Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 05.11.2019.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Na križanju Savske ceste i Koturaške ulice, povodom obilježavanja Svjetskog dana romskog jezika, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić ovog utorka, 5. studenog 2019. godine otkrivanjem ploče označio je početak radova na uređenju parka 5. studeni. Ovo je zajednička inicijativa Vijeća gradske četvrti, Udruge Kali Sara, saborskog zastupnika Veljka Kajtazija i Grada Zagreba, koji ponovno pokazuje svoju multikulturalnost i multietičnost te da je otvoren i siguran grad- istaknuo je gradonačelnik Bandić. Završetak radova očekuje se do 8. travnja 2020. – na Svjetski dan Roma.

ZAGREB – U sklopu proslave 29. obljetnice ustrojavanja Prve gardijske brigade Hrvatske vojske ‘Tigrovi’ u Vojarni vitez Damir Martić u Rakitju održano je prigodno polaganje vijenaca te paljenje svijeća u spomen na 367 pripadnika Tigrova koji su položili živote u obrani Hrvatske u Domovinskom ratu. Riječ je finalnom događanju kojim se obilježava stvaranje postrojbe za posebne namjene MUP-a s bazom u Rakitju 1990. godine, a koja će godinu nakon ponijeti legendarno ime Prva gardijska brigada ‘Tigrovi’. Ispred spomen-obilježja u Rakitju, svim poginulim Tigrovima počast je odalo izaslanstvo Grada Zagreba predvođeno gradonačelnikom Milanom Bandićem. – Oni su ponos Hrvatske, simbol obrane i hrabrosti i dok je god Tigrova i Hrvatske vojske bit će i Hrvatske – naglasio je gradonačelnik Bandić.

ZAGREB – Javni natječaj za dodjelu izuzete državne potpore za premještaj poljoprivrednih zgrada i nove državne potpore za zatvaranje proizvodnih kapaciteta na području grada u 2019. godini raspisao je Grad Zagreb. Riječ je o dodjeli jednokratne državne potpore u obliku subvencija za premještaj poljoprivrednih zgrada koje se nalaze unutar granica Generalnog urbanističkog plana grada Zagreba na područje izvan granica GUP-a te za zatvaranje proizvodnih kapaciteta na području Grada Zagreba koje se nalaze unutar granica GUP-a koji su bili u stalnoj upotrebi zadnjih pet godina prije zatvaranja. Maksimalni iznos potpore u oba slučaja ne može biti veći od 750.000 kuna po poduzetniku po projektu ulaganja. Rok za zahtjeve je 20. studeni, a detaljne informacije i obrasci dostupni su na mrežnoj stranici grada.

PRELOG – O završetku i budućnosti projekta „Izgradnja poslovne infrastrukture i osnivanje poduzetničkog centra Prelog“, na press konferenciji govorili su gradonačelnik Ljubomir Kolarek, voditeljica projekta Miljenka Radović te Krešimir Glavina, direktor Razvojne agencije Poduzetnički centar Prelog. U sklopu konferencije za novinare potpisani su ugovori o korištenju, odnosno zakupu prostora u Poduzetničkom centru Prelog koji je otvoren prije dvadesetak dana, a ovim potpisivanjem ugovora kreće njegov pravi život, punim plućima. Opremljena su 23 ureda i dvije konferencijske dvorane sa 300 mjesta, a na raspolaganju je i 60 računala.

