Skip to content

Manifestacija Krapinsko-zagorske županije 100% zagorsko 17. i 18. rujna 2021. u Zagrebu

Vijesti Radija Kaj, 05.03.2019.

Posted in Vijesti

 ZAGREB – Predsjednik Vlade Andrej Plenković, ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat te ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić u utorak, 5. ožujka su u prostorijama Muzeja suvremene umjetnosti dodijelili čak 3017 državnih stipendija učenicima srednjih škola koji se obrazuju u obrtničkim zanimanjima. Riječ je o stipendijama vrijednima nešto više od 27 milijuna kuna, a koje su dio projekta Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta vrijednog 67 milijuna i 800 tisuća kuna vezanog uz poticanje obrazovanja i razvoj obrtništva. „Sjajna je to poruka kako se u trokutu obrazovanja, Vlade i obrtništva manifestira naše htijenje da Hrvatska unaprijedi svoj obrazovni sustav te da reforma školstva odgovori na pitanje kako spojiti obrazovni sustav sa stvarnim potrebama na tržištu rada“, istaknuo je predsjednik Vlade Andrej Plenković.

 ZAGREB – U Modernoj galeriji u utorak, 5. ožujka 2019. godine predstavljena je knjiga Nataše Jovičić naziva „Povijest umjetnosti kroz dodir i zvuk“. Riječ je o prvoj likovnoj monografiji kojoj je cilj inovativnom metodologijom odgovoriti na potrebe obrazovanja i stjecanja znanja iz povijesti umjetnosti slijepih i slabovidnih osoba. Nataša Jovičić, profesorica povijesti umjetnosti i obrazovanja i autorica ove monografije koja predstavlja produkt njezinog desetogodišnjeg rada na tom području u Zagrebu, ali i uz podršku struke, inozemnih povjesničara umjetnosti, edukatora i neuroznanstvenika posebno finskih sa sveučilišta Aalto i Ateneum u Helsinkiju pripremila je tekstualni segment koji se sastoji od likovne analize djela i stručne obrade za deset slikarskih remek-djela iz nacionalne i svjetske kulturne baštine na hrvatskom i engleskom jeziku. Svečanom predstavljanju likovne monografije namijenjene stjecanju znanja slijepih i slabovidnih osoba iz povijesti umjetnosti prisustvovali su zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek.

ZAGREB – I ove godine, osmi put za redom, Zagreb će biti domaćin međunarodnog sajma turizma Place2go. Riječ je o jednom od najvećih turističkih sajmova u Hrvatskoj na kojem se susreću ponuda i potražnja turističkih destinacija te obuhvaća poslovni i zabavni segment. Tako od 15. do 17. ožujka u Zagrebu posjetitelji imaju priliku upoznati se s brojnim svjetskim destinacijama, ostvariti popuste na putovanja, osvojiti brojne nagrade te iz prve ruke čuti iskustva prekaljenih svjetskih putnika. „I ove godine sudjeluju brojni izlagači iz čak 22 zemlje tako da vjerujemo da će naša publika pronaći neke zanimljivosti za sebe“, istaknula je Damjana Domanovac, direktorica sajma Place2go. Sajam ove godine po prvi puta ima zemlju partnera, a to je Sjeverna Makedonija koja će uz bogatu turističku ponudu predstaviti i svoj novi naziv države.

ZAGREB – Na natječaj za tzv. zagrebački Manhattan, megaprojekt na više od milijun metara četvornih između rijeke Save, Avenije V. Holjevca i Avenije Dubrovnik vrijedan više od 500 milijuna eura neslužbeno su pristigle tri ponude inozemnih investitora. Riječ je o projektu koji bi temeljito promijenio vizuru Novog Zagreba te, kako je najavljeno, osigurao brojne sadržaje za više od 120 tisuća Zagrepčana. „Danas popodne će biti održan sastanak i bit će proučene pristigle ponude, a sutra ćemo objaviti rezultate“, rekao je gradonačelnik Milan Bandić.

