Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 05.10.2018.

Posted in Vijesti

VELIKO TRGOVIŠĆE – Povodom Dana neovisnosti izaslanstvo HDZ-a Krapinsko-zagorske županije na čelu sa predsjednikom Žarkom Tušekom, zajedno sa predsjednikom Skupštine Grada Zagreba i predsjednikom HDZ-a Grada Zagreba Andrijom Mikulićem položilo je u petak, 5. listopada 2018. godine vijence i zapalilo svijeće kod  spomenika prvog predsjednika Republike Hrvatske i utemeljitelja Hrvatske demokratske zajednice dr. Franje Tuđmana, u Velikom Trgovišću. Izrazivši zadovoljstvo, što Dan neovisnosti zagorski i zagrebački HDZ obilježavaju zajedno upravo u Velikom Trgovišću, mjestu rođenja prvog hrvatskog predsjednika Tuđmana,  predsjednik zagorskog HDZ-a i saborski zastupnik Žarko Tušek je istaknuo njegov golem doprinos stvaranju hrvatske države. Da je Dan neovisnosti, iznimno važan datum novije hrvatske povijesti, naglasio je Predsjednik HDZ-a Grada Zagreba i zagrebačke Gradske skupštine Andrija Mikulić, jer je raskidanje državno-pravnih veza s bivšom državom značilo ostvarenje sna, ne samo predsjednika Tuđmana, nego i cijelog hrvatskog naroda. Sudionici ove svečanosti bili su i hrvatski branitelji, članovi Zajednice branitelja HDZ-a Gojko Šušak Krapinsko-zagorske županije.

ZAGREB – Na Trgu bana Jelačića u petak, 5. listopada 2018. godine otvoren je 4. sajam zimnice i autohtonih proizvoda u organizaciji Grada Zagreba i Ministarstva poljoprivrede. Na sajmu svoje proizvode predstavlja i prodaje stotinjak izlagača i poljoprivrednih proizvođača iz cijele Hrvatske. Cilj manifestacije je promicanje hrvatskih tradicionalnih proizvoda i očuvanje običaja pripreme zimnice, kao i pomaganje malim hrvatskim proizvođačima u izravnom povezivanju s potrošačima i plasmanu njihovih proizvoda na lokalno tržište. Sajam će biti otvoren od 8,00 do 20,00 sati u petak i subotu te od 8,00 do 15,00 sati u nedjelju.

ZAGREB – Na novozagrebačkom jezeru Bundek započela je proslava 10. obljetnice inicijative Škole: partneri budućnosti. Riječ je o PASCH inicijativi koju je 2008. godine započelo Ministarstvo vanjskih poslova Savezne Republike Njemačke s ciljem razvoja interesa za njemački jezik i kulturu. „U osam škola u Hrvatskoj, od Zagreba do Metkovića, kroz brojne radionice, razne projekte, edukacije za nastavnike, stipendije promičemo njemački jezik“ kazala je Milka Jurković, voditeljica PASCH inicijative u Hrvatskoj.

ZAGREB – Svečanom sjednicom Fakultetskog vijeća obilježen je Dan učiteljskog fakulteta i Svjetski dan učitelja. Cilj obilježavanja dana učitelja je, kako naglašava dekan Učiteljskog fakulteta, Siniša Opić, pružanje podrške učiteljima i nastavnicima kako bi i dalje nastavili ispunjavati potrebe budućih generacija te dalje ulagali svoje vrijeme, trud i znanje u napredak obrazovnog sustava. Svjetski dan učitelja obilježava se 5. listopada u više od 100 zemalja svijeta od 1994. godine u spomen na isti datum 1966. godine kada je u Parizu održana Međuvladina konferenciji pod pokroviteljstvom  UNESCO-a na kojoj je usvojena Preporuka o statusu učitelja – dokument koji naglašava odgovornost država za osiguranje odgovarajućeg odgoja i obrazovanja za sve.

VARAŽDIN – Stotinjak izlagača iz Hrvatske, Slovenije, Mađarske, Češke, Slovačke i Njemačke, radionice, stručna predavanja, prateće izložbe te bogata gastronomska i druga ponuda obilježit će 23. Međunarodni sajam Priroda, lov, ribolov i turizam, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare održanoj u Varaždinu. Bogat program Sajma predstavili su njegova direktorica Maja Šimenc te u ime suorganizatora, Hrvatskog lovačkoga savez i Hrvatskog športsko ribolovnoga saveza, predsjednik Lovačkog saveza Varaždinske županije Ivan Kutnjak te dopredsjednik Sportsko ribolovnog saveza Varaždinske županije Đuro Jančić. Sajam će se održati idućeg vikenda od 12. do 14. listopada, u dvorani na Dravi u Varaždinu, a ove godine poseban naglasak, i u nazivu i u sadržaju, stavljen je na prirodu, ističe direktorica Maja Šimenc.

