Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 05.07.2017.

Posted in Vijesti

VARAŽDIN –  U Županijskoj palači u Varaždinu danas je održan sastanak župana Varaždinske županije Radimira Čačića i župana Koprivničko križevačke županije Darka Korena, na temu odlagališta otpada „Piškornica“ u Koprivničkom Ivancu koje bi apliciranjem projekta na fondove EU trebao postati regionalni centar za gospodarenje otpadom. Tamo bi se zbrinjavao otpad za 570 tisuća stanovnika četiriju županija- Koprivničko- križevačke, Varaždinske, Međimurske i Krapinsko- zagorske. Podršku tom projektu vrijednom 70 milijuna eura pruža i župan Varaždinske županije Radimir Čačić, a na tome mu je zahvalio župan Koren, koji je još jednom potvrdio da osnivači Piškornice nisu Bjelovarsko- bilogorsku i Virovitičko- podravsku županiju za sada uvrstili u projekt izgradnje ovog Regionalnog centra za gospodarenjem otpada.

ZAGREB – Povodom Međunarodnog dana arhiva, u Državnom arhivu u Zagrebu otvorena je izložba pod nazivom Fakultetsko dobro Maksimir. Izložbom o fakultetskom dobru u Maksimiru, koju sačinjava 99 izložaka, predstavit će se zanimljivi primjerci dokumenata iz katastarske, zemljišnoknjižne, kartografske i građevinske dokumentacije sadržane u arhivskim fondovima i zbirkama Državnog arhiva u Zagrebu. Izložbu Fakultetsko dobro u Maksimiru u Državnom arhivu u Zagrebu, Opatička ulica 29, moguće je razgledati sve do zadnjeg petka u siječnju 2018. godine kada će biti održana Noć muzeja.

ČAKOVEC – Gradonačelnik Stjepan Kovač danas je obišao radove na uređenju okoliša kod Sportskog doma u Putjanama u Čakovcu. Uz potporu grada, okoliš stolnoteniske dvorane uređuje se temeljem projekta „Ping Pong Ping“ kojeg provode članovi Udruge osoba s intelektualnim teškoćama Međimurske županije. Radovi se obavljaju volonterski, a novac za materijal i alat osiguran je preko Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva. Akciju je pohvalio gradonačelnik Kovač i podsjetio na činjenicu da ih je u Čakovcu u posljednje vrijeme sve više. Naime, prije mjesec dana, čakovečka Udruga Zora okupila je mlade iz Graditeljske škole Čakovec u akciji obnove klupica u Perivoju Zrinskih.

ZAGREB – Iz gradskog proračuna za postavljanje i održavanje zastava na svim ulazima u grad izdvojeno je 350 tisuća kuna. Iako se zastave koje vijore na jarbolima nerijetko otkače, Ivan Lažeta, čija je tvrtka zadužena za njihovo održavanje, ističe da se zastave svakodnevno održavaju, što je predviđeno javnom nabavom. Podsjetimo, prije dva mjeseca odlukom gradonačelnika Milana Bandića postavljeno je oko 2.700 zastava grada Zagreba i RH duž Vukovarske ulice, Domovinskog i Jankomirskog mosta te na Mostu slobode, na Sarajevskoj, Radničkoj, Jadranskoj, Slavonskoj, SR Njemačke i Aleji Bologne. Ako se ukaže potreba za češćim saniranjem zastava, opet će biti raspisan natječaj i novi iznos bit će jasno vidljiv, rekli su u Gradu.

ZAGREB – Prema podacima Turističke zajednice grada Zagreba, glavni grad Hrvatske u lipnju bilježi 30% više dolazaka i čak 32% više noćenja, nego u lipnju 2016. godine. Registrirano je ukupno 137.638 dolazaka te 244.670 noćenja, a najbrojniji su bili gosti iz Južne Koreje, SAD-a, Njemačke, Kine i Velike Britanije, dok su po noćenjima na prvom mjestu gosti iz SAD-a.Odličnim rezultatima zadovoljni su u gradskoj Turističkoj zajednici, jer potvrđuju da je Zagreb postao nezaobilazno cjelogodišnje turističko odredište te poziva sve na završnI koncert  u četvrtak, 6. srpnja izvedbom GK Komedija – Komedija Gala.