ČAKOVEC – Početna konferencija projekta „Korak prema uspjehu“ čiji je nositelj Udruga slijepih Međimurske županije, a partneri Udruga slijepih Zagreb i Udruga slijepih Sisačko-moslavačke županije Sisak održana je u Čakovcu. Projekt vrijednosti 1.389.000 kuna u 100% iznosu sufinanciran je iz Europskog socijalnog fonda u okviru natječaja „Podrška socijalnog uključivanja i zapošljavanja marginaliziranih skupina“, a provodit će se od 11. siječnja 2019. do 10. srpnja 2020. godine. Za zanimanja wellness terapeuta, aromaterapeuta i medicinskog masera educirat će se 20 slijepih i slabovidnih osoba koje će dobiti i edukaciju engleskog te njemačkog jezika. Zamjenicu međimurskog župana Sandru Herman, koja je bila na konferenciji, veseli što će slijepe i slabovidne osobe dobiti priliku da se dodatno obrazuju i sudjeluju na tržištu rada i zbog toga je pozvala gospodarstvenike koji se bave turizmom da im izađu u susret te im po završetku edukacije ponude zaposlenje.

KRAPINA – O programima Ministarstva kulture, s naglaskom na ulaganja za programe zaštite na nepokretnim kulturnim dobrima u 2019. godini na području Krapinsko-zagorske županije press konferenciju je danas, 05. ožujka u Krapini održao predsjednik Županijske Organizacije HDZ-a, saborski zastupnik Žarko Tušek. – U zaštitu sakralne kulturne baštine, u programe izgradnje, rekonstrukcije, adaptacije i opremanja kulturne infrastrukture, te programe arheološke baštine na području Krapinsko-zagorske županije Vlada Republike Hrvatske u ovom trenutku ulaže 7,423 milijuna kuna, kako bi naša kulturna baština, što je to više moguće, doživjela svoju revitalizaciju, ističe Tušek. Upravo ulaganja u revitalizaciju kulturnih dobara Tušek smatra izrazito važnim, kako bi oživjeli Hrvatsko zagorje i visoko ga pozicionirali na turističkoj karti Hrvatske.

KOPRIVNICA – Tradicionalno maškaranje u Gradu Koprivnici završeno je ovog utorka, 5. ožujka 2019. godine, posjetom malih maškara Gradskoj upravi. Kaktusi, agrumi, kauboji, princeze, mačke, lego kockice i druge kreativne maske prigodnim su programom obilježili kraj ludiranja u Koprivnici. Malene maškare, nakon prigodnog programa, zasladile su se krafnama i sokovima, a odgajateljica koprivničkog Dječjeg vrtića Smiješak Davorka Draganić kaže kod mališana u ovim danima ludiranja, nastoje potaknuti vedro raspoloženje u kojem je dozvoljeno malo više ludiranja, a kroz sve to, uči se o ovom tradicionalnom običaju u kojem im pomažu i roditelj. Završni dan koprivničkog fašnika uvijek je posvećen najmanjim maškarama što je njima poseban doživljaj, ističe gradonačelnik Mišel Jakšić i kako male maškare svake godine donesu u Gradsku upravu veselje, razbribrigu i razonodu. Male maškare, polaznici koprivničkih dječjih vrtića Tratinčica, Smiješak, Igra i Podravsko sunce obećale su čelnicima Koprivnice kako će doći i naredne godine.

