Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 05.12.2016.

Posted in Vijesti

BISTRA – Povelju o dogradnji Osnovne škole Bistra položio je danas u temelje nove škole župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić. Ova osnovna škola jedina je u Zagrebačkoj županiji u kojoj se nastava još uvijek odvija u tri smjene, a gradnjom nove škole dobit će na površini od 1500 metara četvornih još osam učionica dok će se postojeći objekt adaptirati. Ovu izgradnju financira sama županija, ukupna vrijednost je 22,5 milijuna kuna, a rok za završetak je 14 mjeseci. Svečanost u Osnovnoj školi dio je današnjeg obilježavanja Dana općine Bistra i Župe Bistra.

ZAGREB –  Hrvatska je sve poželjnije turističko odredište. Da je to tako svijeće i brojke koje su predstavljena na sjednici Turističkog vijeća HTZ-a. Ove godine  Hrvatsku je posjetilo više od 14 milijuna turista koji su ostvari gotovo 74 milijun noćenja. Gledajući to u odnosu na prošlu godine zabilježeno je 10 posto više noćenja odnosno 14 posto više dolazaka.  U prvih 9 mjeseci ove godine Hrvatska je od turizma prihodovala 211 milijuna kuna. Najvećim dijelom prihodi su ostvareni u ljetnim mjesecima pa će upravo zato u sljedećem proračunskom razdoblju HTZ uložiti značajna sredstva kako bi Hrvatska u svijetu i Europi bila prepoznata kao odredište u pred i pod sezoni. Uz to, direktor HTZ-a Ratomir Ivičić istaknuo je kako je proračuna HTZ-a u 2017. godini 260 milijuna kuna  od čega će  značajna sredstva biti uložena u promociju zdravstvenog, poslovnog i nautičkog turizma. Kroz CRO karticu promovirat će se kontinentalni turizam kao i turistički nerazvijena područja, a u planu je 200 tisuća kuna  izdvojiti za rad Hrvatske gorske službe spašavanja koja je – kako je rekao ministar turizma Gari Cappelli, nužna za rast i razvoj Hrvatske kao turističke destinacije.

ZAGREB – Iako je otvoren tek 26. studenog, ovogodišnji Advent u Zagrebu kojeg zajednički organiziraju Grad Zagreb i Turistička zajednica Grada Zagreba uz brojne kulturne institucije diljem grada, iznad je svih očekivanja. Naime, u odnosu na prošlu godinu bilježi se 36% više dolazaka te 54% više noćenja u Gradu Zagrebu, što je i dodatna prilika gradovima u okruženju da  Zagrepčanima i njihovim gostima ponude što više raznog sadržaja. Naime, u partnerstvu s Gradom Zagrebom i Turističkom zajednicom, zagrebačka turistička ponuda proširit će se „Adventom u Đurđevcu“. Predstavnici Grada Đurđevca tako su predvođeni gradonačelnikom Željkom Lackovićem danas iz zagrebačke Gradske uprave pozvali sve Zagrepčane da istraže podravsku gostoljubivost, tradiciju i kulturu.

ZAGREB – Prijedlog zaključka zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića o zaduživanju Grada Zagreba u 2016.  prihvatili su zastupnici Gradske skupštine. Grad Zagreb dugoročno će se zadužiti za iznos od 200 milijuna kuna. Kreditna sredstva koristit će se za realizaciju kapitalnih ulaganja u izgradnju prometnica u Gradu Zagrebu na temelju Programa radova na području prometa i komunalnog gospodarstva i za izgradnju objekata iz Programa radova kapitalnih ulaganja u objekte društvenih djelatnosti te za financiranje Programa energetske učinkovitosti ZagEE na temelju Programa energetske obnove objekata i sustava javne rasvjete. Grad Zagreb sklopit će ugovor o kreditu s bankom uz suglasnost Vlade Republike Hrvatske.

ZAGREB – Kako bi cjelokupan doživljaj zagrebačkog adventa bio što potpuniji,  6. i 7. prosinca u suradnji s Veleposlanstvom Republike Finske, u Zagreb dolazi pravi Djed Mraz. Joulupukki koji dolazi iz Laponije, grada Rovaniemija smještenog na najsjevernijem dijelu Finske. Prvi dan će obići adventske lokacije Ledeni park, Kod Rudolfa i Advent na Zrinjevcu, dok će se drugi dan, u poslijepodnevnim satima, družiti sa svim posjetiteljima na Adventu na Vranicanijevoj livadi, zatim na Adventu u Klovićevim dvorima, a obići će i Adventsko dvorište Staroslavenskog instituta. Prigodni program namijenjen najmlađima u utorak je 18,00 sati na Ledenom parku.

