Skip to content

Manifestacija Krapinsko-zagorske županije 100% zagorsko 17. i 18. rujna 2021. u Zagrebu

Vijesti Radija Kaj, 05.07.2019.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Sudionike VIII. Ultramaratona Vukovar-Srebrenica i predstavnike Vijeća bošnjačke nacionalne manjine grada Zagreba, organizatora maratona, u zgradi Gradske uprave, ovog petka, 5. srpnja 2019. godine primio  je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Utrka starta u subotu, 6. srpnja, kada će petero maratonaca krenuti iz Vukovara trčati cijelu dionicu do Potočara, duljine 227 km, u pet etapa gdje im se  povremeno pridružuju i drugi trkači. Trči se pet dana, po svim vremenskim prilikama, a najbitniji je motiv, koji ne nedostaje jer na taj način dajemo počast svim žrtvama Domovinskog rata, rekao je inicijator Ultramaratona Duško Štrbac. Ultramaraton se održava u povodu obilježavanja 24. obljetnice genocida u Srebrenici, kao podsjetnik na žrtve masovnog pokolja u „UN-ovoj zaštićenoj zoni“ u Srebrenici te na žrtve Vukovara stradale tijekom Domovinskog rata.

ZAGREB – U Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog učenicima te njihovim mentorima koji su na državnim natjecanjima osvojili prvo, drugo ili treće mjesto dodijeljene su nagrade Profesor Baltazar. Riječ je o prvoj dodijeli novčanih nagrada i priznanja za izvrsnost kako učenika tako i njihovih mentora na državnim natjecanjima i to za školsku godinu 2018./2019. Učenici su za osvojeno prvo mjesto dobili jednokratnu novčanu nagradu od 2.000,00 kn, za drugo mjesto 1.500,00 kn i za treće mjesto 1.000,00 kn. Za osvojeno prvo mjesto u timskim disciplinama nagrada iznosi 3.000,00 kn, za drugo mjesto 2.500,00 kn i za treće mjesto 2.000,00 kn, dok za učitelje ili nastavnike – mentore nagrade iznose za prvo mjesto 2.000,00 kn, za drugo mjesto 1.500,00 kn te za treće mjesto 1.000,00 kn. „Iduće školske godine bit će nam puno teže osvajati državna natjecanja jer će sva djeca osnovnoškolskog uzrasta u Hrvatskoj od jeseni dobiti besplatne udžbenike te će više i lakše učiti“, istaknuo je gradonačelnik Milan Bandić. Također, Grad Zagreb je nagradio i školske pjevačke zborove te orkestre osnovnih i srednjih škola grada Zagreba koji su na 62. glazbenim svečanostima hrvatske glazbene mladeži, odnosno na 57. hrvatskom natjecanju učenika i studenata glazbe i plesa osvojili prvo, drugo ili treće mjesto s jednokratnim novčanim nagradama: za prvo mjesto 10.000,00 kn, za drugo mjesto 8.500,00 kn i za treće mjesto 7.000,00 kn.

ZAGREB – I ove godine, po peti put, na Zrinjevcu se održava kulturna manifestacija „More knjiga“. U samom srcu Zagreba do 14. srpnja može se besplatno čitati više od 500 knjiga na hrvatskom i engleskom jeziku, a sve Zagrepčane, ali i goste, ujedno očekuje i bogata ponuda popratnih sadržaja, od filmskih projekcija do jazz koncerata. Ovo događanje, koje svake godine privlači sve više posjetitelje, potiče strast za čitanjem i ljubav prema knjigama. „More knjiga svake godine donosi nešto novo i neuobičajeno, no Zagreb to zaslužuje“, rekao je gradonačelnik Milan Bandić.

KOPRIVNICA – Kako teku radovi na uređenju Ulice Voćarski put u Koprivnici, ovog petka, 5. srpnja 2019. godine, sa suradnicima je provjerio gradonačelnik Mišel Jakšić. Radovi na prometno-komunalnoj infrastrukturi u koprivničkoj Ulici Voćarski put u samoj su završnici, kaže gradonačelnik Mišel Jakšić kako će danas biti završen prvi sloj asfalta, a u narednih 10-ak dana i završni sloj, a sve kako bi do kraja srpnja ulica bila spremna za prometovanje prema svim pravilima struke. Investicija je vrijedna 1,750 milijuna kuna, a duljina zahvata je 850 metara. Nastavljaju se i radovi na spojnoj cesti u koprivničkim prigradskim naseljima Reka i Starigrad, dodaje Jakšić i ističe kako će i ona uskoro biti gotova, odnosno završetak svih radova predviđen je do kraja kolovoza. Bilogorsku ulicu u koprivničkom prigradskom naselju Bakovčice čeka završno uređenje, a potom se radovi sele u Jagnjedovac gdje će se urediti odvojak kod groblja.

