Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 05.09.2016.

Posted in Vijesti

KLINČA SELA –  Novu školsku godinu osnovnoškolci općine Klinča Sela u Zagrebačkoj županiji započeli su na najljepši mogući način, otvorenjem nove škole.  Izgradnju nove škole vrijednu više od 25 milijuna kuna zajednički su financirali Zagrebačka županija, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije te Općina Klinča Sela. Svečanost otvorenja dolaskom je uveličala i predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović koja je svim učenicima, nastavnicima i profesorima kao i roditeljima u cijeloj Hrvatskoj poželjele sretan početak nove školske godine te istaknula značaj demografske politike, kao i osiguranje ravnomjernog pedagoškog standarda za sve učenike. Dobrim željama pridružio se i župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić naglasivši kako se već godinama 40% županijskoj proračuna ulaže u obrazovanje i kapitalnu izgradnju školskih objekata.

ZAGREB – Nova školska godina 2016. /2017. započela je za gotovo 100 tisuća zagrebačkih osnovnoškolaca i srednjoškolaca koji će danas sjesti u školske klupe na kojima će ih dočekati besplatni udžbenici. Iz godine u godinu u Zagrebu je sve više prvašića, ove godine njih 8.400, ističe pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Ivica Lovrić. Uz to je i 35 skupina više produženog dnevnog boravka.  Ljetni mjeseci iskorišteni su za brojne adaptacije i izgradnju škola, pa je jutros zagrebački gradonačelnik Milan Bandić otvorio novu školu u Odri, a tijekom predstojećeg tjedna još će biti otvoreno športsko igralište i bazen uz OŠ Iver. Grad Zagreb osigurao je i ukupno 7 milijuna kuna, od čega je 5 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz EU socijalnog fonda, za 200 učenika s teškoćama u razvoju i 130 pomoćnika u nastavi u 32 odgojno obrazovne ustanove.

ZABOK – Jednu od tri osnovne škole na području Krapinsko-zagorske županije koje su bile obuhvaćene 1,86 milijuna kuna vrijednim projektom rekonstrukcije unutarnje rasvjete, jutros je povodom početka nove školske godine posjetio župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar. Riječ je o još jednom inovativnom projektu Krapinsko-zagorske županije i REGEA-e, koji je realiziran u suradnji s Fondom za energetsku učinkovitost i jednim privatnim partnerom kojem će se ulaganje u investiciju vraćati kroz 14 godina od ušteda energije, istaknuo je župan Željko Kolar. Osim u Osnovnoj školi Zabok, nova, energetski učinkovita rasvjeta postavljena je i u OŠ Donja Stubica i OŠ Oroslavje.

LEGRAD – Velika investicija u školstvo Koprivničko-križevačke županije, nova školska zgrada i sportska dvorana otvorene su danas u Legradu. Projekt je započeo 2012. godine kroz pet faza. Građevinsko zemljište osigurala je Općina, škola je 1.630 metara prostornih, a sportska dvorana 620 metara, kaže koprivničko-križevački župan Darko Koren te ističe kako je ukupna vrijednost projekta iznosila 17 milijuna kuna te je gotovo u potpunosti financirana sredstvima županijskog proračuna. Iztgradnjom školske zgrade osnovne škole Legrad konačno su osigurani prostorni uvjeti za rad đkole u jednoj smjeni. Početak nove školske godine za 112 učenika osnovne škole Legrad nije mogao početi bolje.

ŠENKOVEC- Prvog dana nastave u Međimurju je u školske klupe sjelo oko 14 tisuća školaraca. Njih 426 ove godine pohađa OŠ „Petar Zrinski“ u Šenkovcu pored Čakovca, a na samom početku nove školske godine posjetili su ih predstavnici Međimurske županije i općine Šenkovec. Prvog dana nastave sve osnovnoškolce u Međimurju su dočekali besplatni udžbenici, svi oni kojima su potrebni dobili su svoje asistente u nastavi, a sva djeca slabijeg imovinskog stanja i djeca samohranih roditelja od danas imaju osigurani topli obrok u školama. Uz sve to, u školsku infrastrukturu je iz proračuna Međimurske županije uloženo više od pet milijuna kuna, ističe međimurski župan Matija Posavec. Što se tiče srednjoškolaca, u Međimurju također svi imaju subvencioniran učenički prijevoz, osigurani su im asistenti u nastavi, naglašava Posavec i dodaje da se čak 40 posto županijskog proračuna usmjerava na obrazovanje.

IVANEC – U osnovne škole kojima je osnivač Varaždinska županija u novu školsku godinu  upisano je 1313 učenika prvih razreda, a sa školama kojima je osnivač Grad Varaždin sveukupno je 1796 učenika prvih razreda. Obilježavanje početka nove školske godine za škole Varaždinske županije, uz prigodan program priređeno je jutros u Osnovnoj školi Ivana Kukuljevića Sakcinskog u Ivancu. Učenicima i roditeljima obratili su se župan Varaždinske županije Predrag Štromar i gradonačelnik Grada Ivanca Milorad Batinić, a prisutan je bio i zamjenik župana Alen Kišić te pročelnik županijskog  Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Miroslav Huđek.

IVANOVEC – Povodom početka nove školske godine, danas poslijepodne će u Ivanovcu pored Čakovca biti održana svečanost otvaranja novoizgrađene školske sportske dvorane, koja se nalazi u neposrednoj blizini tamošnje osnovne škole. Na otvaranju će govoriti zamjenik ministra znanosti obrazovanja i sporta Hrvoje Šlezak, gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač, predsjednik Vijeća mjesnog odbora Ivanovec Tihomir Žbulj i ravnateljica Osnovne škole Ivanovec Palmina Novak. Nakon otvorenja dvorane koje je predviđeno u 17,00 sati, bit će održan i malonogometni turnir.

KOPRIVNICA – Za novog ravnatelja koprivničke Opće bolnice „Doktor Tomislav Bardek“ Upravno vijeće imenovalo je dosadašnjeg v.d. ravnatelja Matu Devčića. On je i bio jedini kandidat za ovu poziciju. Doktor Devčić među ostalim najavljuje kako će poboljšati funkcioniranje bolnice u svim segmentima, od razine usluge do opremljenosti bolnice i dovoljnog broja stručnog bolničkog osoblja.

ZAGREB – Publikacija Nadstandard skrbi za hrvatske branitelje Grada Zagreba bit će predstavljena danas u starogradskoj vijećnici od 13,00 sati.  Cilj je  promicanje skrbi za hrvatske branitelje i članove njihovih obitelji, kao i upoznavanja javnosti s mjerama Gradskog ureda za branitelje koje se odnose na zdravstveni i socijalni status braniteljske populacije u Gradu Zagrebu.

loading