Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 05.12.2017.

Posted in Vijesti

ZABOK – Pet mobilnih crpki velikog protoka i karitativnu pomoć iz strateških robnih zaliha dodijelila je Vlada RH predstavnicima vatrogasnih postrojba  te karitativnim udrugama: Caritas, Dobrotvornom društvu srpske Pravoslavne crkve i Dobrotvornom bošnjačkom društvu Merhamet.  Ovu donaciju uručila je danas, 5. prosinca 2017. godine  u Zaboku potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić. – Vlada nije nimalo dvojila oko ove karitativne pomoći, kako bi najpotrebitiji građani i na taj način osjetili radost predstojećih blagdana, bez obzira na vjersku pripradnost – istaknula je potpredsjednica Dalić. U ime karitativnih udruga vjerskih zajednica na pomoći je zahvalio pater Ivan Radeljak iz Caritasa Križevačke eparhije. – Ova će pomoć otići na 18 lokacija u Hrvatskoj i jednu u BiH, tamo gdje najbolje znaju tko su najpotrebitiji, kako bi im se olakšalo ovo blagdansko vrijeme – rekao je pater Radeljak. Mario Antonić, državni tajnik u ministarstvu gospodarstva je istaknuo, kako je pet crpki velikog kapaciteta od 20.000 lit/min, čija  je vrijednost veća  od 1,8 milijuna kuna za svaku, dodijeljeno vatrogasnim postojbama područja za koja se procijenjuje da su najugroženija od poplava. Kroz donaciju prehrambenih proizvoda   karitativnim udrugama dodijeljeno je  30 tona tjestenine, 15 tona ribljih konzervi, 10 tisuća litara ulja, 10 tona mesnih konzervi, 15 tona polutvrdog sira, 10 tona džema ili voćnog namaza, 20 tona riže i 60 tona brašna. Ukupna financijska vrijednost ove jednokratne robne  pomoći iznosi 3.710.000,00 kuna. Kao domaćini predstavnicima Vlade, karitativnih udruga i vatrogasnih postrojba uručivanju donacija prisustvovali su gradonačelnik Zaboka Ivan Hanžek i zamjenik župana Krapinsko-zagorske županije Anđelko Ferek Jambrek.

ZAGREB – Jadranski naftovod želi ojačati svoju poziciju na spot-tržištu naftom odnosno tržištu za promptnu isporuku na Mediteranu, rekao je u utorak predsjednik Uprava Janafa Dragan Kovačević na Janafovoj međunarodnoj energetsko-naftnoj konferenciji. Po njegovim riječima, kompanija uživa ugled sigurne opskrbne točke na Mediteranu, a nakon značajnih ulaganja u terminal u Omišlju želi iskorak na mediteransko spot tržište, odnosno tržište za promptnu isporuku, uz trenutačno plaćanje ili plaćanje u kratkom roku. Cilj je, kaže Kovačevič, u omišaljsku luku dovesti gotovo stratešku dimenziju mediteranskog naftnog spot tržišta, što bi bio vrlo velik pomak u hrvatskom gospodarstvu.

KRAPINA – Svečana sjednica Gospodarskog vijeća HGK-Županijske komore Krapina održana je u utorak, 5. prosinca 2017. godine u Krapini. Bila je to prilika za osvrt na gospodarske rezultate na području Krapinsko-zagorske županije u protekloj godini, a prema riječima predsjednika Županijske gospodarske komore Josipa Grilca 2016. bila je najuspješnija godina za gospodarstvenike koji djeluju na području županije jer je premašena brojka od 11 milijardi kuna, čime je za 9,8% prebačena prethodna godina. Najuspješnijim malim, srednjim i velikim tvrtkama Krapinsko-zagorske županije u 2016. godini dodijeljene su plakete. Zlatnu kunu u kategoriji malih trgovačkih društava dobila je tvrtka Kamenolom Gorjak, u kategoriji srednjih trgovačkih društava ZMH Horvat, a u kategoriji velikih trgovačkih društava Vetropack Straža. Zahvaljujući najboljim poslovnim rezultatima u minulim godinama, Zlatnu kunu tri  je godine uzastopno osvajala tvrtka Omco Croatia kojoj je danas stoga dodijeljena je i kristalna plaketa, pri čemu je direktor Darko Ranogajec istaknuo kako je time zaokružena priča onome što se radilo prethodnih godina, a to je investiranje, opremanje i pripremanje za jednu novu eru poslovanja u kojoj će se motivacija i zadovoljni ljudi staviti na visoko prvo mjesto. Na današnjoj svečanoj sjednici Gospodarskog vijeća HGK-Županijske komore Krapina tvrtkama koje ove godine slave obljetnicu rada dodijeljena su posebna „Priznanja“.

