Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 05.12.2019.

Posted in Vijesti

VUKOVAR – U posjetu Vukovaru u četvrtak, 5. prosinca bila je delegacija gradiščanskih Hrvata i Grada Zagreba. Zagrebačku delegaciju je predvodio gradonačelnik Milan Bandić, a gradiščansku mons. Egidije Ivan Živković, željezanski biskup. Posjet je finale humanitarne akcije Pax et Bonum, koja se pod pokroviteljstvom gradonačelnika Bandića provodila do 30. studenog, a za cilj je imala prikupljanje sredstava za obnovu objekta i nabavku opreme za Dječji vrtić Vukovar 1 i 2. Nakon susreta s vukovarskim gradonačelnikom Ivanom Penavom izaslanstva su posjetila Dječji vrtić Vukovar 1 te položila vijenac i zapalila svijeće na Memorijalnom groblju žrtava Domovinskog rata, a obišli su i Spomen dom Ovčara i Gradski muzej Vukovar.

ZAGREB – Prvo izdanje međunarodnog sajma poljoprivrede, opreme za poljoprivredu i mehanizaciju CroAGRO te deseto izdanje Sajmova hrane i zdravog življenja koji kvalitetu tradicije podiže na novu razinu na Zagrebačkom velesajmu ovog četvrtka, 5.prosinca 2019. godine otvorila je zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Olivera Majić.  Kako je istaknula Majić, Grad Zagreb svojom gospodarskom politikom svjestan je značaja poljoprivrede kao strateške razvojne grane, a upravo to potvrđuje povratkom ovog sajma u glavni grad. Kroz četiri dana, do nedjelje, 8. prosinca na CroAGRO  izlaže više od 180 izlagača iz 26 zemalja koji poljoprivrednicima nude sve što im je potrebno za uspjeh u poljoprivrednoj proizvodnji. CroAGRO obilježava povratak poljoprivrednih sajmova u Zagreb s ciljem da postane najznačajniji poljoprivredni događaj u Republici Hrvatskoj. Pokrovitelj sajma je Ministarstvo poljoprivrede, koje će nastaviti s bespovratnim poticajnim mjerama kao i pomlađivanjem poljoprivredne proizvodnje, istaknula je ministrica Marija Vučković.Uz prepoznatljive segmente Sajmova hrane i zdravog življenja kao što su Organica&Kronoplja, APltera i Mystic uz 280 izlagača, posjetitelji mogu uživati u raznim predavanjima, radionicama, kongresima, seminarima, degustacijama i raznim drugim događanjima.

ČAKOVEC – Proračun Grada Čakovca za 2020. godinu bit će u rekordnom iznosu od 275 milijuna kuna, odluka je danas, 05. prosinca 2019. godine, održane sjednice Gradskog vijeća Grada Čakovca. Sjednica je započela minutom šutnje za nedavno preminulog počasnog građanina Grada Čakovca Branka Lustiga. Po aktualnom satu i rebalansu proračuna za ovu godinu, uslijedila je rasprava o glavnom gradskom dokumentu Proračunu Grada Čakovca za narednu 2020. godinu. Riječ je o najvećem proračunu dosad, napomenuo je gradonačelnik Stjepan Kovač. Od ukupnog iznosa, valja izdvojiti 50 milijuna kuna koji su namijenjeni za plaće zaposlenika osnovnih škola kojima je Grad osnivač dok će se najveći dio novca usmjeriti u realizaciju velikih kapitalnih projekata kaže gradonačelnik Kovač, pobrojivši izgradnju Centra za odgoj i obrazovanje Čakovec, niz investicija u sportsku infrastrukturu, s obzirom na titulu Grada Čakovca kao Europskog grada sporta. Osim toga, na današnjoj sjednici Gradskog vijeća Grada Čakovca donijeta je i Odluka kojom se prilazi VII. Izmjenama i dopunama Generalnog urbanističkog plana Grada Čakovca čime se stvaraju pretpostavke za izgradnju potrebne infrastrukture potrebnom da se grad Čakovec pozicionira kao Regionalni teniski centar, a u skladu sa odlukom Hrvatskog teniskog saveza.

