospodarstvo. Vjerujem kako će novi ljudi i nova reorganizacija gradske uprave pridonijeti novim iskoracima u životu i radu gradske uprave, a želimo biti efikasniji i brži prema građanima i poduzetnicima, kaže gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić.

ZAGREB – Započela je  javna rasprava o Strateškoj studiji o utjecaju Plana gospodarenja otpadom Grada Zagreba na okoliš, koja sadrži i glavnu ocjenu prihvatljivosti Plana za ekološku mrežu i Nacrt prijedloga Plana gospodarenja otpadom Grada Zagreba. Uvid u Stratešku studiju, NEtehnički sažetak studije i Plan gospodarenja otpadom moguć je od 08,30 do 15,30 sati u predvorju Gradske uprave kao i u područnim uredima u Novom Zagrebu, Peščenici, Trešnjevci i Susedgradu, a bit će objavljen i na službenim mrežnim stranicama Grada Zagreba. Javno izlaganje o Strateškoj studiji i Planu bit će održano 13. veljače 2018. godine u Staroj gradskoj vijećnici s početkom u 17,00 sati. Mišljenja, prijedlozi i primjedbe na Stratešku studiju i Plan mogu se upisati u knjige primjedbi ili dostaviti na obrascu objavljenom na službenoj mrežnoj stranici Grada.

KOPRIVNICA –  U sklopu posjete izraelske delegacije koprivničkoj prehrambenoj kompaniji Podravki, sastanak s čelnicima Koprivničko-križevačke županije predvođenima županom Darkom Korenom održao je potpredsjednik Hrvatskog sabora Milijan Brkić. Potpredsjednik Brkić s čelnicima Županije razgovarao je o provedbi projekta humanitarnog karaktera „Jedna županija, jedna kuća“ u koju je uključeno 14 županija. Župan Koren i njegovi zamjenici Darko Sobota i Ratimir Ljubić predstavili su Brkiću planirane projekte i aktivnosti Koprivničko-križevačke županije u narednom razdoblju, s posebnim naglaskom na sektore zdravstva i obrazovanja.

loading