Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 05.-06.10.2019.

Posted in Vijesti

MARIJA BISTRICA – U hrvatskom nacionalnom svetištu u Mariji Bistrici, u nedjelju 6. listopada 2019. godine, održano je hodočašće hrvatske vojske, policije i hrvatskih branitelja, 27. po redu, kojem je nazočila i hrvatska predsjednica i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović. Uz predsjednicu, na hodočašću su bili i potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i ministar branitelja Tomo Medved. Nakon svečanog ulaza više od 200 stjegova brigada, samostalnih bojni, bataljuna, divizijuna, bitnica te postrojbi i jedinica specijalne policije, koncelebriranu svetu misu predvodio je mons. Jure Bogdan, vojni ordinarij u Republici Hrvatskoj. Vojno hodočašće organiziralo je Ministarstvo hrvatskih branitelja u suradnji s Vojnim ordinarijatom u Republici Hrvatskoj na kojem su sudjelovali hrvatski branitelji i članovi njihovih obitelji te oko 1000 pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske.

VISOKO – „Bitka za utvrdu Čanjevo“, manifestacija je koja je u subotu, 5. listopada 2019. godine, održana na istoimenoj utvrdi u općini Visoko po 14. puta. Praškocijeve Haramije i Turci ponovno su se sukobili, pred mnoštvom mještana i gostiju iz okolnih gradova i županija. Uz pomoć vitezova Reda Srebrnog Zmaja i vitezova Reda Svetog Nikole, te Koprivničkih mušketira i haramija, Praškocijeve haramije obranile su utvrdu od napada Turaka. Načelnik Općine Visoko Dragitin Mateković naglasio je kako postoje planovi razvoja utvrde Čanjevo, koji su u sklopu Bitke i prezentirani, dok je saborski zastupnik Anđelko Stičak naglasio kako je bilo potrebno gotovo 20 godina da utvrda dobije svoje povijesne obrise te daljnje planove razvoja. Manifestaciji je nazočio i državni tajnik ministarstva pravosuđa Juro Martinović, koji je čestitao organizatorima na organizaciji i svemu što čine za razvoj turizma i općine. Nakon uprizorenja tradicionalne popodnevne opsade grada Čanjeva, održan je i noćni napad na utvrdu uz baklje.

ZAGREB – Dan otvorenih vrata Javne vatrogasne postrojbe Grada Zagreba održan je u subotu, 05.listopada u Vatrogasnoj postaji Centar, Savskoj. Cilj je bio razvijanje svijesti i odgovornosti građana, a pogotovo mladih u području prevencije od nastanka požara i ispravnom postupanju u slučaju nastanka i gašenja požara. I ovogodišnja manifestacija je donijela niz interaktivnih i edukativnih radionica, a osim vatrogasaca, sudjelovali su i Klinika za dječje bolesti sa zajedničkim projektom “Dan svjesnosti o opeklinama u djece” kao i Centar “Luka Ritz”. Uz to  vatrogasna postaja bila je otvorena za posjetitelje gdje se mogla vidjeti spusnica-“cijev za spuštanje” te vježbalište koje će ovaj puta biti poligon za djecu.

ZAGREB – Peti  sajam zimnice i autohtonih proizvoda na Trgu bana Jelačića do nedjelje, 6. listopada, a sa svojim tradicionalnim proizvodima predstavio je stotinjak izlagača iz svih hrvatskih županija. Cilj je promicati hrvatske tradicionalne proizvode i očuvati običaj pripreme zimnice te pomoći hrvatskim proizvođačima u izravnom povezivanju s potrošačima i plasmanu njihovih proizvoda na lokalno tržište. Posjetitelji Sajma tako su moli kušati i kupiti proizvode domaćih proizvođača te autohtone proizvode, njih čak 23,  čiji je naziv zaštićen oznakom izvornosti i oznakom zemljopisnog podrijetla u RH i EU. Dodijeljene su i Diplome za Najbolje ocijenjeni proizvod na bazi voća i povrća koji su morali biti deklarirani s popratnom mikrobiološkom analizom iz certificiranog laboratorija- rekao je pomoćnik ministrice poljoprivrede Zdravko Tušek istaknuvši kako je šampion OPG Andrije Derempetića iz Donje Stubice s ukiseljenim krastavcima.

