Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 05.12.2018.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Na Zagrebačkom velesajmu započeo je peti Zagreb Connect – startup konferencija koja okuplja mlade poduzetnike, potencijalne investitore i poslovne anđele. U sklopu Zagreb Connecta bit će održano i startup natjecanje na kojem se 17 startup timova natječe za novčani fond od 860 tisuća kuna. Pet najboljih startupova osvojit će svaki po 160 tisuća kuna bespovratnih sredstava, a 60 tisuća kuna dodatnih sredstava, po prvi puta na natjecanju, bit će dodijeljeno najboljem pitchu, odnosno najboljoj prezentaciji vlastitog startupa i projekta potencijalnim investitorima. „Kvaliteta je iz godine u godinu sve bolja, a ove smo se godine fokusirali na startupove iz Hrvatske koji se žele razvijati u zagrebačkom okruženju“, rekao je Frane Šesnić, organizator i direktor Zagrebačkog inovacijskog centra. Startup konferencija Zagreb Connect održava se s ciljem daljnjeg razvoja zagrebačkog poduzetničkog ekosustava te stvaranja boljih uvjeta za mlade poduzetnike s područja ne samo Zagreba, već i cijele Hrvatske.

ZAGREB – Svjetski kongres poduzetnika 2018. održava se u Zagrebu do ovog petka,  7. prosinca 2018. godine u sklopu kojeg su okupljeni poduzetnici, ekonomski stručnjaci i predstavnici županija gradova i općina posvećeni stvaranju novih vrijednosti te produbljivanju ekonomskih i drugih veza sa svrhom razvoja poduzetništva. Cilj ove međunarodne inicijative je promocija značaja, svrhe i kulture poduzetništva. Zagrebačka županija participira u radu Kongresa kako bi se još adekvatnije potaknule mjere razvoja poduzetništva, a gdje se bilježe sve bolji rezultati. Kako je naglasio župan Stjepan Kožić Zagrebačka županije prema podacima Hrvatskog zavoda za statistiku lani je imala najveću zaposlenost od 6,8% baš kao i zadnjih pet godina 23,5 %. Uz to u sklopu projekta Svjetskog kongresa poduzetnika u četvrtak, 6. prosinca u poslovnoj zoni Sveta Nedelja bit će proglašena i otvorena prva Aleja poduzetnika u svijetu.

ZAGREB – Svaki drugi roditelj u Hrvatskoj ne zna da HPV može uzrokovati čak šest vrsta raka, dok svaki treći nikad nije ni čuo da je u Hrvatskoj dostupno besplatno cijepljenje protiv HPV-a za učenike i učenice osmih razreda osnovnih škola. Poražavajući su to rezultati istraživanja koje su na uzorku od 500 osoba proveli Gradski ured za zdravstvo i Povjerenstvo za prevenciju infekcije HPV-om i drugim zaraznim bolestima, s ciljem senzibiliziranja roditelja i mladih o važnosti cijepljenja. Rezultati koji su u srijedu, 5. prosinca 2018. godine predstavljeni u Centru za zdravlje mladih pokazali su i da je procijepljenost tek 20 % te da se cijepe uglavnom djevojčice. „Još puno trebamo raditi na edukaciji djece, roditelja i šire javnosti kako bi procijepljenost porasla barem do 50 posto“, zaključili su akademkinja Mirna Šitum i pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč.

ZABOK – Proslava dana Kapelanije Sv. Nikole biskupa, obilježavanje godišnjice Policijske kapelanije u Policijskoj upravi krapinsko-zagorskoj uz polaganje vijenaca kod spomenika poginulim pripadnicima MUP-a održana je ove srijede 05. prosinca 2018. godine u Zaboku. Uz obitelj poginulih policajaca svijeće su upalili i savjetnik ministra unutarnjih poslova Vladimir Faber, župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, načelnik Policijske uprave Darko Car, a obilježavanju se odazvao i gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović. – Na dostojanstven način smo proslavili dan Kapelanije i odali počast šestorici poginulih policajaca koji su dali život za Hrvatsku – istaknuo je načelnik Car. Župan Kolar je tom prilikom istaknuo da svaku priliku za odavanje počasti hrabrim ljudima treba iskoristiti. – Važno je da se kolege, ali i mlađe generacije koje dolaze prisjete poginulih policajaca i njihovih obitelji – naglasio je župan Kolar.

MARIJA BISTRICA – S prvim danom 2019. godine, Lijepa Bistrica, komunalno društvo u stopostotnom vlasništvu Općine Marija Bistrica, započet će s djelatnošću prikupljanja i odvoza otpada. Tim povodom konferencija za novinare je održana danas, na Trgu pape Ivana Pavla II, gdje je obavljena primopredaja dvaju novih vozila komunalnom društvu Lijepa Bistrica. Prikupljeni otpad odvozit će se na odlagalište Piškornica, a što je najvažnije građanima cijena neće poskupjeti, istaknuo je načelnik općine Josip Milički i dodao, kako je riječ o 7,5 milijuna kuna vrijednom projektu, za koji je novac osiguran pretežno iz EU fondova.

