Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 05.04.2019.

Posted in Vijesti

KRAPINSKE TOPLICE – Povodom obilježavanja Svjetskog dana zdravlja, u Krapinskim Toplicama ovog petka 05. travnja 2019. godine, po prvi se put održava „Dan zdravlja u Krapinskim Toplicama“. Riječ je o događanju kojeg su organizirali udruga SKUP za Zagorje, Općina Krapinske Toplice, te nekoliko zdravstvenih i turističkih ustanova uz medijsko pokroviteljstvo Radija Kaj. – Građanima smo u  Akromionu, bolnici Magdalena i Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice ponudili mogućnost da besplatno provjere stanje zglobova, pregled srca i gustoće kostiju, a za stotinjak građana organizirana je besplatna masaža u Villi Magdaleni i besplatno kupanje u vodenom parku Aquae Vivae, objasnio je ravnatelj bolnice Akromion Nikola Čičak. Da je siguran da će se ovaj projekt realizirati, u još većem obimu i naredne godine, istaknuo je predsjednik udruge SKUP za Zagorje Dragutin Kamenski, dok je načelnik Krapinskih Toplica Ernest Svažić istaknuo kako je ovo događanje najbolji dokaz da suradnja privatnog i javnog sektora u ovoj općini uistinu funkcionira.

MILJANA – Od ukupnog broja gostiju koji stižu u Hrvatsku njih 12,5 posto dolazi isključivo zbog kulture, a Hrvatska je prepuna pozitivnih primjera spoja kulture i turizma, rekao je ministar turizma Gari Cappelli na panel-raspravi koja je pod nazivom „Kulturna baština u funkciji razvoja turizma“ održana u petak u dvorcu Miljani u Krapinsko-zagorskoj županiji.  Panel-rasprava „Kulturna baština u funkciji razvoja turizma“ održana je u sklopu Nacionalnog susreta nezavisnih gradonačelnika i načelnika. Na panelu su sudjelovali i ministrica kulture Nine Obuljen Koržinek, ministar financija Zdravko Marić, slovenski ministar gospodarskog razvoja i tehnologije Zdravko Počivalšek te krapinsko-zagorski župan Željko Kolar. Ministrica Obuljen Koržinek zadovoljna je što je prepoznat veliki potencijal razvoja kulture kao jednog od pokretača turizma, posebno u malim sredinama. Ministar financija Marić istaknuo je da je turizam jaka gospodarska grana, propulzivna s velikim kapacitetom i velikim potencijalom. Slovenski ministar gospodarskog razvoja Počivalšek je rekao kako njegova zemlja ima novu strategiju održivog razvoja turizma koja sadržava 10 turističkih proizvoda od kojih je jedan od važnijih kultura.

DRNJE – Najsuvremeniji pogon za sjetvu sjemena i proizvodnju šumskih sadnica Hrvatske su šume otvorile u petak, 5. travnja 2019. godine, u Drnju, pored Koprivnice. Rasadnik je otvorio državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Željko Kraljičak koji naglašava kako je moderan rasadnik, poput ovog u Drnju, jamac očuvanja šuma u Hrvatskoj. Nastavak je to kontinuiranog ulaganja u ovaj način gospodarenja nacionalnim blagom, ističe predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić, s ciljem specijalizacije rasadničke proizvodnje po rasadnicima, povećanja proizvodnje sadnica u kontejneru te ulaganja u nove tehnologije. Drnje je najveći pogon za proizvodnju šumskih sadnica u kontejneru u Hrvatskoj iz kojeg će na godišnjoj razini izlaziti tri milijuna sadnica, a u planu je širenje i na europsko tržište, prvenstveno sa sadnicama hrasta lužnjaka, pojašnjava viša stručna suradnica za proizvodnju direkcije Hrvatskih šuma Mirjana Grahovac Tremski. Investicija je vrijedna dva milijuna eura.

ZAGREB – Nakon pripremnih radova započela je nadogradnja Prirodoslovne škole Vladimira Preloga. Radovi obuhvaćaju spajanje dvije zgrade škole, u visini prizemlja i dva kata, čime će se povećati kapacitet za devet učionica sa pripadajućim kabinetima, a u planu je i dizalo za učenike i osobe slabije pokretljivosti. Cilj nadogradnje je ukidanje izvođenja smjenske nastave. „Naša škola je četvrta po veličini u Hrvatskoj i iz godine u godinu raste interes učenika, a želja nam je 02. rujna otvoriti novu zgradu i krenuti s jedno smjenskim radom“, rekao je Zlatko Stić, ravnatelj Prirodoslovne škole Vladimira Preloga. Vrijednost radova je 5,6 milijuna kuna.

ZAGREB – Na sjednici Vlade RH, u četvrtak, 4. travnja 2019. godine  Zdravko Tušek, diplomirani inženjer agronomije iz Bedekovčine imenovan je pomoćnikom ministra u Ministarstvu poljoprivrede. Od 2017. godine bio je ravnatelj Hrvatske poljoprivredno-šumarske savjetodavne službe. Stručnjak je s više od 15 godina profesionalnog iskustva u poljoprivrednom sektoru u području savjetodavnih službi za poljoprivredu, poljoprivrednih politika, razvoja i usklađivanja nacionalnih programa poljoprivrednih potpora i provedbe Zajedničke poljoprivredne politike EU. U novom ustroju Ministarstva poljoprivrede voditi će Upravu za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva, koja će kroz mrežu stručnih službi u županijama provoditi informiranje i edukaciju poljoprivrednika i ribara, pružati potporu razvoju poslovanja mladih poljoprivrednika, te promovirati mjere poljoprivredne i ribarstvene politike.