VARAŽDIN – U varaždinskoj Županijskoj palači će 25. svibnja biti održana druga Međunarodna izložba bučinog ulja Alpe – Adria, koja će okupiti proizvođače bučinog ulja iz Hrvatske, Austrije, Slovenije i Mađarske. Istovremeno će biti održana i deveta Izložba bučinog ulja sjeverozapadne Hrvatske. Svatko tko se sa svojim bučinim uljem uopće kvalificira na ovu izložbu, može biti ponosan, dok oni koji dobiju zlatnu, srebrnu ili brončanu medalju, mogu to tržišno isticati kao neupitnu oznaku kvalitete, istaknuo je, pozivajući proizvođače bučinog ulja da se prijave, župan Varaždinske županije Radimir Čačić. Najboljeg proizvođača i ove godine očekuje nagrada u iznosu od 15 tisuća kuna. Drugu Međunarodnu izložbu bučinog ulja Alpe – Adria organizira Varaždinska županija zajedno sa Savezom Alpe – Adria, dok devetu Izložbu bučinog ulja sjeverozapadne Hrvatske, Varaždinska županija organizira s Međimurskom, Krapinsko – zagorskom i Zagrebačkom županijom te Gradom Zagrebom.

ZAGREB – Pokretni ured Zagrebačkog holdinga od sada je građanima na raspolaganju cijeli dan. Kako javljaju iz Zagrebačkog holdinga radno vrijeme je produženo, zbog velikog interesa korisnika koji u mobilnom centru mogu ugovoriti ili modificirati sve usluge, dobiti informacije, savjetovati se, podnijeti zahtjeve ili platiti račune bez naknade. Specijalizirano vozilo Zagrebačkog holdinga radnim će danom obilaziti čak četiri naselja (od 8 do 20 sati), a subotom će i nadalje biti na tržnicama (od 8 do 13).

KOPRIVNICA – Okrugli stol „Zajedno ka održivom socijalnom dijalogu“ održan je u Koprivnici u sklopu istoimenog projekta kojem je prisustvovao pročelnik za gospodarstvo Koprivničko-križevačke županije Marijan Štimac. Tema je bila stanje socijalnog dijaloga i prikaz ekonomskog stanja u prehrambenoj industriji. Pročelnik Štimac je rekao kako je Koprivničko-križevačka županija partner s Varaždinskom i Međimurskom županijom u projektu kojem je cilj usmjeriti poslodavca na primjeren dohodak radi povećanja produktivnosti i usmjeravanja k dobrom poslovnom rezultatu.

KRAPINA – Poziv za uključivanje u predlaganje kulturnih programa u gradu Krapini, u sklopu projekta “Ključ kulture za sve generacije”, kojim se želi doprinijeti razvoju dobrog upravljanja, jačanju kapaciteta partnera za sudioničko upravljanje te osvješćivanju građana o potrebi dobrog upravljanja u kulturi raspisalo je Pučko otvoreno učilište Krapina. Poziv je upućen zainteresiranim građanima i udrugama, a uključiti se mogu kroz anketu koja se može ispuniti na internetskoj stranici projekta, putem e-maila andrea.cobovic@krapina.hr ili telefona 049/382-415.

ČAKOVEC – Projekt „BARTIMEJ provodi Pastoral osoba s invaliditetom i njihovih obitelji Varaždinske biskupije. Do 8. ožujka 2019. godine provodit će se aktivnosti kojima će senzibilizirati mlade prema osobama s invaliditetom. Tako će u petak, 8.ožujka od 09,00 do 11,00 sati, mladi sudionici projekta posjetiti Udrugu slijepih Međimurske županije, gdje će se u prostorijama Katoličkog doma u Čakovcu družiti sa članovima Udruge koji će im predstaviti svakodnevnicu slijepih osoba te mogućnosti i izazove s kojima se slijepe osobe susreću.

ZAPREŠIĆ – Samostalna izložba slika Marijana Richtera, akademskog slikara iz Zagreba, naziva “Fragmenti” može se razgledati u zaprešićkom Muzeju Matija Skurijeni do 10. ožujka. Afirmirani i svestrani umjetnik, koji se uspješno okušao u svim likovnim medijima i formama i kao stipendist Zagrebačke filharmonije studirao na muzičkoj i likovnoj akademiji, izlaže svoje najnovije radove.

loading