Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 05.04.2018.

Posted in Vijesti

ZAGREB – U organizaciji Hrvatske poljoprivredno-šumarske savjetodavne službe, Ministarstva poljoprivrede, Hrvatskog centra za poljoprivredu, hranu i selo te Agronomskog fakulteta u Zagrebu 13. i 14. travnja u Zagrebu će biti održana prva revija „Vina od davnina“ koja s ponosom ističe isključivo autohtone hrvatske sorte. Preko 70-ak vinara izložit će više od 150 etiketa vina isključivo autohtonih hrvatskih sorti. „Riječ je o reviji kojom se želi unaprijediti hrvatska poljoprivreda kroz prepoznatljive i jedinstvene proizvode kao što su vina autohtonih hrvatskih sorata“, rekao je Zdravko Tušek, ravnatelj Hrvatske poljoprivredno –šumarske savjetodavne službe. Inače, u Hrvatskoj na oko 6,5 tisuća hektara 790 uzgajivača uzgaja autohtone sorte.

ZAGREB  – Zagreb Auto Show 2018., koji će biti održan na zagrebačkom velesajmu, od 10. do 15. travnja, već sada obara rekorde. 463 izlagača iz 34 zemlje ispunit će 14 paviljona i otvoreni prostor na 70 tisuća četvornih metara. Prisutno je 85 brendova automobila, motocikala, bicikala, gospodarskih i kamp vozila. Kao član obitelji svjetskih autosalona, Zagreb Auto Show ima privilegiju prezentiranja premijernih vozila, gdje se također bilježe rekordi sa 133 modela, istaknula je  direktorica Zagrebačkog velesajma Dina Tomšić na konferenciji za novinare u četvrtak, 5. travnja 2018. godine. Zagreb Auto Show projekt je od posebnog gospodarskog i društvenog značaja te se održava uz potporu Grada Zagreba, naglasio je gradonačelnik Milan Bandić. Uz sve to pripremljena su adrenalinska događanja, stručna predavanja, te velik broj nagrada za posjetitelje kao i prezentacije na središnjem zagrebačkom Trgu bana Jelačića.

KRAPINA – Financijsko izvješće zagorske Županijske uprave za ceste nije dobilo zeleno svjetlo na sjednici Skupštine Krapinsko-zagorske županije održanoj u srijedu, 4. travnja 2018. godine. U tome se nisu složili ni nadležni odbori, Odbor za financije je izvješće prihvatio, Odbor za promet nije, a protiv izvješća svojeg donedavnog člana, ravnatelja ŽUC-a Željka Vincelja, bio je i Klub vijećnika HNS-a. Dok je bio član HNS-a njegova su izvješća vladajući hvalili, a sada više ne valja, isticali su u raspravi oporbeni vijećnici HDZ-a, HSP-a, ZDS-a i HSS-a  koji su napustili sjednicu, uz obrazloženje da ne žele sudjelovati u takvoj farsi koja vodi samo do smjene čelnog čovjeka ŽUC-a. Sjednica na kojoj je ostalo 20 vijećnika, što nije bilo dovoljno za kvorum, jer je manjkao jedan glas, gotovo je bila prekinuta, da bi se pojavio jedan , a zatim još jedan vijećnik. Utvrđen je kvorum od 21 vijećnika, ali je sve zakompliciralo brojenje glasova – 17 protiv izvješća i pet suzdržanih. Nakon nekoliko utvrđivanja kvoruma i ponavljanja glasovanja broj prisutnih vijećnika i glasova su se poklopili i izvješće Željka Vincelja nije prošlo.  U sjeni ovog neuobičajenog glasovanja, prošla su izvješća o proračunu za 2017. godinu i o radu župana Željka Kolara u drugoj polovici prošle godine. Njegov naglasak je, uz pripremu brojnih projekata čija se realizacija očekuje ove godine, na činjenici da je u Krapinsko-zagorskoj županiji zaposlenost najveća u Hrvatskoj, a tu je i izvrstan rezultat u turizmu, gdje je Krapinsko-zagorska županija ponovo prva od kontinentalnih županija.

ČAKOVEC – Odjel Kirurgije, rekonstruiran u sklopu projekta „Rekonstrukcija i opremanje Županijske bolnice Čakovec za potrebe dnevne bolnice i dnevne kirurgije“ službeno je otvoren danas. Ovime je ostvaren cilj projekta, poboljšanje učinkovitosti i pristup dnevnoj bolnici te dnevnoj kirurgiji. Projekt je u 85- postotnom iznosu financiran iz Europskog fonda za regionalni razvoj, 15- postotnom iz Državnog proračuna, a dio sredstava osigurano je i iz proračuna Međimurske županije.

ZAGREB – Prema prvim podacima sustava e – visitor, Hrvatsku je za vrijeme uskrsnih praznika posjetilo više od 285 tisuća turista. Od tog broja 40 tisuća otpada na noćenja u kontinentalnoj Hrvatskoj. U kontinentalnoj Hrvatskoj najveći broj noćenja ostvario je Zagreb i to 19 015. Nakon njega slijede Plitvička jezera s 3541 noćenjem, a na trećem je mjestu destinacija iz Krapinsko-zagorske županije. Riječ je o Tuhlju koji je ostvario 2691 noćenje.

