Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 05.09.2019.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Grad Zagreb uključio se u veliku humanitarnu akciju Pax et Bonum za djecu Vukovara koju organiziraju Međunarodna udruga Gradišćanskih Hrvata – Gradišćansko društvo Hrvat S.A.M. iz Zagreba u suradnji s istoimenom udrugom iz Eisenstadta te Željezanskom biskupijom. Cilj akcije je prikupljanje financijskih sredstava za obnovu i opremanje Dječjih vrtića Vukovar 1 i 2 koje pohađa oko 800 mališana, a humanitarna akcija se sastoji od dva događanja – koncerta u dvorani Vatroslava Lisinskog i međunarodnog znanstvenog skupa Europa i kultura siječanja. „Cilj nam je prikupiti što više donacija kako bi mogli Vukovaru čvrsto pomoći“, istaknuo je mons. Ägidius J. Zsifkovics, Željezanski biskup iz Eisenstadta i organizator humanitarne akcije Pax et Bonum za djecu Vukovara.

ČAKOVEC – Kraj ljeta u Čakovcu bit će obilježen sa dva festivala koji počinju sutra i donose brojne zanimljivosti za svačiji ukus. Naime, ovog četvrtka, 5. rujna 2019. godine na konferenciji za medije u Muzeju Međimurja u Čakovcu predstavljeni su Zrinski Art festival i 3FF koji će na nekoliko lokacija u gradu posjetiteljima donijeti bogat glazbeni, kulturni i gastro program. Na Zrinskom art festivalu, koji ove godine ima temu Woodstocka, sudjelovat će 34 likovnih autora iz Hrvatske, Srbije, Slovenije i Švicarske sa svojim umjetničkim kreacijama, a ulicama će zaplesati i 50 plesača. Raznovrstan program nastavlja se i u subotu i u nedjelju kada počinje 3FF festival koji će se odvijati ispod zidina Starog grada, a koji ove godine ima novitet – Zolin kutak, stvaralački dio za mlađe generacije umjetnika koji će tokom dana nuditi kreativne radionice za djecu. Na konferenciji za medije govorili su pročelnik Grada Čakovca David Vugrinec, umjetnički direktor Zrinski art festivala Damir Klaić Ključ, predstavnice organizatora 3FF-a Tena Vrzan i Tina Ćatlaić te profesorica umjetnosti i likovna kritičarka Branka Hlevnjak. – Grad iz proračuna za ova dva festivala izdvaja 150 tisuća kuna, a na njih svake godine dolazi sve veći broj ljudi te su prepoznati i u Međimurskoj županiji ali i puno šire – istaknuo je pročelnik Vugrinec.

VARAŽDIN – Još tri Doma zdravlja u Varaždinskoj županiji bit će energetski obnovljena. Ugovore s izvođačima radova za energetsku obnovu objekata u Lepoglavi, Novom Marofu i Varaždinskim Toplicama, potpisao je u četvrtak, 5. rujna 2019. godine ravnatelj Doma zdravlja Renato Podbojec s predstavnicima tvrtki koje su odabrane u postupku javne nabave, u prisustvu župana Radimira Čačića i njegovog zamjenika Roberta Vugrina. Radovi će uz obnovu fasade obuhvatit i elektroinstalacije te ugradnju novih sistema grijanja i hlađenja, a predviđen rok za završetak je 8 mjeseci. Na godišnjoj razini ovi objekti će uštedjeti oko 160 tisuća kuna, smanjiti će troškove te uvelike pridonijeti kvalitetnijoj zdravstvenoj zaštiti svim građanima županije – istaknuo je ravnatelj Doma zdravlja Renato Podbojec. Projekti energetske obnove financiraju se sredstvima iz Europskog fonda za regionalni razvoj i vlastitim sredstvima Doma zdravlja Varaždinske županije. Energetska obnova objekta Doma u zdravlja u Lepoglavi vrijedna je 3 milijuna i 199 tisuća, u Novom Marofu 3 milijuna i 226 tisuća, a u Varaždinskim Toplicama 3 milijuna i 492 tisuće kuna.

KOPRIVNICA – Projekt besplatnih bilježnica, koji već 13 godina provodi Grad Koprivnica, predstavljen je u četvrtak, 5. rujna 2019. godine na konferenciji za medije pod nazivom „Veselo u školu“. Obrazovanje je Gradu Koprivnici najvažnije, ističe gradonačelnik Mišel Jakšić i dodaje kako je za učenike spremno 43 tisuće bilježnica za što je, u suradnji s partnerima, izdvojeno 220 tisuća kuna. Drugi značajni projekt vezan uz obrazovanje su besplatne radne bilježnice za sve osnovne škole kojima je Grad Koprivnica osnivač, kaže gradonačelnik Jakšić i naglašava kako je za ovu namjenu u proračunu Grada Koprivnice osigurano 700 tisuća kuna. Također, učenike će dočekati i nova publikacija Muzeja grada Koprivnice „Kulturni vodič Koprivnice“, pomoćno sredstvo edukacije o kulturnoj baštini Koprivnice, a svakog prvašića dočekat će tradicionalno i prigodna majica.

