Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 05.-06.05.2018.

Posted in Vijesti

STUBIČKE TOPLICE – Jubilarnom , 25. Nagradom Stubičkih Toplica, ovog je vikenda otvorena domaća  brdska automobilistička sezona. Sa zagorske strane Medvednice utrka na kojoj je sudjelovalo 69 vozača se vozila od Pile do pola dionice prema Hunjki u duljini 5.510 metara. Na otvorenju u nedjelju, 6. svibnja 2018. godine vozačima iz Hrvatske, Slovenije, Italije, Mađarske i Bosne i Hercegovine pridružili i mnogi uzvanici, među kojima su bili načelnik općine Stubičke Toplice Josip Beljak i zamjenica župana Krapinsko-zagorske županije Jasna Petek  koja ističe da županija podupire ovakve sportske manifestacije iz više razloga, a jedan je zasigurno što je i to jedna dodana vrijednost turizmu. Nagrada Stubičkih Toplica jedno je od najpopularnijih automobilističkih natjecanja u Hrvatskoj i zato će Grad Zagreb dodatno uložiti u infrastrukturu Sljemenske ceste, kako bi se natjecanje već sljedeće godine moglo uvrstiti na još viši rang, najavio je gradonačelnik Milan Bandić. Ova staza je najteža brdska automobilistička staza u Hrvatskoj, a po zahtjevnosti zavoja, uspona i raznovrsnosti, sasvim sigurno i jedna od najtežih u Europi.

ZAGREB- Gradilište Radničke ceste, na kojem se intenzivno radi već od kolovoza 2017. te se planira završiti do studenog 2018. godine ponovno je i ove subote, 5. svibnja obišao zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Na ovoj dionici Radničke dužine 3,5 kilometara, od Domovinskog mosta do Slavonske avenije, uklanja se rotor, spušta i proširuje prometnica čime će se u budućnosti smanjiti gužve na ovoj prometnici kojom dnevno u Zagreb ulazi 15% svih vozila. Ovo je jedna od najvećih prometnih investicija u zadnjih 50 godina, vrijednosti 200 milijuna kuna, čime će Zagreb dobiti jednu od najljepših prometnica, kojom će se olakšati spoj sa Zračnom lukom, istaknuo je zagrebački gradonačelnik.

KRAPINA – Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak u sklopu obilazaka županijskih organizacija, u nedjelju 6. svibnja 2018. godine u Krapini je održao konferenciju za novinare, gdje je govorio o proračunu Europske unije, mogućnostima Hrvatske kao članice EU-a za povlačenjem sredstava te činjenici da je članstvo u Uniji dobro za Hrvatsku, priopćeno je iz HNS-a. Predsjednik HNS-a Krapinsko-zagorske županije Anđelko Topolovec rekao je kako su klizišta veliki problem te županije, no prihvaćanjem amandmana na Zakon o vodnom gospodarstvu, rekao je, osigurane su zakonske pretpostavke za trajno rješenje problema klizišta i to kroz prihode od vodnog gospodarstva, kojima će se, između ostalog, sufinancirati troškovi sanacije klizišta i odrona kojima je ugrožena javna infrastruktura, navodi se u priopćenju HNS-a.

ZAGREB – Hrvatski Crveni križ  140. rođendan slavi pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović, Hrvatskog sabora, Vlade i Grada Zagreba. Program će ove subote, 5. svibnja 2018. godine početi u 10,00 sati kada će sa zagrebačkog Cvjetnog trga krenuti veliki mimohod Nacionalnog interventnog tima Hrvatskog Crvenog križa i pripadnika Oružanih snaga. Mimohod će se kretati Ilicom do Trga bana Jelačića na kojemu će u 10,10 sati biti održan nastup Hodnog sastava Simfonijskog puhačkog orkestra HV-a. Nakon kratkog programa, mimohod će potom krenuti do Zrinjevca gdje će od 10,30 sati početi prigodan program. U sklopu programa pripremaju se brojna iznenađenja za građane poput koncerta, nagradnih igara, kuhanog graha i torte. Na Zrinjevcu će Hrvatski Crveni križ prikazati svoje aktivnosti i opremu. Među ostalim, građani će moći besplatno izmjeriti tlak, šećer u krvi, visinu i indeks tjelesne mase te od stručnjaka dobiti korisne savjete o zdravoj prehrani i tjelovježbi.

