Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 05.05.2016.

Posted in Vijesti

KRAPINA – Međunarodni tim Utrke mira koji trči kroz cijelu Europu stigao je danas i u Krapinu gdje ih je dočekao gradonačelnik Zoran Gregurović. Utrka mira važna je svjetska manifestacija koja se održava svake godine i za cilj ima promicanje međunarodnog prijateljstva i razumijevanja. Trkači, putujući kroz više od 100 zemalja svijeta nose upaljenu baklju čiji plamen simbolizira ljudsku težnju za životom u harmoniji te je predaju iz ruke u ruku stanovnicima tisuća mjesnih zajednica kroz koje prolaze. Prva baklja u europskom dijelu utrke krenula je 1989. godine iz Zagreba.

ZAGREB – Grad Zagreb će od 20. svibnja biti letovima izravno povezan s Lisabonom i Milanom, od 21. svibnja povezivat će se Zagreb i Prag, a od 2. lipnja novost će biti i letovi između Zagreba i Sankt Peterburga. Time se putnicima nude još kvalitetnija putovanja iz Hrvatske i u Hrvatsku, a hrvatski nacionalni avioprijevoznik širenjem mreže europskih odredišta dodatno će pridonijeti razvoju turističkih potencijala Republike Hrvatske i njenog glavnog grada, koji posljednjih godina bilježi turistički uzlet.

DARUVAR – Svečanom sjednicom Gradskog vijeća danas je proslavljen Dan grada Daruvar. Bila je to prigoda da gradonačelnik Daruvara Dalibor Rohlik podsjeti na ostvareno u proteklih godinu dana kao i na planove za naredno razdoblje. Rođendan Daruvaru čestitao je i bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs, koji je istaknuo kako najljepši mali grad, kako zovu Daruvar, ima brojne prednosti, posebice na razvoju turizma. Zaslužnim pojedincima, ustanovama i tvrtkama na svečanoj sjednici Gradskog vijeća dodijeljene su gradske nagrade i priznanja.daruvar

ZAGREB – U  rad je puštena novoizgrađena trafostanica Ferenščica vrijedna oko 62 milijuna kuna. Novi elektroenergetski objekt značajno doprinosi povećanju kapaciteta mreže, pouzdanosti i kvalitete napajanja električnom energijom istočnog dijela Grada Zagreba. Ovo je trenutno jedna od najsuvremenijih i najopremljenijih trafostanica u Hrvatskoj, a od sada je u punoj funkciji i u potpunosti je uklopljena u gradsko okruženje.

ZAGREB – Zid boli na Selskoj cesti, nastao tijekom Domovinskog rata i srušen 1993. godine, ponovno će niknuti. No, ovaj put na zelenoj površini zapadno od Koncertne dvorane Vatroslav Lisinski, sjeverno od Ulice grada Vukovara i istočno od postojećeg parkirališta na Trgu Stjepana Radića. Zid boli bit će od stakla. Znakovito će se tako arhitekt Nenad Fabijanić sa svojim timom, čije je rješenje izabrano kao najbolje za Spomenik domovini, prisjetiti ovog simbola rata.

KARLOVAC – Karlovačku županiju posjetio je danas pomoćnik ministra gospodarstva za trgovinu i unutrašnje tržište Željko Pravdić. Direktor Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske Julije Domac predstavio mu je Projekt kotlovnice na bio masu za grijanje Obrtničkog centra u Karlovcu. Nakon obilaska kotlovnice, u društvu zamjenika župana Karlovačke županije Josipa Šafara i predstavnika Grada Karlovca, pomoćnik ministra posjetio je i Razvojnu agenciju Karlovačke županije KARLU, gdje mu je direktor Viktor Šegrt prezentirao projekte na kojim Agencija radi.