ČAKOVEC – Građevinsko obrtnički radovi na obnovi zgrade Gradske uprave u Čakovcu idu prema završetku. Energetska obnova zgrade bila je prijavljena na natječaj Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a Gradu Čakovcu odobreno je 1.392.000 kuna bespovratnih sredstava iz EU, dok je ostatak novca osiguran u proračunu. Obnovom će se postići značajna ušteda energije i to izvedbom dodatne toplinske zaštite, a mijenja se i dotrajala drvena stolarija. Provedbom mjera energetske učinkovitosti smanjit će se potrošnja i troškovi gradske uprave za energente, povećat će se vijek trajanja građevine, a poboljšat će se i izgled vanjske ovojnice koji zbog  lokacije zgrade u zaštićenoj povijesnoj jezgri grada ne smije narušiti dosadašnji izgled. Radovi bi trebali završiti do sredine rujna.

ZAGREB – U školama na području Zagrebačke županije sve je spremno za početak nastave, rečeno je na konferenciji za novinare ovog četvrtka, 5. rujna u Zagrebu. – Zagrebačka županija ove je godine osigurala je 7,5 milijuna kuna za nabavku radnih bilježnica – rekao je župan Stjepan Kožić. Uz to, ove godine obnovljeno je, adaptirano i dograđeno 17 škola za što je osigurano ukupno 14 milijuna kuna, među kojima se ističe izgradnja nove školske dvorane OŠ u Posavskim Bregima vrijednosti 800 tisuća kuna. Zagrebačka županija osigurala je i 2,4 milijuna kuna za nabavku pametnih ploča tako da će sve osnovne, ali i područne osmogodišnje škole do kraja godine imati pametnu ploču. – U tijeku je i postupak odabira 138 pomoćnika u nastavi. Resorno Ministarstvo dalo je suglasnost za 122, od predviđenih 155 učenika u 35 škola, te se očekuje da će i ostali dobiti suglasnost- istaknula je pročelnica županijskog Upravnog odjela za prosvjetu Mirela Katalenac. Zagrebačka županija osigurala je i 23 milijuna kuna za prijevoz osnovnoškolaca te 12 milijuna kuna za prijevoz srednjoškolaca.

ZABOK – Na Industrijskoj cesti u Zaboku postavljeni su znakovi za privremenu regulaciju prometa, te se ovih dana očekuje početak radova na rekonstrukciji prometnice. Promet će se odvijati jednom kolničkom trakom, uz regulaciju semaforima. Radovi će započeti od postojećeg kružnog raskrižja industrijske ceste, odnosno na početku Prilaza dr. Franje Tuđmana. Cesta će se rekonstruirati u sedam dionica, a kako su potvrdili iz Hrvatskih cesta, tijekom izvođenja radova na trasi, promet stanara, dostave, korisnika poslovnih subjekata i interventnih vozila te ostalih vozila odvijat će se preko gradilišta industrijskom cestom uz regulaciju semaforima. Promet će biti zabranjen gradilištem za kamione iznad 10 tona te će se on preusmjeriti obilaznim pravcem preko kružnog raskrižja „Mokrice“ brzom cestom za Zlatar na Sv. Križ Začretje. Prva dionica u duljini od 330 metara i druga u duljini od 490 metara trebale bi biti završene do veljače 2020. godine.

BJELOVAR – Završeno gradilište u dijelu Tomaša i Gornjem Tomašu u Bjelovaru gdje je asfaltirana cesta dužine tri kilometra, ukupne vrijednosti 1,5 milijuna kuna, obišao je gradonačelnik Dario Hrebak. Hrebak je naglasio kako je cilj ravnomjerno razvijati sve dijelove Bjelovara od središta do ruralnih područja, a kako Bjelovar ima 38 mjesnih odbora, plan je da se svake godine u nekom mjestu nešto potrebno i napravi.

VARAŽDIN – Prava glazbena poslastica očekuje Varaždince i njihove goste u sklopu obilježavanja Dana Varaždinske županije i manifestacije Barokne večeri. Naime, veliki koncert „Carmina Burana“ 14. rujna održat će se na obali Drave u Varaždinu, a ovo legendarno djelo Carla Orffa izvest će učenici Glazbene škole u Varaždinu i Konzervatorija za glazbu i balet iz Maribora. Tim povodom danas je održana i konferencija za medije na lokaciji održavanja koncerta i najavljen ovaj spektakl zahtjevne produkcije na kojem će sudjelovati 350 izvođača, od toga čak 180 učenika varaždinske Glazbene škole. Radi se o velikom scenskom djelu koje zahtjeva veliku organizaciju i produkciju, a uz to imat će i brojne scenske i vatro efekte, rečeno je na konferenciji. Prisutnima su se obratili  župan Varaždinske županije Radimir Čačić, gradonačelnik Ivan Čehok, ravnatelj škole Davor Matačić, dirigentica Dada Ruža i brojni drugi. Također, koncert će se održati u Mariboru dva dana kasnije, a orkestrom će dirigirati Slavko Magdić.

KOPRIVNICA – Udruga osoba s invaliditetom „Bolje sutra“ Grada Koprivnice i Udruga za pomoć osobama s intelektualnim teškoćama „Latice“ dobile su vrijednu donaciju, više od 100 komada namještaja za svoje prostore. Riječ je uglavnom o uredskom namještaju i opremi, koju će Udruga „Bolje sutra“ koristiti za opremanje prostora u koprivničkom Kampusu, a za istu namjenu donaciju će iskoristiti i Latice.

loading