ZAGREB – Zagrebački Mjesni odbor Kraljevec, ove subote, 5. svibnja, obišao je gradonačelnik Zagreba Milan Bandić sa suradnicima te predstavnicima Mjesnog odbora Kraljevec i Vijeća gradske četvrti Gornji grad-Medveščak. Razgovaralo se o problemima, kao što su dovršetak izgradnje ulice Zelenjak, sanacija Parka šume i oborinskih voda, izgradnja nadstrešnice na stajalištu te sanacija stuba, a što će kako je rekao zagrebački gradonačelnik biti evidentirano, a potom i napravljeno u što kraćem vremenskom roku.

ZAGREB – Čestitku povodom odličnog rezultata atletičarke Sandre Perković na mitingu Dijamantne lige u Dohi, gdje je bacila disk čak 71,38 metara, a što je najbolji hitac u povijesti Dijamantne lige, uputio je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Draga Sandra, kakav sjajan početak Dijamantne lige i kakav fenomenalan rezultat! Navikla si nas na uspjeh, ali on kod tebe uvijek ima okus senzacije jer uz tvoju upornost, energiju i predanost samo nebo je granica!Čestitam ti i želim ti dobro zdravlje na putu do novih rekorda! – piše u čestitki zagrebačkog gradonačelnika.

ZAGREB – Središnja nacionalna manifestacija kulturno-umjetničkog stvaralaštva Razglednica 7 kulturno-umjetničkog amaterizma RH bit će održana u KD Vatroslava Lisinskog u nedjelju, 6. svibnja 2018. godine od 19,00 sati u organizaciji Hrvatskog sabora kulture, a pod pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović. Ovom prilikom predstavit će se odabrana ponajbolja ostvarenja kulturno-umjetničkog amaterizma s manifestacija u organizaciji ili pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora kulture u 2017. godini. U programu Razglednice 7, pod redateljskom palicom Marija Kovača nastupit će: Teatar „Scena“ Rijeka, Plesni klub „st.ART“ Karlovac, KUD „Pleter“ Dugopolje, KUD „Preporod“ Dugo Selo, Tamburaško društvo „Ferdo Livadić“ Samobor, Tamburaški sastav KUD-a „Preporod“ Dugo Selo, Hrvatsko pjevačko društvo „Lipa“ Osijek, Ženska klapa „Kastav“, Vokalno-instrumentalni sastav „Jane“ Velika Gorica, Gradska limena glazba Petrinja, Orkestar mandolinista i gitarista te Harmonikaški orkestar Hrvatskog grafičkog glazbenog društva „Sloga“ Zagreb. Održavanje Razglednice 7 pomogli su Ministarstvo kulture, Grad Zagreb – Gradski ured za kulturu, a predstavlja najbolje od ukupno 980 kulturno-umjetničkih udruga sa 1.657 sekcija i više od 80.000 članova.

 ZAGREB – DriveIn kino Zagreb, u organizaciji Hrvatske studentske asocijacije, i ove godine donosi odlične filmove i zabavan program uz Savski nasip na parkiralištu i poligonu Kockice. Filmovi se projiciraju na Airscreen filmskom platnu dijagonale 12 metara, a jedinstvenom ugođaju gledanja filma uz udobnosti vlastitog vozila pomaže i projekcija zvuka putem FM frekvencija na radio prijemniku u automobilu. Ova subota 5. svibnja 2018. godine rezervirana  je za Disneyev klasik Kralj lavova, dok je nedjeljni repertoar tajna. Poligon se otvara od 18,30 sati, a projekcije filmova u 21,00 sat.Ulaz je besplatan.

 SAMOBOR –  Samoborska biciklijada i predstavljanje biciklističke rute broj 5 bit će održana ove nedjelje, 6. svibnja 2018. Start je na Trgu kralja Tomislava od 10,00 sati, a ruta je Samobor- Bregana- Grdanjci- Vratnik-Slani Dol- Hamor- Samobor.

 ZAPREŠIĆ – Smotra dječjih folklornih skupina održat će se u subotu, 5. svibnja 2018. godine, a smotra koreografiranih i izvornih folklornih skupina zaprešićkog kraja u nedjelju, 6. svibnja u velikoj dvorani POU  s početkom u 14,00 sati. Stručni ocjenjivački sud izabrat će one koji će zaprešićki kraj predstavljati na županijskoj smotri. Ulaz je slobodan.

LUDBREG – Tradicionalna 22. Međunarodna izložba i sajam cvijeća “Flora centrum mundi”  traje do nedjelje, 6. svibnja 2018. godine u Ludbregu. Prošle godine kroz sajam je prošlo oko 40 000 posjetitelja iz cijele Europe, a s obzirom na bogat izložbeni i popratni program druge po veličini cvjetne priredbe u Hrvatskoj i ove se godine očekuju brojni posjetitelji. Na sajmu cvijeća predstavit će  se preko stotinu sudionika iz Hrvatske i inozemstva koji će izložiti najljepše primjerke balkonskog, ukrasnog i sobnog cvijeća. Manifestacija se odvija na ludbreškom središnjem trgu.