VARAŽDIN – Festival matematike Varaždinske županije otvoren je danas, 05. travnja 2018. godine, u sportskoj dvorani Gospodarske škole u Varaždinu. Riječ je o manifestaciji koja se održava četvrtu godinu zaredom a organizatori su  Varaždinska županija i Centar izvrsnosti za matematiku. Tema festivala ove je godine gospodarstvo i poduzetništvo u Varaždinskoj županiji, a sudionike je na otvorenju pozdravio župan Varaždinske županije Radimir Čačić. Na Festivalu sudjeluje 1000 učenika  i oko 160 mentora iz gotovo svih osnovnih i srednjih škola s područja Varaždinske, ali i Zagrebačke, Međimurske, Krapinsko-zagorske, Koprivničko-križevačke, Osječko-baranjske, Požeško-slavonske, Vukovarsko-srijemske i Virovitičko-podravske županije.

ZAGREB – Europska komisija osigurala je 120 milijuna eura za program WiFi4EU kojim se do 2020. godine želi izgraditi infrastruktura pristupnih točaka za besplatan bežični Internet na javnim mjestima u gradovima i općinama. U tu svrhu EK pokrenula je portal WiFi4EU putem kojeg se mogu saznati sve korisne informacije vezane za ovaj program i prvi natječaj čije se raspisivanje očekuje sredinom svibnja ove godine. Također, svi zainteresirani prijavitelji mogu se registrirati putem ovog portala, no pritom je nužno prethodno pribaviti „EU login key“ što se može učiniti na web stranici Zagrebačke županije. EK će u sklopu prvog natječaja općinama i gradovima, odnosno svim prihvatljivim prijaviteljima, dijeliti vaučere u vrijednosti 15 tisuća eura za uspostavu pristupnih točaka za Wi-Fi na javnim mjestima, primjerice u knjižnicama, muzejima, javnim parkovima i trgovima.

VARAŽDIN – Projekt obrane od poplava na slivu Bednje pripremaju Hrvatske vode u suradnji s Varaždinskom županijom. Prije svega potrebno je provesti postupak procjene utjecaja zahvata na okoliš, a radi pobližeg upoznavanja s planiranim zahvatima, danas se u Županijskoj dvorani u Varaždinu održava prezentacija projekta. Sudionike prezentacije je pozdravio župan Varaždinske županije Radimir Čačić, a prisutni su, među ostalima, generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, zamjenik župana Robert Vugrin, gradonačelnici i načelnici  Novog Marofa, Ludbrega,   Lepoglave, te općina  Bednja, Donja Voća, Sveti Đurđ, Mali Bukovec  i Veliki Bukovec

DONJA STUBICA – Svečana sjednica povodom 15. obljetnice Doma zdravlja Krapinsko-zagorske županije, održana je danas, 05. travnja 2018. godine, u Donjoj Stubici. Bila je to prilika za rezimiranje rezultata, a kako je rekla ravnateljica Nada Dogan, Dom zdravlja trenutno zapošljava 290 djelatnika, pozitivno posluje i dobro je opremljen, no suočava se, kao i domovi zdravlja diljem Hrvatske, s nedostatkom liječnika. Da je odluka donesena prije 15 godina da se u jedinstveni županijski Dom zdravlja spoji svih šest tadašnjih domova zdravlja na području županije, bila dobra, pokazuju današnji rezultati, ističe župan Željko Kolar. – Odluka je donesena iz jednostavnog razloga, a taj je da primarna zdravstvena zaštita bude jednako dostupna svim stanovnicima županije, dodaje župan Kolar. Među brojnim uzvanicima, svečanosti je prisustvovao i potpredsjednik Hrvatskog sabora Siniša Hajdaš Dončić, koji se prisjetio razdoblja kad je kao župan Krapinsko-zagorske županije, a kasnije i ministar prometa pripomogao da Dom zdravlja Krapinsko-zagorske županije bude među boljima u Hrvatskoj. U Donjoj Stubici danas je, povodom Svjetskog dana zdravlja, održan i 12. Sajam zdravlja Krapinsko-zagorske županije.

 

ZAGREB – Konferencija za novinare na kojoj će biti najavljena manifestacija „Vina od davnina“ bit će održana u četvrtak, 5. travnja na Vinogradarsko-vinarskom pokušalištu Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Ovom prigodom bit će objavljeni rezultati ocjenjivanja 121 uzorka vina hrvatskih autohtonih sorata od 63 vinara koja su bila na ocjenjivanju. Inače, manifestacija „Vina od davnina“  bit će održana  13. i 14. travnja 2018. godine u Art galeriji Lauba, u organizaciji Hrvatske poljoprivredno-šumarske savjetodavne službe, uz Ministarstvo poljoprivrede i Hrvatski centar za poljoprivredu hranu i selo kao suorganizatore, te partnere, Agronomski fakultet iz Zagreba, Institut za poljoprivredu i turizam u Poreču i Institut za jadranske kulture i melioraciju krša iz Splita.

KOPRIVNICA – Najboljim studentima Sveučilišta Sjever uručene su Rektorove nagrade i to za najbolji uspjeh te najbolji studentski rad ili projekt u protekloj akademskoj godini. Rektor Sveučilišta Sjever Marin Milković dodijelio je 12 rektorovih nagrada te povelje i novčane nagrade, a nagrađeno je devet studenata za najbolji uspjeh te sedmero studenata za najbolji rad ili projekt.

loading