Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 05.10.2017.

Posted in Vijesti

VARAŽDIN – Raznovrsnim programom bit će obilježena 25. obljetnica osnutka 7. gardijske brigade „PUMA“, rečeno je danas, 5. listopada 2017. godine, na konferenciji za novinare u varaždinskoj Gradskoj vijećnici. Bogat program proslave pod nazivom „GODINA PUME – SEMPER PRIMUS 1992 – 2017“, odvijat će se od 14. listopada do 23. prosinca, a sadržava brojne koncerte, kazališne predstave, likovne radionice, izložbe, sportska događanja, javnu tribinu, izložbeno prodajni sajam braniteljskih zadruga te predstavljanje prigodne poštanske marke, rekao je predsjednik Udruge veterana 7. gardijske brigade Puma Robert Puja. Ocijenivši kako su, nakon slavnog ratnog puta, ovakvim promišljanjem Pume pokazale svoju okrenutost budućnosti te da vrlo aktivno sudjeluju u sportskom, kulturnom i gospodarskom vidu gradskog života, program proslave pohvalio je gradonačelnik Ivan Čehok. Obilježavanje 25. obljetnice osnutka 7. gardijske brigade „PUMA“ održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva hrvatskih branitelja i uz veliku podršku Grada Varaždina.

ČAKOVEC – Povodom obilježavanja 10. obljetnice osnivanja Centra dr. Rudolfa Steinera smještenog u Donjem Kraljevcu, ove subote, 07. listopada će u toj međimurskoj općini i u Varaždinu biti održana 1. međunarodna znanstveno- stručna konferencija pod nazivom „Na sjeveru sa Steinerom“. Naime, Centar je u suradnji sa Sveučilištem Sjever iz Varaždina i drugim znanstveno istraživačkim ustanovama koje se bave radom ovog poznatog austrijskog filozofa i utemeljitelja antropozofije, odlučio ugostiti 26 predavača iz nekoliko europskih zemalja s različitim temama vezanima uz Steinerov rad i djelo. Konferencija će započeti predavanjima na Sveučilištu u Varaždinu u subotu u 10,00 sati, u poslijepodnevnim satima seli u Donji Kraljevec, a teme će obuhvaćati biodinamičku poljoprivredu, antropozofsku medicinu, organsku arhitekturu i antropozofiju, najavila je ravnateljica Centra Dijana Posavec. U dvorištu donjokraljevečkog centra u subotu će biti posađena i dva stabla u znak njegove desete obljetnice, a cjelodnevno događanje završit će otvorenjem izložbe Udruge likovnih umjetnika “Slika“ iz Goričana.

KOPRIVNICA – U povodu Svjetskog dana učitelja, gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić organizirao je danas tradicionalni prijem za najbolje učitelje u školskoj godini 2016./2017. Učiteljsko vijeće svake od pet koprivničkih škola odabralo je one najbolje koji su zajedno s ravnateljima razgovarali s gradonačelnikom o aktualnim temama obrazovnog sustava. Koprivnica je jako ponosna na svoj obrazovni sustav, naglašava, čestitajući najboljim učiteljima, gradonačelnik Mišel Jakšić te im je zahvalio na trudu i radu koji ulažu kako bi djeci prenijeli znanja, vještine i vrijednosti potrebne za izgradnju bolje i sretnije budućnosti. Najbolji učitelji koprivničkih škola su Sanja Brkić iz škole Antun Nemčić Gostovinski, Jasmina Markić iz škole Braća Radić, Anamarija Bobovčan iz Đure Ester, te Tihana Vadla iz Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju „Podravsko sunce“ i Olja Vilić iz Umjetničke škole „Fortunat Pintarić“.

ZAGREB – Projekt „Razvojem poduzetničkih vještina do pokretanja samostalnog poduzeća“, koji je namijenjen nezaposlenim hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji nastavlja provoditi Grad Zagreb. Cilj projekta je osposobiti nezaposlene hrvatske branitelje i članove njihovih obitelji za pokretanje i upravljanje vlastitim poduzećem s fokusom na stjecanje poduzetničkih vještina i praktičnih znanja kroz edukaciju. Zainteresirani nezaposleni hrvatski branitelji i članovi njihovih obitelji, koji žele pokrenuti vlastiti posao, trebaju se  javiti u Gradski ured za branitelje.

