Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 05.06.2019.

Posted in Vijesti

ZAGREB Četiristo novih ugovora iz Programa ruralnog razvoja, vrijednih ukupno 44,5 milijuna kuna, s korisnicima je danas u Zagrebu potpisala ravnateljica Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju Matilda Copić, u prisustvu potpredsjednika Vlade i  ministra poljoprivrede  Tomislava Tolušića. Tako je malim gospodarstvima  dodijeljeno po 15 tisuća eura za razvoj poljoprivrede. Sredstva će biti isplaćena tijekom lipnja, a oni svoje ugovorene aktivnosti trebaju započeti u roku od 9 mjeseci. – Poanta je da se pomogne u razvoju malih poljoprivrednika koji mogu stvarati vlastiti proizvod na svom imanju te time očuvati život i razvoj ruralnih prostora- istaknuo je potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.  Inače, do sada su ukupno potpisana 1.043 ugovora iz natječaja  na kojem je zaprimljeno najviše zahtjeva u okviru jednog natječaja, od kada se provodi Program ruralnog razvoja, njih čak 6.013. Zbog ogromnog interesa poljoprivrednika za ovu mjeru, početni iznos od 279 milijuna kuna, predviđen za financiranje projekata pristiglih na taj natječaj, povećan je na 344 milijuna kuna, čime je omogućeno financiranje 3.082  projekta. Iz Programa ruralnog razvoja korisnicima je do 31. svibnja ove godine isplaćeno ukupno 6,9 milijardi kuna, što je 38% ukupno dostupnih sredstava.

ZAGREB – Povodom obilježavanja 110 godina Zagrebačkog velesajma i Svjetskog dana sajamske industrije, Zagrebački velesajam organizirao je danas, 05. lipnja 2019. godine Međunarodnu konferenciju Sajamska industrija – disruptor or disruptee?, s ciljem dijeljenja novih uvida o transformaciji industrije u doba digitalizacije. Međunarodna konferencija u Zagrebu je okupila predstavnike gospodarskih udruženja Međunarodne unije sajmova, nacionalne i regionalne organizatore sajmova kao i izlagače te izvoznike. U okviru Međunarodne konferencije Sajamska industrija, predsjednik Upravnog odbora Celjskog sejma, Franc Prengl i direktoric Zagrebačkog velesajma, Dina Tomšić potpisali su Memorandum o suradnji i razumijevanju između Celjskog i Zagrebačkog velesajma.

KOPRIVNICA – Kampanja „Želiš li se mijenjati za mjesto“ predstavljena je danas, u srijedu, 5. lipnja 2019. godine, u Koprivnici. Na parkirališnim mjestima za osobe s invaliditetom u Koprivnici su postavljeni personalizirani prometni znakovi s fotografijama osoba s invaliditetom koje direktno pitaju svoje sugrađane žele li se mijenjati za mjesto. Kampanja za cilj ima pomoći u rješavanju još jednog velikog problema s kojima se osobe s invaliditetom susreću, odnosno zloporabe znaka pristupačnosti, a ovime se želi dodatno doprinijeti poboljšanju kvalitete života osoba s invaliditetom koje su još uvijek često zanemarena u mnogim segmentima, kaže gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić i ističe kako je za realizaciju kampanje iz gradskog proračuna izdvojeno 15 tisuća kuna. Personalizirani prometni znakovi s fotografijama osoba s invaliditetom bit će postavljene na 13 lokacija u Gradu Koprivnici.

ZAGREB – Na Zagrebačkom velesajmu danas, 05. lipnja 2019. godine su otvorena dva tradicionalna bienalna sajma – međunarodni sajam grafičke industrije i papira Intergrafika i međunarodni sajam ambalaže i pakiranja Modernpak. Intergrafika je regionalni događaj  suvremenih dostignuća svjetske tehnologije u grafičkoj industriji dok je sajam Modernpak namijenjen susretu proizvođača i potrošača – korisnika ambalaže te okuplja struku iz području proizvodnje i primjene ambalaže te distribucije roba, istovremeno prezentirajući najnovije trendove i inovacije u tehnologiji pakiranja kao i suvremena rješenja za ekološki prihvatljivu ambalažu. Do 07. lipnja u paviljonu 5 Zagrebačkog velesajma izlaže 43 izlagača iz 13 zemalja sa tri kontinenta što pokazuje kako su Intergrafika i Modernpak pozicionirali kao najznačajniji sajmovi grafičke i ambalažne industrije u regiji.

KRAPINA – Suglasnost općinama Marija Bistrica i Veliko Trgovišće za promjenu statusa iz općine u grad jednoglasno su dali vijećnici na 14. sjednici županijske skupštine Krapinsko-zagorske županije održanoj u srijedu, 05. lipnja 2019. godine u Krapini. Načelnici ovih općina, Josip Milički i Robert Greblički istaknuli su da promjena statusa neće biti dodatno financijsko opterećenje, a uvelike će pomoći u gospodarskom i turističkom razvoju. Svoju podršku ovoj inicijativi dao je i župan Željko Kolar koji je dodao da Marija Bistrica ima posebno značenje za sve hodočasnike, a dodao je da sa načelnikom Velikog Trgovišća Grebličkim pokreče i inicijativu oko izrade suvenira sa likom Dr. Franje Tuđmana. – Sa obitelji prvog hrvatskog predsjednika raspravljamo o ideji da njegova rodna kuća uđe pod ingerenciju Muzeja Hrvatskog zagorja, što bi sigurno privuklo više turista – rekao je Kolar. Iako suglasnost Županije nije nužna u procesu promjene statusa, načelnicima je drago da su je dobili, a na jesen očekuju i od Hrvatskog sabora da odluku potvrdi. Također, na skupštini su zastupnici podržali i prijedlog za specijalistička usavršavanja liječnika po kojem bi do 2024. godine u županijskom Domu zdravlja bilo 16 novih specijalista, a jednoglasno je prihvaćen i prijedlog, što je sukladno zakonu, da udio ordinacija koje će djelatnost obavljati u okviru Doma zdravlja ne prelazi 25%.

