Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 05.03.2018.

Posted in Vijesti

ZAGREB – U sklopu Regionalnog summita poduzetnika „300 najboljih“, koji je održan ovog vikenda u Dubrovniku, Zagrebačkoj županiji dodijeljena je velika nagrada i priznanje „Stvaratelji za stoljeća“ za doprinos razvoju poduzetništva u srednjoj i jugoistočnoj Europi. U ime Zagrebačke županije nagradu je preuzeo župan Stjepan Kožić koji je tom prigodom izrazio zadovoljstvo što je prepoznat trud, vizija, ideje i projekti kojima Županija, ali i drugi laureati, daju doprinos razvoju poduzetništva u ovom dijelu Europe, priopćeno je u nedjelju iz te županije. “Primiti priznanje tako značajnog naziva ‘Stvaratelji za stoljeća’ velika je čast, ali isto tako i velika odgovornost i motivacija svima nama da s istim entuzijazmom nastavimo raditi i u budućnosti“, poručio je župan Kožić.

ČAKOVEC – U Centru za kulturu Čakovec danas je započela 6. Međunarodna revija filmova za djecu. Radi se o programu prikazivanja europskog filma za djecu i mlade, koji će u tri dana čakovečkim osnovnoškolcima prikazati osam filmova domaće i europske produkcije. Revija je započela projekcijom njemačkog dječjeg igranog filma „Oči u oči“ te švedskog igranog filma „Moje grčko ljetovanje“. Djeci je prije svake projekcije dan uvod u film, nakon čega sudjeluju u filmskim radionicama na kojima razvijaju osjećaj za važnost filmske umjetnosti, naglasila je voditeljica filmskog programa Centra Marina Oskoruš. Revija se nastavlja sutra u 10,00 sati projekcijom domaćeg kratkog animiranog filma djecu i mlade „Ježeva kućica“, rađenom prema klasičnoj poemi Branka Čopića, a dodajmo i to da će filmove će kroz tri dana pogledati oko tri tisuće školaraca iz cijelog Međimurja.

ZAGREB – Foto natječaj „Volim svoju županiju“, treću godinu za redom pokrenula je Hrvatska zajednica županija. Natječaj je otvoren od 1. ožujka do 20. travnja 2018. godine, a za sudjelovanje je potrebno objektivom fotoaparata zabilježiti zanimljive detalje, prirodne ljepote, kulturnu baštinu i znamenitosti županije te dostaviti fotografiju putem aplikacije na službenoj Facebook stranici Hrvatske zajednice županija. Fotografije će se ocjenjivati u dvije kategorije: najbolja fotografija prema broju glasova i najbolja fotografija prema izboru stručnog žirija, a pobjednika u svakoj od kategorija očekuje vrijedna nagrada. Cilj natječaja je probuditi regionalni identitet i osigurati prepoznatljivost svake županije te potaknuti mlade umjetnike amatere da stvaraju i razmišljaju o detaljima svojih županija. Fotografije moraju biti snimljene isključivo na području Hrvatske, a svaki autor može poslati najviše tri fotografije.  

ZAGREB – Novo veliko priznanje za hrvatski turizam i gastronomiju stiglo je od poznatih profesionalaca – Michelinovih inspektora koji su lani obilazili restorane diljem Hrvatske. Tako je poznati rovinjski restoran zadržao Michelinovu zvjezdicu, a sada su ju dobili i poznati šibenski te dubrovački restoran. Grad Zagreb također se može pohvaliti s dobrom gastronomskom ponudom obzirom da je 13 zagrebačkih restorana dobilo Michelinovu preporuku na njihovim  stranicama – vodiču za Hrvatsku, globalno najznačajnijem i najpriznatijem vodiču za restorane. Michelinove preporuke dobili su i po jedan restoran u Krapinsko- zagorskoj i Zagrebačkoj županiji te Varaždinu.

PODČETRTEK – Novi i atraktivni dio Wellness centra Termalija naziva Family Fun, koji želi osigurati obiteljima dodatnu zabavu uz bazene, predstavljen je danas, 5. ožujka 2018. godine na konferenciji za medije u Termama Olimija u slovenskom Podčetrtku. Family Fun uključuje inovativne bazene, bazen s pijeskom – prvi takav u Sloveniji, prostore za igru i zabavu, atraktivno 7D kino, odmaraonice i još brojnu šaroliku ponudu. Nakon uspješne ljetne sezone i otvorenja Glampinga, luksuznog načina kampiranja, Terme će i sa ovom ponudom privući brojne Slovence i strane turiste, ali i mnoge Hrvate. Projektom se želi roditeljima s djecom omogućiti podjednako zabavu i opuštanje uz bazene, fitness centar ili igraonicu Oliland s interaktivnim igračkama dok će majke imati i poseban prostor za previjanje najmlađih te pripremu hrane. Ovu bogatu ponudu, na konferenciji su predstavili direktor Florjan Vasle i arhitekt Milan Tomac, a okupljenima su se obratili i župan općine Podčetrtek Peter Misja te ministar gospodarskog razvoja i tehnologije Zdravko Počivalšek. Također, u ožujku započinje cjelokupna obnova relaksacijskog dijela Termalija Relax u sklopu kojeg će biti obnovljeni i unutarnji i vanjski bazen sa slapom i sporom rijekom. Time će završiti projekt obnove Termalije u koji je uloženo više od 10 milijuna eura.

