Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 05.11.2015.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Tradicionalna manifestacija Advent u Zagrebu, obogatit će i ove godine turističku ponudu glavnog grada. 6 godinu zaredom Advent u Zagrebu počet će paljenjem prve adventske svijeće na Manduševcu, a i ove godine koncertima, predstavama i performansama oživjet će se svi veći gradski trgovi.  I ove godine Ledena bajka bit će smještena na Zrinjevcu, a fuliranje će osim u Tomičevoj biti u Kurelčevoj. IMG_3532.JPGSvakodnevno na središnjem gradskom trgu održavat će se koncerti kako na pozornici tako i u adventskoj kući, a novost je sajam u Bogovićevoj. I ove godine održat će se 4 koncerta sa božićnih balkona kao i božične jaslice, a novost je advenski kalendar s kojim će se otvoriti četiri zapuštena dvorišta u Donjem Gradu. Za novu godinu, tradicionalno će na Trgu bana Jelačića biti organiziran doček Nove godine, a ove godine pjevat će Nina Badrić. Advent u Zagrebu, završit će 10. siječnja.

ZABOK – Građani četiriju županija Sjeverozapadne Hrvatske, Koprivničko-križevačke, Varaždinske, Međimurske i Krapinsko-zagorske, nemaju razloga za zabrinutost, kamo će sa smećem nakon 2018. godine, jer će se do tada izgraditi Centar za gospodarenje otpadom Piškornica u Koprivničkom Ivancu. Skupština društva Piškornica održana je danas u Zaboku, a novi mandat direktora povjeren je dosadašnjem, Mladenu Jozinoviću, koji je projekt doveo do visokog stupnja realizacije, izjavio je predsjednik Skupštine, župan Koprivničko –križevačke županije Darko Koren. Odlagalište otpada Piškorica, kao prethodnica budućeg Centra, počelo je s radom 4. rujna i otpad se već odvozi, a da ima prostora za smanjenje cijene za građane i gospodarstvo, svjedoči primjer Koprivnice koja je cijenu već smanjila za 10 posto.

ZAGREB Središnja svečanost obilježavanja Dana 1. gardijske brigade „Tigrovi“ održana je danas u Spomen Domu Tigar u Rakitju. U okviru svečanosti zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću uručena je Povelja počasnog člana Udruge Tigar 90./91. i Udruge ratnih veterana 1. gardijske brigade Tigrovi. Projekt Spomen doma u Rakitju, vrijednosti 3 milijuna kuna, za čije je uređenje natječaj u tijeku bit će završen do Božića. Inače, obilježavanje 25. obljetnice osnivanja Jedinice za posebne zadatke MUP-a Rakitje i 1. gardijske brigade „Tigrovi“, te odavanje počasti poginulim, nestalim i svim umrlim „Tigrovima“ započelo je danas prijepodne polaganjem vijenaca kod Spomenika poginulim pripadnicima 1. gardijske brigade „Tigrovi“, u vojarni Croatia u Zagrebu.

KOPRIVNICA – Opsežan posao pripreme natječajne dokumentacije za Centar za inovacije u hrani INNOTECH, zajedničkom projektu Grada Koprivnice, Sveučilišta Sjever i koprivničke Podravke, u završnoj je fazi. Svrha projekta je izgradnja Centra za kompetencije u prostoru bivše koprivničke vojarne te provođenje projekata razvoja proizvoda i usluga u sektoru prehrane, kaže zamjenik koprivničke gradonačelnice Mišel Jakšić. Danas je u prostorima Sveučilišta Sjever održana dodjela nagrada najboljima na studentskom natječaju za vizualni identitet i komunikacijsku strategiju, a studenti će u budućnosti biti još više uključeni u projekt INNOTECH, ističe prorektor Sveučilišnog Centra Koprivnica Sveučilišta Sjever Mario Tomiša. Šest radova studenata prijavljeno je u kategoriji izrade vizualnog identiteta Centra za inovacije u hrani, a najboljim je proglašen rad studenta Tomislava Mravičića, dok je pet radova prijavljeno za komunikacijsku strategiju. Najboljim je proglašen rad studentica Lucije Kolarić i Tihane Štibuhar.

ZARGEB – Dva natječaja za umjetnička rješenja – jedan za spomenik prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu na istoimenom Trgu na Črnomercu te drugi za spomenik Domovini, na prostoru zelene površine uz Ulicu Grada Vukovara u Trnju, raspisao je Gradski ured za strategijsko planiranje i razvoj grada. Izričaj oba spomenika treba voditi računa o skladnom dijalogu s objektima i vegetacijom, kao i poštivanje zatečenih vizura, na način da ih kvalitetno upotpunjuje i potencira važnost zatečenog ambijenta. Materijal i veličinu spomenika odredit će autor. Rok predaje natječajnih radova je 12. siječanj iduće godine za Spomenik Franji Tuđmanu, odnosno 20. siječanj za Spomenik domovini.

ZAGREB – Centar za rehabilitaciju Zagreb otvoren je danas u zagrebačkoj Ilici. Centar je osnovan u veljači ove godine, u partnerstvu Grada Zagreba (60%) i Republike Hrvatske (40%), a s ciljem pružanja pomoći osobama s invaliditetom u osposobljavanju za prikladan posao, u pronalaženju i zadržavanju odgovarajućeg zaposlenja kao i u profesionalnom razvoju.
Grad Zagreb je uvijek prednjačio u profesionalnoj orijentaciji, pa je tako i prvi u Hrvatskoj osnovao ovakav Centar, a sukladno novom zakonu Vlade RH. Očekuje se da će kroz Centar u sljedećih par mjeseci proći stotinjak korisnika, a taj će se broj kroz godine povećavati.

