Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 05. – 06.08.2017.

Posted in Vijesti

ZELENJAK – Kod jednog od simbola hrvatske države, spomenika hrvatskoj himni Lijepa naša u Zelenjaku, povodom današnjeg praznika Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja, položila su danas, 5 kolovoza 2017. godine vijence, u pratnji povijesne postrojbe Keglevićeva straža, izaslanstva Krapinsko-zagorske županije i braniteljskih udruga. Na taj način prisjećamo se slavnih dana hrvatske povijesti i naših suboraca koji su dali život za domovinu, rekao je u ime organizatora tradicionalnog druženja, Udruge branitelja Domovinskog rata Kumrovec-Zagorska Sela, Darko Hlaban. Braniteljima se kao i u svim sličnim prilikama pridružio župan krapinsko-zagorske županje Željko Kolar. Zelenjak je mjesto na kojem obilježavamo sve značajne datume novije hrvatske povijesti, a obljetnica Vojno-redarstvene operacije Oluja i oslobođenja značajnog dijela hrvatskog teritorija zasigurno je nama najvažniji datum, istaknuo je, naglašavajući golem doprinos Zagoraca u Domovinskom ratu, župan Željko Kolar. Obilježavanje za hrvatsku državu današnjeg povijesnog datuma branitelji iz Kumrovca, Zagorskih Sela, Zaboka i Oroslavja nastavili su druženjem u Lovačkom domu u Zagorskim Selima

ZAGREB – Čestitku Zagrepčanima povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja uputio je gradonačelnik Milan Bandić. Drage Zagrepčanke i dragi Zagrepčani! Dragi hrvatski branitelji! Od srca vam čestitam Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja – blagdane što nas podsjećaju na nedavnu prošlost u kojoj se krvlju branila hrvatska sloboda i u teškim uvjetima stvarala moderna hrvatska država. Uz poruku da samo zajedno možemo izgraditi Hrvatsku blagostanja, rada i solidarnosti pozivam vas, drage Zagrepčanke i dragi Zagrepčani, da sjećajući se Oluje i ponosno istaknutog barjaka na kninskoj tvrđavi i mi danas ponosno istaknemo zastave na naše domove – jer slavimo najveći blagdan naše slobode i neovisnosti, kaže, između ostalog,  u čestitki zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

DUGO SELO – Svečano otvorenje Doma hrvatskih branitelja Dugo Selo, povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, održava se u subotu, 5. kolovoza 2017. godine na dugoselskom Arkusovom trgu. Polaganje vijenaca je u 16,00 sati, nakon čega slijedi formiranje svečane povorke i odlazak do crkve sv. Martina gdje će u 18,00 sati biti služena  Sveta misa. Otvorenje Doma hrvatskih branitelja uz kulturno-umjetnički program je u 19,00 sati.

SAMOBOR – Vjernici iz cijele Hrvatske, ali i iz brojnih europskih zemalja obilježili su 20 obljetnicu osnutka Kuće susreta Tabor. Kako ističe voditelj Kuće susreta Tabor, fra Ivan Matić, u dva desetljeća postojanja više od 400 tisuća ljudi je u Kući susreta potražilo duhovnu obnovu. Kuća susreta Tabor zbog doprinosa zajednici, ali i pojedincima ovogodišnja je dobitnica Povelje Zagrebačke županije. Obljetnica osnutka Kuće susreta Tabor obilježena je na blagdan Preobraženja Gospodinova.

ZAGREB/SINJ – Na 302. Sinjskoj Alki, koja se održava u organizaciji Grada Sinja i Viteškog alkarskog društva Sinj, pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, ove nedjelje, 6. kolovoza 2017. nazočit će predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Andriija Mikulić.  Mikulić će sudjelovati na Vojvodinom prijemu koji se održava u Alkarskim dvorima. Inače, Sinjska alka, tradicionalno viteško natjecanje čija tradicija živi još od 1715. godine, ima nemjerljiv značaj u hrvatskoj kulturi i društvu te je uvrštena u UNESCO-ov popis svjetske nematerijalne baštine.

ORLE –  Javna ustanova Zeleni prsten Zagrebačke županije organizira 9. manifestaciju “Kosci za kosce”, koja će se održati ove subote, 5. kolovoza 2017. godine na Odranskom polju u Selcu, u općini Orle, kod lovačkog doma LD „Patka“ od 17,00 sati.  Ovom prilikom bit će predstavljeni rezultati istraživanja ptice kosac u Odranskom polju, informacija o statusu projekta obnove drvenog mosta na rijeci Odri te program „Zagreb na Savi“. Košnjom livada ručnim kosama, kako se to nekada radilo, kosci će ukazati na važnost očuvanja livada kao prirodnog staništa ptice kosac. Cilj manifestacije je očuvanje  kosca,  jedne od najugroženijih ptica Europe, ukazati na važnost očuvanja livada košanica te edukacija lokalnog stanovništva o načinu i terminu košnje prilagođenom toj vrsti.

ZAGREB – Podno Lavlje stijene Kidepo u Zoološkom vrtu grada Zagreba ove subote, 5. kolovoza 2017. od 11,00  sati organizirano je druženje  s Dinamovcima. Doći će Mario Cvitanović, trener Građanskog nogometnog kluba Dinamo, i njegovi prvotimci Nikola Moro, Filip Benković, Ante Čorić, Amer Gojak, Armin Hodžić i Dominik Livaković. U druženju s građanima najavit će se maksimirski derbi Dinama i Hajduka, a poseban naglasak bit će stavljen na razvoj navijačke kulture kod najmlađih. Zato je djeci koja u subotu u Vrt dođu s navijačkim obilježjima Dinama, omogućen slobodan ulaz.

BELEC – DVD Belec proslavit će 90. obljetnicu 5. i 6. kolovoza 2017., u sklopu blagdana Majke Božje Snježne. U subotu, 5. kolovoza će nastupiti Belečke mažoretkinje s gošćama, a sama proslava bit će u nedjelju, 6. kolovoza, kada će se u 10,00 sati održati svečana sjednica DVD – a Belec s podjelom priznanja i zahvalnica, a uslijedit će vatrogasni ešalon, misa i svečani ručak u sali Vatrogasnog doma.

ZAGREB – Bez obzira na ljetne mjesece zagrebačka događanja zanimljiva su i u kolovozu. Tradicionalno se održavaju Plesne večeri na Zrinjevcu, koje su dio projekta Zagrebački vremeplov, a koje ove godine traju od 4. do 13. kolovoza od 11,00 do 23,00 sata. Glazbeni program uživo počinje svaku večer od 20,00 sati. Plesne večeri na Zrinjevcu osmišljene su po uzoru na nekoć popularne plesnjake koji su bili jedan od simbola bogatog društvenog života u središtu Zagreba.

KOPRIVNICA – „Ljeto na Zrinskom“ u Koprivnici dobiva humanitarnu notu. Koprivnički Komunalac u suradnji s Udrugom oboljeli od leukemije i limfoma Hrvatske svake će nedjelje tijekom „Ljeta na Zrinskom“ kod glavne pozornice prikupljati čepove, a za one koji donesu čepove najmanje težine 150 grama, Komunalac je pripremio poklone iznenađenja. „Lov na čepove“ je svake nedjelje u 20,00 sati, a osim humanitarnog karaktera, akcijom je cilj educirati građane za odvajanje korisnog otpada kao i zaštitu okoliša. Komunalac u projektu „Plastičnim čepovima do skupih lijekova“ sudjeluje već šest godina i do sada je prikupljeno više od devet tona čepova.

loading