KRAPINA – Porast broja izdanih građevinskih dozvola za gradnju kuća u proteklih nekoliko godina zabilježen je na području Krapinsko-zagorske županije. U 2016. godini za stambene objekte izdano je 58 građevinskih dozvola, a u 2017. godini 61 dozvola. Kuće se najviše grade na području Oroslavja, Gornje Stubice, Huma na Sutli, Pregrade, Zaboka, Krapinskih Toplica i Velikog Trgovišća, a najviše se grade dvoetažne stambene zgrade površine oko 200 metara četvornih. Kada su u pitanju stanovi, najviše je stanova na području Krapinsko-zagorske županije u 2016. godini završeno u Krapinskim Toplicama, ukupno 14 te u Zaboku – 13. No, kako se polako budi građevinski sektor, problem postaju građevinski radnici, kojih nedostaje. Samo u veljači Područni ured HZZ-a Krapina objavio je oglase u kojima se traži četrdeset radnika u građevinarstvu.

ZAGREB – Sveučilište u Zagrebu raspisalo natječaj za stipendije te natječaj za Rektorovu nagradu za akademsku godinu 2017./2018. Stipendije će biti dodijeljene redovitim studentima preddiplomskih, integriranih preddiplomskih i diplomskih te diplomskih studija Sveučilišta u Zagrebu. Prijave na Natječaj mogu se podnijeti do 19. ožujka i to elektroničkim putem na mrežnoj stranici Sveučilišta u Zagrebu. Stipendije će biti dodijeljene u četiri kategorije: za izvrsnost (350 stipendija), za studente koji studiraju nastavničke studijske programe u području matematike, prirodnih znanosti i informatike (STEM) (40 stipendija), za uspješne studente sportaše (10 stipendija) te za studente slabijega socioekonomskoga statusa (100 stipendija).

KRAPINA – Prva prezentacija deficitarnih zanimanja i srednjoškolskih programa za  učenike 7. i 8. razreda te njihove roditelje, održana je u ponedjeljak, 5. ožujka 2018. godine u OŠ Augusta Cesarca u Krapini. Cilj je potaknuti učenike završnih razreda osnovnih škola da se odluče za zanimanja kojih manjka u Krapinsko-zagorskoj županiji, a prema podacima Područnog ureda HZZ-a Krapina to su zidari, keramičari, vodoinstalateri, stolari i konobari. Dok su primjerice poslodavci tražili 357 konobara, prošle školske godine upisalo ih se svega 14, a nije upisan nijedan zidar ,iako je posla bilo za 111. Da bi se učenike potaknulo da upišu zanimanja s kojima će odmah naći posao, a ne čekati ga godinama na burzi rada, Krapinsko-zagorska županija automatski dodjeljuje stipendije za deficitarne struke, rekao je župan Željko Kolar i dodao kako su i plaće u tim granama rasle za 30-ak posto. Učenicima i roditeljima su o prednostima upisa deficitarnih zanimanja i potrebama na tržištu rada govorili i predstojnik Područnog ureda HZZ-a Davor Vukmanić, predsjednik Obrtničke komore Krapinsko-zagorske županije Davor Pleško i predsjednik HGK –komore Krapina Josip Grilec.

VARAŽDIN – Udruga roditelja i udovica poginulih branitelja domovinskog rata Varaždinske županije održala je svoju 23. redovitu godišnju skupštinu. Među ostalim, usvojen je program rada i financijski plan za 2019. godinu.Osim temeljnih zadaća Udruge među kojima su trajno čuvanje spomena na poginule branitelje i promoviranje vrijednosti Domovinskog rata, u programu rada za 2019. godinu ističe se druženje članova obitelji poginulih branitelja, a u prostorijama Udruge dva puta tjedno bit će organizirano dežurstvo. Podršku radu udruge u kojoj djeluje osamdeset aktivnih članova dao je i župan Varaždinske županije Radimir Čačić,  podsjetivši na veliki broj branitelja s varaždinskog područja koji su svoju hrabrost i domoljublje dokazali u obrani Domovine, od Vukovara pa sve do Dubrovnika.

LENDAVA – Članovi Mješovitog odbora za suradnju Međimurske županije s pomurskim Hrvatima sastali su se u Lendavi kako bi usuglasili aktivnosti koje će poduprijeti u ovoj godini. Bit će uređenje budućeg Hrvatskog kulturno-  turističkog centra u Lendavi, Festival gibanice i kulture u Serdahelu i Festival „Vino i tambure“ u Sumartonu. U Proračunu Međimurske županije u ovoj godini za rad Pomurskih Hrvata osigurano je 50 tisuća kuna, a dodajmo i to da će kandidaturu Lendave za europsku prijestolnicu kulture 2025. godine podržati i Međimurska županija, kao i gradovi Čakovec i Mursko Središće te Općina Sveti Martin na Muri.

KOPRIVNICA – Održana je 13. sjednica Turističkog vijeća Turističke zajednice Koprivničko-križevačke županije, kojim je predsjedao župan Darko Koren. Na sjednici se raspravljalo o Pravilniku o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na subvenciju za organizirani dolazak izletnika u Koprivničko-križevačku županiju, a tekst Pravilnika objavljen je na stranici županijske Turističke zajednice. Uz to, članovi Vijeća raspravljali su još o Izvješću Nadzornog odbora te prijedlogu Izvješća o izvršenju programa rada i financijskog izvješća za 2017. godinu te je zaključeno kako je rad Turističke zajednice u proteklom razdoblju bio vrlo uspješan.

loading