Skip to content

Manifestacija Krapinsko-zagorske županije 100% zagorsko 17. i 18. rujna 2021. u Zagrebu

Vijesti Radija Kaj, 05.07.2018.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Grad Zagreb, četvrtu godinu za redom, dobio je priznanje za transparentnost prikaza proračuna te je također u skupini jedinica ocijenjenih odličnima po web stranicama na kojima se građani mogu vrlo lako snaći. Naime, Institut za javne financije predstavio je rezultate četvrtog ciklusa istraživanja pod nazivom Transparentnost proračuna lokalnih jedinica koje je provedeno na svim jedinicama lokalne i područne samouprave u Republici Hrvatskoj. Proračunska transparentnost podrazumijeva uvid u potpune, točne, pravovremene i razumljive informacije o proračunu te poboljšava komunikaciju i povjerenje građana u lokalne vlasti, ali i potiče odgovornost lokalnih vlasti.

ČAKOVEC – Ugovor o energetskoj obnovi zgrade Osnovne škole “”Petar Zrinski” Šenkovec vrijedan 2,954 milijuna kuna, potpisao je danas, u četvrtak 05.srpnja 2018. godine, s izvođačem radova, ravnatelj škole Vladimir Novak. Na potpisivanju je bio i župan Međimurske županije Matija Posavec koji je naglasio kako je ovo tek jedan od brojnih projekata energetske obnove na području Međimurja koji je izuzetno značajan za školu koju pohađa 411 učenika u smislu poboljšanja uvjeta rada, ali i ostvarivanja ušteda od 70 %. Predviđeno trajanje radova je 150 dana.

ZAGREB – Novo parkiralište s 500 mjesta, unutar kompleksa nekadašnje tvornice Gredelj u naselju Trnje s ulazom iz Strojarske ulice, u četvrtak, 5. srpnja, otvorili su zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, predsjednica Uprave Zagrebačkog holdinga Ana Stojić Deban i voditeljica Zagrebparkinga Ana Preost. Cijena dnevne parkirne karte od ponedjeljka do subote u vremenu od 7 do 20 sati je 10 kuna, dok cijena mjesečne parkirne karte iznosi 200 kuna. Nedjeljom je parking besplatan. Unutar kompleksa uređeno je i besplatno parkiralište za bicikle.

KOPRIVNICA – Grad Koprivnica u partnerstvu s devet okolnih općina narednih 20 mjeseci provodit će projekt o održivom razvoju „Otpad pametno odvoji-dobre navike usvoji“ koji s 85% bespovratnih sredstava sufinancira Ministarstvo zaštite okoliša i energetike. Cilj je informirati i educirati stanovnike Koprivnice i okolnih općina o važnosti odgovornog postupanja s komunalnim otpadom, kaže voditeljica Odsjeka za europske poslove i održivi razvoj Maja Balaško, dok gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić ističe kako su posebno ponosni na ovaj projekt koji pokazuje kako se ipak može i odvajati otpad i da cijela priča o odvajanju otpada ima smisla. Ukupna vrijednost projekta je 979 tisuća kuna, a 85%, odnosno 832 tisuće su bespovratna sredstva Kohezijskog fonda.

KOPRIVNICA – Na prigodnoj svečanosti u sjedištu Koprivničko-križevačke županije 35 novih majstora, koji su majstorski ispit položili u rujnu i prosincu prošle, te veljači i svibnju ove godine, jutros, u četvrtak, 7. srpnja 2018. godine primilo je diplome o položenom majstorskom ispitu za 19 zanimanja. Želja Obrtničke komore Koprivničko-križevačke županije je da što više majstora otvori svoje obrte i krene u poduzetnički svijet, ističe predsjednica Komore Irena Kovačić. Od 1997. do danas u Obrtničkoj komori Koprivničko-križevačke županije majstorske ispite položilo je 584 kandidata, a moguće ih je polagati za 35 zanimanja u četiri ispitna roka. Majstorske diplome novim majstorima uručio je župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren.