KRAPINA  – Kako bi pomogli pčelarima u očuvanju pčelinjih zajednica, ovog četvrtka, 5. prosinca 2019. godine, ugovor o dodjeli financijske pomoći u iznosu od 200 tisuća kuna Savezu pčelarskih udruga Krapinsko-zagorske županije potpisali su župan Željko Kolar i  predsjednik Saveza Zdravko Bedeniković. Naime, Savez je uputio zamolbu za financijsku pomoć kojom bi se ublažile posljedice od uginuća pčela i niskih prinosa meda nastalih lošim vremenskim uvjetima, a Županija je donijela Odluku o sredstava za pomoć. Inače, županijski Savez pčelara ima 9 udruga i 380 članova koji raspolažu sa 17 tisuća i 300 košnica, a godišnje proizvedu oko 350 tona meda. Obzirom na loše vremenske uvjete koji su uzrokovali uginuće pčelinjih zajednica, ove godine proizveli su tek 25%. – Zahvalni smo na pomoći koju ćemo iskoristiti za nabavu šećera za dohranu pčela, a sredstva ćemo podjednako rasporediti svim članovima kroz koji dan – istaknuo je Bedeniković. Župan Kolar naglasio je i da je izrazito bitna i prijelazna zaštita Zagorskog bagremovog meda na nacionalnoj razini te pokrenut postupak za zaštitu na Europskoj razini što će omogućiti pčelarima da ozbiljnije krenu na to tržište.

IVANIĆ-GRAD – Nakon stvaranja robne marke, grad Ivanić-Grad najavio je i brendiranje tradicijskih autohtonih specijaliteta Moslavine i Posavine „vankuša“ i “belih kobasa“. Riječ je o specijalitetima nastalim u siromašnim vremenima od namirnica koje su bile dostupne u domaćinstvima te su se pripremala često, a danas su prava rijetkost. – Cilj nam je kod ljudi s našeg područja ukažemo na vrijednost tih proizvoda te ćemo nastojati potaknuti ugostiteljske objekte da u svoju ponudu uvrste vankuše i bele kobasice  jer očuvanje tradicije i onoga što je naše važno jer nas razlikuje od drugih – naglasio je Javor Bojan Leš, gradonačelnik Ivanić-Grada. Inače, „vankuša“ je tijesto od pšeničnoga brašna za razvlačenje za štrukle ili kruh, s nadjevom od sira, jaja i kukuruznoga brašna, a „bele kobase“ su kobasice nadjevene mesom i kukuruznim brašnom sa začinima.

KOPRIVNICA – Sredinom rujna započeli su radovi na izgradnji i opremanju novih zdenaca na vodocrpilištu Ivanšćak u Koprivnici u vrijednosti 3,1 milijuna kuna kako bi se zamijenili najstariji i dotrajali zdenci koji se koriste još od 1974., a u prvoj su fazi radova izbušeni novi zdenci za što je izdvojeno 484 tisuće kuna. Ukupna vrijednost radova je 3,5 milijuna kuna te 80% investicije sufinanciraju Hrvatske vode. završetak radova i stavljanje novih zdenaca u funkciju u planu je naredne, 2020.godine. Ova investicija od iznimnog je značaja za Koprivničke vode jer će se osigurati dovoljni kapaciteti pitke vode visoke kvalitete i stabilnost opskrbe pitkom vodom za uslužno područje za narednih nekoliko desetljeća.

MOKRICE – Svečana sjednica Gospodarskog vijeća HGK Županijske komore Krapina na kojoj su najuspješnijim zagorskim tvrtkama dodijeljene nagrade „Plaketa Zlatna kuna“ za 2018. godinu održana je ovog četvrtka 5. prosinca 2019. godine u Mokricama. Plaketa za najuspješnije veliko trgovačko društvo pripala je tvrtki AquafilCro iz Oroslavja koja se bavi preradom sirovine za tekstilnu industriju, najuspješnije srednje trgovačko društvo je tvrtka Prostoria iz Svetog Križa Začretja, a najuspješnije malo trgovačko društvo je Rusan-Mikron iz Marije Bistrice. Dobitnici su ova priznanja dobili na temelju izračuna financijskih rezultata poslovanja, ali i njihovog poslovnog imidža te utjecaja na razvoj djelatnosti kojoj pripadaju. Također, priznanja su dodijeljena i tvrtki Zagorka za 130 godina poslovanja, tvrtkama Kotka i Regeneracija za 65 godina poslovanja te tvrtki Pekom za 60 godina poslovanja. Okupljenim uzvanicima među kojima su bili i župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar sa zamjenikom Anđelkom Ferekom Jambrekom te načelnici i gradonačelnici, obratio se predsjednik HGK Županijske komore Krapina Josip Grilec koji je istaknuo da je 2018. godina najuspješnija za županijsko gospodarstvo po svim pokazateljima. – U gospodarstvu je zaposlena 21 tisuća ljudi, broj tvrtki kontinuirano raste, a za 1,7 eura izvoza imamo 1 euro uvoza – istaknuo je Grilec.