ZAGREB – Jedno od najprometnijih raskrižja u gradu Zagrebu, Držićeve i Vukovarske, ponovno je aktualno. Grad traži tvrtku koja će izraditi idejni projekt kao bazu za dobivanje građevinske dozvole, nakon čega će se krenuti u rekonstrukciju ovog  križanja. Rasterećenje prometa planira se spuštanjem Vukovarske ispod Držićeve, a  idejni projekt za građevinsku dozvolu platit će se pola milijuna kuna. Dužina zahvata na Ulici grada Vukovara iznosi otprilike 720 metara uz širinu koridora u skladu s Generalnim urbanističkim planom Zagreba od otprilike 50 metara. Prema nacrtima Fakulteta prometnih znanosti, podvožnjak bi trebao biti otprilike na potezu od Vukovarske 235 na zapadu do broja 260 na istoku, odnosno automobilima bi se trebalo spustiti pod zemlju nakon što se prođe Strojarska, odnosno Budmanijeva ulica.

NOVI SAD – Varaždinska županija prisutna je na Ljetnoj akademiji Skupštine europskih regija u Novom Sadu, koji je Europska prijestolnica mladih 2019. godine, a predstavljaju ju Hrvoje Kovač, predsjednik Pododbora za mlade, Mihael Slunjski, član Savjeta mladih Varaždinske županije i Maja Zuber, viša stručna suradnica za regionalni razvoj i europske poslove. Pod sloganom „Mladi su budućnost, mladi su Europa“, na radionicama i panel diskusijama se obrađuju teme participacije mladih u politici i jačeg uključivanja mladih u procese odlučivanja, mladi i ekologija te (i)migracija stanovništva na svjetskoj razini. Varaždinska županija imala je i razlog više za posjet Vojvođanima – u planu je njihovo priključivanje Savezu Alpe-Jadran, kojim predsjedava varaždinski župan Radimir Čačić .

ZAGREB – Godišnji rezultati istraživanja Instituta za javne financije o transparentnosti proračuna predstavljeni su u Zagrebu. Među županijama koje su dobile “peticu” nalazi se i Krapinsko – zagorska županija koja je, uz još tri, dobila i posebnu pohvalu, zato što je tijekom svih pet godina, koliko se provodi istraživanje o transparentnosti proračuna jedinica lokalne samouprave, objavljivala svih pet traženih dokumenata. Činjenica da županije imaju stopostotnu izvršenost u četiri od pet stupaca ukazuje na to da smo na pravom putu, rekao je župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar nakon uručenja priznanja.

ZAGREB – Institut za javne financije predstavio je rezultate istraživanja proračunske transparentnosti svih 576 hrvatskih lokalnih jedinica, županija, gradova i općina, koje je provedeno od studenog 2018. do ožujka 2019. godine. U Međimurskoj županiji ocjenom 5 ocijenjena je Međimurska županija, grad Prelog, te 12 općina, 3 više nego 2018. godine. Uz Malu Suboticu, peticu su dobile još Općine Belica, Dekanovec, Gornji Mihaljevec, Kotoriba, Orehovica, Pribislavec, Strahoninec, Sveta Marija, Sveti Juraj na Bregu, Sveti Martin na Muri i Štrigova.

VARAŽDIN – Program ovogodišnje manifestacije Drava Jump, koju petu godinu za redom organizira Rafting klub Matis, uz podršku Turističke zajednice grada Varaždina, kao dio međunarodne manifestacije koja se pod nazivom „Big Jump“ održava u brojnim europskim državama s ciljem očuvanja rijeka, predstavljen je na press konferenciji u petak, 5. srpnja. Ovogodišnji 4. Drava Festival započeo je 18. svibnja i trajat će do 14.srpnja, kada će završnica biti održana upravo u Varaždinu,  kao jedinom predstavniku s hrvatskog područja.

KOPRIVNICA – Obrtnička škola Koprivnica u partnerstvu s Koprivničko-križevačkom županijom i Strukovnom školom Đurđevac, među prvima je Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU dostavila projektni prijedlog za uspostavu regionalnog Centra kompetentnosti iz područja elektrotehnike u Koprivničko-križevačkoj županiji. Projektom je planirana rekonstrukcija, dogradnja i opremanje zgrada Obrtničke škole Koprivnica i partnerske Strukovne škole Đurđevac, a planirana je i suradnja Centra s gospodarskim sektorom i visokoškolskim ustanovama, prema potrebama na tržištu rada. Ukupna vrijednost projekta je 30 milijuna 25 tisuća kuna, a rezultati će biti poznati krajem rujna.

ZAPREŠIĆ – Planinarska staza “Staza daždevnjaka” je markirana staza zaprešićkim krajem koja nije namijenjena samo planinarima, već i svim ljubiteljima aktivnijeg odmora. Staza je dugačka 11,5 kilometara. Početak je na ulazu u Nove dvore, preko Trajbar teama staza nastavlja prema Stalnjaku poznatom izvoru pitke vode, prolazi Pušćanskom Dubravom do planinarskog skloništa u Brdovcu i kružno se vraća natrag. Za proći cijelu stazu potrebno je oko 3-4 sata hoda.

loading