VARAŽDINSKE TOPLICE – Nakon što su energetski obnovljene Područne škole u Nedeljancu, Lovrečanu i Cvetlinu danas, 05. studenog 2019. godine, u Varaždinskim Toplicama je održana Završna konferencija projekta energetske obnove zgrade sportske dvorane OŠ Antuna i Ivana Kukuljevića Varaždinske Toplice. Ukupna vrijednost projekta je 2, 85 milijuna kuna, od čega je 49% sredstava osigurano iz EU fondova, a ostatak je osigurala Varaždinska županija pri čemu je oko 650 tisuća kuna osigurano iz Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata. Nizom zahvata osigurane su značajne uštede u potrošnji električne energije te energije za grijanje i hlađenje, odnosno najmanje 65,5 % godišnje. Značajno je to za 280 učenika i 53 zaposlenika škole pa i šire, kaže ravnateljica Goranka Štefanić. Na tom tragu slijede radovi na energetskoj obnovi škola u Novom Marofu, Donjoj Voći, Martijancu i Radovanu, nastavljaju se u Srednjoj školi Ivanec i II. Gimnaziji Varaždin. Sljedeće godine slijedi obnova preostalih osam područnih škola te Arboretuma Opeka, najavio je zamjenik župana Tomislav Paljak napomenuvši kako se radi o ukupno 70 milijuna kuna investicija koje će generirati oko milijun kuna ušteda na godišnjoj razini.

KRAPINA – Krapinsko-zagorska županija je objavila natječaj za studentske stipendije. I ove godine stipendije se dodjeljuju u tri kategorije, po socijalnom kriteriju, za nadarene studente te za deficitarna zanimanja. U kategoriji deficitarnih, stipendija se dodjeljuje svim studentima koji su ove akademske godine upisali prvu godinu studija medicine, farmacije, matematike – nastavnički smjer i fizike – nastavnički smjer. U druge dvije kategorije dodjeljuje se po 30 stipendija, u iznosu od po 700 kuna mjesečno. Detalji natječaja s propozicijama i kriterijima kao i svi potrebni obrasci za prijavu na natječaj, objavljeni su na web stranici Županije, a natječaj je otvoren do 15. studenog.

BJELOVAR – Udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Bjelovarsko-bilogorske županije pod pokroviteljstvom Županije i ove godine provodi projekt „Znajući prošlost u sigurniju budućnost“, a pisanje testa znanja o Domovinskom ratu održat će se u svim drugim razredima županijskih srednjih škola. Tim povodom župan Damir Bajs sa suradnicima i predsjednik Udruge Stipe Šola danas će u 12.40 sati posjetiti učenike Medicinske škole Bjelovar. Ovo je 15. godine provođenja ovog projekta, a kroz dosadašnje provođenje test znanja o Domovinskom ratu pisalo je više od 29 tisuća učenika, dok je put Vukovara kao nagradu za najbolje rezultate išlo njih šest tisuća. Time se i ispunjava osnovni cilj provođenja projekta, očuvanje istine i digniteta na Domovinski rat, ali i približavanje učenicima najvažnijih zbivanja vezanih uz povijest nastanka neovisne i suverene RH.

KOPRIVNICA – U srijedu, 6. studenoga kao i u cijeloj zemlji, tako i u Koprivničko-križevačkoj županiji počinje cijepljenje protiv gripe. Koprivničko-križevačka će županija dobiti 10 tisuća doza cjepiva, a cijepit će se protiv gripe četverovalentnim cjepivom. Tijekom studenoga cijepit će se isključivo osobe za koje je cjepivo besplatno: osobe starije od 65 godina, kronični bolesnici, radnici i štićenici domova za starije osobe i njegu kroničnih bolesnika, zdravstveni djelatnici i trudnice. Prošle sezone u Koprivničko-križevačkoj je županiji bilo prijavljeno 2.665 osoba oboljelih od gripe te tri smrtna slučaja.

ZAPREŠIĆ – I ove godine Grad Zaprešić za sve umirovljenike s prebivalištem na području Grada isplaćivat će jednokratnu potporu – božićnicu. Novi umirovljenici, odnosno, svi koji su stekli pravo na mirovinu ove kalendarske godine ili iz nekog drugog razloga još nisu uvršteni u Gradsku evidenciju umirovljenika, mogu se prijaviti do 15. studenog u Pisarnici Gradske uprave. Prilikom prijave potrebno je uz sebe imati osobnu iskaznicu i rješenje o mirovini ili zadnji odrezak od mirovine.

loading