Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 05.04.2017.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Ministar turizma Republike Hrvatske Gari Cappelli predstavio je u srijedu 5. travnja 2017. godine program i dodatno sufinanciranje razvoja cikloturizma na kontinentu. Program razvoja cikloturizma na kontinentu odnosi se isključivo na 14 kontinentalnih županija (Bjelovarsko-bilogorska, Brodsko-posavska, Karlovačka, Koprivničko-križevačka, Krapinsko-zagorska, Ličko-senjska, Međimurska, Osječko-baranjska, Požeško-slavonska, Sisačko-moslavačka, Varaždinska, Virovitičko-podravska, Vukovarsko-srijemska i Zagrebačka županija), odnosno na jačanje bike turizma na kontinentu kroz trasiranje, uređenje i označavanje biciklističkih ruta. Ministarstvo će odobravati do 90 posto prihvatljivih opravdanih troškova. Minimalni iznos sredstava koji je moguće ostvariti po projektu je 40.000,00 kuna, a maksimalni 500.000,00 kuna, odnosno u prosjeku 350.000,00 kuna ukoliko se svih 14 županija javi na otvoreni Javni poziv.

ZABOK – Koalicija stranaka SDP-HNS-HSU-Laburisti i Narodna stranka – REFORMISTI potpisala je sporazum o predizbornoj i poslijeizbornoj suradnji na izborima za regionalnu i lokalnu samoupravu 2017. godine u Krapinsko-zagorskoj županiji. Sporazum su, u nazočnosti predsjednika Narodne stranke – REFORMISTI Radimira Čačića,  potpisali u ime Koalicije SDP-HNS-HSU-Laburisti kandidat za župana Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar i član Predsjedništva NS-REFORMISTI  i regionalni povjerenik Zlatko Koračević. Da ne mislimo da se u Krapinsko-zagorskoj županiji radi dobro, ne bismo ulazili u koaliciju i podržali za župana Željka Kolara, rekao je Čačić, dodavši da za župana Međimurske županije podržavaju Matiju Posavca, a s obzirom da su u Varaždinskoj županiji nužne  promjene,  on sam će se kandidirati za župana. Da su sigurni u pobjedu u prvom krugu, istaknuli su Željko Kolar i Zlatko Koračević, jer kako ističe Kolar, povjerenje građana se ne stječe u mjesec-dva kampanje, već je rezultat dugog i predanog rada. Ukoliko Narodna stranka – REFORMISTI bude nakon izbora prevaga u sastavljanju vlasti, dobit će mjesto predsjednika Skupštine Krapinsko-zagorske županije, rečeno je prilikom potpisivanja sporazuma.

KOPRIVNICA – Projekt „Revitalizacija gradskog parka“ predstavljen je danas u koprivničkoj Gradskoj upravi. Radi se o jednom od najznačajnijih infrastrukturnih projekata Grada Koprivnice s ciljem aktiviranja prostora obnavljanjem postojećih ili izgubljenih sadržaja te unošenjem novih, sukladno današnjim potrebama. Koprivnica ima jedan od najljepših parkova u samom središtu grada i njegovom rekonstrukcijom želi se učiniti zanimljivim za sve uzraste, ističe glavni arhitekt projekta Zdravko Sarapa, a projektom će se revitalizirati gradski park u infrastrukturnom i hortikulturnom smislu te urediti školsko igralište kod osnovne škole Antun Nemčić Gostovinski, dodaje zamjenik koji obnaša dužnost gradonačelnika Mišel Jakšić. Prvi dio radova trebao bi biti gotov kroz mjesec dana, a prema prvim procjenama vrijednost investicije bit će između pet i šest milijuna kuna.

ZAGREB – Tradicionalna 16. sajamska priredba Proizvodi hrvatskog sela održat će se u zagrebačkom Boćarskom domu na Prisavlju  od petka 07. do nedjelje 09. travnja, svakog dana od 9,00 do 20,00 sati.. Ove godine bit će tu više od 150 izlagača domaćih proizvoda, OPG-a iz svih dijelova Lijepe naše. Priredba se održava pod pokroviteljstvom Grada Zagreba.