ZAGREB – Vježbalište na otvorenome na kojemu će se građani svakodnevno moći besplatno rekreirati otvoreno je u Folnegovićevom naselju, pokraj Osnovne škole Lovre pl. Matačića. Ova aktivna zona jedna je od 11 koje će do kraja godine biti  otvoreni  u okviru društveno odgovornog projekta Pokret za radost  diljem Hrvatske. Cilj je projekta vježbanje učiniti besplatnim, odnosno dostupnim svima. Ukupno je na raspolaganju šest sprava za vježbanje kojima se ciljano mogu jačati mišići cijeloga tijela.

IVANIĆ GRAD – Turističko-gospodarska i gastronomska manifestacija 13. Bučijada održat će se u Ivanić-Gradu od 13. do 15. listopada 2017. Građani Ivanića žive svoju Bučijadu, što potvrđuje više od 50 sadržaja za sve generacije na brojnim gradskim lokacijama s više od 200 izlagača, rekla je direktorica Turističke zajednice Ivanić Grada Ankica Bešter. Ovogodišnji kum Bučijade je najtrofeniji hrvatski skijaš Ivica Kostelić. U sklopu ove manifestacije Zagrebačka županija bit će domaćin 7. Izložbe bučinog ulja Sjeverozapadne Hrvatske, zajedno s Krapinsko zagorskom i Varaždinskom županijom. Ova izložba s ocjenjivanjem bučinog ulja, u kojem je sudjelovalo 27 proizvođača s 28 uzoraka, bit će otvorena u subotu, 14. listopada, istaknula je pročelnica Upravnog odjela za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo Zagrebačke županije Gordana Županac. Za posjetitelje je iz Zagreba  u subotu i nedjelju, 14. i 15. listopada organiziran izletnički vlak „Bučko express“.

BRAČAK – Povodom nabave novog rađaonskog stola kupljenog decentraliziranim sredstvima Krapinsko-zagorske županije, ukupne vrijednosti 189 tisuća kuna, Odjel za ginekologiju i porodništvo Opće bolnice Zabok posjetili su danas predstavnici Krapinsko-zagorske županije. Novi stol za rađaonicu u još većoj mjeri će olakšati porode u zabočkom rodilištu, a zamjenica župana Jasna Petek simbolično ga je uručila voditelju odjela Rajku Furešu, doktorici Jadranki Šanjug i ravnatelju bolnice Tihomiru Vančini. Moram istaknuti da je ovo odjel koji osim što ulaže u stručno-znanstveni istraživački rad, isto tako ulaže u uvjete poroda i boravka majki i djece na odijelu – istaknula je zamjenica župana Jasna Petek. Inače, zabočko rodilište obilježilo je nedavno svoj pedeseti rođendan, a u tih pola stoljeća u zagorskom rodilištu rođeno je oko 43 tisuće djece.

KOPRIVNICA – S predstavnicima žurnih službi, općina i gradova, na temu sustava civilne zaštite održan je radni sastanak. Razmjena informacija i kvalitetna komunikacija prvi je korak za daljnji uspješan rad, naglasio je župan Darko Koren. Osim korisnih informacija za jedinice lokalne samouprave, sudionici sastanka dobili su obavijest kako su Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU te PORA Razvojna agencija Podravine i Prigorja, objavili Poziv za iskaz interesa za sufinanciranje lokalnih razvojnih projekata, prihvatljivih za financiranje iz ESI fondova. Riječ je o sufinanciranju projektno-tehničke dokumentacije za ulaganja u komunalnu i socijalnu infrastrukturu. Predviđena alokacija sredstava za Koprivničko-križevačku županiju iznosi 6,4 milijuna kuna, a rok za prijavu je 31. listopada.

loading