ZAGREB – Raspisan je natječaj za Vinsku kraljicu Zagrebačke županije za 2019. godinu. Vinska kraljica može postati djevojka između 20 i 28 godina, koja je državljanka RH-a s prebivalištem na području Zagrebačke županije. Njezina dužnost tijekom sljedeće godine bit će promoviranje županijskih vina, vinogradarstva i vinorodne regije Zagrebačke županije. Također, Vinska kraljica svojom osobnošću treba simbolizirati županijsku i hrvatsku vinsku kulturu, vinogradarstvo i vinarstvo s ciljem širenja kruga potrošača i prijatelja vina i vinorodnih područja.  Zainteresirane djevojke  mogu se prijaviti na natječaj do  6. rujna, a detaljne informacije dostupne su na web stranici Zagrebačke županije.

KLANJEC – Klanjec će po četvrti puta ove jeseni biti domaćin brojnih aktivnosti u okviru EU projekta koji nosi naziv “EU future – Doing it together!”. Naime, radi se o nastavku suradnje Grada Klanjca i njegovih inozemnih partnera u okviru programa “Europa za građane”, a Izvršna agencija za obrazovanje, audiovizualnu politiku i kulturu iz Bruxellesa ponovno je pozitivno ocijenila te donijela odluku o financiranju programa koji je Grad Klanjec prijavio na natječaj  i financirat će ga i ove godine iznosom od 25 tisuća eura. Program “Europa za građane” bit će realiziran tijekom trajanja kulturno – turističke manifestacije “Zahvala jeseni u Klanjcu” te će gosti iz partnerskih gradova sudjelovati u kulturno – zabavnom programu manifestacije.

IVANEC – Nakon izobrazbe koju je provelo  Pučko otvoreno učilište Krapina, 29 žena s područja općina Bednja, Donja Voća i Vinica primilo je uvjerenja o osposobljenosti za obavljanje posla gerontodomaćica. Svečanost dodjele uvjerenja novim gerontodomaćicama upriličena je u prostoru Caritasova doma za starije osobe u Ivancu. Time je završen prvi dio EU projekta „Zaželi biti uključena“ za područje tih triju općina u čijim naseljima živi veliki broj staračkih i samačkih obitelji. Sredinom ovog mjeseca nove gerontodomaćice početi će skrbiti za te osobe.

ČAKOVEC – Javna ustanova za razvoj Međimurske županije REDEA od početka ovog mjeseca nastavlja posao dosadašnjeg regionalnog koordinatora REDEA u pružanju stručne podrške regionalnom razvoju Međimurja. O tome te o daljnjem smjeru djelovanja, bit će riječi na konferenciji za medije koja će se održati danas, 5. srpnja 2018. godine, s početkom u 11 sati u REDEA-i. Konferenciji će, u ime Međimurske županije kao osnivača Javne ustanove, prisustvovati međimurski župan Matija Posavec.

KRAPINA – Grad Krapina u listopadu 2017. potpisao je ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za Projekt Crna kraljica s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova Europske unije. Projekt je sufinanciran iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova, ukupan mu je iznos 2 milijuna i 905 tisuća kuna, a odobrena bespovratna sredstva iznose 2 milijuna i 296 tisuća kuna. Planirani završetak projekta je kraj ove godine, a on obuhvaća izradu projektne dokumentacije za obnovu kulturnog dobra Stari grad Krapina, uređenje pećine uz to kulturno dobro, muzejskog postava zgrade Palasa i pećine, obnovu kulturnog dobra Park skulptura Forma Prima u šumi Josipovac, izgradnju pješačkog mosta s prilazom između tih dvaju kulturnih dobara te izradu strateških dokumenata razvoja turizma. Zgrada Palasa na lokalitetu Stari grad Krapina djelomično je obnovljena, no još ne može biti stavljena u funkciju bez dodatnih zahvata, a Arheološki muzej u Zagrebu kao partner na projektu trenutno radi na pripremi dokumentacije za izradu stalnog postava budućeg Muzeja Crne kraljice. Najveća atrakcija projekta je izgradnja pješačkog mosta koji bi omogućio izravan prijelaz preko Krapinčice i željezničke pruge, od brda Josipovac do zgrade Palasa.

loading