ČAKOVEC – Iz međimurske Zaklade dr. Vinko Žganec ove je godine odabran 101 srednjoškolac, odnosno student koji je dobio potporu za obrazovanje. Potpora je jednokratna i iznosi 500 kuna, a dodijeljene su i tri potpore za studente doktorskih studija u iznosu od 1.000 kuna. Dobitnici su već potpisali ugovore, a ovu potporu kao jednu od mjera za poboljšanje uvjeta školovanja mladih u Međimurju, prezentirali su danas u Maloj vijećnici Međimurske županije predstavnici Zaklade, među njima i upravitelj, župan Matija Posavec. Posavec naglašava da se ove potpore financiraju iz donacija koje pristižu Zakladi, među njima i od dijela vijećničkih naknada Županijske skupštine Međimurske županije, a da je od 2013. godine dodijeljeno 260.000 kuna potpora, koje je primilo 268 korisnika.

ZAGREB – Anekse ugovora, kojima je produžen zakup lova za sljedećih deset godina u 11 zajedničkih otvorenih lovišta na području grada Zagreba, predsjednicima lovačkih udruga kojima je produljen zakup jučer je u novouređenim prostorijama Lovačkog saveza grada Zagreba u Jelkovcu uručio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Inače na području zagreba ima 1.650 lovaca okupljenih u 35 društva od čega 7 lovačkih društava po posebnom programu skrbi o divljači u Parku prirode Medvednica.

ZAGREB – Poziv za podnošenje prijedloga za program Erasmus+ za 2017. godinu, koji je dostupan na web stranici Zagrebačke županije, objavila je Europska komisija. Ukupni proračun programa Erasmus+ za sve programske zemlje za 2017. godinu iznosi 2,16 milijardi eura, od čega je gotovo 19 milijuna eura planirano za Republiku Hrvatsku.Erasmus+ pruža niz mogućnosti za međunarodnu mobilnost pojedinaca, suradnju između različitih organizacija u svrhu razmjene dobre prakse i stvaranja inovacija te podršku reformi politika.

VARAŽDIN – Predstavnici Grada Sankt Peterburga danas su u posjetu Varaždinskoj županiji. S ravnateljima srednjih škola održan je  okrugli stol na temu strukovnog obrazovanja. Izaslanstvo Odbora za obrazovanje Sankt Peterburga primili su  danas  u županijskoj palači u Varaždinu  župan Predrag Štromar i njegov zamjenik Alen Kišić. Posjet je organiziran kao nastavak suradnje započete potpisivanjem povelje o suradnji Druge gimnazije Varaždin i petrogradske Gimnazije 227, te gostovanjem zamjenika župana Alena Kišića i Alana Košića na 4. Internacionalnom kongresu “St. Petersburg i slavenski svijet” u prosincu prošle godine.

KRAPINA – Deseti Sajam poslova u Krapinsko-zagorskoj županiji održat će se u četvrtak, 6. travnja u Sportskoj dvorani Srednje škole Krapina, U okviru Sajma poslova organizirat će se okrugli stolovi, radionice, forumi, tribine i prezentacije na kojima će sudjelovati predstavnici HZZ-a, poslodavci i posjetitelji. Kao dio aktivnosti Sajma organizira se i Dan profesionalnog usmjeravanja kako bi učenicima završnih razreda srednjih škola približili svijet rada i omogućili im priliku dogovoriti prvo zaposlenje, a učenicima osnovnih škola pomogli pri odabiru daljnjeg školovanja.

KOPRIVNICA – Sporazum o suradnji u području istraživanja i obrazovanja sklopili su koprivničko Gradsko komunalno poduzeće Komunalac i Fakultet organizacije i informatike iz Varaždina. Sporazumom je dogovorena suradnja u pripremi i provedbi projekata od zajedničkog interesa među ostalim i u sklopu projekta Internet stvari – okvir interoperabilnosti. Istraživački tim tog projekta posjetio je koprivnički Komunalac gdje su s predsjednicom Uprave tvrtke Majom Hleb ostvareni inicijalni dogovori oko suradnje na projektu. Ideja je da se istraživački tim u sklopu aktivnosti projekta vezanih za eksperiment nteroperabilnosti pametnih uređaja uključi u automatizaciju nekih procesa Komunalca.

ZAGREB – Ovogodišnji Tjedan glazbe za mlade u  KD Vatroslava Lisinskog posvećen je filmskoj glazbi Johna Williamsa iz znanstveno fantastičnih filmova Ratovi zvijezda Georgea Lucasa.Tjedan se održava od danas,  5. do 12. travnja  s 5 glazbeno scenskih koncerata koje će posjetiti više od 8.500 učenika iz čitave Hrvatske. Ovom prilikom bit će otvorena i izložba radova učenika na temu „Radost slikanja uz glazbu“.

loading