Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 05.02.2019.

Posted in Vijesti

ZABOK – Zakonom o brdsko-planinskim područjima tek je jedna nova općina u Krapinsko-zagorskoj županiji dobila taj status, što su u utorak, 5. veljače 2019. godine na press konferenciji u Zaboku komentirali SDP-ovi potpredsjednik Hrvatskog sabora Siniša Hajdaš Dončić i zastupnik Marko Vešligaj. Gledajući konfiguraciju cijele županije većina jedinica lokalne samouprave trebala bi ostvariti takav status, no brojna naselja i dalje će ostati bez njega, iako bi prema kriterijima trebala biti obuhvaćena, rečeno je na konferenciji. Zato će se u suradnji s vodstvom Krapinsko-zagorske županije izraditi pravedniji model i pokaže li se on dobrim predsjednik županijskog SDP-a i potpredsjednik Hrvatskog sabora Siniša Hajdaš Dončić kaže, kako će pozvati i ostale jedinice lokalne i samouprave da se priključe, da bi sva naselja koja nisu dobila status imala ista prava kao i ona koja su status dobila.

ZAGREB – U organizaciji Turističke zajednice Grada Zagreba i Hrvatske turističke zajednice u Zagrebu je danas, 05. veljače 2019. godine, organizirana konferencija o zdravstvenom turizmu u Hrvatskoj Health Spot Croatia – Hrvatska, mjesto za zdravlje. Konferencija je okupila vodeće hrvatske, ali i strane stručnjake iz područja medicine, liječenja, wellnessa i turizma koji će razgovarati o perspektivama daljnjeg razvoja zdravstvenog turizma u Hrvatskoj koji godišnje, prema podacima Hrvatske gospodarske komore, bilježi rast od 20 do 30 poste te generira prihode u visini od 500 milijuna eura.

POSAVSKI BREGI – Radovi na izgradnji nove sportske dvorane Osnovne škole Posavski Bregi primiču se kraju, te je  župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić, ovog utorka, 5. veljače 2019. godine obišao gradilište. Sportsku dvoranu s opremom vrijednu 16,5  milijuna kuna u omjeru 50:50 zajednički financiraju Zagrebačka županija i Grad Ivanić-Grad. – Izuzetno sam zadovoljan suradnjom Županije i Grada Ivanić Grada na ovom, ali i drugim projektima čime doprinosimo kvalitetnijem životu građana te obrazovanju mladih – istaknuo je župan Stjepan Kožić. Ova osnovna škola na području Ivanić Grada bilježi povećanje učenika tako da ćemo ovom dvoranom uz nastavu tjelesne kulture, omogućiti i vježbanje borilačkih športova, a zajedno sa Zagrebačkom županijom obnavlja se parket u najvećoj našoj sportskoj dvorani Žeravinec, obnavljaju sanitarije u gradskoj dvorani te je u planu projektiranje i izgradnja školske sportske dvorane u Ivanečkom Graberju- naglasio je gradonačelnik Ivanić Grada Javor Bojan Leš.

ZAGREB – Zagrebačka županija objavila je javni natječaj za dodjelu 2,2 milijuna kuna za financiranje programa i projekata zdravstvenog, socijalnog i humanitarnog značenja. Prijave se podnose do 28. veljače. Prijavitelji moraju djelovati na području Županije najmanje godinu dana prije dana objave javnog natječaja i imati osigurane ljudske te materijalne resurse za provedbu programa i projekata. Program i projekt koji provodi udruga ili druga neprofitna organizacija mora biti besplatan, a njegovo provođenje ne smije trajati dulje od 12 mjeseci. Financijska potpora za pojedini program/projekt može biti odobrena u iznosu od 5.000 kuna do 200.000 kuna, a u okviru ovog javnog natječaja prijavitelji mogu prijaviti i ugovoriti samo jedan program/projekt. Tekst javnog natječaja, upute za prijavitelje i prijavni obrasci nalaze se na web-stranici Zagrebačke županije.

