Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 05.02.2020.

Posted in Vijesti

ZAGREB – O prijedlogu izmjena i dopuna generalnog urbanističkog plana Grada Zagreba, nakon nekoliko neuspješnih pokušaja rasprave u Gradskoj skupštini te dugotrajnog ishođenja odobrenja Ministarstva graditeljstva, gradski zastupnici raspravljat će na sjednici Gradske skupštine u četvrtak, 06. veljače 2020. godine . Skupštinska oporba, kao i brojne udruge, ne skrivaju svoje nezadovoljstvo predloženim izmjenama GUP-a, dok se gradski HDZ, glavni kotacijski partner gradonačelnika Milana Bandića, još nije oglasio hoće li ili, ipak, neće podržati taj strateški dokument razvoja Zagreba. – Tko ne podrži taj dokument protiv je razvoja grada. Ja samo znam da će zastupnici Stranke rada i solidarnosti biti za razvoj Zagreba i za GUP koji je abecedarij razvoja grada – rekao je gradonačelnik Milan Bandić. 31. sjednica Gradske skupštine, s 44 točke na dnevnom redu, bit će održana u Staroj gradskoj vijećnici s početkom u 9,00 sati.

ZAGREB – Treću godinu za redom Ministarstvo poljoprivrede zajedno s Hrvatskim lovačkim savezom osigurava financijska sredstva za police osiguranja za štetu nastalu od naleta vozila na divljač. Policom osiguranja prvenstveno su zahvaćeni vozači više od 2 milijuna registriranih motornih vozila koja se kreću cestama diljem Republike Hrvatske. Ovim mjerama, ističe ministrica poljoprivrede Marija Vučković, smanjit će se nepotrebno opterećenje pravosudnog sustava uzrokovano velikim brojem sudskih postupaka oko utvrđivanja šteta od naleta vozila na divljač i obeštećenja vozača. „Ova polica vrijedna je 25 milijuna kuna za štete nastale u prometu od divljači koje su sve veće i veće s obzirom na migraciju divljači te veliku izgrađenost prometne infrastrukture“, rekla je u srijedu, 5. veljače 2020. godine ministrica Vučković. Do sada za financiranje police osiguranja za štetu nastalu od naleta vozila na divljač u protekle tri godine ministarstvo poljoprivrede izdvojilo je 57,5 milijuna kuna.

ZAGREB – Podružnica Vodoopskrba i odvodnja ima šest novih specijaliziranih vozila za čišćenje kanalizacija i slivnika. Kako kaže direktor Vodoopskrbe i odvodnje Marin Galiot u prosincu prošle godine nabavljena su četiri vozila, jedan manji „sprinter“ za ispiranje kanala i tri slivničara za usisavanje, a početkom ove godine isporučena su još dva specijalna kombinirana vozila za ispiranje kanala. Inače, Vodoopskrba i odvodnja obavlja djelatnost isporuke zdravstveno ispravne vode za piće kroz mrežu dugu 3.500 kilometara te uslugu odvodnje otpadnih voda s mrežom u dužini od 2. 200 kilometara.

ZAGREB – Na predstavljanju tradicijske kulturne manifestacije 53. Šokačko sijelo, na Trgu bana Jelačića, ove srijede, 5. veljače 2020. godine,  prisutne su pozdraviti zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i gradonačelnik Županje Davor Miličević. Šokačko sijelo je najstarija i najveća manifestacija tradicijske kulture županjskoga kraja, a pokladne običaje i druge folklorne izvorne sadržaje građanima i gostima Zagreba predstavljaju do  subote, 08. veljače. Zahvalivši zagrebačkom gradonačelniku i Gradu na gostoprimstvu, gradonačelnik Županje Davor Miličević  istaknuo je kako je ovo tek djelić bogate ponude ovogodišnjeg Šokačkog sijela te je pozvao Zagrepčane i turiste da dođu u Županju na ovogodišnju manifestaciju od 15. do 25. veljače.

KRAPINA – Radi koordinacije aktivnosti i dogovora oko protokola u slučaju pojave korona virusa, sastanak je održao Stožer Civilne zaštite Krapinsko-zagorske županije. Iako u Hrvatskoj još nema potvrđenih slučajeva oboljelih od korona virusa, zdravstvene ustanove na području Krapinsko – zagorske županije su spremne, rekao je načelnik Stožera Anđelko Ferek Jambrek. Pripremljene su četiri smještajne jedinice sa posebnim ulazom, u Općoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana, a zdravstvene ustanove su osigurale potrebnu opremu i razradile protokole postupanja.

