Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 05.09.2017.

Posted in Vijesti

BISTRA – Radove na dogradnji učionica i rekonstrukciji zgrade Osnovne škole Bistra, koju polazi 600 učenika i među rijetkima je u Hrvatskoj s nastavom u tri smjene,  danas je obišao župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić. Radove  koji se procjenjuju na 27,6 milijuna kuna financira Zagrebačka županija, a obuhvaćaju povećanje površine osnovne škole s kuhinjom s opremom, blagovaonicom, garderobom, sanitarnim čvorovima, spremištima, prostorom za pedagoga i logopeda, dizalom, knjižnicom, zbornicom, administrativnim prostorijama te učionicama s pripadajućim kabinetima. Boraveći u školi, župan Kožić pozdravio je i 78 bistranskih prvašića koji su ove godine prvi put sjeli u školske klupe.

ZAGREB – Multimedijska interaktivna izložba “Croatia je Hrvatska” bit će otvorena u subotu, 16. rujna u tunelu Grič. Izložba na interdisciplinarni način sažima 133 godine hrvatske političke, kulturno znanstvene, gospodarske povijesti, ali i svakodnevicu građana. Kroz cijelu površinu tunela – izložba paralelno pokazuje povijest Hrvatske i Zagreba, a građanima, odnosno posjetiteljima omogućuje prolazak kroz različita raspoloženja. Uz to, u četiri bočna tunela posjetitelje očekuju interaktivni elementi. Prvi poprečni tunel će biti posvećen Nikoli Tesli, drugi II. svjetskom ratu, treći tunel donosi 60-te sa plesnjacima i šlagerima, dok u četvrtom posjetitelji ulaze u budućnost. Također, ova izložba omogućit će građanima da aktivno sudjeluju u postavu i mijenjaju ga iz dana u dan. Građani u izradi postava mogu sudjelovati već od danas tako da svoje i fotografije svojih predaka objave na vlastitom profilu na društvenim mrežama uz #povijestpisemosami. Izložba “Croatia je Hrvatska” dio je bogate turističke ponude u gradu Zagrebu, a istovremeno odlična uvertira u Advent. Izložba se može razgledati do 01. studenoga svaki dan do 09,00 do 21,00 sat. Ulaz je besplatan.

ZAGREB – S početkom nove školske godine s radom je počeo  dislocirani objekt Osnovne škole Alojzija Stepinca u zagrebačkom  naselju Vrbani III. Novi objekt ima 16 učionica, 8 kabineta, informatičku učionicu, zbornicu, kuhinju, blagovaonicu i dvije male sportske dvorane. Preseljenjem nižih razrednih odjela od I. do III. razreda na dislocirani prostor, odgojno-obrazovni rad svih učenika organiziran je  u jednoj smjeni.  Dislocirani objekt škole na Vrbanima III jutros je otvorio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, istaknuvši kako će ovo najbrže rastuće naselje u gradu morati kroz desetak godina dobiti još jedan vrtić osnovnu i srednju školu. Uz nastavu u jednoj smjeni, svim učenicima bit će u popodnevnim satima omogućene brojne slobodne aktivnosti, istaknula je ravnateljica škole Karmen Lukinec Petrinac.

ZAGREB – Do kraja ove godine bit će završeni radovi na Raničkoj te će ova izuzetno važna prometnica, koja je ujedno jugoistočni ulaz u Zagreb, biti puštena u promet u punom profilu. Do sada je izgrađen istočni nadvožnjak i veći dio komunalne infrastrukture, rekao je  pomoćnik pročelnika za cestovni promet, Krunoslav Tepeš naglasivši, kako se trenutačno radi na još dva nadvožnjaka i polaganju kanalizacijskih instalacija, nakon čega slijedi izvedba same prometnice i podvožnjaka u zoni Petruševca. Uz prometnicu bit će izgrađena pješačka i biciklistička staza te će biti postavljeni bukobrani pa će Radnička, kako je rekao zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, biti najljepša ulica u Zagrebu. Da je uređenje Radničke važno za cijeli grad Zagreb, ali i za stanovnike gradske četvrti Peščenica – Žitnjak, rekao je predsjednik Vijeća Dragan Vučić, naglasivši kako će ovi radovi, što je najvažnije, povećati sigurnost školaraca. Vrijednost radova na Radničkoj je 137 milijuna kuna.

ZAGREB – U povodu 50 godina prijateljstva Zagreba i Mainza, oslikani niskopodni tramvaj NT 2200 po zagrebačkim tračnicama prometovat će do kraja godine. Ovaj projekt je najavljen još u lipnju u Mainzu na sastanku zamjenice gradonačelnika Grada Zagreba Olivere Majić i gradonačelnika Mainza Michaela Eblinga.Tom prilikom je gradonačelnik Ebling predložio da ulicama istodobno prometuju tramvaji oslikani grbovima Zagreba i Mainza kako bi građani obaju gradova bili upoznati sa svečanim jubilejom koji se ove godine slavi. Podsjetimo, u lipnju je u Mainzu realiziran projekt koji se sastoji od tri izložbe: ‘’Od Budinjaka prema Mainzu”, „Three Stories-Greetings from Zagreb“ i „Od Gutenberga do 3D ispisa od biomaterijala”, a dogovoreno je da delegacija Mainza u listopadu ove godine posjeti Zagreb.