KRAPINA – Nova Uredba o gospodarenju komunalnim otpadom koja na snagu stupa s 31. siječnjem iduće godine bila je središnja tema sastanka župana Krapinsko-zagorske županije Željka Kolara sa zagorskim gradonačelnicima i načelnicima, koji je danas, 5. prosinca 2017. godine, održan u Krapini. Građane po tom pitanju očekuju novine, poput razvrstavanja otpada na sekundarni, miješani i bio otpad,  povećat će se broj odvoza otpada, a samim time objektivno je da će doći i do povećanja cijene odvoza komunalnog otpada. Koliko će to poskupljenje biti još se ne zna, no u roku od deset dana distributeri bi trebali jedinicama lokalne samouprave dostaviti svoje izračune, navodi župan Kolar. Kako bi se građanima objasnilo što se sve predviđa novom Uredbom o komunalnom otpadu izradit će se letak koji će se distribuirati svim kućanstvima diljem županije. Također, na današnjem sastanku župana s gradonačelnicima i načelnicima održana je prezentacija projekta gradnje i uređenja spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima s područja Krapinsko-zagorske županije u parku Janka Draškovića u Krapini.

ZAGREB – Dodjela nagrada „ The Innovation in Politics Awards 2017“ održat će se u bečkoj gradskoj vijećnici ove srijede, 6. prosinca. Među devet finalista u kategoriji „Jobs“ nalazi se i Grad Zagreb s projektom Javne radne aktivnosti, što ih uspješno provodi Gradski ured za branitelje. U konkurenciji 589 europskih gradova, ovaj zagrebački inovativni projekt je priznat i prepoznat kao kvalitetan i perspektivan model, jedini takav u Europi koji obuhvaća dobrovoljni rad, obrazovanje, ekologiju i zapošljavanje. Ovo je već treći put da su zagrebačke javne radne aktivnosti prepoznate kao vrlo značajan projekt. Inače, tijekom 12 godina koliko se provodi ovaj Projekt, educirano je više od 4.000 nezaposlenih građana koji su stekli nove vještine i kompetencije potrebne na tržištu rada, a istovremeno je  putem dobrovoljnog rada očišćeno više od 25 hektara javnih zelenih površina.

KRAPINA – Prijem za dvadeseti naraštaj polaznika Ratne škole „Ban Josip Jelačić”, danas, 05. prosinca 2017. godine, u Krapini je upriličio župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar. Ratna škola „Ban Josip Jelačić“ najviša je razina vojne izobrazbe u Oružanim snagama RH u kojoj se školuju pripadnici Ministarstva obrane RH i Oružanih snaga RH, drugih tijela državne uprave iz RH te pripadnici OS stranih zemalja za obnašanje najviših vojnih i civilno-vojnih dužnosti. – U posjet Krapini stigli smo u sklopu nastavnog plana i programa, navodi brigadir Krešimir Trstenjak, načelnik Ratne škole, zadovoljan što su bili u prilici upoznati se s osnovnim značajkama Krapinsko-zagorske županije. Župan Željko Kolar je naglasio kako mu je bila čast primiti pripadnike 20. generacije Ratne škole Oružanih snaga Republike Hrvatske te izrazio zadovoljstvo interesom kojeg su gosti pokazali prema projektima koji se ovdje realiziraju, posebice projekti prekogranične suradnje te oni infrastrukturni, koji mogu biti zanimljivi i vojsci.