ZAGREB – Koncert hrvatske zaštićene nematerijalne kulturne baštine organizira Posudionica i radionica narodnih nošnji ove nedjelje, 6. listopada u zagrebačkom HNK od 19,30 sati. Program je realiziran uz potporu Ministarstva kulture i Grada Zagreba.

KOPRIVNICA/KRIŽEVCI/ĐURĐEVAC – Obilježavanje 20. Dana ružičaste vrpce odvijalo se na središnjim gradskim trgovima u Koprivnici, Križevcima i Đurđevcu u subotu, 5. listopada 2019. godine u prijepodnevnim satima. Na Zrinskom trgu u Koprivnici Udruga žena s bolestima dojke „Nada“ dijelila je edukativne materijale i korisne savjete, u Križevcima na Strossmayerovom trgu za to je bio zadužen Klub žena s bolestima dojke „Agata“, a u Đurđevcu Udruga žena s bolestima dojke „Narcise“ čije su članice bile na Trgu svetog Jurja. Obilježavanjem Dana ružičaste vrpce potiče se na razmišljanje i djelovanje u vezi preventivnih pregleda i na aktivniju brigu o vlastitom zdravlju kao najvećem bogatstvu.

VELIKA GORICA – Udruga edukacijom protiv raka dojke Zagrebačke županije organizirala je manifestaciju „Dan ružičaste vrpce“  u subotu, 5. listopada ispred Muzeja Turopolje u Velikoj Gorici. Nošenjem ružičasti vrpci i šetnjom kroz grad željelo se skrenuti pozornost na važnost ranog otkrivanja raka dojke, jer se 90 % oboljelih može izliječiti, ako se bolest otkrije u početnom stadiju.

ZAGREB – Deveto županijsko natjecanje orača Grada Zagreba održano je u subotu, 05. listopada u Kupinečkom Kraljevcu u organizaciji Udruge orača Grada Zagreba, uz pokroviteljstvo i suorganizaciju Grada Zagreba odnosno  Gradskog ureda za poljoprivredu i šumarstvo i Vijeća mjesnog odbora Kupinečki Kraljevec.

ČAKOVEC – Najviše aktivnosti za članove  Udruge slijepih Međimurske županije organizira se preko trogodišnjeg programa „Rekrea(k)tiva“. Utorkom se redovito uključuju u nordijsko hodanje, koje organizira Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije. Osim toga, uključili su se i u plesni događaj Flashmove, a sudjelovali su i na Festivalu nordijskog hodanja i pješačenja. Jednom tjedno odlaze u teretanu i na plivanje na gradske bazene. Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku financira program „Rekrea(k)tiva“ kojim se za slijepu djecu osigurava kvalitetno provođenje slobodnog vremena, a odraslim slijepim osobama pružaju susluge koje pridonose prevenciji njihove institucionalizacije i većoj kvaliteti života.

BJELOVAR – U bjelovarskom parku Stjepana Radića otkrivena je prva od brojnih skulptura koje će ga krasiti čime će se park razviti u pravu galeriju modernih skulptura. Prva skulptura djelo je mladog umjetnika Matije Filo, koji je svoj diplomski rad poklonio Bjelovaru, a radi se o djelu „Metamorfoza“.

KRAPINA – Ministarstvo  branitelja i Krapinsko-zagorska županija odobrili su i financirat će projekt „NAUČI SE KORISTITI RAČUNALOM Županijske zajednice udruga HVIDR-a Krapinsko-zagorske županije. Projekt  ima cilj  podizanje kvalitete življenja hrvatskih branitelja, te njihovo psihološko i socijalno osnaživanje. Besplatni tečajevi stručnog usavršavanja početnika u korištenju računalom će se održavati u informatičkoj učionici osnovne škole August Cesarec u Krapini, a počinju 14. listopada.

VARAŽDIN – Četvrtom „Danu mojeg poslovanja“, koji je posvećen malim i srednjim poduzetnicima, pridružili su se i poduzetnici iz Varaždinske županije te pripremili posebne ponude za Varaždinke i Varaždince kako bi zajedno proslavili svoj dan. Organizirat će se i prvi hrvatski Gastro Crawl u kojem  Varaždinke i Varaždinci mogu sudjelovati tako da 8. listopada iskoriste posebne ponude varaždinskih ugostitelja te na društvenim mrežama objave selfie uz #gastrocrawl koji prikazuje kako s društvom uživaju u posebnim ponudama. Društvo koje objavi najkreativnije selfije očekuje putovanje u Lisabon ili Barcelonu.

loading