ČAKOVEC – Sjednica Kolegija gradonačelnika i načelnika općina u Međimurskoj županiji, održana je u srijedu, 5. prosinca 2018. godine, u Čakovcu. Na sjednici je, među ostalim, bilo govora o Groznici zapadnog Nila, od koje su oboljele četiri osobe,  od čega je jedna umrla. Čelnici međimurskih gradova i općina upoznati su i s aktualnim izvorima financiranja brojnih projekata. Prema riječima Ane Kralj v.d. ravnateljice REDEA-e u ovom trenutku mogu računati na sredstva iz natječaja vezanih uz učinkovite ljudske potencijale, društveno poduzetništvo, civilnu zajednicu i zapošljavanje. Osobito je zanimljivo skorašnje otvaranje natječaja iz prekograničnog programa Mađarska – Hrvatska,  putem kojeg se može ostvariti financiranje projekata u području obrazovanja, zaštitu, očuvanje i revitalizaciju  kulturnog i prirodnog nasljeđa te suradnju institucija. Čelnici međimurskih gradova i općina upoznati su i s prijedlogom programa obilježavanja 100. obljetnice oslobođenja Međimurja od mađarske okupacije.

VARAŽDIN – Svijest o važnosti volontiranja u Varaždinskoj županiji vrlo je razvijena, napose kod mladih ljudi, istaknuto je danas, 05. prosinca, na prijemu zamjenika župana Roberta Vugrina za predstavnike volontera Društva Crvenog križa Varaždinske županije, a povodom današnjeg Međunarodnog dana volontera. Bila je to prigoda za zahvalu volonterima koji su tijekom proteklih godina sudjelovali u najvećem broju aktivnosti od kojih su neki skupili i do 2000 sati plemenitog rada na pomoć zajednici, rekao je zamjenik Vugrin. Prijem je bio i prilika da Društvo Crvenog križa Varaždinske županije predstavi svoj Registar volontera koji objedinjuje podatke o raspoloživim i dostupnim volonterima te omogućava lakše pronalaženje volontera institucijama. Prema riječima ravnatelja  Društva  Crvenog križa Varaždinske županije Nebojše Buđanovca ovime će zasigurno brojka od oko 1000 volontera u Županiji uskoro biti još i veća. Inače, za rad volonterskih udruga, sa svog područja, Varaždinska županija godišnje izdvaja 430.000 kuna, napomenuo je zamjenik župana Robert Vugrin.

KOPRIVNICA – Na temu kreiranja plana upisa u srednje škole i uvođenje novih zanimanja prema potrebama gospodarstva u Koprivničko-križevačkoj županiji u školskoj godini 2019./2020 održani su brojni radni sastanci i promotivne aktivnosti, kako bi se mlade potaknulo na upis sustavnih zanimanja, a svrha posljednjeg bila je kroz sustavni pristup ponuditi učenicima zanimanja koja imaju budućnost na tržištu rada te gospodarstvenicima omogućiti potrebnu i kvalificiranu radnu snagu, kaže zamjenik župana Ratimir Ljubić. Ljubić naglašava kako je cilj sastanka bio pokretanje dijaloga između gospodarstva i strukovnih škola kako bi se na vrijeme pripremili upisi za iduću školsku godinu te usuglasile potrebe oko uvođenja novih zanimanja.

ZAGREB – Gradonačelnik Milan Bandić i pročelnik Gradskog ureda za sport Milan Pavelić primili su u srijedu, 5. prosinca u prostorijama Gradske uprave članicu taekwondo kluba Dubrava Doris Pole, kako bi joj čestitali na osvajanju zlatne medalje na Europskom prvenstvu za seniore u Varšavi. S gošćom su razgovarali i o mogućnostima pomoći oko uvjeta treniranja taekwondoa u Zagrebu.

VRBOVEC – Svečanost dodjele priznanja najboljim sportašima učenicima osnovnih i srednjih škola, školskim sportskim društvima, školskim ekipama i profesorima tjelesne i zdravstvene kulture za školsku godinu 2017./2018. održat će se u srijedu, 5. prosinca u Vrbovečkoj Dubravi u 18,00 sati.

KOPRIVNICA – Odlični rezultati članova Karate kluba Đurđevac bili su povod danas, u srijedu, 5. prosinca 2018. godine, održanog prijema u sjedištu Koprivničko-križevačke županije. Čestitku na odličnim rezultatima članovima Kluba uputili su čelnici Županije, predvođeni županom Darkom Korenom. Odlični sportski rezultati doprinose životu i razvoju te promociji Koprivničko-križevačke županije, ističe župan Darko Koren te zahvaljuje članovima i čelnicima Kluba na trudu i radu koji ulažu. Klub je od 2012., kada je osnovan, do danas osvojio više od 1.200 medalja od čega 30-ak na državnim i balkanskim natjecanjima te svjetskom kupu. Klub ima 40-ak članova, tri trenera, a članovi su od pet do 15 godina starosti.

KOPRIVNICA – Članovi koprivničkog Ronilačkog kluba Šoderica, Katarina Kerečin i Jan Vuk, apsolutni su pobjednici u muškoj i ženskoj konkurenciji finalne utrke Kupa RH u vještinama na bazenu održanom u Sisku. Tim povodom, u srijedu, 5. prosinca 2018. godine, u koprivničkoj Gradskoj upravi upriličen je prijem za članove i čelnike Kluba. Dugogodišnja tradicija rada Ronilačkog kluba Šoderica još je jednom dala odlične rezultate, ponosno kaže predsjednik Kluba Stjepan Lončar i ističe kako Klub ima 101 člana, od toga 55-ero mladih do 18 godina. Na izuzetnim rezultatima čestitku su članovima i čelnicima Ronilačkog kluba Šoderica uputile zamjenice koprivničkog gradonačelnika Ksenija Ostriž i Melita Samoborec.

loading