 

ČAKOVEC – Projektom Obrok za svu djecu kojim je osiguran školski obrok za djecu iz socijalno ugroženih obitelji i koja su u riziku od siromaštva obuhvaćeno je 564 djece iz četiriju čakovečkih osnovnih škola. Riječ je o projektu Grada Čakovca u koji su kao partneri uključene četiri gradske škole: I. i III. osnovna škola te Osnovna škola Ivanovec i Kuršanec. U III. osnovnoj školi projekt je obuhvatio 48 djece, u OŠ Ivanovec 40 djece, u I. osnovnoj školi 161 dijete, dok ih je najviše, čak 315 djece uključeno u OŠ Kuršanec. Naime, škola u Kuršancu specifična je i po tome što u svom sastavu učenika broji čak 82 posto djece iz romskih obitelji. Ukupna vrijednost projekta iznosi 573 tisuće kuna.

KOPRIVNICA – Nakon sastanka s ravnateljima osnovnih škola, Grad Koprivnica odlučio se za četvrtu opciju školskih praznika po kojoj će jesenski praznici trajati od 28. listopada do 31. listopada, a nastava počinje 1. studenoga. Prvi dio zimskih praznika za učenike počinje 23. prosinca i traje do 3. siječnja dok nastava počinje 7. siječnja 2020. Drugi dio zimskih praznika kreće 24. veljače naredne godine, završava 28. veljače i nastava kreće 2. ožujka 2020. Proljetni praznici učenika počet će 9. travnja 2020., a nastava 14. travnja. Nakon što je odluku o modelu korištenja školskih praznika donio Grad, uskoro će odluku donijeti i Koprivničko-križevačka županija u čiju nadležnost spadaju sve srednje škole te općinske škole, a potom konačnu odluku donosi resorno ministarstvo.

VIDOVEC – Radionica pod nazivom „Sadnja varaždinskog zelja“ održana je u srijedu, 5. lipnja 2019. godine na imanju OPG-a Cafuk u Vidovcu. Radionica je organizirana u sklopu projekta ”Autohtone pasmine životinja i tradicionalni proizvodi Varaždinske županije” kojeg provodi Upravni odjel za poljoprivredu i ruralni razvoj Varaždinske županije, a čiji je cilj edukacija i podizanje svijesti o poljoprivredi i zdravoj prehrani već u najmlađoj dobi. Na radionici je sudjelovalo 50-ak djece iz Dječjeg vrtića Bajka, zajedno s odgojiteljicama, a pridružili su im se zamjenik župana Tomislav Paljak i pročelnik Upravnog odjela Dragutin Vincek.

KRAPINA – Na temelju provedenog natječaja Grada Krapine, nove dječje sprave montirane su ovih dana na dječjim igralištima u Šetalištu hrvatskog narodnog preporoda, Ulici Alojza Hercega Brke, u Ulici Mirka Crikvenca kod Doma zdravlja, u Podgori Krapinskoj, u Strahinju i Pristavi Krapinskoj. Također, s obzirom da su postojeće parkovne klupe u Šetalištu hrvatskog narodnog preporoda i Parku Matice Hrvatske zbog starosti iznimno dotrajale, montirane su nove te se u Gradu Krapini nadaju da će to biti dodatna motivacija za građane da što više slobodnog vremena provedu na otvorenom.

ZAGREB – U Zagrebu uskoro starta najstarije i najpopularnije automobilističko natjecanje u Hrvatskoj, 45. izdanje INA Delta Rallyja. Uz već tradicionalne lokacije oko Zagrebačkog velesajma te na Sljemenu, utrka će se održati i u Dugom Selu, a ove godine novost je povratak starta i cilja relija na Trg bana Josipa Jelačića. INA Delta Rally bit će održan od 06. do 08. lipnja, a na gradskim prometnicama koje su na trasi utrke bit će organizirana privremena regulacija prometa.

ZAPREŠIĆ – Prezentacija projekta “Kovačić Ante, neka te učenici pamte!” bit će  održana u petak,  7. lipnja u Vršilnici u Novim dvorima, s početkom u 19,00 sati. Projekt su pokrenuli učenici 3. razreda gimnazije i hotelijersko-turističkih tehničara Srednje škole Bana Josipa Jelačića i njihova mentorica Zdravka Kramarić, a povodom obilježavanja 165 godina rođenja i 130 godina smrti Ante Kovačića. Uz Srednju školu, sudionici projekta su: Gradska knjižnica Ante Kovačića, Klinika za psihijatriju Vrapče, KUD Zgubidan, Općinska knjižnica i Osnovna škola Ante Kovačića.

loading