Skip to content

Manifestacija Krapinsko-zagorske županije 100% zagorsko 17. i 18. rujna 2021. u Zagrebu

Vijesti Radija Kaj, 05.-06.2019.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Na tradicionalnom prijemu Srpskog narodnog vijeća u povodu pravoslavnog Božića održanog u Zagrebu ove nedjelje, 6. siječnja 2019. godine, nazočnima su se uz domaćina predsjednika SNV-a Milorada Pupovca, obratili predsjednik Vlade RH-a Andrej Plenković i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Ovom prigodom uručeno je i 5 pojedinačnih priznanja osobama koje su svojim radom i zalaganjem doprinijeli razvoju međusobnog uvažanja i tolerancije srpske nacionalne manjine u hrvatskom društvu. Inače, ova 2019. godina u znaku je obilježavanja 800 godina od osamostaljenja pravoslavne crkve.

VARAŽDIN – U Županijskoj palači održan je novogodišnji prijem za predsjednike mjesnih odbora s područja Varaždinske županije, kao i predsjednike dobrovoljnih vatrogasnih društava. U do kraja ispunjenoj Skupštinskoj dvorani okupljene je pozdravio te im poželio sve najbolje župan Varaždinske županije Radimir Čačić koji je istaknuo kako je ovo drugi puta da se susreće s predstavnicima mjesnih odbora te vatrogascima na jednome mjestu. Uz župana, prijemu je nazočila i posebna savjetnica Natalija Martinčević te zamjenici župana Tomislav Paljak i Robert Vugrin.

ZAGREB – Amerikanka Mikaela Shiffrin po četvrti put pobjednica je slaloma Svjetskog kupa skijašica voženog na zagrebačkom Sljemenu u subotu, 5. siječnja 2019. godin. Amerikanka je do sedme uzastopne slalomske pobjede, pri čemu pete ove sezone, 37. slalomske pobjede u karijeri, te 52. ukupno u Svjetskom kupu stigla sa 1.25 sekunde prednosti pred Slovakinjom Petrom Vlhovom, dok je treća bila Švicarka Wendy Holdener sa 1.75 sekunde zaostatka. Amerikanka je ovom pobjedom stigla do svog četvrtog naslova “Snježne kraljice” nakon što je na Sljemenu bila najbrža 2013., 2015. i 2018. godine. Shiffrin se tako izjednačila s Austrijankom Marlies Schild koja također ima četiri pobjede na Sljemenu.

ZAGREB – Austrijanac Marcel Hirscher pobjednik je jubilarnog, 10. slaloma skijaša za Svjetski kup voženog na zagrebačkom Sljemenu u nedjelju, 6. siječnja 2019. godine, dok su trojica hrvatskih skijaša ostvarili najbolje rezultate u dosadašnjoj karijeri, Istok Rodeš završio je kao sedmi, Matej Vidović kao 15., a Elias Kolega kao 20. Najbolji skijaš današnjice Hirscher po peti je put slavio na Sljemenu, a ovo mu je 30. slalomska pobjeda u karijeri. Do nje je stigao sa 60 stotinki prednosti ispred drugog Francuza Alexisa Pinturaulta, odnosno 62 stotinke ispred trećeg sunarodnjaka Manuela Fellera.Rodeš je ponovio rezultat karijere otprije dva tjedna kada je bio sedmi u Madonni di Campiglio.  Drugu vožnju je s tribina pratio i hrvatski premijer Andrej Plenković u društvu supruga Predsjednice RH Jakova Kitarovića.

KOPRIVNICA – Zimska škola hrvatskog folklora  od 3. siječnja 2019. godine održava se u Koprivnici pod okriljem Hrvatske matice iseljenika te uz podršku Koprivničko-križevačke županije i Grada Koprivnice. Deset dana podučavat će se nošnje, pjesme i glazbala hrvatskog jadranskog područja, kao i plesovi Hrvata koji žive u susjednim zemljama, a pripadaju jadranskom području te plesovi i glazba južne Hercegovine i plesovi Hrvata Boke kotorske. Osim programskog stručnog voditelja Andrije Ivančana, odjel tambura vodi Tibor Bun, a tradicijskih glazbala Vjekoslav Martinić, dok će gost predavač biti maestro Siniša Leopold, a uz njih će predavati i drugi vrsni stručnjaci folkloristi i etnokoreolozi te istraživači hrvatskog folklora. Osamdeset polaznika iz Hrvatske i svijeta, svečani završni koncert polaznika Zimske škole folklora održat će se u subotu, 12. siječnja u dvorani koprivničkog Doma mladih.

ZAGREB – Posljednji tjedan zimskih školskih praznika svake godine u Zoološki vrt grada Zagreba donosi interaktivnu izložbu Zima oko svijeta. Ovogodišnja se održava od subote, 5., do nedjelje, 13. siječnja, svakodnevno između 10,00 i 15,00 sati. U dvije dvorane Edukacijskog centra i na Edukacijskom trgu posjetitelji će moći upoznati raznolika lica zime. Mladi posjetitelji moći će dodirnuti neke životinje, među njima su divovski paličnjak, kraljevski piton, bradata agama i madagaskarski siktajući žohar. Pod staklom će izbliza moći vidjeti i neke životinje koje inače nisu u središtu pažnje. To su, među ostalima, mahovinasta žaba, oklopljeni gušter, pješčani udav te južnoamerički divovski skakavac.

KRAPINA – Jedan od najstarijih katoličkih blagdana – Sveta tri kralja ili Bogojavljenje slavi se ove nedjelje, 6.siječnja 2019. godine. U krapinskoj župi proslavljen je i tradicionalnom trikraljskom procesijom na mjesto porušene crkve Sveta Tri Kralja na Tkalcima i svetom Misom na temeljima crkve.

PODRUTE – Godišnjica pogibije članova Promatračke misije Europske zajednice u Podrutama, na području Grada Novi Marof, bit će obilježena u ponedjeljak, 7.  siječnja 2019. godine prigodnom svečanošću od 10,00 sati kod komemorativne kapele u Podrutama. Ovaj tragični događaj Grad Novi Marof već 27 godina kontinuirano obilježava kako se ne bi zaboravila žrtva europskih promatrača u uspostavi mira i očuvanju demokracije na ovim prostorima.

SVETI IVAN ZELINA –  Međunarodno natjecanje Croatia Indoor kup u dvoranskom hokeju održava se ovaj vikend u Svetom Ivanu Zelini. To odlična prilika da se vidi kakva je snaga hrvatskih selekcija, seniorki te igračica do 21 godine, koje dva tjedna kasnije igraju Europsko prvenstvo, također u Zelini. Osim selekcija Hrvatske  i SAD-a, na turniru u Zelini nastupaju Mađarska, Slovačka  i Slovenija.

JASTREBARSKO – Poetsko glazbeni program pod nazivom „Hote o ljudi sim“ u organizaciji Ogranka Matice hrvatske Jastrebarsko i Kazališta Škrabe  održan je u župnoj crkvi svetog Nikole biskupa u Jastrebarskom ove subote, 5. siječnja od 19,30 sati.

BELEC –  KUD Belec je organizirao 4. novogodišnji koncert “Na tem mladem letu”, u subotu, 5. siječnja 2019. godine, u crkvi Marije Snježne u Belcu. Poznate tradicionalne skladbe uz KUD Belec izveli su vokalna skupina Kirjales, Klapa Bistrica, solisti ansambla LADO Vlatka Hlišć i Željko Kveštak te Hrvatski gajdaški orkestar.

loading