ZAGREB –  Zagrebačka županija raspisala je natječaj za dodjelu stipendija za školsku/akademsku godinu 2018./2019. za učenike i studente s prebivalištem na području  županije. Natječaj je otvoren do 15. listopada 2018. godine. U ovoj školskoj godini Zagrebačka županija će dodijeliti 50 novih stipendija i to 30 za učenike te 20 za studente. Za 50 novih stipendista te za „stare stipendiste“ koji su zadovoljili uvjete za nastavak financiranja u školskoj godini 2018./2019., Zagrebačka županija je osigurala 2.050.000 kuna. Kao i prošle godine, stipendije se dodjeljuju za 12 mjeseci, a mjesečno iznose 500 kuna za učenike i 1000 kuna za studente. Detaljne informacije dostupne su na web-u Zagrebačke županije.

VARAŽDIN – Povodom Dana neovisnosti Republike Hrvatske izaslanstvo Varaždinske županije, u kojem su bili zamjenik župana Tomislav Paljak i predsjednik Županijske skupštine Alen Runac, položili su vijenac i zapalili svijeću u spomen na sve poginule hrvatske branitelje, kod Križa branitelja na varaždinskom groblju, u petak, 5. listopada 2018. godine u 10,00 sati. Uz izaslanstvo Županije, počast su odali i predstavnici Grada Varaždina, kao i članovi udruga branitelja s područja Varaždinske županije.

KOPRIVNICA – Zbog kvara na rendgenskoj cijevi CT uređaja u koprivničkoj Općoj bolnici „Doktor Tomislav Bardek“ do daljnjeg se odgađaju sva zakazana snimanja, a hitni bolesnici, u dogovoru sa službama radiologije Opće bolnice Varaždin i Županijske bolnice Čakovec, odlaze u ove ustanove. Popravak uređaja, kažu u koprivničkoj Općoj bolnici, očekuje se za dva do tri tjedna. Također ističu kako je u prioritetima iz državnih decentraliziranih sredstava za narednu godinu u planu nabavka novog 128-slojnog MSCT uređaja vrijednog četiri milijuna kuna.

ZAPREŠIĆ – Prijem za nedavno izabranu najuzorniju seosku ženu Zagrebačke županije za 2018. godinu Željku Tomašec ovog je petka, 5. listopada 2018. godine primio zaprešićki gradonačelnik Željko Turk. Uz cvijeće i prigodne darove zaprešićki gradonačelnik Turk čestitao je najboljoj seoskoj ženi u županiji, siguran kako je iza ove titule puno rada i odricanja te da će zaprešićki kraj biti izuzetno dobro predstavljen na državnom natjecanju koje će se u zagrebu održati 21. listopada. Uz riječi zahvale, najuzornija seoska žena Zagrebačke županije Željka Tomašec naglasila je kako je iznenađena pobjedom, koju ne očekuje na državnom natjecanju, ali bi joj bilo drago da titula dođe u zaprešićki kraj.

ČAKOVEC – Mališani skupine „Loptica“ iz Dječjeg vrtića Cipelica posjetili su Međimursku županiju u povodu Dječjeg tjedna koji traje od 1. do 7. listopada. Ugostio ih je župan Međimurske županije Matija Posavec. Djevojčice i dječaci županu su poklonili svoje crteže s motivima Međimurja i nekoliko međimurskih pjesama. Nakon razgledavanje vijećnice, kao mali vijećnici, županu Posavcu su postavili mnoga pitanja te su uz ostalo saznali kako izgleda njegov radni dan.

 KRAPINA – Ministarstvo unutarnjih poslova nabavlja uređaje za mjerenje brzine, takozvane radare za automatsko mjerenje brzine. Kupuje se ukupno 75 fiksnih sustava za mjerenje brzine te 150 kućišta, vrijednosti 39,4 milijuna kuna. Uređaji će biti montirani na stupove pored prometnica, u više hrvatskih gradova, s time da će na određenim mjestima biti montirana samo prazna kućišta, kako bi djelovala preventivno. U njih će se po potrebi montirati i uređaji za mjerenje brzine, ovisno o policijskoj procjeni. Policijska uprava Krapinsko-zagorska ove će godine dobiti dva fiksna radara i 8 kučišta, te 2019. godine još dva radara.

loading