ČAKOVEC- Prvi Međimurski festival sportske rekreacije za osobe starije životne dobi otvoren je danas prijepodne u prostorijama Doma za starije i nemoćne osobe u Čakovcu. Sedamdesetak osoba starije životne dobi, umirovljenika i štićenika međimurskih domova za starije osobe sudjelovat
će tokom današnjeg dana u natjecateljskom dijelu festivala i to u četiri sportsko- rekreacijske discipline, ističe Marijan Vugrinčić iz Udruge sportske rekreacije Sport za sve. Pokrovitelj 1. Međimurskog festivala sportske rekreacije za osobe starije životne dobi je Međimurska županija, a svečano ga je otvorila zamjenica župana Sandra Herman.

LJUBLJANA – Rad Turističke zajednice Međimurske županije te buduće projekte i aktivnosti predstavili su  danas u glavnom gradu Slovenije, Ljubljani, predsjednik Turističke zajednice i župan Matija Posavec, njegova zamjenica Sandra Herman te voditelj ureda Turističke zajednice Rudi Grula. Poseban će naglasak biti na predstavljanju manifestacije „Urbanovo“ koja će se od 13. svibnja održavati na Međimurskoj vinskoj cesti.imageimage

KRAPINA – Komemoraciju povodom Jom Hašoa – Dana sjećanja na Holokaust, Židovska vjerska zajednica Bet Israel u Hrvatskoj, organizirala je uz potporu Grada Krapine,  danas, 5. svibnja 2016. godine na Židovskom groblju u Krapini. Simboličnim paljenjem šest svijeća odan je spomen na šest milijuna ubijenih Židova u Holokaustu. Inače, krajem 19. stoljeća Židovska zajednica bila je vrlo aktivna u Krapini, a na krapinskom Gradskom groblju prva je pokopana upravo Židovka, 17-godišnja Sidonija Praunsperger.židovi krapina 160505 vijenciživovi krapina 160505 uzvanici

ZAGREB – U povodu Međunarodnog dana primalja danas je u petnaest hrvatskih rodilišta organiziran Dan otvorenih vrata, tijekom kojeg trudnice i njihove pratnje imaju priliku upoznati rodilište i primalje prije samog poroda. Danom otvornih vrata rodilišta želi se osnažiti vezu između primalja i trudnica te približiti porod i rodilište ženama, a poticaj za to bile su česte kritike na zdravstveni sustav te loša hrvatska demografska slika.

KRAŠIĆ – Dom zdravlja Zagrebačke županije provodi Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke po gradovima i općinama s područja Zagrebačke županije s ciljem osiguranja dostupnosti ovog segmenta zdravstvene zaštite svim ženama. Besplatni pregledi mobilnim mamografom obavljat će se tijekom svibnja na području Svetog Ivana Zeline, Vrbovca i Jastrebarskog te općina Farkaševac, Žumberak, Stupnik, Gradec, Dubrava, Pisarovina i Krašić gdje se obavljaju danas poslijepodne i sutra prijepodne. Zagrebačka županija za provođenje programa u ovoj je godini osigurala 100 tisuća kuna.

VARAŽDIN – Španjolska državna agencija posvećena promicanju kulture i baštine u Španjolskoj i izvan nje, uvrstila je Varaždinske barokne večeri među 150 događanja u Europi i svijetu koje će financijski poduprijeti ove godine. Varaždinski barokni festival našao se među pet najbolje ocijenjenih programa, pa organizatori VBV-a mogu računati na deset tisuća eura iz ovog španjolskog fonda, koji financijske potpore osigurava za vizualnu, filmsku i glazbenu umjetnost, književnost i izdavačku djelatnost. Španjolska je ove godine inače i  zemlja partner VBV-a.

ĐURĐEVAC – Održana je druga sjednica organizacijskog odbora 14. Izložbe vina Koprivničko-križevačke županije. Izložba će se održati  sutra u Đurđevcu, a na sjednici je usvojen program manifestacije na kojoj će biti proglašeno i Županovo vino za 2016. Također je usvojen i program obilježavanja 10. godišnjice rada Zajednice udruga vinogradara, vinara i voćara Koprivničko-križevačke županije. Uz to, članovi Odbora razgovarali su i o aktivnostima koje su obilježile godinu za nama.

loading