ZAGREB – U Staroj gradskoj vijećnici na Gornjem gradu u utorak, 5. veljače 2019. godine, održana je sjednica Odbora za Statut, Poslovnik i propise. Članovi Odbora jednoglasno su podržali Prijedlog odluke o izmjenama Odluke o raspoređivanju sredstava za redovito godišnje financiranje političkih stranaka i gradskih zastupnika i zastupnica te drugu točku vezanu uz ocjenu zakonitosti Odluke o uređenju prometa. „Obje točke su jednoglasno prihvaćene. Riječ je o formalnim odlukama koje smo morali donijeti s obzirom na promjene zastupnika u Klubovima tijekom prošle sjednice Gradskog vijeća te smo diskutirali vezani uz probleme uz parking u Zagrebu“, objasnio je predsjednik Odbora Kazimir Ilijaš.

ČAKOVEC – Na temu ugradnje dizala u stambene zgrade na području Grada Čakovca u utorak, 5. veljače 2019. godine, u čakovečkoj Gradskoj vijećnici održana je  tematska konferencija za medije. Na konferenciji su govorili gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač i direktor GP „Stanorad“ Velimir Mađarić.

ZAGREB – Četvrti Međunarodni filmski festival za djecu KinoKino bit će održan od 20. do 24. veljače u zagrebačkom Kinu Europa. „Cilj festivala je educirati djecu o procesu stvaranja filmova i razvijati kulturu gledanja filmova u kinu“, najavila je u sklopu konferencije za medije u utorak, 5 veljače u Kino Europa direktorica festivala Selma Mehadžić. U sklopu ovogodišnjeg festivala bit će prikazano više od 30 međunarodnih, pretežno igranih filmova za djecu do 14 godina. U natjecateljskom dijelu programa bit će prikazano 8 filmova, među kojima je i hrvatski znanstveno-fantastični film Dražena Žarkovića i Marine Andree Škop, „Moj dida je pao s Marsa“. U programu Klasici s gostima bit će prikazani dječji filmovi koje su birali Matija Dedić te Petar i Vesna Krelja, a bit će održani i programi Moj prvi odlazak u kino namijenjen djeci predškolske dobi i Kinolektira s projekcijom filmskog klasika. U sklopu festivala bit će održane i radionice izrade filmskog plakata te osmišljavanja originalne priče. Više informacija dostupno je na mrežnim stranicama festivala: kinokino.hr

KOPRIVNICA – Gradsko društvo Crvenog križa Koprivnica nastavilo je s podjelom paketa iz projekta „Humanitarni paket za sjevernu Hrvatsku“. Volonteri Društva podijelit će 2.064 paketa s higijenskim potrepštinama potrebitim osobama u Koprivnici i u 11 okolnih općina, ukupne vrijednosti 99 tisuća kuna. Isto toliko paketa s prehrambenim namirnicama, ukupne vrijednosti 195 tisuća kuna, već je podijeljeno. Još će se jedna podjela održati tijekom ožujka i travnja.

GORNJA STUBICA – Na natjecanju za Europsko stablo godine, koje ne stavlja u središe pozornosti ljepotu, veličinu ni starost, već priču o stablu i njegovu povezanost s ljudima, ove godine Hrvatsku predstavlja Gupčeva lipa iz Gornje Stubice. U natjecanju sudjeluje 15 država, a nominaciju je provela Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije kao nacionalni koordinator za taj projekt. Zbog svoje starosti i povijesnog značenja lipa je 1957. godine proglašena zaštićenim spomenikom prirode, a koliko je vrijedna našem narodu, dokazuje i činjenica da su u Hrvatskom šumarskom institutu Jastrebarsko vegetativnim putem uzgojene sadnice Gupčeve lipe. Glasanje za europsko stablo 2019. godine traje od 1. do 28. veljače, a glasati se može elektronskim putem na stranicama projekta Europsko stablo godine www.treeoftheyear.

NOVI MAROF – Odluku o visini paušalnog poreza po krevetu za iznajmljivače, u visini od 150 kuna, donijeli su na posljednjoj sjednici vijećnici novomarofskog Gradskog vijeća. Usvojena je i odluka o visini komunalne naknade i doprinosa koja donosi promjene za staračka domaćinstva. Povećan je cenzus za oslobađanje komunalne naknade za ta domaćinstva s dosadašnjih 500 na 1.000 kuna mjesečno po članu. -Na ovaj način ćemo povećati broj staračkih domaćinstva koja će biti oslobođena plaćanja komunalne naknade – istaknuo je novomarofski gradonačelnik Siniša Jenkač.

loading