ČAKOVEC – Nove prostore TICM3, u nazočnosti direktora Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje Ivana Plačka, obišao je Župan Međimurske županije Matija Posavec. 18 novih ureda, vrhunski opremljena soba za sastanke, modularna informatička učionica s najnovijom opremom i prostrani izložbeni prostor u holu, na prostoru ukupne neto površine 630 metara četvornih, samo je dio svega što se nalazi u rekonstruiranoj trećoj zgradi poslovnog inkubatora TICM3. Investicija vrijedna 5,5 milijuna kuna financirana je iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Prostori poslovnog inkubatora već su rezervirani i poduzeća čekaju da uđu u urede, a tijekom prethodnih devet godina u TICM-u je bilo inkubirano više od 50 organizacija, primarno iz područja informacijsko-komunikacijske tehnologije, istaknuo je direktor TICM-a Ivan Plačko. Župan Matija Posavec izrazio je zadovoljstvo zbog velike potražnje za uslugama TICM-a i naglasio, kako se ovim projektom dodatno utječe na pozitivnu gospodarsku sliku Međimurja.

ZAGREB – Moždani udar treći je vodeći uzrok smrti u žena, pa će tim povodom pod pokroviteljstvom zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, Gradski ured za zdravstvo i Hrvatski liječnički zbor – Hrvatsko neurološko društvo organizirati zdravstveno-edukativnu akciju “Dan crvenih haljina”. Cilj akcije je podizanje razine svijesti o karakteristikama i specifičnostima moždanog udara kod žena, kao i mjerama prevencije i liječenja ove bolesti. Tako je u sklopu „Dana crvenih haljina“ u srijedu, 5. veljače na Cvjetnom trgu od 11,00 sati prvi puta održana javnozdravstvena – preventivna akcija, dok će se u petak, 7. veljače, od 12.00 sati, održati prvi stručni skup na temu „Žene i moždani udar“ u Školi narodnog zdravlja „Andrija Štampar“. Također, u petak, 7. veljače, s početkom od 18.30 sati, osvijetlit će se i zagrebačke fontane natpisom #nosicrveno.

ZAPREŠIĆ – U sklopu boravka u Hrvatskoj turska delegacija u poslijepodnevnim satima u utorak, 04.veljače 2020. godine posjetila je i Grad Zaprešić. Tako su među ostalim obišli tamošnje Komunalno poduzeće gdje su im predstavljeni rad ovog komunalnog poduzeća te gradski projekti financirani sredstvima EU o čemu je govorio zaprešićki gradonačelnik Željko Turk. Bilo je riječi i o jednom od najvećih infrastrukturnih projekata Aglomeraciji Zaprešića s naglaskom na suradnju Grada i okolnih općina. Gosti, predvođeni predstojnikom EU delegacije u Ankari za provedbu projekata Hakanom Atikom obišli su i preuređenu Vršilnicu Novih dvora Jelačićevih gdje su upoznati s imanjem obitelji Jelačić i njegovom revitalizacijom.

DARUVAR – Krenulo je natjecanje za Europsko stablo godine 2020. a RH predstavlja Ginko iz Daruvara, kao pobjednik nacionalnog natjecanja Hrvatsko stablo 2019. Drvo ginka u Daruvaru najveće je i najstarije u Hrvatskoj, drugo najstarije u Europi, a muški primjerak Ginka Daruvarčani nazivaju Adam, koji svojim opsegom debla većim od sedam metara uživa zaštitu u kategoriji spomenika parkovne arhitekture – pojedinačno stablo. U njegovoj sjeni raste i ženski primjerak stabla ginka po imenu Eva. Javno glasanje je putem Internet stranice www.treeoftheyear.org do 29. veljače u ponoć, a pobjednik će biti proglašen 17. ožujka u Bruxellesu.

VISOKO – Investicija od 10,5 milijuna kuna za sanaciju županijske ceste Breznica – Visoko – Sudovec najavljena je na sjednici Upravnog vijeća Županijske uprave za ceste Varaždinske županije u općini Visoko. Riječ je o cesti koja je većim dijelom uništena zbog zatvaranja i preusmjeravanja prometa s državne ceste DC 22 od Možđenca do Sudovca. Rekonstrukcija ove dionice od 10 kilometara, bi trebala biti realizirana tijekom ove godine.

BISTRA – Sjednica Savjeta za socijalnu skrb Zagrebačke županije održana je u Domu za starije osobe Bistra. Prihvaćeno je izvješće o prošlogodišnjem radu i usvojen plan rada za ovu godinu. U planu rada Savjeta za ovu godinu planira se čitav niz mjera i prijedloga za razvoj mreže potrebnih kapaciteta socijalnih usluga, zatim obilasci ustanova socijalne skrbi kako bi se upoznalo s njihovim radom, te suradnja s ravnateljima zdravstvenih ustanova, centara za socijalnu skrb i organizacijama civilnoga društva.

KOPRIVNICA – Koprivničko-križevačka županija raspisala je Javni poziv za sudjelovanje na tuzemnim i međunarodnim sajmovima i manifestacijama namijenjen poduzetnicima i poljoprivrednicima s ciljem promocije vlastitih proizvoda. Za ovu je namjenu osigurano 65 tisuća kuna, a Koprivničko-križevačka županija subvencionira 50% svih troškova izložbenog prostora, smještaja i prijevoza te maksimalan iznos potpore po jednom podnositelju zahtjeva iznosi pet tisuća kuna. Javni je poziv otvoren do iskorištenja sredstava, odnosno najkasnije do 30. studenoga.

loading