Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 05.07.2016.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Završna konferencija i seminar u sklopu projekta „STARTUP Program – Mogućnosti zapošljavanja i samozapošljavanja osoba s tjelesnim invaliditetom“ održana je danas u prostoru Tribine grada Zagreba. Projekt ukupne vrijednosti 119.284,92 eura sufinancira Hrvatski zavod za zapošljavanje, Ured za financiranje i Ugovaranje projekata Europske unije, a usmjeren je na povećanje konkurentnosti osoba s tjelesnim invaliditetom na tržištu rada kroz razvoj vještina za zapošljavanje i mogućnosti za samozapošljavanje u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji i Gradu Zagrebu. Predavanja su održali stručnjaci iz ustanova i organizacija koje rade s osobama s invaliditetom, nakon čega je održana i prezentacija rezultata projekta.

ZAGREB –  Muslimani diljem svijeta danas slave Ramazanski Bajram kojem  je prethodio mjesec posta i odricanja što je jedna od pet temeljnih dužnosti svakog muslimana. Središnju molitvu u Zagrebačkom islamskom centru predvodio je zagrebački muftija i predsjednik mešihata islamske zajednice u Hrvatskoj Aziz Hasanović koji je pozvao sve muslimane na učenje vjere i morala te na zajedništvo. Čestitku svim pripadnicima islama uputio je, između ostalih, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić koji nije propustio istaknuti, kako je Zagreb jedan od najboljih primjera suživota pripadnika različitih vjeroispovijesti. Dodajmo da će Ramazanski Bajram u većini muslimanskih obitelji biti proslavljen uz tradicionalno obilne objede, u kojima će slatki kolači imati značajnu ulogu, a roditelji će darivati svoju djecu, susjede i rodbinu.

KOPRIVNICA – Rekonstrukcija cjevovoda na Ivanjskoj cesti u Koprivnici od vodozahvata Ivanščak do ulice Ivana Česmičkog počela je danas. Vrijednost radova je 2,4 milijuna kuna, a rok završetka je 1. listopada ove godine. U Koprivnici je maksimalna pokrivenost vodovodnom i kanalizacijskom mrežom, a ovim radovima pokrit će se i oni mali dijelovi u kojima to do sada nije bilo moguće, kaže zamjenik koji obnaša dužnost gradonačelnika Mišel Jakšić. Radovi su dio velikog 24 milijuna kuna vrijednog projekta „Izgradnja i rekonstrukcija sustava vodoopskrbe i odvodnje aglomeracije Koprivnica“, ističe direktor Koprivničkih voda Josip Pobi. Iz projekta aglomeracije na području Koprivnice financiraju se dva projekta; danas otvoreni radovi na rekonstrukciji cjevovoda na Ivanjskoj cesti te izgradnja kanalizacije u Rečkom Polju, koja je započela prije mjesec i pol.

ZAGREB – Prvu skupinu djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom, njih 167, ispratio je jučer poslijepodne na besplatno ljetovanje u Novi Vinodolski gradonačelnik Milan Bandić. Sukladno Zagrebačkoj strategiji izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom u razdoblju 2016. do 2020. godine sedmodnevno ljetovanje organizira Grad Zagreb, odnosno Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom. U Domu Crvenog križa u Novom Vinodolskom ukupno 400 osoba s poteškoćama kroz ljeto će sudjelovati u rekreativno – terapeutskim programima.

KOPRIVNICA – Koprivnički Komunalac objavio je početak postupka pronalaženja strateškog partnera u plinskom biznisu. Raspisan je Poziv za iskaz interesa vezanog na obavljanje djelatnosti distribucije plina koja se odvija u društvu kćeri Koprivnica plin te djelatnosti opskrbe plina koja će se registrirati u posebno trgovačko društvo. Ovaj korak, nakon odluka Gradskog vijeća Grada Koprivnice i Nadzornog odbora Komunalca, predstavlja nastavak procesa jačanja sigurnosti isporuke plina prema krajnjim potrošačima kao i važan korak prema osiguravanju održivog poslovanja društva. Odluka o izboru investitora donijet će se početkom studenoga.

ZAGREB – Veliki uspjeh s čak osvojenih devet medalja, na svjetskom natjecanju RoboCup 2016. koji je održan u njemačkom Leipzigu, ostvarili su  mladi hrvatski robotičari. Osvojili su dva prva mjesta u super timovima Co Space i Rescue Line Secondary, četiri duga mjesta, u Rescue Maze, u CoSpace Primary i supertimovima Rescue Line Primary i Soccer Lightweight Primary i tri treća mjesta, u Rescue Line Secondary i supertimovima u Soccer Light Primary, te Soccer Lightweight Secondary.

VARAŽDIN – Veleposlanik Albanije u Hrvatskoj Ilir Melo posjetit će danas Varaždinsku županiju. U županijskoj palači u Varaždinu,  albanski će se veleposlanik susresti sa županom Predragom Štromarom te predstavnicima tvrtki koje posluju i izvoze svoje proizvode u Albaniji. Radnom sastanku će prisustvovati i zamjenik župana Alan Košić te predsjednik HGK Županijske komore Varaždin Čedomil Cesarec

KRAPINA – Krapinsko-zagorska županija jedna je od četiri županije u Republici Hrvatskoj gdje se broj zaposlenih u obrtništvu u 2015. godini povećao. Kako navodi župan Željko Kolar, to je rezultat dobrog rada obrtnika, njihovog stalnog ulaganja u nove tehnologije, ali isto tako i u dodatnu edukaciju svojih zaposlenika. Samo na taj način može se imati dobar proizvod kojeg se može prodati na zahtjevnom inozemnom tržištu – ističe župan Kolar. Inače, na području Krapinsko-zagorske županije trenutno djeluje 2339 obrta.

SAMOBOR – Idejni projekt krajobraznog uređenja Anin-perivoja na području Park-šume „Tepec-Palačnik-Stražnik“ danas će predstaviti Javna ustanova Zeleni prsten Zagrebačke županije u svojim prostorijama  u Samoboru od 18,00 sati. Sporazum o iskazivanju interesa za suradnjom na projektu obnove i održavanja krajobrazne, rekreativne i ekološke revitalizacija Park šume „Tepec-Palačnik-Stražnik“ početkom 2016. godine potpisali su Javna ustanova Zeleni prsten Zagrebačke županije, Hrvatske šume i Grad Samobor.

ČAKOVEC – Nakon što je delegacija Grada Sinja, na čelu s gradonačelnicom Kristinom Križanac krajem travnja boravila u Međimurskoj županiji, međimurski župan Matija Posavec dobru suradnju odlučio je okruniti uzvratnim posjetom te je pritom potpisao i članstvo Međimurske županije u Klasteru Sinjska alka, koji ima za cilj umrežavanje hrvatskih krajeva, uz valorizaciju svih kulturno- turističkih manifestacija. U okviru Klastera, dosad su realizirana dva projekta. Jedan je  vezan uz predstavljanje Istre, dok drugi upravo radi na povezivanju Međimurja i Sinja, odnosno Sinjske i Međimurske tradicijske ceste. Tako će na području koje obuhvaća Sinj, Hrvace, Otok i Trilj biti provedene radionice i prezentacije očuvanja baštine Sinja i okolice te Međimurske županije, na kojima će biti prezentirane tradicijske vještine, narodni običaji i tradicijska kuhinja.

loading