VARAŽDIN – Udruga kuhara Varaždinske županije ove subote 5. svibnja obilježila je 15. godina postojanja i tim je povodom u atriju Županijske palače u Varaždinu pripremljen bogat program. Brojnim su posjetiteljima u atriju, te na štandovima ispred Županijske palače predstavljena kulinarska dostignuća istaknutih kuhara, te Udruga koje djeluju na zaštiti i promociji tradicijskih namirnica, a s kojima Udruga kuhara surađuje. Rođendan su Udruzi kuhara uz ostale čestitali i župan Varaždinske županije Radimir Čačić i gradonačelnik Varaždina Ivan Čehok, a bili su tu i Predsjednica županijske Turističke zajednice Natalija Martinčević, te Predsjednik Hrvatskog kuharskog saveza Damir Crleni. Uz kulturno umjetnički program, u  atriju Županijske palače u Varaždinu  priređena je i izložba starih kuharica, te pripremljeno 1000 varaždinskih klipića i 1000 porcija krumpir juhe s vrganjima,

ČAKOVEC – Na Trgu Republike u Čakovcu u subotu, 5. svibnja 2018. godine će se održati festival poduzetništva, obrta i OPG-ova pod nazivom “Moja poduzetna Hrvatska”. Festival predstavlja idealnu priliku za predstavljanje malih i srednjih poduzetnika te njihovih proizvoda i usluga. U sklopu Festivala održat će se i gastro radionice za najmlađe, kao i degustacijski gastro show. Festival će potrajati od 09,00 do 14,00 sati, a ujedno je i dio programa obilježavanja Dana Međimurske županije.

KOPRIVNICA – Svečano otvorenje 22. Dana travnjaka Koprivničko-križevačke županije održano je jutros, subota, 5. svibnja 2018. godina na koprivničkom Sajmištu gdje će se manifestacija održavati do sutra kasno poslijepodne. Tradicionalna manifestacija koja promiče poljoprivrednu proizvodnju, kao značajnu gospodarsku granu Koprivničko-križevačke županije, ruralni razvoj i turizam, ove je godine okupila 130 izlagača, ističe župan Darko Koren. Manifestaciju je otvorio pomoćnik ministra poljoprivrede Krunoslav Karalić koji je naglasio kako ovakve manifestacije uvelike pridonose hrvatskoj poljoprivredi, a i potrošači imaju priliku probati i kupiti domaće, zdrave i kvalitetne proizvode s hrvatskih polja i farmi. Tradicionalno u sklopu Dana travnjaka Koprivničko-križevačke županije proglašeni su najbolji proizvođači kravljeg i kozjeg mlijeka, a tu su titulu ove godine ponijeli Ivica Ivančan iz Gole u kategoriji kravljeg, te Davor Korošec u kategoriji kozjeg mlijeka. Također je proglašen i najperspektivniji mladi proizvođač, a ovoga puta to je Tihomir Horvat iz Kozarevca u Općini Kloštar Podravski. Sutra, u nedjelju, 6. svibnja 2018. godine održat će se još i konjički turnir, Bambino kup na kojem će nastupiti 20-ak najmlađih predstavnika obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava te natjecanje u ručnoj košnji za koji se prijavilo 20 muških i 10 ženskih natjecatelja.

NOVIGRAD PODRAVSKI/KOPRIVNICA – Do 5. svibnja 2018. godine traju osmi Dani Ivana viteza Trnskog, a  programi u čast prvog predsjednika Društva hrvatskih književnika održavaju se  u Novigradu Podravskom, Koprivnici i Virju. U školama u Novigradu Podravskom i Virju gostovat će književnik iz Preloga Božidar Glavina, koji će predstaviti prvu kajkavsku slikovnicu „Mišeki“. U Koprivnici gostuje poznata Koprivničanka sa zagrebačkom adresom Željka Lovrenčić koja će predstaviti knjigu kritika „Književnosti predana“, a bit će predstavljena i knjiga „Tetovirana stvarnost“ prošlogodišnje dobitnice nagrade „Ivan vitez Trnski“ Nikol Bali. U subotu se u Novigradu Podravskom održava književna radionica koju će voditi Božica Jelušić, a u večernjim satima uz gostovanje učenika iz škole iz Nove Rače, bit će proglašen pobjednik ovogodišnjeg natječaja „Ivan vitez Trnski“ za najbolji neobjavljeni rukopis mladih autora.

loading