ZAGREB – Zagrebačka županija objavila je javni poziv za predlaganje programa javnih potreba u kulturi za 2020. godinu za što je u proračunu predviđeno 3,3 milijuna kuna. Sredstva će se dodjeljivati za knjižničnu, izdavačku i muzejsko-galerijsku djelatnost, amaterizam u kulturi, zaštitu kulturnih dobara te manifestacije u kulturi. – Cilj je da sve udruge i institucije u kulturi već početkom iduće godine dobe sredstva za rad na projektima i programima- rekla je pročelnica UO za prosvjetu, kulturu, šport i tehničku kulturu Mirela Katalenac. Pravo podnošenja programa imaju samostalni umjetnici, udruge, umjetničke organizacije, ustanove u kulturi, pravne i fizičke osobe koje obavljaju djelatnosti u kulturi i medijima kao i pravne i fizičke osobe za potrebe zaštite i očuvanje kulturnih dobara i arheološke baštine. Prijave programa na natječaj moguće su do 21. prosinca 2019. godine, na dva načina, elektronički putem ePrijave te putem pošte.

BJELOVAR – Ugovorima s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova EU, Grad Bjelovar je dobio 10,1 milijun kuna za sufinanciranje 14 projekata energetske obnove, za koje su već dobivena sredstva iz fondova EU. Radi se o projektima energetske obnove zgrade I. i V. osnovne škole, zgrade Doma kulture i Društvenog doma Zvijerci, zatim energetske obnove Dječjeg vrtića u Radničkom naselju, zgrada područnih škola u Novim Plavnicama, Cigleni, Gornjim Plavnicama, Gudovcu, Kokincu, Obrovnici, Ždralovima te Velikom Korenovu. Sufinanciranje je odobreno i za izgradnju reciklažnog dvorišta u Bjelovaru koje je u tijeku.

IVANEC – Donošenje proračuna Grada Ivanca za 2020. te proračunskih projekcija za 2021. i 2022. godinu bit će glavna točka 29. sjednice Gradskog vijeća Ivanca sazvane za srijedu, 11. prosinca. Razmatrat će se i svi ostali gradski programi koji su njegov sastavni dio, poput programa gradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture. Pred vijećnicima će se naći i prijedlozi niza drugih odluka – o donošenju izmjena i dopuna gradskih prostorno-urbanističkih planova, o raspodjeli sredstava za redovito financiranje političkih stranaka u 2020., a na dnevnom redu je i Odluka o utvrđivanju mjerila za sufinanciranje predškolskog odgoja djece u dječjim vrtićima te sufinanciranju usluge čuvanja, brige i skrbi o djeci predškolske dobi koju pružaju registrirane dadilje.

ČAKOVEC – Društvo „Naša djeca“ Čakovec, već 19 godina provodi humanitarnu akciju „I ja bih na more“, kojom se djeci iz socijalno osjetljivih obitelji s područja Grada Čakovca omogućuje odlazak na ljetovanje u Dramalj. Humanitarni koncert održan i ove godine, a ponovo su za svoje vršnjake nastupala djeca iz čakovečkih vrtića, škola i udruga. U predblagdanskom ozračju mnoštvo posjetitelja pozdravili su predsjednica Društva „Naša djeca“ Gordana Šoltić Siladi i gradonačelnik Čakovca Stjepan Kovač, pohvalivši plemenitost građana Čakovca i cijelog Međimurja. Zahvaljujući publici koja je podržala ovaj koncert, tridesetak će mališana i sljedećeg ljeta uživati na moru.

loading