ČAKOVEC – Već od prvog dana nastave prijevoz svim srednjoškolcima u Međimurju i ove je školske godine osiguran. Učenici prvih razreda srednjih škola, koji po prvi puta koriste školski prijevoz, u svojim školama trebaju podići potvrde za financirani prijevoz i donijeti ih na obradu u Prometni ured kod Macanovog doma u Čakovcu, dok učenici 2.,3. i 4. razreda moraju podići samo gotove iskaznice, kaže Davor Tkalec, voditelj Prometnog ureda i Autobusnog kolodvora Čakovec. Sufinanciranje prijevoza srednjoškolaca u Međimurju se provodi već 11. godinu, a u troškovima sudjeluje i Međimurska županija. Inače, u najsjevernijoj županiji samo autobusom godišnje putuje oko dvije i pol tisuće učenika.

KRAPINA – Prijave za zajedničke projekte, zaprimat će do 30. rujna 2017. godine Krapinsko-zagorska županija, jedna od članica Saveza Alpe-Jadran te će te projekte financirati iz vlastitog proračuna. Glavni preduvjet za prijave koje se mogu odnositi na područje kulture, mobilnosti, cjeloživotnog učenja i drugo, je da ga zajednički prijavljuju minimalno tri partnera iz tri različite zemlje članice Saveza. Maksimalni iznos sufinanciranja projekta iz proračuna Saveza je 4.000 eura, a odluka o odobrenim projektima bit će donesena do kraja studenoga 2017. godine na sjednici Upravnog odbora Saveza Alpe-Jadran. Dodatne informacije nalaze se na stranicama županije.

VARAŽDIN – I ove je godine nastavljen projekt “Poduzetnički fond Grada Varaždina”. To je četvrta godina za redom u kojoj Grad pomaže obrtnicima i poduzetnicima kroz bespovratne financijske potpore. U Fondu je bilo osigurano 400 tisuća kuna, ali kako je interes bio velik te kako bi svi obrtnici i poduzetnici koji su zadovoljili kriterije Javnog poziva dobili potporu Fond je povećan za još 300 tisuća kuna. Na javni poziv upućen u srpnju javilo se 118 poduzetnika od kojih je 66 zadovoljilo sve kriterije za dodjelu bespovratnih sredstava. Najmanji iznos potpore je 8, a najveći 15 tisuća kuna. Sa svakim poduzetnikom i obrtnikom koji je ostvario pravo na bespovratnu financijsku potporu, Grad Varaždin sklopit će poseban ugovor.

KOPRIVNICA – Sastanak o projektu „Promicanje vrijednosti Domovinskog rata u školama Koprivničko-križevačke županije“ koji Županija financijski podržava, održao je zamjenik župana Ratimir Ljubić s predstavnicima Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Podružnice Koprivničko-križevačke županije. Predsjednik Udruge Siniša Pavlović rekao je kako se projekt uz dopusnicu Ministarstva znanosti i obrazovanja provodi već četiri školske godine, a predavanja od jednog školskog sata održavaju se u osmim razredima osnovnih škola, prvim srednjih trogodišnjih te drugim razredima četverogodišnjih škola i gimnazija. Zamjenik Ljubić rekao je kako je ravnateljima škola upućena obavijest radi utvrđivanja termina za predavanja te izrazio podršku projektu kao i edukaciji mladih o nastanu samostalne i neovisne Republike Hrvatske.

SVETA KLARA – Najveće zagrebačko reciklažno dvorište u Svetoj Klari započelo je s radom. Otpad iz kućanstava se zaprima bez naknade, a može se predati čak do 30 različitih vrsta, od papira, metala, stakla, građevinski kao i glomazni otpad, baterije i akumulatori, ljepila, ulja električna i elektronička oprema i dr. Radno vrijeme reciklažnog dvorišta u Svetoj Klari je od ponedjeljka do petka od 6,30 do 20,00 sati subotom od 5,00 do 24,00 sata te nedjeljom od 8,00 do 22, 00 sata.

ČAKOVEC/ŠENKOVEC – Zrinska garda Čakovec sutra, 6. rujna organizira proslavu 451. obljetnice pogibije Nikole Zrinskog Sigetskog. Program će se održati u Čakovcu i Šenkovcu. U Čakovcu će u poslijepodnevnim satima u Perivoju Zrinskih biti položeni vijenci i svijeće kod spomenika Nikoli Zrinskom Sigetskom, dok je u Šenkovcu od 16,50 sati okupljanje kod Mauzoleja obitelji Zrinski gdje će se, nakon počasnog pozdrava Zrinske garde, u mimohodu otići do spomenika Nikoli Zrinskom Sigetskom na Trgu sv. Jelene. U 18,00 sati održat će se sveta misa u župnoj crkvi sv. Jelene Križarice koju će predvoditi varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak. U večernjim satima program se ponovo seli u Čakovec. U Centru za kulturu u 19,00 sati počinje predstavljanje zbornika radova sa znanstvenog skupa “Nikola IV. Zrinski i njegovo doba u povodu 450. obljetnice Sigetske bitke”, nakon čega će koncert održati Simfonijski puhački orkestar Obrambenih snaga RH i Klape „Sveti Juraj“- Hrvatske ratne mornarice.

JASTREBARSKO – Predvinska jaskanska priča nastavlja se i danas kada će jaskanski mališani glavni gradski trg oslikati motivima berbe grožđa. U  srijedu, 6. rujna od 19,00 sati u koncert će održati Puhačkog orkestra VZG Jastrebarsko, koji je osvojio brončanu nagradu na festivalu mladih glazbenika u Zürichu.

loading