KRIŽEVCI – Ugovor o dodjeli financijskih sredstava za projekt „Gradski program za mlade Grada Križevaca“ potpisan je danas u prostorima križevačke gradske uprave. Nositelj projekta je Savjet mladih Grada Križevaca u partnerstvu s Gradom i Udrugom Glas mladih Križevci. Savjet mladih Grada Križevaca za provođenje projekta od Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku dobio je 49 tisuća bespovratnih kuna, kaže predsjednica Savjeta Magdalena Vrabec, a ukupna vrijednost izrade programa je 70 tisuća kuna te preostali iznos bit će financiran iz križevačkog gradskog proračuna, objašnjava predsjednik Udruge Glas mladih Željko Jurković. Savjet mladih Grada Križevaca ima potpuno podršku gradske uprave, kaže gradonačelnik Branko Hrg. Idućeg tjedna bit će održana početna konferencija projekta nakon čega se kreće s izradom Gradskog programa za mlade Grada Križevaca kojibi se tijekom 2017. godine trebao naći i pred križevačkim gradskim vijećnicima.

VARAŽDIN – Varaždinski Zavod  za znanstveni rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti,  Ogranak Matice Hrvatske  i Grad Varaždin organizatori su postavljanja spomen ploče na rodnu kuću  istaknutog hrvatskog književnog povjesničara akademika Miroslava Šicela, povodom devedesete obljetnice njegova rođenja. Na prigodnoj će svečanosti u 16,00 sati, govoriti tajnik Razreda za književnost HAZU akademik Pavao Pavličić, predsjednik Matice hrvatske akademik Stjepan Damjanović i varaždinski gradonačelnik Goran Habuš.

KOPRIVNICA – Isplata božićnica koprivničkim umirovljenicima čija primanja ne prelaze 1.700 kuna počela je danas, 05. prosinca 2016. godine. Koprivnička gradska uprava na ovaj način nastavlja dugogodišnju tradiciju darivanja umirovljenika, kaže zamjenik koji obnaša dužnost gradonačelnika Mišel Jakšić i ističe kako božićnica iznosi 200 kuna, no dodaje kako je u planu taj iznos u narednim godinama povećati. Pravo na božićnicu ove godine ima oko tisuću umirovljenika koji svojih 200 kuna u gotovini mogu podići u dvorani vjenčaonice u gradskoj vijećnici uz identifikacijski dokument i odrezak mirovine za listopad. Kao i prijašnjih godina, umirovljenici po svoju božićnicu mogu do petka od 9,00 do 13,00 sati prema abecednom rasporedu, a nakon toga, od 12. do 23. prosinca 2016. godine na blagajni Grada Koprivnice, također od 9,00 do 13,00 sati.

ZABOK – Konferenciju i izložbu fotografija lokalnih volonterskih aktivnosti i akcija koje su se odvijale na području Krapinsko-zagorske županije u 2016. godini zajedno s partnerima već tradicionalno organizira Mreža udruga Zagor. Konferencija će biti održana danas, s početkom u 15,30 u Centru za mlade Krapinsko-zagorske županije u Zaboku. Cilj konferencije je pregled trenutačnog stanja, rasprava o postojećim problemima vezanim uz volonterstvo, prijedlozima za poboljšanje vidljivosti i promocije lokalnog volonterstva te prikaz volontiranja kao društveno korisnog kako za pojedinca tako i za čitavu zajednicu.

ČAKOVEC – Udruga slijepih Međimurske županije zapošljava „videćeg pratitelja“ preko trogodišnjeg programa „Pokret“, kojeg financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Videći pratitelj pomaže članovima koji su nesamostalni u kretanju u aktivnostima u kući i izvan nje, čime se olakšava skrb za slijepu osobu od strane članova obitelji. Na taj se način doprinosi samostalnosti slijepih osoba u obavljanju životnih zadaća te im se daju iste mogućnosti koje imaju i osobe bez invaliditeta.

loading