OZALJ – OPG-u Kovač iz Jaškova kod Ozlja u protekle tri godine odobreno je 46.000 kuna bespovratnih sredstava Karlovačke županije za uređenje kušaonice i izletišta. Putem javnih poziva za dodjelu sredstava u turizmu u Karlovačkoj županiji u proteklih pet godina dodijeljeno je više od 1,9 milijuna kuna potpora za projekte u turizmu, a poticaje je ostvarilo preko stotinu korisnika programa. Kako su sredstva utrošena na OPG-u Kovač provjerili su danas, 5. prosinca 2017.godine, uz gradonačelnicu Ozlja Gordanu Lipšinić,  direktorica Turističke zajednice Karlovačke županije Dina Begić, te zamjenice župana Karlovačke županije Vesna Hajsan Dolinar i Martina Furdek Hajdin, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo Željko Fanjak i viši stručni suradnik za turizam u Upravnom odjelu za gospodarstvo Marin Stanišić. Inače, OPG Kovač ima ekološku proizvodnju na 33 hektara sa 900 stabala oraha, a žele svoje poljoprivredne djelatnosti proširiti i na turizam te izgraditi dodatne sobe za posjetitelje.

ZAGREB – Ove godine svoja vrata za posjetitelje tijekom Adventa otvorila je i Vila Prekrižje, koja se koristi za protokolarne potrebe i raznovrsne radne aktivnosti Ureda predsjednice RH. Do subote, 23. prosinca 2017. godine ZET je uveo izvanrednu autobusnu liniju koja prometuje  od Kaptola preko Cmroka do Gornjeg Prekrižja, sa dva mini busa, petkom i subotom od 15,25 do 20,40 sati s polascima svakih 20 minuta, bez zaustavljanja na usputnim autobusnim stajalištima.

ČAKOVEC- Vizualni identitet budućeg Muzeja nematerijalne baštine „Riznica Međimurja“ u Čakovcu i 3D projekcija fortifikacije Starog grada Zrinskih jučer su predstavljeni javnosti u tamošnjem Muzejsko informativnom centru. Međimurska županija nositelj je projekta rekonstrukcije i revitalizacije fortifikacije Starog grada u Muzej nematerijalne baštine, ujedno dosad najvećeg u segmentu kulture u Međimurju, kojim će se uz ulaganje od 41 milijun kuna potpuno rekonstruirati najvredniji spomenik feudalne kulturne baštine. Suvremeni Muzej nematerijalne baštine, građevinskom obnovom spasit će fortifikaciju, međimursko kulturno dobro, od propadanja. To je objekt od nacionalnog značaja, te je samim time preventivno zaštićen. Osim klasičnog muzejskog postava, planirani su i moderni digitalni prikazi poput 3D mappinga, multimedijalnih efekata, što će Muzej činiti vrlo atraktivnom turističkom atrakcijom, a uz to cijeli muzejski postav bit će prilagođen osobama s invaliditetom, kazali su prilikom jučerašnjeg predstavljanja projekta arhitektica Mladena Ahmetović Štemberger, voditeljica projekta Sandra Polanec Marinović, voditelj ureda TZ Međimurske županije Rudi Grula te župan Međimurske županije Matija Posavec. Valja napomenuti kako ovaj suvremeni Muzej novo ruho dobiva do 30. travnja 2020. godine, a projekt sufinancira Europska unija u okviru Europskog fonda za regionalni razvoj, uz intenzitet potpore od 85%, dok preostali iznos financira Međimurska županija.