ZAGREB – Vlasnici kućnih ljubimaca u Zagrebu i šire napokon će na dostojan i human način moći se oprostiti od svojih kućnih ljubimaca. Naime, danas potpisivanjem Povelje o gradnji te polaganjem kamena temeljca na adresi Franjčevićeva 43 u Dumovcu, kraj Skloništa za nezbrinute životinje, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić označio je početak radova na groblju s krematorijem za kućne ljubimce. Radi se o ukupnoj investiciji od 15 milijuna kuna, koja treba biti dovršena do kraja 2016. godine, a danas je započela 1. faza radova izgradnje „roh bau“ zgrade koja treba biti gotova do kraja 2015.Radi se o dvije zgrade i Parku gdje će se vlasnici moći oprostiti te pokopati svog ljubimca bez obzira na njegovu veličinu, a cijena će biti primjerena za svakog vlasnika ovisno o veličini ljubimca i načinu na koji se kremira. Ovaj projekt kao i Sklonište za nezbrinute životinje realizira se u izuzetno dobroj suradnji s lokalnim stanovništvom u Dumovcu što će rezultirati prvih ovakvim grobljem u ovom dijelu Europe.

ZAGREB – Međunarodni sajmovi Interliber, Reboot InfoGamer i Sajam glazbe& multimedije bit će održani na Zagrebačkom velesajmu od 10. do 15 studenog. Na Interliberu će se predstaviti svi najznačajniji nakladnici, njih više od 260 u dva paviljona 5. i 6. Novost je sadržaj naziva Znanstveni kutak, koji je osmišljen u suradnji sa Zajednicom nakladnika i knjižara, a predstavit će se interaktivni pristup prenošenja znanja i popularizacije znanosti. Ulaz na Interliber i ove je godine besplatan, te će biti otvoren svakodnevno od 10,00 do 20,00 sati, te u petak i subotu, 13. i 14. studenog, do 21,00 sat.

KRAPINA – Četvrtu obljetnicu rada u studenom obilježava Zavod za hitnu medicinu Krapinsko-zagorske županije. Tim povodom ovih dana Zavod organizira edukacije za učenike kako bi ih se podučilo kada je potrebno zvati hitnu medicinsku pomoć, te o važnosti rano započetog oživljavanja. Inače, tijekom četiri godine u županijskom Zavodu za hitnu medicinu obrađeno je preko 100 tisuća pacijenata, od čega je bilo preko 35 tisuća intervencija na terenu. Osim edukacije građana, Zavod će i dalje kontinuirano educirati svoje timove hitne medicinske službe, zanavljati opremu te vozila hitne medicinske pomoći.

ZAGREB – Gradovima sa svog područja za izgradnju e-punionica Zagrebačka županija dodijelit će 630 tisuća kuna Javni poziv za dodjelu spomenutih sredstava otvoren je do 20. studenoga. Potpore će se dodijeliti u sklopu pilot programa Zagrebačke županije kojim se želi potaknuti izgradnja e-punionica sufinanciranih iz nacionalnih i EU fondova. Sufinancirat će se do 50 posto ukupno prihvatljivih troškova za izgradnju jedne e-punionice, a najviše do 70 tisuća kuna. Jedan grad može dobiti potporu za izgradnju samo jedne e-punionice.Prihvatljive aktivnosti u sklopu projekta odnose se na izradu dokumentacije, zakup potrebne dodatne snage te nabavu i izgradnju jedne e-punionice.

VARAŽDIN – Projekt Grada Varaždina i gradske  Zajednice športskih udruga „6 škola – 5 sportova“, koji je prošle godine proveden prvi put, nastavlja se  i ove godine. Od 9. studenog do 18. prosinca u šest varaždinskih osnovnih škola provodit će se sportske aktivnosti namijenjene zainteresiranim učenicama i učenicima od 1. do 4. Razreda osnovnih škola. Omogućeno im je naime besplatno bavljenje atletikom, nogometom, rukometom, sportskom gimnastikom i igranjem“graničara“ pod stručnim nadzorom profesora kineziologije. Treninzi će se provoditi dva puta tjedno po dva školska sata.

PRELOG – Sortirnica korisnog otpada otvorena je u Prelogu. Radi se o sortirnici koja je izgrađena u samo sto dana, u sklopu reciklažnog dvorišta, s kapacitetom 1200 tona godišnje. Sedam jedinica lokalne samouprave donjeg Međimurja, Grad Prelog, Općine Goričan, Donji Kraljevec, Sveta Marija, Donji Vidovec, Donja Dubrava, Kotoriba već 10 godina zajednički gospodare otpadom putem vlastitog komunalnog poduzeća, a ovo je već druga kapitalna investicija koju pokreću u donjem Međimurju, nakon izgradnje kompostane. Do kraja godine očekuje se da će se odvojeno sakupiti i obraditi 50 posto otpada u donjem Međimurju, dok je plan do 2020. godine 70 posto otpada.

MOLVE – Nedavno su završeni radovi na obnovi parketa u sportskoj dvorani Osnovne škole Molve koje je u potpunosti financirala Koprivničko-križevačka županija. Vrijednost radova je 900 tisuća kuna.. Obnova je obuhvatila saniranje kvara na podzemnoj infrastrukturi, postavljanje podne izolacije i podne rešetke te parketa kao i lakiranje. Župan Darko Koren sa suradnicima posjetio je osnovnu školu te obišao sportsku dvoranu u pratnji ravnatelja Ivana Jakovića i načelnika Molvi Zdravka Ivančana. Istaknuo je kako će Koprivničko-križevačka županija i dalje sudjelovati u pripremi i podršci projekata te ih zajednički realizirati s općinom Molve.

loading