ČAKOVEC – Prijem za državne prvake na natjecanju učenika strukovnih škola WorldSkills Croatia 2019. danas, 05. travnja 2019. godine, upriličio je župan Međimurske županije Matija Posavec. Naime, na prvom natjecanju WordSkills, na kojem su se učenici vođeni svojim mentorima natjecali u ukupno 40 disciplina, sve međimurske strukovne škole ostvarile su izuzetne rezultate osvojivši niz prvih, drugih i trećih mjesta. Čestitavši svim nagrađenim učenicima i mentorima, župan Matija Posavec je rekao kako su ovi rezultati sjajna vijest za Međimurje i obrazovanje na ovim prostorima te su dokaz kako su milijunska ulaganja u obrazovanje u potpunosti opravdana. Ako je ijedan od županijskih projekata poput besplatnih udžbenika, prijevoza učenika, investicijskog ulaganja ili nekog drugog programa tome doprinio učinjen je veliki posao, istaknuo župan Matija Posavec.

ČAKOVEC – Potpisivanje Ugovora za rekonstrukciju spoja na granični prijelaz Goričan, vrijednog više od 23 milijuna kuna, između Hrvatskih autocesta i Zajednice ponuditelja, održano je danas, 5. travnja 2019. godine, u Maloj vijećnici Međimurske županije. Rekonstrukcijom spoja, omogućit će se bolji pristup do prometnih sadržaja i poboljšat usluga na samoj autocesti A4. Projekt podrazumijeva rušenje postojećeg nadvožnjaka i krakova spoja te izgradnju novog nadvožnjaka sa novim krakovima koji će omogućiti pristup autocesti i podrazumijeva novu LED rasvjetu, izvođenje prometne opreme i signalizacije, izmještanje i zaštitu postojećih instalacija, odvodnju i paralelni put, napomenuo je predsjednik Uprave Hrvatskih autocesta Boris Huzjan. Kroz ovaj granični prijelaz prošle je godine prošlo 5, 56 milijuna putnika i 150 tisuća kamiona s tendencijom rasta u ovoj godini od 30% što ukazuje na veliki gospodarski potencijal i opravdanost investicije, istaknuo je župan Matija Posavec. Rok dovršetka radova je 16 mjeseci. Uz ovu investiciju slijedi i obnova asfaltnog tepiha na cijeloj dionici autoceste, u vrijednosti od 100 milijuna kuna, na čemu će, kao i na ovom poslu, biti angažirane domaće tvrtke.

ZAGREB – Listu najboljih hrvatskih startupova s respektabilnim potencijalom objavila je vodeća online publikacija EU-Startups.com koja je fokusirana na europsku startup zajednicu s ciljem razvoja i jačanja zajedništva. Među istaknutom desetoricom su i ZICER-ovi stanari. Kao što  se navodi u publikaciji nakon ulaska u Europsku uniju 2013. Hrvatska startup scena se budi i inovacije razvija u područjima medija, turizma, prehrambene tehnologije i robotike. Čestitku ZICER-ovim stanarima, koji su se našli na prestižnoj listi deset najboljih hrvatskih startupova, uputio je direktor ZICER-a Frane Šesnić.

SVETI IVAN ZELINA – Besplatno mjerenje krvnog tlaka, razine šećera u krvi, masnoće, mamografski pregled, te upoznavanje s preventivnim programima i korisnim savjetima o zdravlju organizirano je  u gradovima Zagrebačke županije ovog petka, 5. travnja 2019. godine povodom obilježavanja Svjetskog dana zdravlja. Središnje događanje bilo je u Svetom Ivanu Zelini gdje je bio i župan Stjepan Kožić. – Zagrebačka županija ove je godine u proračunu osigurala 60 milijuna kuna za provedbu preventivnih, ali i drugih programa kojima se podiže kvaliteta zdravlja naših građana. Istaknuo je župan Kožić. Za  građane drugih gradova Zagrebačke županije,  Dugog Sela, Ivanić Grada, Jastrebarskog, Samobora, Svete Nedelje, Velike Gorice, Vrbovca i Zaprešića također je bilo organizirano besplatno mjerenje krvnog tlaka i razine šećera u krvi u prostorijama Doma zdravlja Zagrebačke županije.

LEPOGLAVA – Na natječaj za ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, koji je LAG Sjeverozapad raspisao u listopadu prošle godine, projekte je prijavilo svih 14 jedinica lokalne samouprave s područja ovog LAG-a. Njihova je ukupna vrijednost 6 milijuna i 653 tisuće kuna, a zatraženi iznos potpore je 3 milijuna i 467 tisuća kuna. Jedinice lokalne samouprave će tako, zahvaljujući potpori LAG-a Sjeverozapad, moći urediti i opremiti dječja i sportska igrališta, urediti groblja i grobne kuće, društvene domove i dječje vrtiće, što će sigurno utjecati na poboljšanje komunalne infrastrukture te na povećanje standarda – izjavio je lepoglavski gradonačelnik Marijan Škvarić, predsjednik Lokalne akcijske grupe Sjeverozapad.

KOPRIVNICA – Preventivna akcija „Program prometne kulture za najmlađe“ održana je na malonogometnom igralištu koprivničke Osnovne škole „Braća Radić“. Sudionici su bili učenici drugih razreda škole, te područnih škola Starigrad i Bakovčica, a program se sastojao od dva dijela: teorijskog te upravljanja malim vozilima za obuku na za to pripremljenim stazama pod nadzorom instruktora i prometne policije. Nakon obuke, polaznicima su Potvrde o sudjelovanju u programu uručili zamjenica koprivničkog gradonačelnika Melita Samoborec i zamjenik koprivničko-križevačkog župana Ratimir Ljubić.

 

loading