ZAGREB – Konstituirano je Županijsko vatrogasno zapovjedništvo, stručno operativno tijelo za vođenje i koordinaciju vatrogasnih intervencija prilikom velikih požara otvorenoga prostora.Odlukom župana Stjepan Kožića u Zapovjedništvo su imenovani: Josip Novosel, Nevenko Čižmešija, Dario Kezerić, Ivica Mačković, Borislav Turan, Ivan Stepić, Mladen Žitković, Damir Čičko i Željko Remenar. Kako je tom prigodom rekao zapovjednik VZ Zagrebačke županije Josip Novosel, „rak-rana“ hrvatskoga vatrogastva je sustav veza. Ove je godine nabavljeno 100 ručnih radio stanica, a za iduću godinu je planirana i nabava radio stanica za vatrogasna vozila. VZ Zagrebačke županije izradit će  prijedlog povezivanja radio vezom cijelog prostora županije.

KRAPINA – Gradska priznanja za 2017. godinu, dobitnicima će se dodijeliti na svečanosti povodom proslave Dana Grada Krapine, 6. prosinca 2017. godine. Povelja Grada Krapine dodijelit će se Anđelku Suhodolčanu za doprinos promicanju dobrovoljnog davanja krvi i zdravstvenih programa Hrvatskog crvenog križa, Rajku Suhodolčanu za osobita umjetničko glazbena postignuća, unapređenje kulturnog života i promicanje imena Grada Krapine i Tvrtki Krateks d.d Krapina za doprinos razvoju gospodarstva. Plaketa Grada Krapine dodjelit će se Alojzu Jembrihu povodom 50. obljetnice kulturnog i stručno-znanstvenog djelovanja te kao suosnivaču i dugogodišnjem voditelju znanstvenog skupa „Kajkavski jezik, književnost i kultura kroz stoljeća”, Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Lepajci povodom obilježavanja 70. obljetnice rada i Miljenku Hršaku za doprinos kulturnom stvaralaštvu i promicanje kajkavštine te razvoju sporta u Krapini. Mala plaketa Grada Krapine dodjelit će se Antoneli Cesarec za postignute uspjehe na natjecanjima u kickboxingu te za promicanje imena Grada Krapine i  Antoniu i Lari Pecigus za postignute uspjehe na plesnim natjecanjima te za promicanje imena Grada Krapine.

VARAŽDIN – Proračun Varaždinske županije za 2018. godinu iznosi 245,6 milijuna kuna, što je u usporedbi s ovogodišnjim povećanje od 20 posto. Prihvatili su ga na  sjednici održanoj u utorak, 5. prosinca 2017. godine vijećnici županijske skupštine. Među najvažnijim projektima planiranim u proračunu su ulaganja vrijedna više od 100 milijuna kuna u energetsku obnovu škola, Doma za starije i nemoćne osobe Varaždin, objekata u bolnicama u Varaždinskim Toplicama i Varaždinu, zgrade Vodotornja, te gotovo tri puta veća izdvajanja za poljoprivredu te projekti prehrane i cjelodnevnog boravka u školama.

KRIŽEVCI – Svečano otvorenje Adventa u Križevcima održat će se večeras, 5. prosinca 2017. godine od 18,00 sati na Strossmayerovom trgu. U sklopu programa Adventa u Križevcima do 14. siječnja 2018. godine, predviđeni su nastupi glazbenih izvođača, program za djecu, klizalište i bogata ugostiteljska ponuda i prigodna prodaja. Održat će se i humanitarna akcija „Djeca daruju djecu“ u suradnji s Gradskim društvom Crvenog križa Križevci, a cilj je da djeca doniraju svoje igračkesvojim siromašnim vršnjacima. U Križevcima su inače postavljene i dvije panoramske kamere koje prenose sliku uživo, 24 sata dnevno. Jedna je postavljena na zgradi Turističkog informativnog centra, a druga na zgradi na raskrižju Ulice bana Josipa Jelačića i Trga Antuna Nemčića. Također je postavljen i bežični besplatni Internet koji pokriva Strossmayerov i Nemčićev trg.

loading