VARAŽDIN- U tijeku je radni sastanak župana Varaždinske županije Radimira Čačića s županom Koprivničko križevačke županije Darkom Korenom te direktorom Regionalnog centra za gospodarenje otpadom Piškornica Mladenom Jozinovićem u Županijskoj palači u Varaždinu. Glavna tema sastanka je vezana uz odlagalište otpada „Piškornica“, no bit će razgovora i o drugim temama.

ZAGREB – Zagrebačka županija prema broju kaznenih djela na 100 tisuća stanovnika i dalje je najsigurnija županija u Hrvatskoj. Prema podacima PU zagrebačke na području županije u 2016. zabilježeno je 2.497 kaznenih djela, 2.081 prometna nesreća te 4.585 prekršaja protiv javnog reda i mira. Prema rasprostranjenosti kriminaliteta po policijskim postajama 560 slučajeva je u Velikoj Gorici, 446 Zaprešiću, 363 Samoboru, 298 Ivanić Gradu, 244 Dugom Selu, 232 Jastrebarskom, 184 Vrbovcu te 170 u Svetom Ivanu Zelini. Kriminalitet je u odnosu na 2015. godinu u padu za 3,6%, dok je razriješenost veća za 3,2%, a broj prekršaja javnog reda i mira manja je za 1,00 %.

KRAPINA – Održan je radni sastanak partnera na projektu „Uređenje biciklističkih odmorišta na prekograničnoj RIDE&BIKE cikloturističkoj ruti“ kojeg provodi Krapinsko-zagorska županija u suradnji s gradovima Klanjcem,Pregradom, Zlatarom te općinama Hum na Sutli,  Konjščina, Marija Bistrica i Sveti Križ Začretje. Ministarstvo turizma za projekt je osiguralo 169.900 kuna. U okviru projekta uredit će se biciklistička odmorišta i cikloturistički info-punktovi odnosno nabavit će 3 sjenice s klupama i stolovima, 5 pametnih klupa, 5 automata za popravak bicikala te 3 hardverske jedinice s interaktivnim cikloturističkim kartama. Predviđen rok završetka projekta je sredina listopada 2017. godine.

VARAŽDIN – Varaždinska županija organizira danas stručno osposobljavanje pod nazivom „Sustavno gospodarenje energijom te korištenje novih mogućnosti ISGE informacijskog sustava za praćenje gospodarenja energijom“. Edukacija se organizira za djelatnike škola koji su zaduženi za praćenje potrošnje svih vrsta energije te njegova unosa u Informacijski sustav za gospodarenje energijom. Do sada je 120 zaposlenika osnovnih i srednjih škola  završilo tečaj za energetske savjetnike i suradnike te prošlo osnovnu edukaciju korištenja ISGE sustava, a ova edukacija je nadogradnja i osposobljavanje za nove mogućnosti koje sustav pruža. Vodit će ju djelatnici za Odjela za sustavno gospodarenje energijom u javnom sektoru Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama, a sve će dionike na početku pozdraviti zamjenik župana Varaždinske županije Tomislav Paljak.

KOPRIVNICA – Koprivničke osnovne škole početkom nove školske godine dobit će novi izborni predmet, robotiku, zahvaljujući projektu RoboTech koji provodi Grad Koprivnica s partnerima iz Mađarske. Učiteljima i učenicima bit će omogućeno stjecanje novih znanja kroz korištenje novih tehnologija u području programiranja i robotike, a iz sve tri koprivničke osnovne škole bit uključeno po 10 učitelja i 45 učenika. Edukacija učitelja kreće u rujnu i trajat će tri mjeseca, a učenika u studenom. Vrijednost projekta je 219 tisuća eura, Gradu Koprivnici pripada 115 tisuća, a ostatak partnerima iz Mađarske. Projekt traje do 31. listopada naredne godine.

loading